Edit: co z temi cenamy - dziecko wylane z kąpielą?

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Spoiler:pokaż
Czasami mam wrażenie, że niektórzy by chcieli i oczekują czegoś takiego od bazaru i bardzo by się z tego ucieszyli :tak:

To już było mielone wiele razy, najlepsze oferty schodzą błyskawicznie, czy to na odsprzedanie/SG czy po prostu, że okazja. Czasami to jest taka paranoja, że dobrze nie zdążysz wystawić gry i strona nie zdąży się odświeżyć, a gra już sprzedana.
Nikt nie stoi nad głową z pistoletem i każe kupować. Jak jest za drogo, nie bierzesz. Jest taniej, to kup taniej. Nie ma? No to czekaj. Tylko później nie płacz po tematach, że gierka z G2A czy innego pingwina znikła. Każdy se sprzedaje co chce i za ile chce, i to chyba raczej jego problem, jak nie sprzeda, przynajmniej tak mi się wydaje :trollface:

@up ale jest opcja rozmowy. Niektórzy chyba zapominają, że ta opcja nie rezerwuje z automatu gry i nie trzeba kupować od razu, tylko można zapytać, czy nie zejdzie o tego zeta czy dwa :tak:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

dusty.camper pisze:
HangmansTree pisze: Nic nie mówiłem o OBOWIĄZKACH sprzedających. Piszę, że się pomysł rozminął z rzeczywistym stanem rzeczy. Dlaczego ceny tak horrendalnie poszły w górę?
Bo tanie oferty znikają w mgnieniu oka. Często widzę, że gra której ceny zaczynają się od 20 zł jest wystawiana za np. 10 zł i zaraz znika. Co tu jest takiego trudnego do zrozumienia?

Jesteś Łowcą to poluj. :D
O,widzisz, i tu się z Tobą zgodzę.
Szkoda tylko, że jeśli masz rację, to znikają te okazje w mgnieniu oka. Pewnie za bardzo się nie pomylę jeśli założę, że są boty, przez które w mgnieniu oka takie oferty są rezerwowane...

Praca i ogólnie "życie" nie pozwala ludziom śledzić Bazaru non-stop.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Moim zdaniem to wszystko jest spowodowane pewnego rodzaju frustracją nazwijmy to "starych łowców", takich pamiętających i korzystających z Pchlego Targu na to jak wygląda teraz bazar. Myślę, że dostaliśmy nie to czego większość oczekiwała. Mi osobiście nie przeszkadza, że gra na PT kosztowała np. 8zl a teraz 20zł. Po prostu nie kupię i tyle. Przeginką jest sprzedawanie 1 klucza z TRWAJĄCEGO bundla za cenę całego bundla. Każdy kto ma normalne życie, chodzi do pracy, ma rodzinę itp. nie siedzi na bazarze 24h na dobę by szukać okazji. Na chwilę obecną to jest nie bazarek, a kolejny sklepik z kluczami. I ciekawe, że (prawie) zawsze tych cen bronią sami sprzedający :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

To zrozumiałe, w końcu Kupującym zawsze będzie za drogo :D
Ja uważam, że ceny z kosmosu tylko napędzają sprzedaż tym sprzedawcom, którzy stosują zbalansowaną politykę cenową, jestem pewien, że gra w cenie bandla sprzedaje się albo niezwykle rzadko, albo wcale, tu już nie trzeba być Łowcą, by widzieć, że niskiej jakości indyk nie jest wart 10-20 zł; :)

Rzecz jasna mogę się mylić, co do powyższego, natomiast kwestia porównywania Pchlego Targu do Bazaru, to już kompletnie inna sprawa, bo o ile PT był enklawą, w której ścierały się interes garstki osób, z których spora część znała się jeszcze sprzed czasów ŁG, co determinowało ich do e-przyjacielskiej bezinteresowności, o tyle Bazar powstał w czasach, gdy owa garstka stała się już garsteczką, jeśli chodzi o ilość procentową Łowców w łowcach, bo jest różnica między Łowcą, który analizuje ceny gier w oparciu o historię cen oraz dane sprzedażowe i ofertowe z całego e-światka, a łowcą, który akurat chce kupić interesująca go grę, w aktualnie najniższej cenie, nie bacząc na to, że tydzień wcześniej była tańsza o 5 zł; albo, że za tydzień będzie Wyprzedaż na której dostanie ją taniej ;-)

Bazar jest skierowany raczej do tej drugiej grupy, pierwsza, przez duże "Ł" musi być teraz o wiele bardziej czujna i o wiele szybsza, jeśli chce przycebulić gry w starym stylu ;-) druga natomiast napędzi ruch w serwisie, bez którego uschnie, ot cała filozofia ;-)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Ja kupiłem 35mm za 10 zł a normalnie była do zdobycia za 2 zł to co mam teraz płakać ,że przepłaciłem? Wyłącznie moja decyzja i nieszczęśliwie się stało ,że nie sprawdziłem cen wcześniej ani czy gra była w bundlu jakimś.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

35 mm to akurat całkiem ciekawa gra, choć jeszcze jej nie ograłem, to mam ją zainstalowaną na potem ;-)
Przepłaciłeś, ale nie za crapa ;-)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

TomHa pisze: 35 mm to akurat całkiem ciekawa gra, choć jeszcze jej nie ograłem, to mam ją zainstalowaną na potem ;-)
Przepłaciłeś, ale nie za crapa ;-)
Może i nie za crapa ale chwilę w nią pograłem. Bardzo przypomina stalkera aczkolwiek po 15 minutach gry, nużącym chodzeniu wyłączyłem gierę ;p
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Kamell pisze: Ja kupiłem 35mm za 10 zł a normalnie była do zdobycia za 2 zł
Za 10 rubli na Steamground można było kupić :E
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Dawno nie przymarudzałem, to sobie pofolguje: Bundle Stars wypuścił parę godzin temu How to Survive 2 za 12 zł, to kolega duszak kupił i próbuje ludzi naciągać na Bazarze za 16 zł. Żeby to jeszcze na nie powiązanych portalach opychać, to nie było by powodów do narzekań, ale tak to już jest jawna próba robienia łowców w ch...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Maczeta pisze: Dawno nie przymarudzałem, to sobie pofolguje: Bundle Stars wypuścił parę godzin temu How to Survive 2 za 12 zł, to kolega duszak kupił i próbuje ludzi naciągać na Bazarze za 16 zł. Żeby to jeszcze na nie powiązanych portalach opychać, to nie było by powodów do narzekań, ale tak to już jest jawna próba robienia łowców w ch...
Ale przecież już ktoś o tym pisał, oferta na BS się skończy, oferta na bazarze zostanie, ktoś będzie chciał, to kupi, nie będzie chciał, to nie kupi. Załóż, że ktoś chciałby pograć w H2S2, jest obecnie na wakacjach, przegapił Summer Sale, Bundle Starsa, a potem sobie szuka na bazarze i jest, fajnie, za 16zł, mogę kupić i grać, nie muszę czekać na kolejnego sejla gdziekolwiek(I nie bierz proszę tego przykładu dosłownie, raczej bardzo ogólnie).
Awatar użytkownika
Administrator
Discord: remike#9022
Podziękował: 576 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Maczeta pisze: Dawno nie przymarudzałem, to sobie pofolguje: Bundle Stars wypuścił parę godzin temu How to Survive 2 za 12 zł, to kolega duszak kupił i próbuje ludzi naciągać na Bazarze za 16 zł. Żeby to jeszcze na nie powiązanych portalach opychać, to nie było by powodów do narzekań, ale tak to już jest jawna próba robienia łowców w ch...
A za ile ma wystawić? Dlaczego oczekujecie, że ceny na Bazarze będą tańsze niż w sklepach? Przecież, żeby ktoś mógł wystawić za 10 złotych, to musi najpierw kupić za ~7 zł.
matt444m pisze: Ale przecież już ktoś o tym pisał, oferta na BS się skończy, oferta na bazarze zostanie, ktoś będzie chciał, to kupi, nie będzie chciał, to nie kupi. Załóż, że ktoś chciałby pograć w H2S2, jest obecnie na wakacjach, przegapił Summer Sale, Bundle Starsa, a potem sobie szuka na bazarze i jest, fajnie, za 16zł, mogę kupić i grać, nie muszę czekać na kolejnego sejla gdziekolwiek(I nie bierz proszę tego przykładu dosłownie, raczej bardzo ogólnie).
O to.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 18 razy
Podziękowania: 18 razy

stare porzedkadlo mowi - towar jest tyle warty, ile ktos bedzie chcial za niego zaplacic. Tylko tyle, i az tyle :)
Troche ujowe jest jedynie to, ze sa oferenci ktorzy swoje oferty wycofuja zaraz po/tuz przed zakonczeniem promo gdzie indziej (czyli handluja czyms czego nie maja...). Ale tego nie sprawdzisz, tak jak nie udowodnisz Hakimodowi, ze nie 'pilnuje aktualnosci' swoich ofert (choc sam przyznal, ze wystawia i interesuje sie czy ma klucz, dopiero jak ktos kupi lmao). Ale to tylko IMO
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Raz kupiłem grę za .50 gr sprzedawca przekonał się, że palną gafę w numeracji gry i mi w ramach rekompensaty oddał ten tytuł który chciał sprzedać i jeszcze maiłem sobie wybrać inną do 2 zł z jego oferty. A mógł kupić od kogoś innego tą grę za 70 groszy z właściwym numerkiem i sprawy by nie było... Pewnie prawie nikt w taki sposób nie rekompensuje pomyłek...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Ogólnie dość zabawne w bazarze jest to, że po części ceny odzwierciedlają sytuację w kraju - czyli zanik środka.
Są tylko ceny albo skrajnie niskie, albo skrajnie wysokie - o tych się mówi, na tych się skupia, a środkowe są zlewane albo i nawet uznawane już za januszowe, bo jak śmie chcieć tyle, za ile kupił (o symbolicznej złotówce już nie wspominam) ;) Wysokie ceny są czasami absurdalne i z tym nie ma co się nawet spierać, ale i niskie czasami są absurdalnie niskie i jakoś nawet nikt nie zwraca na to uwagi :o Strider za 50gr? Średnio rozgarnięty janusz by wziął wszystkie i niezłą kasę z tego wymnożył (spokojnie drugie tyle na czysto, co by wydał) :trollface: Ale o tym już się nie mówi.
W sumie po części te niskie ceny są ciekawe ;)

Co do wyższej ceny HtS2, to mnie ani nie dziwi, ani też nie podnosi ciśnienia. Wystawia z wyższą ceną, aby następnego dnia/po zakończeniu promocji zaraz nie zmieniać. Bo jak nikt nic nie kupi tego dnia, to po co się specjalnie logować, aby coś wrzucić czy cenę dać inną? A tak to sobie samo to operuje i żyje. Obniżyć zawsze zdąży :tak:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Niskie ceny wynikają z algorytmu - żebyś był widoczny musisz dać mniej. Tam gdzie towar mniej chodliwy to od razu cena dąży do 50 groszy.
Awatar użytkownika
Łowca

W sumie okej, ofeta na HTS2 trwała tylko 24 godziny, więc większego sensu na przetrzymywanie towaru nie było. Niemniej jednak problem jest dość powszechny: uderzasz najpierw na Bazar, pojawiła się nowa gra z twojej wishlisty. Kupujesz - nie daj Boże - tylko po to, żeby chwile później sprawdzić portal Łowców i odkryć, że oficjalna dystrybucja wystawiła ją właśnie jeszcze o 5 zł taniej. Mogłeś sprawdzić? Jasne. Co nie zmienia faktu, że czujesz się robiony w wała, w nieprzyjaznym środowisku. W idealnym świecie wyobrażałbym sobie, że takie złotówy chociaż czekają do końca promocji i tyle.
A Ciebie remike nie rozumiem, parę dni temu narzekałeś, że cebule na Bazarze wystawiają gry z Monthly kilkadziesiąt procent drożej niż na g2a. Tam przynajmniej można było tłumaczyć to tym, że zakup pełnego Monthly dla danej gry byłby droższy. Tutaj wystarczyło klik 12 zł na Bundlestar, drugi klik i 16 zł na sąsiedzkim Bazarze. Gra na g2a chodzi za 11 zł...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Kontakt:

Maczeta pisze: W sumie okej, ofeta na HTS2 trwała tylko 24 godziny, więc większego sensu na przetrzymywanie towaru nie było. Niemniej jednak problem jest dość powszechny: uderzasz najpierw na Bazar, pojawiła się nowa gra z twojej wishlisty. Kupujesz - nie daj Boże - tylko po to, żeby chwile później sprawdzić portal Łowców i odkryć, że oficjalna dystrybucja wystawiła ją właśnie jeszcze o 5 zł taniej. Mogłeś sprawdzić? Jasne. Co nie zmienia faktu, że czujesz się robiony w wała, w nieprzyjaznym środowisku. W idealnym świecie wyobrażałbym sobie, że takie złotówy chociaż czekają do końca promocji i tyle.
A Ciebie remike nie rozumiem, parę dni temu narzekałeś, że cebule na Bazarze wystawiają gry z Monthly kilkadziesiąt procent drożej niż na g2a. Tam przynajmniej można było tłumaczyć to tym, że zakup pełnego Monthly dla danej gry byłby droższy. Tutaj wystarczyło klik 12 zł na Bundlestar, drugi klik i 16 zł na sąsiedzkim Bazarze. Gra na g2a chodzi za 11 zł...
Kup gierkę na G2A.
Awatar użytkownika
Łowca

Tak jakby nie nie o tym była mowa.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Kontakt:

Maczeta pisze: Tak jakby nie nie o tym była mowa.
A o czym? Jeżeli problemem jest dla ciebie cena to kup tam gdzie taniej. Sprzedawcy na bazarze nie są organizacją charytatywną i nikt nie będzie dla ciebie dokładał do interesu.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

RoyKeane pisze:
Maczeta pisze: Tak jakby nie nie o tym była mowa.
A o czym? Jeżeli problemem jest dla ciebie cena to kup tam gdzie taniej. Sprzedawcy na bazarze nie są organizacją charytatywną i nikt nie będzie dla ciebie dokładał do interesu.
A o tym:
Maczeta pisze:A Ciebie remike nie rozumiem, parę dni temu narzekałeś, że cebule na Bazarze wystawiają gry z Monthly kilkadziesiąt procent drożej niż na g2a. Tam przynajmniej można było tłumaczyć to tym, że zakup pełnego Monthly dla danej gry byłby droższy. Tutaj wystarczyło klik 12 zł na Bundlestar, drugi klik i 16 zł na sąsiedzkim Bazarze. Gra na g2a chodzi za 11 zł...
Czyli o pewien brak konsekwencji ws. Bazaru. Raz jest dobrze, że drogo, a raz źle (i stąd zmiana w systemie podbijania). Jeśli sam remike nie może się zdecydować, to nie dziwota, że i my ciągle nad tym dyskutujemy.

edit: kolory

Ale w zamyśle tu nikt nie miał robić interesów, tylko pozbywać się resztek. Takie hasło padło na początku tworzenia Bazaru i chyba nikt tego nie sprosotwał, że nie o to chodziło ;p
Ostatnio zmieniony 12 lip 2017, o 19:12 przez Niriles, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany