Nowy laptop, na co zwrócić uwagę?

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 26 razy
Kontakt:

Witam wszystkich
Po latach (10÷11 ? ;)), postanowiłem zaopatrzyć się w nowy osprzęt (teraz ciągle na firmowym jadę ;P).
Ponieważ chcę móc go zabierać ze sobą tu i tam - to musi być lapek, choć wiem, że do grania taniej, o wiele taniej, wyszło by zaopatrzyć się w wieżyczkę.
Jako że, jak już wspomniałem, ostatnio w temacie nowości sprzętowych byłem na bieżąco dekadę temu, poszukuję porad na co zwrócić uwagę, by zaopatrzyć się dobrze a nie przepłacać bez potrzeby.
Budżetu nie podaję - chcę dać jak najmniej, ale zakładam widełki dość szerokie - ok 3÷5k złota.

przeglądając gamingowy segment notebooków w tych widełkach, zauważyłem w brew pozorom tylko kilka powtarzających się konfiguracji, w związku z tym może od razu je wypiszę:
  1. i5 6300 czy i7 6700 - znam podstawowe różnice, ale czy faktycznie warto iść w i7? a może jeszcze coś starszego, np i7-4720? raczej to odrzucam, ale jak są dobre arguemnty do zbicia ceny, to przyjmuję wszystko :D
  2. zapewne wybiorę coś z GTX 960 (najpopularniejsza opcja), ale 2 czy 4 GB GDDR?
    inne opcje to 950 GDDR3 2 lub 4 GB oraz 970 3 GB (to już raczej za wysoko leci z ceną)
  3. kwestia "dysków" twardych. początkowo myślałem, by wziąć SSD, ale jak przejrzałem ofertę zauważyłem opcje HDD + m.2 SSD. Ta opcja chyba najbardziej by mi odpowiadała. HDD jest jednak nieco bezpieczniejszy, jeśli chodzi o dane (SSD jak padnie to po ptokach), a system (a wzasadzie 2, bo Win+PingWin) mógł by siedzieć na tym dziwnym, zdaje się, że wydajniejszym niż SATA interfejsie. polecacie czy odradzacie tą opcję?
  4. matryce - ponoć IPS lepsza, byłem wczoraj w x-komie, poprosiłem o wskazanie lapka z TN i IPS, faktycznie, TN ma problem kątów widoczności, IPS go nie ma, tylko czy jest to istotne, jak z tego monitora będę korzystał tylko ja? TN podobno żre mniej mocy z aku, co w sumie nie jest bez znaczenia ;) IPS też miał chyba lepsze kolorki. dodatkowo, ten z IPS to był Lenovo Y700, z szybą przed matrycą :? kto wpada na takie pomysły, by z matowego ekranu zrobić szklisty odblask?
  5. pamięci - jeśli chodzi o rozmiar - można rozbudować później, więc na start, by obniżyć wstępny koszt, może być nawet 4GB, choć pewnie szarpnę się na 8GB. sęk w tym, że dostępne są konfiguracje z DDR3 (opcja raczej niszowa) oraz DDR4. zakładam, że nie ma się nad czym zastanawiać w tej kwestii?
  6. interfejsy - zawsze jest USB (v2 lub v3), zawsze jest HDMI, ale to co nie jest wszechobecne to a) displayport oraz b) USB 3.1 typ C (thunderbolt?):
    1. czy displayport daje coś więcej niż HDMI? rozumiem, mam drugie wyjście, mogę jechać na 2 moniaki, 3 licząc ekran lapka, ale pytam o sam port, jego właściwości. czy jest jakaś różnica np gdybym chciał podpiąć moniak z DVI lub poprzez VGA z zastosowaniem przejściówek z HDMI vs displayport?
    2. zakładam, że przez kilka dobrych lat ten sprzęt ma mi posłużyć, więc nie wiem czy nie warto zwracać uwagi na takie nowinki, które za rok czy dwa mogą się okazać bardzo przydatne, jak uważacie?
  7. o system chyba nie mam co pytać, jest opcja bez, jest opcja win 10 i raczej tą drugą się zainteresuję, wątpię by dało się tanio dostać legalny Win 7/8/10 boxowy.
to były były wszystkie pytania / wątpliwości, typowo hardłerowe, jakie mi się narzucają po przejrzeniu oferty
pozostaje jeszcze dobór marki-rodziny modeli, poniżej kilka dominujących.
ACER VN7-591G / 592G
ASUS GL552VW
Dell Inspiron 7559
Lenovo Y700
MSI PE60 / GL62 / GE62
Tu chętnie zobaczę uwagi nie tylko polecające, ale również te "polecające" unikać danego producenta / rodzinę.

za wszelkie uwagi i podpowiedzi będę bardzo wdzięczny :D

P.S.
celuję w rozmiar 15.6" ;)

P.P.S.
znacie jakieś dobre, tanie źródła takich zabawek? ^_^
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

1. Jeżeli 6gen to wystarczy i5
3. Nie wyobrażam sobie teraz bycia bez bez SSD. Celuj w HDD na Sata + SSD na M2. Oczywiście SSD nie w zestawie tylko kupujesz go osobno.

Lenovo jedzo gunwo.

Interesuj się tym Dellem + może MSI (no i wiadomo, że Clevo Power). Poza tym za te pieniądze to kupisz stacjonarkę a kupując laptopa nie wiesz co robisz (oczywiście to był żart i takie mini ostrzeżenie przed takimi wpisami w przyszłości).
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Warto zwrócić uwagę czy laptop ma dobry dostęp do kluczowych elementów. Czasami dostęp do procesora i wymiany pasty termoprzewodzącej to kwestia dosłownie jednej śrubki i zdjęcia małej klapki, gorzej jeśli będziesz musiał rozebrać laptopa dosłownie na części i odkręcić 30 śrubek, potem to składać.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

piolg pisze: Warto zwrócić uwagę czy laptop ma dobry dostęp do kluczowych elementów. Czasami dostęp do procesora i wymiany pasty termoprzewodzącej to kwestia dosłownie jednej śrubki i zdjęcia małej klapki, gorzej jeśli będziesz musiał rozebrać laptopa dosłownie na części i odkręcić 30 śrubek, potem to składać.
Odkręcisz i po gwarancji.

Kiedyś jak szukałem laptopa to ludzie pisali, aby dużą uwagę zwracać na producenta pod względem jego serwisu. Z tego co pamiętam to dobrze pod tym względem działa Dell, Acer.

1. Do gier wystarczy i5.
2. Zależy jaki budżet. Wydajność radzę sprawdzić w testach. Raczej 970 3GB > 960 4GB > 960 2GB
3. Zależy ile przestrzeni potrzebujesz. Jak mało to SSD 120 i więcej. Jak dużo to SSD + HDD.
4. Matryca byle matowa, żeby Ci się wszystko nie odbijało. Łatwiej też się ją czyści.
5. DDR4 8GB. 4GB może się okazać za mało. Nie wiem czy w ogóle byś znalazł coś z 4GB.
6. Nie wiem. Do poczytania. Różnica chyba nie za duża. Ogólnie displayport lepszy niż HDMI.

Tanich źródeł nie polecam szukać. Celuj w porządny, sprawdzony sklep żeby nie było jakichś problemów, że sprzętu nie dostaniesz albo będą robić cyrki podczas reklamacji. Polecam X-kom.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2016, o 11:12 przez taquito, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 11 razy
Kontakt:

Ja swojego i odkrecalem, i matryce wyjmowalem, i paste wymienialem, potem odeslalem na gwarancje, jak sie okazalo, ze to nic nie pomagalo. Po dwoch tygodniach wrocil z wymienionym wiatrakiem i matryca. Mam Lenovo y50-70, wiec ze swojej strony bym polecil y700.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Dzięki za odpowiedzi ;)
X-Kom wydaje się niezłym sklepem, tym bardziej, że mam do niego 5 minut spacerkiem :D wkurza mnie tylko ich szukajka, bo filtrowanie nie działa poprawnie i nie jestem do końca pewien, czy widzę wszystkie opcje, czy jednak ten idealny wybór znikł ;P
co do różnych producentów, to na razie czytam recenzje poszczególnych modeli, bo na stronie sklepów znajdę tylko info jak to świetnie mieć danego procka, grafikę, wszystko zawsze porównane do gorszych modeli, a na dokładkę "a wiesz, że masz kamerkę?", a po cholerę mi to, jakby dało się zaoszczędzić stówkę, to chętnie bym z niej zrezygnował :)

modele z 4GB RAM występują, jest ich z dużo mniej niż tych z 8GB które w tym progu cenowym jest jakby standardem
sergeron pisze: Interesuj się tym Dellem + może MSI (no i wiadomo, że Clevo Power).
toś mi zabił ćwieka tym Clevo, wyszukałem kto to sprzedaje, trafiłem do hyperbooka, pierwsza konfiguracja ... 4860,-, bez systemu, ale z 965M (nie ma innej opcji dla typu który wybrałem na starcie, inne jeszcze obejrzę)
cena nie mała, ale aż tak bardzo nie odbiega od markowych produktów
ciekaw tylko jestem, czy godne to zaufania, czy nie będzie się grzało zbytnio itp może gdzieś znajdę recenzje
Ostatnio zmieniony 17 lip 2016, o 12:59 przez Soul Reaver, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Przede wszystkim zwróć iwagę na łatwość rozbudowy. Ilość wolnych slotów na ram, wielkość max obsługiwanej pamięci ram, wolne sloty na dysk ssd najlepiej dwa M.2, rodzaj złącza dysku sdd: msata lub pcie. Droższe sa pcie ale szybsze i bardziej perspektywiczne. Jak nie masz tyle kasy to poczekaj- zawsze dokupisz na jakiejs promocji. Najlepiej 256 gb. Lepsza jest 970, ale jak budżet mniejszy to 960 4gb ram. Matryca full hd matowa 17,3", procesor - standardem jest obecnie i7 6700 niewielka różnica w prędkości i ceny od i5.
Polecam albo asusa serii g, albo msi ge72.
Zerknij też na komputronik. Ostatnio sporo wyprzedaży modeli np z lakko porysowana obudowa a mozna 600 700 zl taniej kupic.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

taquito pisze: 6. Nie wiem. Do poczytania. Różnica chyba nie za duża. Ogólnie displayport lepszy niż HDMI.
HDMI wersji 1.4 (a takie jest zapewne w większości sprzętu) obsługuje 4k tylko w 30 fps (może to mieć znaczenie np w przypadku filmów). Wszyscy idą w DisplayPort bo darmowy.
O VGA nie ma co wspominać (max full hd i to ze zniekształceniami i artefaktami)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Ranking procesorów - trzeba wybrać "Pokaż tylko CPU do laptopów"
Ranking GPU - chociaż tutaj dużego wyboru nie ma, bo albo GTX 960M lub już dołożyć i kupić GTX 970M

Procesor i5 nowej generacji starczy, jakby chcieć jakiś "pełnoprawny deskopowy" - czyli HQ / MQ to chłodzenie w takim laptopie musi być porządne.

Jak za taką kwotę to tak jak napisał sergeron - SSD na M2 + HDD na dane. Jak ma być to główny komputer (więc z magazynem na filmy, gry, zdjęcia itp), to 120 - 240 GB SSD będzie za mało jako jedyny dysk. Tak samo zresztą jak 500 GB, a 750 - 1000 GB dysk to minimum 800 zł. Czyli 1/5 budżetu. A jak chcesz mieć napęd optyczny, to do laptopa wsadzisz tylko jeden pełnowymiarowy dysk 2,5' (HDD lub SSD). Dlatego złącze M2 na płycie głównej jest takie fajne.

IPS są lepsze od TN - na plus kąty widzenia i kolory, więc sprawy podstawowe w matrycy. I lepsza będzie matowa, nie będziesz siebie widział w słoneczne dni (chyba, że lubisz się przeglądać, wtedy błyszcząca jest jak najbardziej na miejscu :D). Są jeszcze matryce pół-matowe, ale nie wiem czy stosują je w laptopach.

Teraz cena DDR jest w dołku (1,5 roku temu 8 GB kosztowało 300 zł, teraz tylko 130 - 150 zł), więc nie ma się co zastanawiać i kupować tylko 4 GB. I lepiej DDR4, ceny opadły już na tyle żeby nie przepłacać za nowość na rynku.

DisplayPort i HDMI jest potrzebne do podłączenia pod zewnętrzny monitor / telewizor, różnicy przy rozdzielczości HD / FHD pomiędzy nimi nie uświadczysz. O ile każdy TV i monitor obsługuje HDMI (lub prawie każdy), tak nie każdy obsługuje DP. Np ja przy TV mam HDMI, ale nie mam DP. No i nie ma co się bawić z przejściówkami z analogowego VGA na cyfrowe HDMI.

USB 3.1 typ C to nie thunderbolt. Jakiś czas temu organizacja ds. standardów zrobiła idiotyczną rzecz i przemianowała oznaczenia USB. USB 3.1 gen1 to tak naprawdę zwykłe USB 3.0 (lub stare, jak kto woli), a USB 3.1 gen2 to "prawdziwe" USB 3.1. A C oznacza, że wtyczka jest "dwustronna" - obojętnie jak wsadzisz to będzie działać, nie trzeba się męczyć z obracaniem bo źle ją się próbowało wsadzić.

Więc USB 3.1 gen1 to USB 3.0 (wolniejsze). USB 3.1 gen2 to USB 3.1 (szybsze). Dlatego w oznaczeniach jest bigos, bo producenci rzucą tylko "USB 3.1" bez dopisku czy to gen1 czy gen2 i ludzie myślą, że kupują najnowsze rozwiązanie. Co nie zawsze jest prawdą jak dostaną gen1.

Co do konkretnych marek to się nie wypowiadam, ostatnio laptopa kupowałam 4 lata temu :E
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Może by tak poczekać na mobilnego 1060? Sam układ ma być dokładnie tym samym co siedzi w pełnej karcie tylko z obniżonymi taktowaniami. Chociaż znając życie cenowo to będzie jakieś 10k :E
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

smugglersun pisze: Może by tak poczekać na mobilnego 1060? Sam układ ma być dokładnie tym samym co siedzi w pełnej karcie tylko z obniżonymi taktowaniami. Chociaż znając życie cenowo to będzie jakieś 10k :E
Jak będzie miała wydajność większą niż GTX 980M to przecież logiczne, że laptop z takim potworem powinien też więcej kosztować. Postęp polega przecież na tym, że cena rośnie wprost proporcjonalnie do wydajności (i wskaźnik cena/wydajność stoi w miejscu) :trollface:

Nie ma mocy za darmo :dziadek:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

nie no, poczekać na wydanie 1060 to nie zły pomysł - zapewne da się zaobserwować obniżki cen starszych modeli :D
gdzieś widziałem, że Clevo już się gdzieś reklamowało z "kartą graficzną przyszłości", producent chyba zabronił oficjalnie pisać jaki to model (komuś udało się odczytać w jakiś sposób, że to właśnie "tysiączka")

Dziękuję Ci MSKOTOR za sprostowanie w sprawie USB typu C - gdzieś, w którymś sklepie zauważyłem info "USB 3.1 typ C (Thunderbolt)", dalej w opisie też się to przewijało, np info, że drugi displejport przestaje działać, jeśli Thunderbolt pracuje itp, zbyt szybko przyjąłem, że standaryzacja poszła w kierunku ujednolicenia i typ C faktycznie = thunderbolt
dopiero po tym jak przeczytałem Twój wpis, to zacząłem zauważać, że czasem pojawaiają się zapisy gen1/gen2

zainteresowało mnie też wspomniane Clevo, znalazłem niestety w zasadzie tylko Hyperbook
ceny nie najgorsze a możliwość konfiguracji pod siebie i liczba portów - dla mnie extra
problemy się zaczęły, kiedy zacząłem zauważać, że opis, nie pasuje do opcji konfiguracji, a to co przedstawiają zdjęcia .. nie pasują do niczego
potem doszły średnie opinie o sklepie - chłopcy już chyba trzeci raz uruchamiają pod tym samym adresem "ten sam" (inna nazwa itp) sklep
niby zmiana nazwy mi nie przeszkadza, ale to się odbyło na drodze zamknięcia starej i otwarcia nowej, ponoć są sytuacje, że gwarancja nie funkcjonuje, bo to już nie ta firma ... trochę ciężko zaufać takiemu sprzedawcy
Awatar użytkownika
Łowca

http://www.forum.nieidealny.pl/topic/15 ... k-edition/
Z tych co wymieniłeś osobiście uznają Acera VN7 za nr1, potem Dell Inspiron 7559
i Lenovo Y700-15ISK (przez serwis)
ODPOWIEDZ