Seria Final Fantasy

Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 121 razy
Podziękowania: 2 razy

Z okazji TGS pojawiły się 3 zwiastuny nowych i starych Finali.

Mięsko, czyli XV.

Nie zabrakło też Lightning Returns...

i kotleta w postaci FFX i FFX-2, które wyjdą dopiero w lutym.

Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

*fap fap fap*

Swoją drogą S-E ma głupią politykę odnośnie FF7. Zamiast zrobić porządny remake w HD na PS4, to trzymają ciuchy i miecz Clouda jako zakładnika i tylko nęcą "chcesz trochę siódemki w HD? KUP SEQUEL UJOWEJ GRY! MUAHAHAHAHA"
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

I dobrze, niech nie ruszają Finali przed X. Dla mnie Final 6,7 i 9 to mistrzostwo świata i nie chce ich widzieć dostosowanych do dzisiejszych standardów square ( przerobionych na slashery ).
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

Dokładnie. Starsze finale są jak najbardziej grywalne więc imo remake'i nie są potrzebne. Powinni za to zrobić coś z nowszymi częściami bo kierunek, w którym idzie Square kompletnie mi nie odpowiada. Miałem już obawy przy 12 ale okazała się być w miarę dobra. Trzynastkę za to przeszedłem na siłę i nawet nie chce mi się wrócić i zdobyć wszystkich trofeów. Zacząłem właśnie grać XIII-2 i wydaje się być lepsza od swojej poprzedniczki - przynajmniej pod względem liniowości. Niestety po obejrzeniu XV moje złudzenia się rozwiały - mix Prototype i Ninja Gaiden? Srsly?

Mam tylko nadzieję, że nie zmienią zbytnio X i X-2...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Moim zdaniem X-2 było tragiczne, wyszła z tego kompilacja filmików. Dobrze, że w wersji HD to taki gratis do X.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

W X-2 przyznam, że nie miałem okazji jeszcze zagrać. Przymierzałem się wiele razy a teraz już nawet nie chce mi się podłączać PS2 kiedy pojawiły się pierwsze plotki o wersjach HD :).

Swoją drogą to jestem ciekaw jak będzie wyglądała smartphonowa wersja FF6
http://kotaku.com/final-fantasy-vi-is-c ... 1443087791
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Rozsadek podpowiadalby, ze bedzie wygladalo to podobnie jak FF5. Czyli bez chamskiego 3D jak w FFIII i FFIV.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

nigihayami pisze: W X-2 przyznam, że nie miałem okazji jeszcze zagrać. Przymierzałem się wiele razy a teraz już nawet nie chce mi się podłączać PS2 kiedy pojawiły się pierwsze plotki o wersjach HD :).

Swoją drogą to jestem ciekaw jak będzie wyglądała smartphonowa wersja FF6
http://kotaku.com/final-fantasy-vi-is-c ... 1443087791
To ostrzegam nawet nie próbuj. Naprawdę ciężko to przetrawić. Mi się XIII i XIII-2 podobało mimo wszystko. Było proste i trochę przedramatyzowane, więc jak zobaczysz co wyszło z X-2 to możesz tego nie przeżyć.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

A mi się tam X-2 bardzo podobał. Na pewno bardziej niż oryginalna X. Jak kiedyś ogrywałem to na PS2 to miałem nawet pomysł, żeby wymaksować wszystkie panie, tzn. ich joby;) Z miłą chęcią wrócę do gry na Vicie (jak już ją w końcu sobie kupię). Bo do X wracać raczej nie będę.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

No i FF VI pojawiła się na androida.
https://play.google.com/store/apps/deta ... eplay.FFVI

Czy tylko mi się wydaje ale snesowa wersja wygląda lepiej? A może po prostu wolę widoczne piksele :E Cena jak na razie standardowa dla SE, poczekam przynajmniej na -50% i wtedy przetestuję.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Obecnie "zajmuje się" w wolnych chwilach FFIV w edycji na PSP, jak na razie jest świetnie. Coś mi się widzi, że ostatecznie będzie jedną z moich ulubionych pozycji z serii. Poza tym najbardziej chyba lubię szóstkę oraz trzy części serii które wyszły na PSX. Prócz tego jeszcze uwielbiam wprost FF Tactics, które wprawdzie jest spin-offem ale za to naprawdę świetnym.

Szczerze mówiąc jednak, odkąd jako dzieciak dorwałam magazyn Play z recenzją i poradnikiem do FFX (o rany, jakże to dawno temu było...) strasznie ciągnęło mnie do tej serii (przyznam się szczerze, skorzystałam wtedy z dobrodziejstw emulacji aby zagrać w VI, VII, VIII, IX i Tactics, czego obecnie się wstydzę). Najbardziej chciałam kiedyś zagrać właśnie w dziesiątkę. No ale niestety, tak jak kiedyś nie mogłam kupić PS2 tak i obecnie nie mogę kupić PS3/PS4 aby spróbować edycji HD. No cóż, może kiedyś. Nie wiem czy jest sens też próbować kupić PS2 i starą edycję FFX.

Pamiętam, że kiedy piętnastka była jeszcze Versusem to ktoś rozpuścił plotę że będzie edycja na PC. Oczywiście potem było wielkie rozczarowanie jak grę ogłoszono exclusivem, no i później jeszcze większe w miarę opóźnienia prac. No i zsumowało się to wszystko z frustracją, że Type-0/Agito nie wyszło w Europie.

Remake siódemki... byłby fajny, o ile zrobiono by go z głową i starannie. Cudownie byłoby zobaczyć wszystkie lokacje i postacie w szczegółowej i pięknej oprawie graficznej, oraz usłyszeć wszystkie dialogi zwłaszcza gdyby istniała możliwość gry w wersji z angielskimi subami i oryginalnym dubbingiem
a tak naprawdę to głównym powodem jest to, że po prostu chciałabym zobaczyć Clouda w sukience w grafice na miarę next-gen, lol
:gwizdany:
Zastanawia mnie co zrobią z systemem walki w przyszłych częściach. Piętnastka wygląda ciekawie no i nie oszukujmy się, zmiany czasem muszą niestety być - zostawienie tego samego systemu pamiętającego jeszcze czasy pierwszego NESowego FF mogłoby być problemem. Trzeba tylko pilnować aby zmiany były dobre. Action RPG to nie jest zły kierunek, zależy jak to będzie działać w praktyce.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Akurat branie FFXV jako przykład SE na kierunek rozwoju swoich RPG jest błędne. Tę część trzeba traktować bardziej jak DC czy CC, ponieważ pierwotnie miała być alternatywną XIII, niestety, na szczęście, świat gry, jak i sam kod tak się rozrósł, iż SE postanowiło wyjątkowo dać jej swój własny numerek.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Mnie osobiście tak sobie podoba się kierunek w jakim ewoluuje seria od xiii. Pod względem systemu genialne było ffxii jeśli miałby być real time. Jeśli tury to oczywiście FFT. To co zrobili w lightning returns to jakiś niewydarzony pomysł :(
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

http://www.siliconera.com/2014/04/18/sq ... sy-iii-pc/

Jeśli to prawda to bardzo dobra wiadomość. Być może, po premierach siódemki i ósemki na steamie, Square zorientowało się, że Finale mogą się dobrze sprzedawać również na PC.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

Jak tak dalej pójdzie to może zobaczą, że i remake 7 też się im będzie opłacał. A i może Type-0 w ludzkim języku wydadzą.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 26 razy

Tylko, że to będzie port z DSa, fakt, że można podbić rozdziałkę itp ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy... na szczęście mam kompletny oryginał na DS (często, gęsto same kartridże ludziska sprzedają) więc sobie go ogram przed wydaniem na PC, bo po prawdzie przewiduję lekką porażkę tej części na PC
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Ja sie obawiam, czy to nie jest po prostu FFIII na platforme windows8 do ich sklepu z apkami. FF3 juz chyba jest na windows phone, a to w jakims stopniu jest chyba kompatybilne.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

keiran pisze: Ja sie obawiam, czy to nie jest po prostu FFIII na platforme windows8 do ich sklepu z apkami. FF3 juz chyba jest na windows phone, a to w jakims stopniu jest chyba kompatybilne.
Niech już zostawią siódemkę w spokoju. Remake nie jest potrzebny a patrząc na nowe części (i.e. XIII i zapowiadana XV) nie byłbym pewien czy nie wprowadzili by podobnych pomysłów.
nerka99 pisze: Tylko, że to będzie port z DSa, fakt, że można podbić rozdziałkę itp ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy... na szczęście mam kompletny oryginał na DS (często, gęsto same kartridże ludziska sprzedają) więc sobie go ogram przed wydaniem na PC, bo po prawdzie przewiduję lekką porażkę tej części na PC
No i? VII i VIII na steamie nie zostały zmienione w żadnym stopniu w porównaniu do oryginałów. Moim zdaniem bardzo dobrze i wydaję mi się, że one nie zaliczyły żadnej porażki.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 26 razy

nigihayami pisze:
keiran pisze:
nerka99 pisze: Tylko, że to będzie port z DSa, fakt, że można podbić rozdziałkę itp ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy... na szczęście mam kompletny oryginał na DS (często, gęsto same kartridże ludziska sprzedają) więc sobie go ogram przed wydaniem na PC, bo po prawdzie przewiduję lekką porażkę tej części na PC
No i? VII i VIII na steamie nie zostały zmienione w żadnym stopniu w porównaniu do oryginałów. Moim zdaniem bardzo dobrze i wydaję mi się, że one nie zaliczyły żadnej porażki.
Proponuje na YT obadać jakiś longplay gry DSowej odpalonej na emulatorze na pełnym ekranie... bo tak to mniej więcej będzie wyglądać na pc :P
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

nerka99 pisze: Proponuje na YT obadać jakiś longplay gry DSowej odpalonej na emulatorze na pełnym ekranie... bo tak to mniej więcej będzie wyglądać na pc :P
Chyba nie sądzisz że wydadzą wersję jeden do jednego (gdy zapowiedziano Dementium II na PC też sądziłeś że będzie wyglądać jak na emulatorze ?) a nawet jeżeli czemu akurat z DS-a a nie z androida gdzie gra wspiera panoramę ? Najprawdopodobniej dadzą 1080p. wspracie dla duetu klawa/mysz możliwe że i dla pada oraz podbiją co częściej widziane teksturki, dodadzą na koniec nazwy HD i wio zarabiać pieniądze :)
ODPOWIEDZ