Brakuje w nim karty. Zastanawiam się nad rx 470/480 bądź gtx 1060. Myślę że któraś z nich ze spokojem te 2 lata pociągnie

RX 480 8GB lub 1060 będą ok, ale na pewno nie na Ultra @ 1080p. Obejrzyj porównanie kart w nowych produkcjach: https://www.youtube.com/watch?v=3Jml0uItdnE
Taa, Kajty pyta o sprzęt a ty wyjeżdżasz od razu z tym, że granie na PC nie ma obecnie sensu poza opisanymi przez ciebie przypadkami. Mógłbym wdać się w polemikę, ale ten temat to nie miejsce na dyskusję z cyklu "PC vs Konsola"Pisze to jako długoletni wyznawca PCMR. Obecnie Granie na PC ma jedynie sens, jak:
a) Grasz amatorsko lub zawodowo w ligach e-sportu
b) VR
c) Granie w 4k; DSR; VSR
d) Jesteś lub zamierzasz być znanym Youtuberem/ lub znany na Twitchu
Tu się zgodzę, jeżeli to ma być wybór między i7 a i5+16GB RAM+SSD to zdecydowanie druga opcja.Wolałbym i5 i dołożyć do 16GB i SSD.
W ciągu roku przechodzi przez moje ręce ok 20 kompów na specjalne zamówienia i jeśli chodzi o gry to i5 nie ustępuje i7 w 99% gier. Osobiście także jestem ciekaw nowych proców AMD - tylko ta firma powoduje jakąś prace Intela nad nowymi procesorami a nie odgrzewaniem kotletów prawie od 2gen. - jeśli będą niewypałem to bardzo źle dla całego rynku. Interesuje mnie AMD 6 rdzeni/12 wątków.Pyriel pisze: Specem nie jestem jako posiadacz starej i5 powiedziałbym jak już to brać i7. Ciulowe porty kąsolowe + całkiem spora ilość gier cpu bound. Z doświadczenia też wiem, że rady typu nie bierz bo ci się nie przyda tak czy siak nie są zbyt dobre, ponieważ rynek się zmienia dość dynamicznie. Jak kiedyś kiedyś grafikę kupowałem to się zastanawialem 1gb ramu vs 2gb ramu wszelkie spece mówiły po ciul ci te 2 gb, zakupiłem 1 gb i po 2 latach żałowałemA między bogiem i prawdą procesory teraz zdecydowanie szybciej robią się przestarzałe niż dawniej. Starusieńki pentium d 950 na dużo dłużej mi wystarczył niż obecna i5.
Edit: Dla niektórych PCMR oznacza sprzęt za 5 kafli, tytana na pokładzie 144 fpsów bo inaczej to lepiej kąsole, a bzdura. Jak masz hajsy najlepiej to i to sobie kupić i o bzdury się nie kłócić.
Edit 2: Totalne zazdro jak ktoś jest w stanie wyłożyć te 4 kafle na cały PCMR za jednym zamachem, ja się tu w bieda oszczędzanie bawie i część po części wymieniam : ( Student bieda race
Edit 3: Gry CPU żerne, Quantum Break, Mafia 3, Watch Dogs 2, Battlefield 1, chyba nawet Deus Ex Mankind Divided (nie wiem nie grałem, tak czytałem,ze kąsolowy ujowy port, podobnie z Dishonored 2?) więc czy taka tam mała garstka ich? Ba Novigrad w W3 też dobrego procka wymaga