Seria Final Fantasy

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 26 razy
Kontakt:

Chibi-Fantasy :)
wygląda fajnie, ciekawe, czy wyjdą poza PS
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Podziękował: 429 razy
Podziękowania: 249 razy
Kontakt:

Patrząc na to, ile FF zawitało już na Steamie, kiedyś pewnie tak ;)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 9 razy

Ktoś już miał przyjemność lub nieprzyjemność grać w 'World of Final Fantasy'?
Tytuł od początku mnie zaciekawił, ale recenzje o dziwo bardzo nieprzychylne się ukazują (IGN wystawił 6/10, a mało która gra poniżej 7 u nich ma..)

Nie chcę sobie psuć ewentualnej zabawy przed FF XV jeśli faktycznie porażka. :(
Chociaż marzył mi się taki tytuł nieco bardziej lajtowy z serii FF.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Jest demo przeciez. Wydaje sie bardzo fajnym tytulem.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 60 razy
Kontakt:

Zależy, co kto oczekuje od tej gry. Jeżeli ktoś nie zna innych części z uniwersum, to dla niego będzie to dosyć łatwe J-RPG z domieszką łapania stworków rodem z Pokemona lub Digimona. Za to ja bawię się świetnie, bo jest tyle wyraźnych nawiązań do pozostałych tytułów, że aż człowiekowi trudno się nie uśmiechnąć w niektórych momentach. Mam wersję na VItę i jak na razie działa stabilnie, z akceptowalnym czasem ładowania poziomów. Styl graficzny kompletnie mi nie przeszkadza, bo w sumie pasuje do koncepcji całości.
Żeby nie było, na IGN gra dostała 7:). Walka może i faktycznie jest powtarzalna, ale rozgrywka jest na tyle łatwa, że w sumie da się przejść całość bez większego grindowania. A jak komuś spodoba się klimat i lubi trenowanie potworków, to z całą pewnością nic nie będzie mu to przeszkadzać i poświęci dodatkowe kilkanaście godzin na rozwijanie członków drużyny i zdobywanie dodatkowych rzeczy/przechodzenie opcjonalnych dungeonów.
Co ciekawe, dodatkowo gra posiada dual-audio, więc fani oryginalnych, japońskich głosów powinni być zadowoleni;).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 0
Kontakt:

Ja grę mam już za sobą i powiem szczerze - długa, miła dla oka oraz ucha oraz z fajnymi rozwiązaniami :)
IGN być może i dało słabą notę, ale dla kogoś kto zna postacie z serii i nie zastanawia się jak gościu z 1 skrzydłem może latać jest to przepełniona śmiesznymi nawiązaniami oraz sporą dawką sytuacyjnego humoru gra. A sama otoczka chibi nie przeszkadza za bardzo, a wręcz w niektórych miejscach sprawia że uśmiech pojawia się na twarzy mimo woli :)

Jak na moje dobre 8-9/10 powinno dostać. Z minusów to chyba tylko można podać dłuuugi czas grindu dla niektórych postaci oraz... Dosyć przewidywalna fabuła miejscami. Chociaż nie raz byłem mile zaskoczony zwrotami akcji.

Ps
Czas potrzebny na przejście gry to około...
Spoiler:pokaż
godzin + bonusy / wbijanie achi czyli całkiem całkiem. Dałem to w spoiler ponieważ nie każdy lubi zobaczyć że już jest w połowie/pod koniec gry :)
Awatar użytkownika
Predator

Co do noty IGN:
Faktycznie, miałem wpisać Gamespot (6) + IGN (7), a w końcu uciąłem całego gamespota w wypowiedzi. :P

7:
http://www.ign.com/articles/2016/10/25/ ... asy-review

6:
http://www.gamespot.com/reviews/world-o ... 0-6416563/

Polska recenzja się 18 godzin temu też pokazała, bardzo przychylna:
http://www.pssite.com/recenzje/2243/rec ... y-ps4.html

Ja lubię właśnie takie klimaty nieco pokemonowe i oderwanie się od masy tytułów na serio (często 'dramatyzm' w grach jest wymuszony zresztą) i faktycznie najlepiej demo obczaję samemu, dzięki keiran. :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 60 razy
Kontakt:

Przeczytałam z ciekawości wszystkie 3 recenzje i najbardziej zgadzam się właśnie z pozytywną z Pssite. Choć podsumowanie z Gamespot też jest dosyć trafne - fani serii w większości szybko dadzą się oczarować nowemu tytułowi, reszcie może zabraknąć chęci, by w pełni go poznać i docenić.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Jeżeli komuś chce się pobawić troszkę- jest dostępne demko FF XV w japońskim ps store :) Jak dla mnie ciekawie się gra, tylko ciągle nie kapuję jaki #$@% wymyślił system magii w tej grze ...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Mógłbyś napisać co jest nie tak z tym systemem magii?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

no właśnie też jestem ciekaw co jest nie tak? moim zdaniem spełniał swoje zadanie
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Jak dla mnie jest troszkę zbyt przekombinowany- próbując trafić potworka który był zbyt blisko postaci nie miałem takie opcji - coś a'la "magię rzucamy nie bliżej niż x metrów od postaci" czy też samo trafienie w mobka przy bardziej mobilnych przeciwnikach - zdarzyło mi się nie raz, że potworek wyszedł z obszaru działania.
Ale to moje odczucia :)
Awatar użytkownika
Łowca

Czy jest szansa, że pojawi się spolszczenie do Final Fantasy VII na ps4?:) Pewnie nikłe prawda.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Raczej niezbyt. Polska to zbyt mały rynek żeby bawić się w dodawanie polskiej wersji językowej.

Ps. Można już kupić grę na śląsku ;]
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Jutro premiera, a dzisiaj o 16 kończy się embargo na recenzję Final Fantasy XV. Niby gameplaye można już oglądać z pełnej wersji, ale Sony je dość szybko usuwa. Zastanawiam się jak sobie poradzi "ostatnia nadzieja gatunku jrpg". Balonik oczekiwań tak już został nadmuchany, że chyba trudno będzie o obiektywna opinie odnośnie tej gry.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

http://www.gram.pl/news/2016/11/27/fina ... -gra.shtml według tego ma być łatka jeszcze na dzień premiery.
Szczerze to jakoś wątpię by to FF mi podeszło. XIII była całkiem fajna mimo prostoty rozgrywki i średniej fabuły tak samo XIII-2 ale to co widziałem i słyszałem o XV nie nastraja mnie pozytywnie.
Awatar użytkownika
Łowca

Długo nie pograłem, ale gra wydaje sie dobra. Chociaz wole jednak turowy system walki w jrpg. Na pewno jest lepiej niz w XIII.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Kazda jedna czesc to majstersztyk, nigdy nie watpilem, ze w przypadku najnowszej moze byc inaczej! :D Tylko trzeba byc otwartym na zmiany i ulepszenia oraz ciagla ewolucje serii, bo praktycznie w kazdej czesci sa jakies nowe rozwiazania.
Awatar użytkownika
Predator

Atton29 pisze: Kazda jedna czesc to majstersztyk, nigdy nie watpilem, ze w przypadku najnowszej moze byc inaczej! :D Tylko trzeba byc otwartym na zmiany i ulepszenia oraz ciagla ewolucje serii, bo praktycznie w kazdej czesci sa jakies nowe rozwiazania.
Właśnie 9 GB patcha ściągam. :P

Mam za sobą VII, VIII, IX, X, X-2. Jedynie XII w połowie olałem, bo byłem głupim dzieckiem jeszcze. Teraz dopiero doceniam tę grę, ale czekam na nową wersję na PS4 w 2017 r.

I wcale nie uważam VII za najlepszą grę z serii.
X > IX > VII = VIII >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> X-2

Zobaczymy co tam wykombinowali tym razem.
Nastawienie mam bardzo pozytywne. :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Gorsze od X-2 to chyba tylko F2P z Final Fantasy na komórki powstały.
ODPOWIEDZ