i5 7600k czy i7 7700k?

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Planuje zakup komputera i mam dylemat. Zastanawiam się odnośnie procesora, czy jest sens kupować i5 czy i7. Chciałbym aby komputer ze spokojem działał na ultra/wysokie przez jakieś 5-6 lat :) (uwzględniając przy tym jedną wymianę karty) . Wstępnie koszyk wygląda tak (wiem że mogę wziąć taniej kartę z170 i zrobić up biosu :) ) https://www.morele.net/inventory/info/e0y8Fa/.
Brakuje w nim karty. Zastanawiam się nad rx 470/480 bądź gtx 1060. Myślę że któraś z nich ze spokojem te 2 lata pociągnie :) Wracając jednak do tematu procesora. Czy powinien on wystarczyć, czy jednak celować w 8-wątkową przyszłość gier? :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Cóż mnie czeka wymiana procesora (grafika już z głowy :D ) i osobiście czekam na AMD :D Więc może do tego marca warto poczekać bo mogą zamieszać (cenowo szczególnie)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz

5-6 lat na ultra na PC przy obecnej optymalizacji portów z konsol :D :D :D
Jako człowiek, który siedzi od czasów ZX S ver 3 w PC czyli od 88 roku, napisze Ci tak. Kup konsole ! Najlepiej na koniec roku Xboxa Scorpio. Poza tym Zen zbliża się wielkimi krokami - szykuje się wojna cenowa.
Pisze to jako długoletni wyznawca PCMR. Obecnie Granie na PC ma jedynie sens, jak:
a) Grasz amatorsko lub zawodowo w ligach e-sportu (np CS:GO ) wtedy potrzebujesz szybkiego sprzętu o jak najszybszej reakcji i dużej wydajność. Innymi słowy potrzebujesz:
- Monitor, który generuje jak najmniejszego input laga dodatkowo z wysokim odświeżaniem 144Hz - 200Hz i dobrą elektroniką najlepiej z opcja strobowania lub G-Sync/Freesync,
- Sporo RAMu i dobrze skonfigurowany system tak żeby było jak najmniejsze DPC procesora - bez bloatware/spyware + podzespoły, które uciągną stały framerate 144+ FPS.
-Dobrej myszki i podkładki i skila
b) VR - tu wiadomo potrzebujesz wydajności bo rozdzielczość 2160×1200 pikseli wymaga sporo mocy obliczeniowej (1080 x 1200 na oko) Do tego ilość stale generowanych klatek musi być równa lub większa niż 90 FPS. Ponieważ w VR odświeżanie przy którym komfortowo da się grać, to minimum 90 Hz żeby nie dostawać efektów choroby morskiej i nie męczyć wzroku.
c) Granie w 4k; DSR; VSR/ /konfiguracje wielomonitorowe czyli Eyefinity /Surround gaming. Jak jest dobrze zrobiony multi screen bezramkowo lub są bardzo cienkie ramki, to wtedy jest niesamowity efekt immersji w świat gry. Nowe konsole także będą umożliwiały grę w 4k więc ten punkt jest trochę naciągany.
d) Jesteś lub zamierzasz być znanym Youtuberem/ lub znany na Twitchu i potrzebujesz kompa do streamowania, W tyn wypadku i7 lub i5 i Video grabbera ( karta PCIe) np Avermedia do przechwytywania sygnału video i streamowania dalej.

P.S Morele blee zobacz http://bfy.tw/A1d6
P.S 2 HDD do grania ?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2017, o 04:22 przez Kretowned, łącznie zmieniany 10 razy.
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 377 razy
Kontakt:

5-6 lat śmiechłem xD Jeśli przewidujesz jednorazową zmianę tylko karty to chyba logiczne, że lepiej wziąć i7 ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

na pewno za mało tamu przynajmniej 16 gb i dysk ssd
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Jeśli sprzęt do grania to różnica miedzy i5 a i7 będzie miedzy 0 a 10% w wydajności. Wolałbym i5 i dołożyć do 16GB i SSD.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 95 razy
Kontakt:

Kajty pisze: Brakuje w nim karty. Zastanawiam się nad rx 470/480 bądź gtx 1060. Myślę że któraś z nich ze spokojem te 2 lata pociągnie :) Wracając jednak do tematu procesora. Czy powinien on wystarczyć, czy jednak celować w 8-wątkową przyszłość gier? :)
RX 480 8GB lub 1060 będą ok, ale na pewno nie na Ultra @ 1080p. Obejrzyj porównanie kart w nowych produkcjach: https://www.youtube.com/watch?v=3Jml0uItdnE

Może nowa karta od AMD (jeżeli wyjdzie) namiesza nieco na rynku, ale na ten moment to wielka niewiadoma.

Co do procka to już teraz i5 jest bottleneckiem dla GTX 1070 więc przy lepszych kartach w przyszłości może być gorzej: https://steamcommunity.com/discussions/ ... 091565188/
Pisze to jako długoletni wyznawca PCMR. Obecnie Granie na PC ma jedynie sens, jak:
a) Grasz amatorsko lub zawodowo w ligach e-sportu
b) VR
c) Granie w 4k; DSR; VSR
d) Jesteś lub zamierzasz być znanym Youtuberem/ lub znany na Twitchu
Taa, Kajty pyta o sprzęt a ty wyjeżdżasz od razu z tym, że granie na PC nie ma obecnie sensu poza opisanymi przez ciebie przypadkami. Mógłbym wdać się w polemikę, ale ten temat to nie miejsce na dyskusję z cyklu "PC vs Konsola"
Wolałbym i5 i dołożyć do 16GB i SSD.
Tu się zgodzę, jeżeli to ma być wybór między i7 a i5+16GB RAM+SSD to zdecydowanie druga opcja.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Zdecydowanie i5. Dlaczego? Przy DX 12 i optymalizacji procesorów to zawsze karty graficzne będą wąskim gardłem wydajności. Nie ma co płacić za i7 do gier, skoro i tak nie wykorzysta się za to, za co się płaci. Za kilka lat wymienisz kartę graficzną a komp nadal będzie śmigał. Procki i7 to sprzęt dla osób którzy są albo maniakami i chcą mieć i7 aby ją mieć, albo naprawdę potrzebują wydajności, a wtedy kupują przykładowo 6-rdzeniowe konstrukcje jak Haswell-E itd. Naprawdę wyjątkami są gry gdzie procesor będzie stanowił ograniczenie. Lepiej wziąć i5 i tak jak Zone14 napisał, zapakować różnicę kasy w osprzęt typu SSD, RAM, chłodzenie (bo bierzesz z odblokowanym mnożnikiem, więc box do kosza).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Specem nie jestem jako posiadacz starej i5 powiedziałbym jak już to brać i7. Ciulowe porty kąsolowe + całkiem spora ilość gier cpu bound. Z doświadczenia też wiem, że rady typu nie bierz bo ci się nie przyda tak czy siak nie są zbyt dobre, ponieważ rynek się zmienia dość dynamicznie. Jak kiedyś kiedyś grafikę kupowałem to się zastanawialem 1gb ramu vs 2gb ramu wszelkie spece mówiły po ciul ci te 2 gb, zakupiłem 1 gb i po 2 latach żałowałem :P A między bogiem i prawdą procesory teraz zdecydowanie szybciej robią się przestarzałe niż dawniej. Starusieńki pentium d 950 na dużo dłużej mi wystarczył niż obecna i5.
Edit: Dla niektórych PCMR oznacza sprzęt za 5 kafli, tytana na pokładzie 144 fpsów bo inaczej to lepiej kąsole, a bzdura. Jak masz hajsy najlepiej to i to sobie kupić i o bzdury się nie kłócić.
Edit 2: Totalne zazdro jak ktoś jest w stanie wyłożyć te 4 kafle na cały PCMR za jednym zamachem, ja się tu w bieda oszczędzanie bawie i część po części wymieniam : ( Student bieda race
Edit 3: Gry CPU żerne, Quantum Break, Mafia 3, Watch Dogs 2, Battlefield 1, chyba nawet Deus Ex Mankind Divided (nie wiem nie grałem, tak czytałem,ze kąsolowy ujowy port, podobnie z Dishonored 2?) więc czy taka tam mała garstka ich? Ba Novigrad w W3 też dobrego procka wymaga
Awatar użytkownika
Łowca

Co do ramu to spokojnie, planuję dokupić kolejne 8 gb za kilka miechów, chłodzenie Grandisa 2 kupię gdy już będę kręcić procka, a na ssd też przyjdzie czas :) Takie małe cebulactwo z racji iż studentem jestem :D
Co do konsoli się nie wypowiadam, chce komputer i tyle :)
Edit: Z drugiej strony warto może poczekać jeszcze te kilka tygodni i przekonać się co AMD ma zamiar pokazać w marcu (aczkolwiek nie jestem fanem tej firmy, ale kto wie, może czymś nas zaskoczą :P )
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Pyriel pisze: Specem nie jestem jako posiadacz starej i5 powiedziałbym jak już to brać i7. Ciulowe porty kąsolowe + całkiem spora ilość gier cpu bound. Z doświadczenia też wiem, że rady typu nie bierz bo ci się nie przyda tak czy siak nie są zbyt dobre, ponieważ rynek się zmienia dość dynamicznie. Jak kiedyś kiedyś grafikę kupowałem to się zastanawialem 1gb ramu vs 2gb ramu wszelkie spece mówiły po ciul ci te 2 gb, zakupiłem 1 gb i po 2 latach żałowałem :P A między bogiem i prawdą procesory teraz zdecydowanie szybciej robią się przestarzałe niż dawniej. Starusieńki pentium d 950 na dużo dłużej mi wystarczył niż obecna i5.
Edit: Dla niektórych PCMR oznacza sprzęt za 5 kafli, tytana na pokładzie 144 fpsów bo inaczej to lepiej kąsole, a bzdura. Jak masz hajsy najlepiej to i to sobie kupić i o bzdury się nie kłócić.
Edit 2: Totalne zazdro jak ktoś jest w stanie wyłożyć te 4 kafle na cały PCMR za jednym zamachem, ja się tu w bieda oszczędzanie bawie i część po części wymieniam : ( Student bieda race
Edit 3: Gry CPU żerne, Quantum Break, Mafia 3, Watch Dogs 2, Battlefield 1, chyba nawet Deus Ex Mankind Divided (nie wiem nie grałem, tak czytałem,ze kąsolowy ujowy port, podobnie z Dishonored 2?) więc czy taka tam mała garstka ich? Ba Novigrad w W3 też dobrego procka wymaga
W ciągu roku przechodzi przez moje ręce ok 20 kompów na specjalne zamówienia i jeśli chodzi o gry to i5 nie ustępuje i7 w 99% gier. Osobiście także jestem ciekaw nowych proców AMD - tylko ta firma powoduje jakąś prace Intela nad nowymi procesorami a nie odgrzewaniem kotletów prawie od 2gen. - jeśli będą niewypałem to bardzo źle dla całego rynku. Interesuje mnie AMD 6 rdzeni/12 wątków.
ODPOWIEDZ