Edit: co z temi cenamy - dziecko wylane z kąpielą?

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Odświeżę trochę temat - obecnie Spacehulk Ascension z progu dolarowego HB po 5zł na Bazarze...
nadal będziecie twierdzić, że Bazar się sprawdza? Nie pamiętam takich numerów na Pchlim.

Na Bazarze coraz tego więcej. Tylko proszę mi znowu nie pisać, ze i tak niczego by, nie kupił i ble ble ble... mi po prostu zależy, żeby Łowcy byli Łowcami. Miałem inne wyobrażenie o tym serwisie i mam nadzieję, że nie pogrzebie on idei.
Dodam tylko, chciałem Anscension odkupić, ale po oczekiwaniu na NORMALNĄ cenę zrezygnowałem i kupiłem próg dolarowy. Przepłacać za jedną grę kiedy taniej mogę mieć 3? No ktoś się tu z ch! na główki pozamieniał.

Dodam, ze to obecnie trend i coraz rzadziej na Bazar zaglądam. To takie... no nie wiem, polskie? Inne dziedziny naszego życia to też żart - tech i gry, ubrania i wyprzedaże wychodzą taniej na zachodzie niż na naszym rynku, dlatego o wiele więcej rzeczy zamawiam spoza Polski... żeby było taniej. To dopiero absurd.

Stary post
Spoiler:pokaż
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2017, o 16:02 przez HangmansTree, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Idz na g2a, kinguin albo alledrogo.
Case closed.

PS cale szczescie, ze wylane z kompiela, a nie kąpielą.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

bolesna prawda pisze:
PS cale szczescie, ze wylane z kompiela, a nie kąpielą.
Zaskoczyło mnie to nie mniej niż Ciebie O_O btw dzięki.
papermonster
Awatar użytkownika
papermonster
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

HangmansTree pisze:

Efekt jest taki, że nic prawie nie sprzedam
To masz dasz mi kilka kluczy przyjacielu :trollface: ?
Awatar użytkownika
Administrator
Discord: remike#9022
Podziękował: 576 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Hangmans tree - rozważamy drogę z drobną opłatę, która znosi limity reputacji.

A limit się sprawdza, bo to bariera dla oszustów. Jak się już jakiś trafi, to wyłudzi po kilka złotych, a nie kilkaset.

Na G2A też grupa sprzedających jest dość wąska, a ceny są konkurencyjne. Będziemy walczyć o tę konkurencyjność - choćby przez grupowanie ofert, czy dodanie do porównania własnie innych keyshopów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Z tą opłata to chyba zły pomysł - zwykli sprzedawcy się nie skuszą (sprzedają mało, a jeszcze będą musieli dołożyć do interesu...) a hurtownicy i ci co będą chcieli oszukiwać na większą skalę dostaną furtkę...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 62 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

HangmansTree pisze: Z tą opłata to chyba zły pomysł - zwykli sprzedawcy się nie skuszą (sprzedają mało, a jeszcze będą musieli dołożyć do interesu...) a hurtownicy i ci co będą chcieli oszukiwać na większą skalę dostaną furtkę...
no wlasnie tez o tym teraz pomyslalem, ktos kto bedzie chcial byc nieuczciwy sobie przekalkuje czy mu sie oplaci i zaplaci a pozniej bez problemu i wysilku oszuka pare osob, trzeba to jakos dobrze przemyslec bo poki co wyglada to ryzykownie
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

Dlatego, prócz opłaty, muszą wdrożyć konkretny system weryfikacji tożsamości danego sprzedawcy - np. przelew z konta, potwierdzający dane sprzedawcy, czy jakakolwiek inna metoda, jaką stosują inne serwisy tego typu i gotowe :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin

A czasem te przelewy weryfikacyjne nie miały być zdelegalizowane czy coś :?: Bo coś gdzieś było mówione chyba.
Kaucja 2 tysiące najlepszą metodą by była :trollface:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

bolesna prawda pisze: A czasem te przelewy weryfikacyjne nie miały być zdelegalizowane czy coś :?: Bo coś gdzieś było mówione chyba.
Kaucja 2 tysiące najlepszą metodą by była :trollface:

No to jakakolwiek inna metoda, jaką posługują się inne serwisy :)
Chociaż konto w PejPelu się tak weryfikuje (przelewem właśnie) więc - póki co - to nadal legalna metoda :)

Zaraz ktoś napisze, że to przyciągnie sprzedawców, którzy zamienią to miejsce w drugie G2A czy Allegro i nie będzie można nabyć gierek za pół darmo, a Janusze będą sobie nabijać kabzę :D otóż raczej na pewno nie!

A czemuż to? - zapytał Waldzio!

Dlatego, że podobną sytuację macie choćby na wspomnianym G2A, gdzie po każdej Miesięcznicy Humblowej pojawiają się oferty z grami z owego bandla, z możliwie najniższą ceną - to nasi bracia Łowcy "zza granico" :D - a oprócz tego, są oferty z ceną wyższą, zarówno te z dłuższym stażem (pochodzenia innego niż wspomniane HB) jak i te, ja to niektórzy nazywają, januszowe ;-)

I wilk jest cały i owca syta i G2A bogate! :D

I tutaj dochodzimy do sedna problemu, tzn. naiwnej wiary niektórych, że Bazar przetrwa dekady całe, opierając się tylko i wyłącznie na garstce Łowców, z ich głównie bundlowymi ofertami, średnio za trzypisiont, bez płacenia jakiejkolwiek prowizji czy abo ;]

Otóż Nie! Albo komuś odechce się to w końcu robić, bo nie oszukujmy się, duzi reklamodawcy nie pojawią się w kontekście kluczy IG/OM/HB/DiG/itp; z grami robionymi za pomocą CrapMejkera :D albo pojawi sie w końcu konkurencja, która zrobi to jak należy i wszyscy (prócz garstki ortodoksyjnych Łowców) pójdą do nich i będzie to zupełnie zrozumiałe i naturalne!

Podejrzewam też, że owa opłata - o której wspomniał remike - będzie opcjonalna, a to oznacza, że nadal będzie sporo ofert w możliwie najniższej cenie i kto będzie chciał przycebulić, ten przycebuli ;-)

Dla mnie wprowadzenie wersji Premium oznacza głównie, że będę mógł pchnąć te klucze, które mam w ilości przekraczającej limit dwóch sztuk na grę, a których nie opłaca się wywalić na wspomnianym G2A, z racji znikomej wartości rynkowej oraz ich crapulcowatości, nad którą, bez ryzyka udaru, przejść może jedynie zaprawiony w bojach Łowca, jakiego spotkać można jedynie w tutejszym habitacie ;]

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

a może warto pomyśleć o takich uzytkownikach, ktorzy duzo kupuja/sprzedaja na bazarze i maja to 100% pozytywow, i im dac ta premke z automatu za darmo. Chodzi o to ze jak ktos dobije do 1000 reputacji to nie musi kupowac a automatycznie na to premium przeskakuje, i teraz nie mowcie ze 1000 repa nie zasluguje bo nawet kupujac gry po 50gr musisz wydac 500zl a tez po limicie 1 kom na 24h nie zrobisz tego w tydzien przeciez. Uzytkownik z 1000 repa ktory ma 100% pozytywow chyba juz jest pewny w ciemno. Jesli ta oplata ma byc zrobiona z mysla o zabezpieczeniu przed oszustami i januszami to prog 1000 repa jest dobrym i wymagajacym warunkiem ktorego tak latwo nie spelnia, gorzej jesli te oplaty beda wchodzi z checi zysku pod przykrywka bezpieczenstwa bo wtedy takie cos nie bedzie podlegalo dyskusji.
Awatar użytkownika
Wiedźmin

No mnie z pomysłów na bazar jedyne, co się nie podoba to promowanie ofert g2a pod pretekstem, żeby nie było januszowania :trollface:
Z tymi przelewami to tak mówię, bo nie wiem, coś tam w telewizorze albo necie burknęli o tym, ale może mi się wydaje.

Już widać, że zainteresowanie bazarem delikatnie opada, bo niewiele ludu chce szity z indigali albo darmówek zamienić na tyranny :trollface:

@up szczerze? 1000 to niewielki próg, jak ktoś będzie chciał naciągnąć kogoś. Historie z allegro, gdzie goście mieli po parę setek albo tysiąc pozytywów, a potem uciekających z kasą myślę, że by się znalazło ;) Jakaś weryfikacja/zabezpieczenie być powinno.

Najpierw na bazarze powinna zostać uruchomiona moderacja, potem dopiero można myśleć. Przynajmniej ja tak uważam :E
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

TomHa pisze: Dlatego, że podobną sytuację macie choćby na wspomnianym G2A, gdzie po każdej Miesięcznicy Humblowej pojawiają się oferty z grami z owego bandla, z możliwie najniższą ceną - to nasi bracia Łowcy "zza granico" :D - a oprócz tego, są oferty z ceną wyższą, zarówno te z dłuższym stażem (pochodzenia innego niż wspomniane HB) jak i te, ja to niektórzy nazywają, januszowe ;-)
Narzekania biorą się stąd, że na PT można było takie gry kupić w atrakcyjnych cenach bez problemu nawet kilka dni po starcie Monthly. Tymczasem na Bazarze znikają one błyskawicznie. Ta zmiana związana ze zwiększeniem liczby użytkowników jest zatem przez "weteranów" PT postrzegana jako zmiana na gorsze.

Dla mnie wprowadzenie wersji Premium oznacza głównie, że będę mógł pchnąć te klucze, które mam w ilości przekraczającej limit dwóch sztuk na grę, a których nie opłaca się wywalić na wspomnianym G2A, z racji znikomej wartości rynkowej oraz ich crapulcowatości, nad którą, bez ryzyka udaru, przejść może jedynie zaprawiony w bojach Łowca, jakiego spotkać można jedynie w tutejszym habitacie ;]
Mówiąc wprost, chcesz jeszcze bardziej zasyfic Bazar. Brawo ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

bolesna prawda pisze: @up szczerze? 1000 to niewielki próg, jak ktoś będzie chciał naciągnąć kogoś. Historie z allegro, gdzie goście mieli po parę setek albo tysiąc pozytywów, a potem uciekających z kasą myślę, że by się znalazło ;) Jakaś weryfikacja/zabezpieczenie być powinno.
no ale koszt nabicia tego 1000repa bedzie wiekszy niz tej premki, plus czas jaki musi poswiecic i sie naklikac to duzo daje, moim zdaniem duzo trudniejsze niz jakas tam wplata zrobiona w 5minut :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

michall0 pisze: a może warto pomyśleć o takich uzytkownikach, ktorzy duzo kupuja/sprzedaja na bazarze i maja to 100% pozytywow, i im dac ta premke z automatu za darmo.
Teraz zastanów się i odpowiedz sobie szczerze:

- Czy jeżeli stworzyłbyś coś na wzór Bazaru, włożył w to czas, pieniądze i ogólny e-znój ;-) to chciałbyś to do końca (swojego lub przedsięwzięcia) robić to za darmo?

Aj dont fink soł! :trollface:

bolesna prawda pisze: No mnie z pomysłów na bazar jedyne, co się nie podoba to promowanie ofert g2a pod pretekstem, żeby nie było januszowania :trollface:
To nawet taki lekki strzał w stopę - jak się część ludzi pokapuje, że można więcej zarobić na G2A (jeżeli różnica w cenie wyniesie więcej, niż opłaty G2A ;-) ) to najlepsze oferty - te z HB i innych, bardziej prestiżowych bandli i promek - mogą zniknąć z Bazaru, bo nie każdy zrezygnuje z przytulenia dodatkowego, choćby jednego erło, tylko po to, by dostać jeden punkt reputacji i ew. podziękowania po transakcji ;-)

Szczytem szczytów zaś jest opcja, w której sprzedajesz miodną i chodliwa gierkę, po cenie najniższej z możliwych, a koleś który ją od Ciebie kupił, wystawia ja za chwilę na G2A właśnie, z zyskiem! :D

Uważam, że co najwyżej, powinny być wytłuszczone aktualne najniższe ceny na Bazarze oraz ew. podane info o aktualnym bundlu, w którym daną grę, w tym momencie można wyrwać!
Jeżeli bundla już nie ma, to info o nim powinno zostać spłukane w czeluściach internetu, żeby nie zaniżać niepotrzebnie ceny danej gry i tutaj znów posłużę się przykładem:

Kupuje bundla CrapMondej#333, dziesięć gier, cena 4.50 zł; Mam tego 6 sztuk bandli, bo tyle osób nie zapłaciło na zbiórce!
Jedna gra wychodzi po 45 groszy, czyli po 50 groszy na Bazarze!

Daję najniższa cenę, jestem w peletonie ofert z najniższą ceną, obok piękne info, że grę można wyrwać w bundlu IG - jest link - jak ktoś che przyoszczędzić pięc groszy, to kupuje cały bundel, jak nie, to przepłaca i przełyka te 5 gorzkich groszy!
Mija pół roku, bandel dawno zapomniany, gry mam nadal w sprzedaży, w międzyczasie połowa gier z bandla ma status darmówek, co powoduje, że połowa z nich wypada z mojej oferty i resztę trzeba nieco podrożyć, by wyjść na zero!
Info o najniższej, historycznej cenie robi ze mnie automatycznie Janusza, jestem linczowany i obijany kosturem, metka Janusza zamienia się w tatuaż, w społeczności Łowców uchodzę od tej chwili za chama i parweniusza :D

To może i lekko przesadzona wizja, ale oddaje sens tego, co mam na myśli - ew. beneficjenci Bazaru Premium raczej zrezygnują z subskrypcji, jeżeli każda ich oferta będzie ubijana na starcie, szczególnie, że nikt nie będzie dokładał ze swoich, tylko po to, by kilku cebulaków przygarnęło grę za pół darmo, bez jakiegokolwiek wysiłku ;-)

Vector pisze:
Mówiąc wprost, chcesz jeszcze bardziej zasyfic Bazar. Brawo ;)
No a jakie mam wyjście, skoro mam więcej dubli niż sztuk dwie? Jeżeli za drobną opłatą będę mógł się ich pozbyć, to z tego skorzystam - a Ci, którzy boją się zasyfienia Bazaru niech pamiętają, że dzielni programiści, pod wodzą dzielnego admina :trollface: wciąż toczą bój o to, by Bazar przeglądało się lepiej, czytelniej, szybciej i wg. własnego widzimisię!
Już teraz masz możliwość ukrycia gier, które posiadasz, za moment zapewne będzie możliwość dodawania gier do blacklisty i wtedy ew. syf zniknie każdemu z oczu, każdemu kto będzie tego chciał!
Czego życzę i sobie i każdemu innemu! ;-)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Wiedźmin

michall0 pisze: no ale koszt nabicia tego 1000repa bedzie wiekszy niz tej premki, plus czas jaki musi poswiecic i sie naklikac to duzo daje, moim zdaniem duzo trudniejsze niz jakas tam wplata zrobiona w 5minut :)
Tak samo mówili o amberze czy obecnie aferze mieszkaniowej gdzieś w Warszawie chyba ;)
Patrząc na tempo, w jakim rośnie rep dla niektórych na bazarze, to kwestia może 3 miesięcy wbicia tysiąca.
TomHa pisze:
To nawet taki lekki strzał w stopę - jak się część ludzi pokapuje, że można więcej zarobić na G2A (jeżeli różnica w cenie wyniesie więcej, niż opłaty G2A ;-) ) to najlepsze oferty - te z HB i innych, bardziej prestiżowych bandli i promek - mogą zniknąć z Bazaru, bo nie każdy zrezygnuje z przytulenia dodatkowego, choćby jednego erło, tylko po to, by dostać jeden punkt reputacji i ew. podziękowania po transakcji ;-)

Szczytem szczytów zaś jest opcja, w której sprzedajesz miodną i chodliwa gierkę, po cenie najniższej z możliwych, a koleś który ją od Ciebie kupił, wystawia ja za chwilę na G2A właśnie, z zyskiem! :D

Uważam, że co najwyżej, powinny być wytłuszczone aktualne najniższe ceny na Bazarze oraz ew. podane info o aktualnym bundlu, w którym daną grę, w tym momencie można wyrwać!
Jo, toto, i nie ma żadnego wyolbrzymiania czy dramaturgii. A szczególnie w tym
Info o najniższej, historycznej cenie robi ze mnie automatycznie Janusza, jestem linczowany i obijany kosturem, metka Janusza zamienia się w tatuaż, w społeczności Łowców uchodzę od tej chwili za chama i parweniusza
I prawda jest taka, że na bazarze co najwyżej taką metkę możesz dostać. Bo nikt albo mało kto doceni, że naprawdę dobry dil dajesz. Czasami nawet sam kupujący jeszcze będzie sapać, że drogo. Mimo że taniej nie ma.

Kupujący tutaj taniej a sprzedający dalej drożej to akurat coś, o czym już mówiłem i czego sam byłem "ofiarą" :trollface: jak najbardziej spodziewany obrót spraw.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

TomHa pisze: Teraz zastanów się i odpowiedz sobie szczerze:

- Czy jeżeli stworzyłbyś coś na wzór Bazaru, włożył w to czas, pieniądze i ogólny e-znój ;-) to chciałbyś to do końca (swojego lub przedsięwzięcia) robić to za darmo?

Aj dont fink soł! :trollface:
Ja to rozumiem, ale wtedy niech nie robia scen i teatru pt "wszystko dla waszego bezpieczenstwa nie dla zysku" i takie askcje tylko po prostu powiedziec ze nie chca zarobic i byc fair. Byc moze od poczatku ktos chcial tu bic kase i dobrze to wszystko zaplanowal marketingowo od poczatku haha :D
bolesna prawda pisze: Patrząc na tempo, w jakim rośnie rep dla niektórych na bazarze, to kwestia może 3 miesięcy wbicia tysiąca
no i sadzisz ze jakiemus oszustowi chcialo by sie poswiecic 3 miesiace codziennego klepania repow i wydawania kasy na gowna po 50gr ? ja sadze ze wybral by ta druga droge jednorazowej wplaty :)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

O ile cieszyłam się, że powstaje coś takiego jak bazar, tak teraz nie wiem czy to był dobry pomysł. Wolałabym powrót do PH dlaczego?
- Podział na sprzedawców - każdy miał swój wątek, jeżeli nie chciałam u kogoś kupować to po prostu nie wchodziłam w dany wątek. Na bazarze zalewają mnie oferty od 3-4 sprzedawców. Ich oferty stanowią jakieś 80% bazaru.
- Rodzaje gier - na bazarze, sprzedawali głównie gry z bundli, na bazarze duża część gier to gry kupowane na promocjach i sprzedawane DUŻO drożej, promocja na gry lego za ok. 9 zł? Wysyp tych samych gier w tym samym czasie na bazarze za 15zł. A CO!
- Ceny - pomijając powyższe osoby, które znalazły sobie źródło zarobku, to denerwują mnie wysokie ceny (jakkolwiek to brzmi). Jest powiedzmy pierwszy próg HB za 1$. Interesuje mnie 1 gra (co przy zakupie całego bundla daje 0.33$, czyli na PLN jakieś 1,30), idę na bazar kupić tę grę, a tam oferty od 3zł w górę...

Zauważyłam, że jedyny plus bazaru to szybkość transakcji.
Awatar użytkownika
Wiedźmin

michall0 pisze: no i sadzisz ze jakiemus oszustowi chcialo by sie poswiecic 3 miesiace codziennego klepania repow i wydawania kasy na gowna po 50gr ? ja sadze ze wybral by ta druga droge jednorazowej wplaty :)
Wsadzić kasę i jeszcze się wystawić :?: Na pewno :trollface:

@up sprzedawce i tak se możesz kliknąć na bazarku i zobaczyć co ma, jak wątek na forum ;)
Problemem jest niekontrolowane podbijanie. Jak ktoś ma wywalone na bazar 100+ gier, to wszystkie odświeża i co dzień parę stron jest jego, przykrywając inne oferty.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

bolesna prawda pisze: Wsadzić kasę i jeszcze się wystawić :?: Na pewno :trollface:
no jak wykalkuluje ze mu sie oplaca to tak zrobi, np koszt to bedzie 30zl no to zaplaci to czy czy tam iles a pozniej zejda mu limity i oszuka nawet 10 osob przeciagajac ze niby problemy ma z pp czy cos i wystarczy ze da te gry po 10zl jakies co szybko zejda to juz ma 100zl wiec czysty profit
Zablokowany