Po latach (10÷11 ?

Ponieważ chcę móc go zabierać ze sobą tu i tam - to musi być lapek, choć wiem, że do grania taniej, o wiele taniej, wyszło by zaopatrzyć się w wieżyczkę.
Jako że, jak już wspomniałem, ostatnio w temacie nowości sprzętowych byłem na bieżąco dekadę temu, poszukuję porad na co zwrócić uwagę, by zaopatrzyć się dobrze a nie przepłacać bez potrzeby.
Budżetu nie podaję - chcę dać jak najmniej, ale zakładam widełki dość szerokie - ok 3÷5k złota.
przeglądając gamingowy segment notebooków w tych widełkach, zauważyłem w brew pozorom tylko kilka powtarzających się konfiguracji, w związku z tym może od razu je wypiszę:
- i5 6300 czy i7 6700 - znam podstawowe różnice, ale czy faktycznie warto iść w i7? a może jeszcze coś starszego, np i7-4720? raczej to odrzucam, ale jak są dobre arguemnty do zbicia ceny, to przyjmuję wszystko
- zapewne wybiorę coś z GTX 960 (najpopularniejsza opcja), ale 2 czy 4 GB GDDR?
inne opcje to 950 GDDR3 2 lub 4 GB oraz 970 3 GB (to już raczej za wysoko leci z ceną) - kwestia "dysków" twardych. początkowo myślałem, by wziąć SSD, ale jak przejrzałem ofertę zauważyłem opcje HDD + m.2 SSD. Ta opcja chyba najbardziej by mi odpowiadała. HDD jest jednak nieco bezpieczniejszy, jeśli chodzi o dane (SSD jak padnie to po ptokach), a system (a wzasadzie 2, bo Win+PingWin) mógł by siedzieć na tym dziwnym, zdaje się, że wydajniejszym niż SATA interfejsie. polecacie czy odradzacie tą opcję?
- matryce - ponoć IPS lepsza, byłem wczoraj w x-komie, poprosiłem o wskazanie lapka z TN i IPS, faktycznie, TN ma problem kątów widoczności, IPS go nie ma, tylko czy jest to istotne, jak z tego monitora będę korzystał tylko ja? TN podobno żre mniej mocy z aku, co w sumie nie jest bez znaczenia
IPS też miał chyba lepsze kolorki. dodatkowo, ten z IPS to był Lenovo Y700, z szybą przed matrycą
kto wpada na takie pomysły, by z matowego ekranu zrobić szklisty odblask?
- pamięci - jeśli chodzi o rozmiar - można rozbudować później, więc na start, by obniżyć wstępny koszt, może być nawet 4GB, choć pewnie szarpnę się na 8GB. sęk w tym, że dostępne są konfiguracje z DDR3 (opcja raczej niszowa) oraz DDR4. zakładam, że nie ma się nad czym zastanawiać w tej kwestii?
- interfejsy - zawsze jest USB (v2 lub v3), zawsze jest HDMI, ale to co nie jest wszechobecne to a) displayport oraz b) USB 3.1 typ C (thunderbolt?):
- czy displayport daje coś więcej niż HDMI? rozumiem, mam drugie wyjście, mogę jechać na 2 moniaki, 3 licząc ekran lapka, ale pytam o sam port, jego właściwości. czy jest jakaś różnica np gdybym chciał podpiąć moniak z DVI lub poprzez VGA z zastosowaniem przejściówek z HDMI vs displayport?
- zakładam, że przez kilka dobrych lat ten sprzęt ma mi posłużyć, więc nie wiem czy nie warto zwracać uwagi na takie nowinki, które za rok czy dwa mogą się okazać bardzo przydatne, jak uważacie?
- o system chyba nie mam co pytać, jest opcja bez, jest opcja win 10 i raczej tą drugą się zainteresuję, wątpię by dało się tanio dostać legalny Win 7/8/10 boxowy.
pozostaje jeszcze dobór marki-rodziny modeli, poniżej kilka dominujących.
ACER VN7-591G / 592G
ASUS GL552VW
Dell Inspiron 7559
Lenovo Y700
MSI PE60 / GL62 / GE62
Tu chętnie zobaczę uwagi nie tylko polecające, ale również te "polecające" unikać danego producenta / rodzinę.
za wszelkie uwagi i podpowiedzi będę bardzo wdzięczny

P.S.
celuję w rozmiar 15.6"

P.P.S.
znacie jakieś dobre, tanie źródła takich zabawek? ^_^