Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Czekam na błędy cenowe :E
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

FotelSkrzypi pisze: http://store.steampowered.com/app/353370/
Ciekawe, czy na wyprzedaży będzie taniej :E
Mam dylemat czy teraz kupić, czy czekać na letnią wyprzedaż? Czy to może akcja, przed wydaniem odświeżonej wersji. Ktoś coś może gdzieś wyczytał, czym ma się różnić wersja stara od nowej?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

mariohyper pisze:
Mam dylemat czy teraz kupić, czy czekać na letnią wyprzedaż? Czy to może akcja, przed wydaniem odświeżonej wersji. Ktoś coś może gdzieś wyczytał, czym ma się różnić wersja stara od nowej?
To samo mnie nurtuje :mrgreen:
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 139 razy
Kontakt:

cinuszek77 pisze:
mariohyper pisze:
To samo mnie nurtuje :mrgreen:
raczej watpie ze 3 tyg pózniej dadzą wieksza znizke szczególnie na przedmiot który jest 1 raz w przecenie .
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Podziękował: 429 razy
Podziękowania: 249 razy
Kontakt:

Ja na przykład w ogóle się nie spodziewałem jakiejkolwiek promocji na te pady bezpośrednio na Steamie, a tutaj taka niespodzianka, więc nigdy nie wiadomo ;)
FlashGordon
Awatar użytkownika
FlashGordon
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

My tu gadu gadu a Dead Island 2 znikł ze Steam.

Więcej na PC Gamer.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

FlashGordon pisze: My tu gadu gadu a Dead Island 2 znikł ze Steam.

Więcej na PC Gamer.
Wiadomość w miarę już stara
http://www.gamezilla.pl/newsy/2016/22/c ... -ze-steama

Steam controller zakupiłem, nie będę czekał na letnią wyprzedaż. Tak na niego kasę zbierałem ze sprzedaży kart, a tak udało się oszczędzić i jeszcze spora reszta została. Jeżeli nie będę zadowolony, wystawie na aledrogo.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

mariohyper pisze: Steam controller zakupiłem, nie będę czekał na letnią wyprzedaż. Tak na niego kasę zbierałem ze sprzedaży kart, a tak udało się oszczędzić i jeszcze spora reszta została. Jeżeli nie będę zadowolony, wystawie na aledrogo.
Jak bedzieswz chcial sprzedac, to ja z checia odkupie go od ciebie w cenie zblizonej do tej ktora wydales na niego :D
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Podziękował: 429 razy
Podziękowania: 249 razy
Kontakt:

pelikulas pisze: nie mowie o DLC tylko o grze :P
37 euro bez promocji (-30% na start), czyli dużo się nie pomyliłeś...
http://store.steampowered.com/app/446390/
I jeszcze ceny za te fajniejsze DLC są większe od innych, skandal :E Mimo bardzo zachęcających screenów poczekam na lepsze promo :E
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

FotelSkrzypi pisze:
pelikulas pisze: nie mowie o DLC tylko o grze :P
37 euro bez promocji (-30% na start), czyli dużo się nie pomyliłeś...
http://store.steampowered.com/app/446390/
I jeszcze ceny za te fajniejsze DLC są większe od innych, skandal :E Mimo bardzo zachęcających screenów poczekam na lepsze promo :E
Wgraj sobie jakiegoś naked-moda i nie smęć nad wysoką ceną pół-nagich skórek :E
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Czy system zleceń kupna przedmiotów na Rynku od zawsze był tak zbugowany, czy to ostatnio się tak pofikało? Myślałem, że najwyższa oferta zakupu ma priorytet, ale widzę, że często nie ma reguły i zakupu dokonuje ktoś z ofertą dużo niższą, o ile tylko jest ona wyższa od ceny wystawionego przedmiotu. Zgłaszanie tego do supportu ma w ogóle sens, czy raczej zleją to ciepłym moczem?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

mars28 pisze: Myślałem, że najwyższa oferta zakupu ma priorytet, ale widzę, że często nie ma reguły i zakupu dokonuje ktoś z ofertą dużo niższą, o ile tylko jest ona wyższa od ceny wystawionego przedmiotu.
Źle myślałeś 8-) Przedmioty są przecież i tak sprzedawane za cenę, której zażądał wystawiający i nie można sobie przeskoczyć kolejki oferując "niby" więcej (to zresztą bardzo dobre zabezpieczenie).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Vector pisze: [...]i nie można sobie przeskoczyć kolejki oferując "niby" więcej (to zresztą bardzo dobre zabezpieczenie).
Jesteś pewny, że tak to działa? To wytłumacz mi dlaczego właśnie przed chwilą kupiłem coś za 0,98euro, mając wystawioną najwyższą ofertę (1,06euro), pomimo tego, że są też oferty za 1,04, 1,01 i 1euro. Idąc Twoim tokiem rozumowania powinien to zakupić ten ktoś z ofertą 1euro, zgadza się?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

mars28 pisze: Jesteś pewny, że tak to działa? To wytłumacz mi dlaczego właśnie przed chwilą kupiłem coś za 0,98euro, mając wystawioną najwyższą ofertę (1,06euro), pomimo tego, że są też oferty za 1,04, 1,01 i 1euro. Idąc Twoim tokiem rozumowania powinien to zakupić ten ktoś z ofertą 1euro, zgadza się?
Idąc jego tokiem rozumowania powinna zakupić to osoba, która jako pierwsza złożyła ofertę kupna (na kwotę 0,98 lub więcej). W tym przypadku jak widać byłeś to ty.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Oferty kupna: 1,06; 1,05; 1,04; 0,96€ (tyle kupujący chce zapłacić)

Oferta sprzedaży: 5; 4; 3; 2€ (tyle sprzedający chce zarobić)

Przychodzi Edek i na szybko chce coś sprzedać za 1€. Najwyższa oferta kupna przyporządkowywana jest najniższej ofercie sprzedaży. Więc oferta kupna za 1,06€ parowana jest z ofertą sprzedaży za 1€.

Ty byłeś w stanie za coś zapłacić więcej, niż chciał sprzedający, to pobiera tylko tyle ile on chciał. Nikt nie będzie mu dawać tych 6 centów ekstra. Proste, fajne i przejrzyste.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Nic nie skumalem :E

Nie jest to system kolejkowania? Obojetnie ile chcesz dac za dany przedniot, to trafiasz do kolejki i jak przychodzi twoja kolej, to jestes brany pod uwage (zakupujesz od luzi ktorzy chca sprzedac za tyle ile ty dajesz, lub mniej)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Przecież dokładnie to samo opisałam.

Jak stworzę 10 ofert kupna za 1€, to będę w kolejce za innymi osobami, które wcześniej stworzyły oferty kupna za taką samą kwotę. Będę czekać, aż wcześniejsze osoby kupią za to 1€, i dopiero jak będę na początku kolejki będę mogła coś kupić.

Tyle tylko, że kolejka osób, które chcą zapłacić więcej niż ja ma wyższy priorytet. Czyli jak 100 osób zadeklarowało, że chce zapłacić 1,1€, to ja będę musiała czekać aż wszyscy oni kupią dany przedmiot i dopiero wtedy zacznie się liczyć kolejka osób "za 1€". A jak ciągle będzie ktoś, kto jest w stanie zapłacić 1 cent więcej ode mnie, to nigdy nic nie kupię.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Oczywiście nie mam niezbitych dowodów (bo musiałbym pracować w Valve) ale z moich obserwacji wynika, że wszystkie Wasze teorie "leżą". Ta o priorytecie kupna za najwyższą oferowaną cenę, jak i ta, że jeśli składam ofertę zakupu za taką samą cenę, jak ktoś już wcześniej, to nie kupię tego jako pierwszy. System jest dziurawy jak sito, dużo zależy od szczęścia.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

mars28 pisze: Oczywiście nie mam niezbitych dowodów (bo musiałbym pracować w Valve) ale z moich obserwacji wynika, że wszystkie Wasze teorie "leżą". Ta o priorytecie kupna za najwyższą oferowaną cenę, jak i ta, że jeśli składam ofertę zakupu za taką samą cenę, jak ktoś już wcześniej, to nie kupię tego jako pierwszy. System jest dziurawy jak sito, dużo zależy od szczęścia.
Nie jest dziurawy, tylko osoby z regionów z idiotycznie słabą walutą (jak Rosja czy Indie) mają przewagę. My nie możemy złożyć zamówienia za 0,015€, ale oni mogą. Wymiana euro do dolara jest prosta, bo obie waluty mają kurs wymiany na poziomie 1:1-1,15 (a 1 dolar to jest obecnie 65 rubli, czyli 6500 kopiejek)

Jakbyś widział ceny w rublach (a nie w dolarach / euro), to zobaczyłbyś że wystarczy złożyć zamówienie za parę kopiejek więcej niż obecnie najwyższa i skupować sobie bez problemu. Ty jako osoba z "normalnego" regionu zobaczysz, że ktoś wystawił coś za 1€ i zostało kupione za 1 lub 0,99€, pomimo że są "wyższe oferty". Dlatego, że nie sposób w dobry sposób zaokrąglić walut. Musieli by wprowadzić odgórne, sztywne progi, że np $1 = 65,00 RUB, $1,01 = 65,66 RUB itp. Co jest nierealne, ponieważ kurs wymiary ciągle się zmienia. Przeliczniki są "na oko".

Edit: Problem znany jest od samego początku wprowadzenia nowego systemu, Valve nic z tym nie zrobiło. I nic nie zrobi, nie wiem nawet jak mieli by to rozwiązać inaczej, niż zmieniając waluty na całym markecie na dolary.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

No to by wiele wyjaśniało w kwestii takiej samej ceny widocznej w euro. Jeśli nie "dziurawy", to nazwijmy go "niedoskonałym". Teraz wiem, dlaczego taki jeden koleś wystawia przedmiot w tej samej cenie co ja (a przynajmniej w euro tak to widać) i jego oferta sprzedaży zawsze ląduje na pierwszym miejscu (w zakresie danej kwoty). A myślałem, że to też jakiś błąd.

Co nie zmienia faktu, że kolejkowanie ofert zakupu nadal uważam za totalny bubel. Wygląda na to, że system działa jak sam chce.
MSKOTOR pisze: Musieli by wprowadzić odgórne, sztywne progi, że np $1 = 65,00 RUB, $1,01 = 65,66 RUB itp. Co jest nierealne, ponieważ kurs wymiary ciągle się zmienia. Przeliczniki są "na oko".
Albo umożliwić wystawianie przedmiotów tylko w euro/dolarach. Cenę możesz zmieniać o 1 centa, a obok w "nieedytowalnym" okienku wyświetla się cena jaką dostaniesz np. w rublach/kopiejkach, po aktualnym przeliczniku.
ODPOWIEDZ