Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 26 razy
Kontakt:

McSnake pisze: czegoś tu nie rozumiem w tych ofertach kupna ikon i backgroundów
Pojawiło się dużo opcji kupna po 0,04 PLN (za 10gemowe tła i ikony).
Worek gemów kosztuje obecnie ok 3zł
Zatem kupno syfiastych itemków w celu przegemowania jest nieopłacalne 100* 0.4 > obecna cena worka gemów (3,01 PLN)
Sprzedaż za 0,04 PLN daje raptem 0,02 PLN, więc lepiej rozwalić to w gemy i sprzedać worek gemów.

Skąd w takim razie te oferty kupna ?!?
zakładam, że te oferty istniały dawno, np u ruskich, po prostu u nas widniały jako 0,03 EUR, bo niżej się nie dało
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 364 razy
Kontakt:

Soul Reaver pisze:
Zatem kupno syfiastych itemków w celu przegemowania jest nieopłacalne 100* 0.4 > obecna cena worka gemów (3,01 PLN)
Sprzedaż za 0,04 PLN daje raptem 0,02 PLN, więc lepiej rozwalić to w gemy i sprzedać worek gemów.

zakładam, że te oferty istniały dawno, np u ruskich, po prostu u nas widniały jako 0,03 EUR, bo niżej się nie dało
Dokładnie tak
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Przejrzałem ceny pobieżnie i faktycznie w wielu przypadkach jest 3,6 za euro, w przypadku niektórych polskich gier nawet mniej. Pytanie, kiedy wydawcy się zorientują, że mamy taniej od reszty EU i poprawią :)

Smuci za to fakt, że wiele pozycji z wishlisty nie ma ceny w ogóle. Ale może jeszcze coś zmieniają, sprawdzę z rana.

A co do Ea to przez długi czas w ogóle mieli Europę głęboko w tyłku i jak za Zachodzie gry od dawna stały po 20$ to u nas nadal trzymały premierowe 50€. Dopiero jakieś 3-4 lata temu to poprawili. Wątpię też, że ktoś tam teraz poprawi to co jest, już dawno przestali dbać o Steam bo mają przecież własną platformę.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 18 razy
Podziękowania: 18 razy

lewriczin pisze:
Soul Reaver pisze:

Dokładnie tak
oferty kupna istnialy, i istnieje ich wiecej niz widac w PLN, bo jest 'kilka' walut pozwalajacych wystawiac oferty kupna nizej.

@lewriczin: niezbyt naciagane, bo naszej cebulandii to farmerzy silni sa, zaraz pewnie po braciach ze wschodu
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Może mi ktoś powiedzieć jak wygląda z doładowywaniem portfela przez PSC? Jeżeli już się ktoś o to pytał to niech zrobi załącznik do jakiejś sensownej i logicznej odpowiedzi. Byłbym wdzięczny 8-)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 13 razy

Hej. Orientujecie się jak ktoś kupuje katy np. z terenu UE dajmy na to po 0,05 E to które oferty z Polski są rozliczane w pierwszej kolejności od najtańszej czy te odpowiadające cenowo jak widzę 0,15 zł?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 123 razy
Podziękowania: 478 razy
Kontakt:

Deadpool już nie do kupienia w cebulionach. Tak myślałem, że wydawca nie określi ceny i nie będzie można kupić po wprowadzeniu złociszy, więc kupiłem jeszcze za eurogabeny. Jak ktoś chciałby jeszcze się w to zaopatrzyć, to chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem pozostaje HB Store, gdzie cena jest taka sama jak była u wuja Gabena (na promocji rzecz jasna) plus ewentulne -10% jak się jest subskrybentem Monthly
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

SK4ND4L pisze: Deadpool już nie do kupienia w cebulionach. Tak myślałem, że wydawca nie określi ceny i nie będzie można kupić po wprowadzeniu złociszy, więc kupiłem jeszcze za eurogabeny. Jak ktoś chciałby jeszcze się w to zaopatrzyć, to chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem pozostaje HB Store, gdzie cena jest taka sama jak była u wuja Gabena (na promocji rzecz jasna) plus ewentulne -10% jak się jest subskrybentem Monthly
Jest przynajmniej kilkaset gier z mojej wishlisty, które są "nie do kupienia". Przecież warto poczekać na reakcję wszystkich devów, bo wychodząc z Twojego założenia to przynajmniej 1/3 gier na steamie jest już nie do kupienia w naszym regionie, w tym masa gier AAA.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Revan pisze:
SK4ND4L pisze: Deadpool już nie do kupienia w cebulionach. Tak myślałem, że wydawca nie określi ceny i nie będzie można kupić po wprowadzeniu złociszy, więc kupiłem jeszcze za eurogabeny. Jak ktoś chciałby jeszcze się w to zaopatrzyć, to chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem pozostaje HB Store, gdzie cena jest taka sama jak była u wuja Gabena (na promocji rzecz jasna) plus ewentulne -10% jak się jest subskrybentem Monthly
Jest przynajmniej kilkaset gier z mojej wishlisty, które są "nie do kupienia". Przecież warto poczekać na reakcję wszystkich devów, bo wychodząc z Twojego założenia to przynajmniej 1/3 gier na steamie jest już nie do kupienia w naszym regionie, w tym masa gier AAA.
Wychodząc z Twojego założenia to aby patrzeć jak Steam przywróci Zatwory i inne śmieciuchy które usunął. Deadpool znika w czawartek ze steama i z tego co wiem to już nie powróci, tak jak spidermany i wiele innych, więc nie licz że na dwa dni Ci zrobią cene w PLNach na grę którą lada moment wywalają...
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

SK4ND4L pisze:
Revan pisze:
Wychodząc z Twojego założenia to aby patrzeć jak Steam przywróci Zatwory i inne śmieciuchy które usunął. Deadpool znika w czawartek ze steama i z tego co wiem to już nie powróci, tak jak spidermany i wiele innych.
Ale ja nic nie mówię o przywrócenia usuniętych gier, ale o tym, że nie minęła doba od wprowadzenia złotówek i jak mówiłem, masy gier się póki co w ogóle nie da kupić, mimo że mają normalnie zakładki w sklepie w naszym regionie. I to mówimy również o tych super sprzedających się grach, co byłoby bez sensu.
Polska to nie jest jakiś trzeci świat by steam zlikwidował ponad 1/3 swojej biblioteki dla nas, to nie miałoby żadnego sensu.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

A ja z kolei nie piszę o 1/3 gier ze steama, tylko o jednej konkretnej - Deadpoolu, który na Steamie już nie będzie do kupienia dla Polski, ani za eurogabeny, ani za cebuliony
Mix
Awatar użytkownika
Mix
Predator
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Revan pisze: Polska to nie jest jakiś trzeci świat
:lol:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

Revan pisze: Polska to nie jest jakiś trzeci świat by steam zlikwidował ponad 1/3 swojej biblioteki dla nas, to nie miałoby żadnego sensu.
To nie jest problem steama (Valve) tylko wydawcy. Jeśli jednak uważa, że nasz rynek jest mało istotny to tak to właśnie wygląda.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1292 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Późna pora nocna była, więc trzeba Wam wybaczyć braki w czytaniu ze zrozumieniem :D McSnake nie pytał, skąd tylko ofert, bo on pewnie wie, że one dawno były.
On pyta gdzie jest logika w wystawianiu ikon i tełek po 0,04gr (0,02 dla nas po mycie dla deva i Gabena) i na 100 sztukach zarobienia 2,00 zł, skoro można to przerobić ne gemy i mieć pełen worek kryształów (1000 kryształów) i sprzedać to za ~2,60 po obcięciu kosztów.
Moim zdaniem logiki nie ma i albo ktoś leci w liczbę transakcji na rynku, albo ktoś nie wie, że można to przerabiać i inaczej wykorzystać...
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Nie wiem jaka jest logika w przerabianiu kart z gownogierek, które są warte 2-4 gemy. Teraz się tego pozbędziesz wystawiając 1 gr taniej i nie musisz na to patrzeć w ekwipunku lub na rynku.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 26 razy
Kontakt:

Faktycznie. Potraktowałem pytanie dosłownie. Ale w kontekście można rozumieć inaczej. Twoja odpowiedź o niewiedzy wydaje się być rozsądna.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1292 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

My piszemy o tłach i ikonach, ludzie błagam. Czytajcie zanim napiszecie, bo aż smutno się robi... Dla ścisłości, tła i ikony można przerobić na 10 kryształów najmniej. Koniec.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Z tego co widzę poznikały gry Activision, 2K, Rockstara, Konami, Double Fine, część Ubisoftu oraz masa indyków. Pewnie kilka miesięcy potrwa zanim duży wydawcy uzupełnią (albo będzie "kupować pudełka cebulaki a nie tańsze region free ze steama") a indyków i wymarłych gier się nie doczekamy.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Quoyque pisze: My piszemy o tłach i ikonach, ludzie błagam. Czytajcie zanim napiszecie, bo aż smutno się robi... Dla ścisłości, tła i ikony można przerobić na 10 kryształów najmniej. Koniec.
Ale ja nie cytowałem twojego postu, tylko rozważałem przy okazji :D
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 249 razy
Podziękowania: 393 razy
Kontakt:

Quoyque pisze: Późna pora nocna była, więc trzeba Wam wybaczyć braki w czytaniu ze zrozumieniem :D McSnake nie pytał, skąd tylko ofert, bo on pewnie wie, że one dawno były.
On pyta gdzie jest logika w wystawianiu ikon i tełek po 0,04gr (0,02 dla nas po mycie dla deva i Gabena) i na 100 sztukach zarobienia 2,00 zł, skoro można to przerobić ne gemy i mieć pełen worek kryształów (1000 kryształów) i sprzedać to za ~2,60 po obcięciu kosztów.
Moim zdaniem logiki nie ma i albo ktoś leci w liczbę transakcji na rynku, albo ktoś nie wie, że można to przerabiać i inaczej wykorzystać...
Sprzedawanie po 0,04 jest dla mnie ekonomicznie nieuzasadnione, ale może faktycznie są tacy, którzy nie wiedzą, że wiecej zyskaja sprzedając bezpośrednio gemy.

Natomiast kompletnie nie rozumiem kupowania po 0,04.
Poruszyłem temat, bo może jest coś, o czym nie wiem i faktycznie jest w tym jakiś biznes, o którym nie słyszałem.
Quoyque pisze: My piszemy o tłach i ikonach, ludzie błagam. Czytajcie zanim napiszecie, bo aż smutno się robi... Dla ścisłości, tła i ikony można przerobić na 10 kryształów najmniej. Koniec.
Dziękuję, że wyjaśniłeś wszystkim starym wyjadaczom, że woda jest mokra, a niebo niebieskie :E
Deadpool już raz zniknął ze sklepu i potem wrócił.
Niewykluczone, że w związku z premierą drugiej części filmu znów powróci :)
ODPOWIEDZ