Pomoc w ocenie zestawu - komputer za ok. 3500 zł

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Cześć, proszę by ktoś bardziej ode mnie zorientowany w temacie wypowiedział się na temat poniższego zestawu:

http://www.morele.net/inventory/info/kv6Ik9/

Ma służyć przede wszystkim a nawet tylko do grania.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

JA bym zmienił ssd na jakiegoś Cruciala i będzie dobrze. Ewentualnie pomyśl nad zakupem jakiegoś dysku hdd bo może ci nie starczyć miejsca na system i gry.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Wstrzymaj się z zakupem komputera, ponieważ za chwilę wyjdą nowe karty Graficzne. Jeżeli nie chcesz czekać, to zamiast tego gtx'a z morele kup używanego na allegro z gwarancją za 1000zł i to 450zł dołóż do płyty głównej, oraz procesora w wersji K.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2016, o 14:34 przez amnum, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Na twoim miejscu wstrzymałbym się z zakupem grafiki do premiery Polarisów na Computexie.To tylko parę dni a sądząc z przecieków dot. wydajności i cen AMD cena 970 powinna spaść dość znacznie. IMO reszta zestawu jak najbardziej OK.
Awatar użytkownika
Łowca

skuska pisze: JA bym zmienił ssd na jakiegoś Cruciala i będzie dobrze. Ewentualnie pomyśl nad zakupem jakiegoś dysku hdd bo może ci nie starczyć miejsca na system i gry.
Na innym forum polecano mi ten dysk przede wszystkim ze względu na długą gwarancję. Słyszałem również że pod względem jakości/wydajności dorównuje Crucial MX200. 250GB spokojnie mi wystarczy.
amnum pisze: Wstrzymaj się z zakupem komputera, ponieważ za chwilę wyjdą nowe karty Graficzne. Jeżeli nie chcesz czekać, to zamiast tego gtx'a z morele kup używanego na allegro z gwarancją za 1000zł i to 450zł dołóż do płyty głównej, oraz procesora w wersji K.
Czy ta płyta główna będzie w takim razie niewystarczająca? Polecasz jakiś konkretny model?
Jeśli nie będę się bawił w podkręcanie to czy nie wystarczy mi ten procesor? Czy mimo wszystko lepiej wziąć wersję K?
krasnal pisze: Na twoim miejscu wstrzymałbym się z zakupem grafiki do premiery Polarisów na Computexie.To tylko parę dni a sądząc z przecieków dot. wydajności i cen AMD cena 970 powinna spaść dość znacznie. IMO reszta zestawu jak najbardziej OK.
Tak zrobię, dzięki.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Lepiej K i poczekać na nowe karty, bo w porównaniu do GTX'a 970 będzie dosyć większa przepaść w wydajności za cenę owego GTX'a... A co do płyty to weź na Z170, bo tylko ten chipset pozwala na podkręcanie. Można też przez szynę BLCK zwykłe, bez K na końcu lecz to ryzyko i loteria. :)

https://www.morele.net/plyta-glowna-asr ... tx-765627/

Do tego chłodzenie Fortis 3 i za jakiś czas dokupisz dodatkową kość ramu. Dysk SSD można kupić tańszy i zaoszczędzisz. :)
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

amnum pisze: Wstrzymaj się z zakupem komputera, ponieważ za chwilę wyjdą nowe karty Graficzne. Jeżeli nie chcesz czekać, to zamiast tego gtx'a z morele kup używanego na allegro z gwarancją za 1000zł i to 450zł dołóż do płyty głównej, oraz procesora w wersji K.
Nowe karty, kupią tylko ci co nie mysla. trzeba poczekać na testy, zeby potem nie bylo jak z gtx970 i jego 3,5gb ramu i ogolnie z maxwellami ze nie kompatybilne do konca z dx12. Niereferenty pojawią sie pewnie póxniej, a karty sensowne z dopiskiem Ti czy jak to nazwią teraz to już w ogóle. Lepiej poczekać na sensowne testy a nie brać w ciemno, bo będzie sie mozńa przejachać, jak ludzie przejechali sioe na maxwellach.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

A czy ja napisałem by brał w ciemno?
Awatar użytkownika
Zbanowany

amnum pisze: A czy ja napisałem by brał w ciemno?
Sensowne testy i karty moze sie pojawia pod koniec roku, więc troche dlugo bedzie musiał czekac. Bo po 1 tescie czy tam 2... to po prostu branie w ciemno :E
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Myślę że trochę przesadziłeś z tą rozpiętością czasu, to raz. Dwa, że skok wydajności ze strony AMD musi się pojawić, bo inaczej być nie może. Gdybyś miał do wyboru kartę za 1000zł o zbliżonej wydajności do karty poprzedniej generacji (ewentualnie wydajniejszą o 25%) która kosztuje 1500, to decyzja jest jasna i klarowna. Pytanie tylko jaki będzie skok w wydajności.... ;)
Awatar użytkownika
Zbanowany

amnum pisze: Myślę że trochę przesadziłeś z tą rozpiętością czasu, to raz. Dwa, że skok wydajności ze strony AMD musi się pojawić, bo inaczej być nie może. Gdybyś miał do wyboru kartę za 1000zł o zbliżonej wydajności do karty poprzedniej generacji (ewentualnie wydajniejszą o 25%) która kosztuje 1500, to decyzja jest jasna i klarowna. Pytanie tylko jaki będzie skok w wydajności.... ;)
Ja i tak jak bede czekal to 1080ti w wersji matrix platinium od asusa lub odpowiednik amd tej samej wersji :E
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Wyczuwam syndrom pclab.pl... :trollface:
Awatar użytkownika
Łowca

amnum pisze: Lepiej K i poczekać na nowe karty, bo w porównaniu do GTX'a 970 będzie dosyć większa przepaść w wydajności za cenę owego GTX'a... A co do płyty to weź na Z170, bo tylko ten chipset pozwala na podkręcanie. Można też przez szynę BLCK zwykłe, bez K na końcu lecz to ryzyko i loteria. :)

https://www.morele.net/plyta-glowna-asr ... tx-765627/

Do tego chłodzenie Fortis 3 i za jakiś czas dokupisz dodatkową kość ramu. Dysk SSD można kupić tańszy i zaoszczędzisz. :)
Na pewno nie będę podkręcał procesora, co polecasz w takim wypadku?
pelikulas pisze:
amnum pisze: A czy ja napisałem by brał w ciemno?
Sensowne testy i karty moze sie pojawia pod koniec roku, więc troche dlugo bedzie musiał czekac. Bo po 1 tescie czy tam 2... to po prostu branie w ciemno :E
8 lat z jedną kartą to i do końca roku mogę zaczekać na następną :E
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

zippo7 pisze:
amnum pisze: ...
8 lat z jedną kartą to i do końca roku mogę zaczekać na następną :E
Jeśli masz zamiar czekać do końca roku, to nie wiem czy jest sens teraz ustalać zestaw... trochę może się zmienić również w procesorach po tym jak amd wypuści swojego Zena..
Nawet jeśli informacje o wydajności okażą się kłamstwem.. znaczy się... marketingiem.. to i tak intel może być zmuszony do dostosowania cen.
O wachaniach kursu dolara wolę nie wspominać (przykry temat :evil: ).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Jak nie chcesz podkręcać to jakąś lepszą płytę główną, dysk SSD innej firmy, jakieś tańsze chłodzenie na procesor np. Silentum Fera 3 i pamięć ram, no i sugerowałbym poczekać z kartą (ale zrobisz jak będziesz uważał). Według mnie płacąc 3500zł za samą budę można by dołożyć 200-300 zł i zrobić coś bardziej wydajniejszego, bo podkręcanie jest banalnie proste.
Awatar użytkownika
Zbanowany

amnum pisze: Wyczuwam syndrom pclab.pl... :trollface:
zaden syndrom pclab... tylko jak kupowac to porzadne rzeczy a nie pierwsze twory dla betatesterów ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Przecież o to właśnie chodzi. :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

pelikulas pisze: Ja i tak jak bede czekal to 1080ti w wersji matrix platinium od asusa lub odpowiednik amd tej samej wersji :E
Przyczytaj jeszcze raz tytuł tematu. Cały zestaw ma kosztować 3500 a nie sama karta. Co kupujesz dla siebie nie ma tu żadnego znaczenia.
Awatar użytkownika
Łowca

Jeśli chodzi o SSD to chyba najlepszym wyborem w tej cenie będzie Samsung 850 EVO. Wprawdzie ma układy nieco niższej trwałości (ale przy przeciętnym użytkowaniu to i tak wychodzi ok. 10 lat), ale za to jeśli chodzi o tańsze dyski nic szybszego zwyczajnie nie ma.
Jeśli na 100% nie planujesz OC to faktycznie nie warto dokładać do k, ale nie zmienia to faktu, że lepsza płyta by się tutaj przydała. Ta poza trzymaniem elementów w kupie w zasadzie nie robi nic. Brak obsługi szybkich pamięci, bardzo marny układ audio, brak m.2 i usb 3.1 czy Type-C.
Moja rada jest taka: popatrz na allegro i inne sklepy, niektóre części są tańsze tu, niektóre tam. Np. na allegro masz nówkę 6600 za 945 zł z darmową wysyłką, 970 SSC kosztuje 1370 zł z wysyłką, a za 1420 masz lepszą wersję FTW. Może w ten sposób uda się uzbierać na nieco lepszą płytę. Jeśli nie i absolutnie nie możesz już zwiększyć budżetu to mocno zastanowiłbym się nad Haswellem, 4670/4690 będzie kosztował podobnie do 6600 (i miał zbliżoną wydajność), ale płytę na Z97 kupisz nawet za 300 zł. Według mnie pakowanie się w Skylake'a i DDR4 ma sens tylko jeśli kupisz dobrą płytę i pamięci o zegarach 2400, a najlepiej 3000. 2133 wydajnościowo będzie na poziomie DDR3, a możliwości rozbudowy zestawu z taką płytą jaką podałeś są też niemal żadne.
Ostatnia kwestia to dobór zasilacza. XFXy są w swojej cenie bardzo dobre elektrycznie, ale często mają dość głośne wentylatory, jeśli Ci to nie przeszkadza bierz śmiało, jeśli lubisz ciszę to lepiej poszukać czegoś innego i koniecznie zmienić chłodzenie CPU (Fera 3 za 100 zł chłodzi dobrze i jest bardzo cicha).
Awatar użytkownika
Łowca

Cześć, wracam do tematu bo już w przyszłym tygodniu zamierzać kupować nowy sprzęcior :D

Proszę o ocenę poniższego zestawu (do 2500zł). Karta graficzna będzie dokupiona w ciągu 2-3 najbliższych miesięcy (GTX 1060 lub 1070)
https://www.morele.net/...
Ostatnio zmieniony 29 lip 2016, o 23:34 przez zippo7, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ