Edit: co z temi cenamy - dziecko wylane z kąpielą?

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

oLiardi pisze:
exoixonar pisze: prosta sprawa handlarze z allegro przenieśli się tutaj gdzie mają jak pączek w maśle
bazar to naprawdę świetny pomysł jak również wykonanie ale nie ma możliwości odsączenia handlarzy oraz ludzi którzy chcą zarobić
Tja, handlarz z ograniczeniem do 2 kopii tytułu to rzeczywiście jest super szczęśliwy. Jest jakiś obowiązek kupowania po wysokich cenach, że należy odgórnie odsączać sprzedających? Nie pasuje cena, nie kupuj i tyle. Widać po cenach i ilości ofert, że mimo tego waszego nudnego już narzekania to gry jednak schodzą.
lol czemu to mi odpisałeś a nie osobą powyżej mojego posta do których kierowałem ową odpowiedź na ich pytania, jaki obowiązek ? jakie narzekanie w moim poście ? coś chyba ci się pomyliło
ludzie narzekają od miesięcy na to zjawisko ja napisałem jak po prostu wygląda sprawa a ty odpisujesz akurat mi ? nie mogę w ogóle zrozumieć o co ci chodzi
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

#japrdl ale rak w tym wątku...
Wszystkich narzekających na ceny tradycyjnie serdecznie zapraszamy na g2a, kinguina, allegro... a najlepiej samemu do kupowania bundli bezpośrednio u źródła a potem sprzedawania tego czego nie potrzebują - za grosze oczywiście, bo przecież na bazarze musowo musi być wszystko za pół darmo i najtaniej.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Jak ktoś myśli, że handlarze przenieśli się z allegro na bazar, to jest nieźle oderwany od rzeczywistości :D
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Narzekacie na ceny, gdyby to jakaś fortuna była. Ja na g2a jestem już wypięty, kupiłem 3 gry z humbla od 3 sprzedawców (takich co mają tysiące transakcji), steam cofnął 2 klucze. Więc cieszy mnie, że mogę gdzieś indziej je kupić, kameralnie.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

na te wasze #*klikklak* odpowiem tak
na ten przykład - Xenonauts - Bazar 29.90zł; Humble Store 18.60zł.

No to naprawdę ceny dla Łowców :)
Podejrzewam,że schodzą tu głównie duperelki z parę złotych, albo groszy, i na tym sie opiera ilość transakcji. No bo sensu nie widzę kupowac fajniejszych i ambitniejszych gier kiedy taniej wychodzi na zaufanych (czyt. legalnych) stronach zagranicznych... G2A też w wielu wypadkach jest taniej.

Kupuję właśnie w takich sklepach jak Humble czy WinGameStore, GMG i innych. Zwracam tylko uwage na pazerność rodaków, którzy nawet mimo wyprzy na Steam mieli większe ceny. OK, nikt nie zmusza, nie przeczę, ale po kiego wtedy taki rynek? Bo na pewno nie dla Łowców.

Podejrzewam, że właścicele strony mają z tego przychody, im się opłaca...
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Przecież od samego początku bazar nie był na dla łowców.Pchli był jaki był tylko z tego powodu że była mała społeczność wokół niego,praktycznie każdy kojarzył większość nicków tam przebywających.Otwarcie się na użytkowników z głównej i całkowicie nowych musiało zmienić wszystko.Bazar nigdy nie będzie taki jak pchli i trzeba się z tym pogodzić.Nie widzę żadnego sensu nad ciągnięciem płaczu trwającego od 5 miesięcy już,jaki to bazar zły.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

HangmansTree pisze: na te wasze #*klikklak* odpowiem tak
A skąd niby randomowy user ma wziąć Xenonautsy? Ostatni raz w kundlu gierka była dwa lata temu, stąd ta cena.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

HangmansTree pisze: Podejrzewam, że właścicele strony mają z tego przychody, im się opłaca...
Serio, jak widzę coś takiego... właściciele powinni przecież robić za darmo, albo dokładać do interesu, dokładnie tak, jak inni pracujący / prowadzący firmę... wait what!?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

HangmansTree pisze: na te wasze #*klikklak* odpowiem tak
Zaraz, zaraz - oczekujesz że na bazarze ma być TANIEJ niż bezpośrednio u sprzedawcy w PROMOCJI?
Dobrze się facet czujesz?
No to naprawdę ceny dla Łowców :)
Ceny dla Łowców - będą.
Jak promo na humblu się skończy.
Wtedy będzie: Bazar 29.90, Humble Store 99 zł

Ale wtedy tego nie będziesz raczył zauważyć, za to przyjdziesz jojczyć że na jakiś inny tytuł gdzieś znów jest promo a na bazarze znowu drożej...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

... skoro ja te gry co chwila widzę w takich cenach, a też dodawane sa w jakiś promocjach za pół ceny to chyba oczywiste jest, że gry nie zostały kupione drożej.
Co poniektórzy maja problem ze zrozumieniem. Czy ja sugerowałem, zę twórcy maja pracować za darmo?

Dla mnie Bazar nie działa, wolałem Pchli Targ, żałuję, ze go nie ma. Ot i cała kwestia. A pije do tego, że Bazar miał być "ulepszoną" wersją PT, a nie jest. Jest kolejna platformą dla handlarzy. Tyle, że bez opłat i z pewnymi ograniczeniami, taki bardziej detal niz hurt.

Aha, dobrze się czuję. Gry Które były niedawno w 2 progu HB stoja teraz po 20zł. "Dobrze sie facet czujesz"?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 139 razy
Kontakt:

Nie moge z tego bólu tyłka ;D
A co powiesz o cenie rusta ktory byl rok temu w monthly i potem 2x w bta , a jego cena to w tym momencie około 40 zł , dlaczego sprzedający ma sie dostosowywać do cen do osób które sie bały kupic monthly albo przeoczyły bundla , a potem płaczą jakie to ceny wysokie . Gdyby nie bylo popyty na te "drogie" tytuły to sprzedający był by zmuszony obniżać cene . I co że w oficjalnej dystrybucji gry sa w danej chwili taniej niż na bazarze , przyjdzie potencjalny kupca w danej chwili gra będzie za 20 zł na bazarze a w dystrybycji za 50 zł , to co ma pójść dać tam 50 zł czy czekaj na kolejną obniżke cen bóg wie ile , czy może dac 5 zł wiecej na bazarze i móc rozkoszować sie grą odrazu ?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Przejrzałem ceny gier i obecnie sytuacja przedstawia się następująco:

Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter ~14,82 (15,62) zł na G2A lub ~17,50 zł na Bazarze
Galactic Civilizations® III ~3,77 (6,22) zł na G2A lub ~7,00 zł na Bazarze
Hyper Light Drifter ~16,93 (21,12) zł na G2A lub ~18,50 zł na Bazarze
DARK SOULS™ II: Scholar of the First Sin ~28,78 (33,48) zł na G2A lub 30,00 zł na Bazarze
Armello ~15,24 (16,04) zł na G2A lub 12,99 zł na Bazarze
SimplePlanes ~3,72 zł na G2A lub 1,50 zł na Bazarze
Kero Blaster ~1,48 zł na G2A lub 0,98 zł na Bazarze
Sierpniowy Early unlock:
Pillars of Eternity – Hero Edition Steam ~25,27 (32,97) zł na G2A lub 24,85 zł na Bazarze
NBA 2K17 ~38,10 (40,97) zł na G2A lub 18,00 zł na Bazarze

Najniższe ceny G2A podane są dla ofert bez instant delivery oraz od osób z zerową reputacją. Wyższe ceny w nawiasie podane są dla ofert z instant delivery oraz od osób posiadających reputację.
Należy oczywiście pamiętać, że ceny szybko się zmieniają i raz będzie taniej na G2A innym razem taniej na bazarze. Ponadto tanie oferty z bazaru szybko znikają co częściowo jest też spowodowane skupem w celu odsprzedaży na G2A, Kinguin, Allegro. Dlatego nie warto na bazarze wystawiać super tanich ofert.
Dodatkowo należy pamiętać, że na G2A jest opłata za płatność, która jest dość spora no i należy uważac na G2A Shield.

Ogólnie płacz jak to na bazarze jest drogo a na G2A super, świetnie i tanio uważam za śmieszny i nieuzasadniony. Temat do zamknięcia.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

Monek22 pisze: (...)przyjdzie potencjalny kupca w danej chwili gra będzie za 20 zł na bazarze a w dystrybycji za 50 zł , to co ma pójść dać tam 50 zł czy czekaj na kolejną obniżke cen bóg wie ile(...)
Obniżki masz praktycznie przez cały rok - jak nie spring, summer, autumn, winter sale to na Trzech Króli, Boże Ciało, WNMP, potem bundle (humble, indie etc.), sklepy stacjonarne, wirtualne, kluczykownie, promocje na klucze kupione kradzionymi kartami, Allegro, Rosja, Brazylia itp. itd. I tak przez 365 dni.

Więc abstrahując od całego tego "bólu tyłka", niektóre ceny na Bazarze są albo dla frajerów, którzy nie potrafią skorzystać z porównywarek cenowych, albo dla ludzi o "nieograniczonym" portfelu i podejściu w stylu: "muszę mieć to teraz, co z tego, że wieczorem będzie -90%".
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Właśnie zniknęły z bazaru wszystkie oferty na Sherlock Holmes: The Devil's Daughter. Pewnie sprzedający przenieśli się z "drogiego bazaru" na "super tanie G2A lub inne allegro". :lol: :E
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

HangmansTree pisze: Co poniektórzy maja problem ze zrozumieniem. Czy ja sugerowałem, zę twórcy maja pracować za darmo?
Twórcy? Nie, co do twórców tego nie sugerowałeś.
Za to wciąż konsekwentnie sugerujesz, że sprzedający na bazarze mają święty obowiązek:
1. skrzętnie uwinąć się przy każdej wyprzedaży (bundlu) i nakupić za swoje oczywiście pieniążki nieskończenie wielką liczbę kluczyków (tak aby przypadkiem nigdy później żadnemu chętnemu nie zabrakło)
2. te kluczyki potem wystawiać w danej cenie nabycia w nieskończoność na bazarku...o, pardon! jeśli przypadkiem przyjdzie w międzyczasie większy sale, to oczywiście z obniżoną ceną do tego nowego sale'a (no bo jak nie to na bazarze byłoby wtedy drożej!)
3. następnie siedzieć na bazarze najlepiej dzień i noc gotowym w każdej chwili aby świadczyć swoją dziejową świętą misję posługi dla "łowców"
A wszystko to oczywiście za darmo i z obowiązkowym uśmiechem na ustach.
Bo jak nie to HangmansTree przyjdzie, tupnie nóżką i poskarży mamusi.
Uczył cię ktoś kiedyś, że nie jesteś pępkiem tego świata? (to jest pytanie retoryczne)
Niriles pisze: Obniżki masz praktycznie przez cały rok - jak nie spring, summer, autumn, winter sale to na Trzech Króli, Boże Ciało, WNMP, potem bundle (humble, indie etc.), sklepy stacjonarne, wirtualne, kluczykownie, promocje na klucze kupione kradzionymi kartami, Allegro, Rosja, Brazylia itp. itd. I tak przez 365 dni.
Masz obniżki praktycznie przez cały rok - jeśli patrzeć na zbiór wszystkich gier jako całość.
Bo jeśli zaczniesz patrzeć indywidualnie na konkretne tytuły, to tu już bywa różnie. Była okazja kiedyś kupić super tanio np. 90% albo w bundlu, nie załapałeś się no to potem jakoś czekasz na tę obniżkę i czekasz i czekasz a jej nie ma. Albo jest tylko jakieś "zabójcze" 10%-20%. A jakoś dziwnym trafem niektórym ludziom jednak bardziej zależy żeby zagrać w to na co mają ochotę a niekoniecznie w tony akurat bardzo taniego złomu.
O tym że niektórzy ludzie próbują mieć jakieś życie poza siedzeniem na steamie i naprawdę nie chce im się bawić w różne, cytuję "bundle (humble, indie etc.), sklepy stacjonarne, wirtualne, kluczykownie, promocje na klucze kupione kradzionymi kartami, Allegro, Rosja, Brazylia itp. itd. I tak przez 365 dni" to już nawet nie wspominam.
Więc abstrahując od całego tego "bólu tyłka", niektóre ceny na Bazarze są albo dla frajerów, którzy nie potrafią skorzystać z porównywarek cenowych, albo dla ludzi o "nieograniczonym" portfelu i podejściu w stylu: "muszę mieć to teraz, co z tego, że wieczorem będzie -90%".
...szczegół, że nigdy do końca nie wiadomo czy i kiedy ten wieczór dla konkretnego tytułu nadejdzie, a jeśli już to czy to będzie wyczekiwane -90% czy też śmieszne -10%.

Więc abstrahując od zgryźliwości twojej wypowiedzi, istotnie otarłeś się o sedno. Bazar jest przede wszystkim dla ludzi którzy po prostu mają ochotę zagrać w konkretny tytuł, stosunkowo tanio (taniej niż pełna cena w sklepie) i bez specjalnych rozterek typu "czy musiałbym siedzieć i pilnie czekać na tę grę jeszcze taniej - nie wiadomo czy jeszcze tylko tydzień, miesiąc a może rok".
ps. i nie, nie są to ludzie o "nieograniczonym portfelu" - bo tacy po prostu wchodzą na steama i wkładają do koszyka to co w danej chwili zapragną
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
oLiardi
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

dusty.camper pisze: Ponadto tanie oferty z bazaru szybko znikają co częściowo jest też spowodowane skupem w celu odsprzedaży na G2A, Kinguin, Allegro.
Ale jak była propozycja limitu 2 sztuk przy zakupie tak samo jak przy sprzedaży to było wielkie darcie mordy o jakiś tam wydumanym "wolnym rynku".
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Ale wyście sie uparli na te G2A.... Nie wspomnę, że np This War of Mine prawie od kilku mieisęcy można nabyć za ok 16-18zł w sklepach z kluczami ja CDKeys, WinGameStore, GMG czy innych. W tej chwili np $3.99 bez dodatkowych opłat.

Nie oczekuję, że sprzedający siedzieli jak poniektórzy tryskający sarkazmem sugerują, non stop i zginali karku jak wchodzę do budynku.... ja chciałbym sprzedawać i kupować gry od ludzi z którymi miałem kontakt na PT... obecnie na Bazarze takich ofert nie widzę.
I powtórzę, paranoją jest sprzedawanie gier (BTA) z bundla, gdy ten jeszcze trwa, za cenę całego 2go progu.

Nic nie mówiłem o OBOWIĄZKACH sprzedających. Piszę, że się pomysł rozminął z rzeczywistym stanem rzeczy. Dlaczego ceny tak horrendalnie poszły w górę? Proszę mi wytłumaczyć, dlaczego te same gry, które były do kupienia za 10-20 zł, albo za 5zł, teraz kosztują 40zł a te drugie 10-15z?
Mi się wydaje, ze dawni ludzie z PT nie korzystają z Bazaru....
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

Ograniczając Bazar w każdym nieomal aspekcie uzyskacie tylko tyle, że zamieni się w mini Pchli Targ dla trzydziestu osób i szybko zakończy swoją karierę ;-)

MerlinPL: W czasie Wyprzedaży Sztimowej skupowałem indyki na Bazarku, po trzy, cztery sztuki z każdej gry, celem wydojenia ich z kart na altach, ograniczenie kupna do 2 sztuk uniemożliwiłoby mi ten niecny proceder :D Wspomniane gry wszędzie były droższe, to samo tyczy ew. kart dokupywanych bezpośrednio na Rynku ;-)

Ponadto uważam, że skupowanie gier na Bazarze, celem ich odsprzedania - często gdzieś indziej - wcale nie jest czymś złym, bo co wg. Was powinien zrobić ew. Kupujący robiący taki manewr?
Ma napisać do Sprzedawcy i namówić go, żeby sam sprzedał daną grę gdzieś indziej i drożej?

Sprawa wygląda tak, że nie można na siłę zbawiać świata, czy choćby potencjalnych, początkujących Łowców - żyjemy w erze internetu przynajmniej od kilkunastu lat i każdy ma ręce, mózg i wie, że przed zakupem należy wpierw poszukać, czy gdzieś nie jest taniej!
Jeśli tego nie wie, to pewnego dnia i tak się dowie ;-)

Jeżeli administracja będzie wtrącać się w politykę cenową poszczególnych Sprzedawców, jeżeli na każdym kroku oferty będą torpedowane historią cen, z zaznaczeniem tej historycznie najniższej, jako świętej, obowiązującej do czasu pojawienia się jeszcze niższej ceny, jeżeli będą wprowadzane nieustanne utrudnienia dla sprzedawców, a ułatwienia dla kupujących, to równowaga zostanie zaburzona do tego stopnia, że poza kilkoma Łowcami reszta pójdzie gdzieś indziej, a byłoby szkoda, bo nie ukrywam, że na Bazarku można się dość szybko i wygodnie pozbyć szutu z bandli, choć do ideału wciąż bardzo daleko i mam nadzieję, że nad nim właśnie pracuje załoga Bazarku, a nie tylko nad obostrzeniami dla handlujących ;-)

Pozdrawiam!
Ci użytkownicy podziękowali TomHa za ten post:
Ufolec
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

HangmansTree pisze: Nic nie mówiłem o OBOWIĄZKACH sprzedających. Piszę, że się pomysł rozminął z rzeczywistym stanem rzeczy. Dlaczego ceny tak horrendalnie poszły w górę?
Bo tanie oferty znikają w mgnieniu oka. Często widzę, że gra której ceny zaczynają się od 20 zł jest wystawiana za np. 10 zł i zaraz znika. Co tu jest takiego trudnego do zrozumienia?

Jesteś Łowcą to poluj. :D
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 5 razy

dusty.camper pisze: Jesteś Łowcą to poluj. :D
Może czas pójść śladem mądrzejszych, piękniejszych, bogatszych czyli Valve Corporation i wprowadzić system identyczny jak na Steam Market - kupujący określa za ile chce kupić grę, sprzedający ile chce za nią dostać, jak się oczekiwania przecinają, sprzedane.
Zablokowany