Cześć, proszę by ktoś bardziej ode mnie zorientowany w temacie wypowiedział się na temat poniższego zestawu:
http://www.morele.net/inventory/info/kv6Ik9/
Ma służyć przede wszystkim a nawet tylko do grania.
Pomoc w ocenie zestawu - komputer za ok. 3500 zł
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Wstrzymaj się z zakupem komputera, ponieważ za chwilę wyjdą nowe karty Graficzne. Jeżeli nie chcesz czekać, to zamiast tego gtx'a z morele kup używanego na allegro z gwarancją za 1000zł i to 450zł dołóż do płyty głównej, oraz procesora w wersji K.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2016, o 14:34 przez amnum, łącznie zmieniany 1 raz.
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Na twoim miejscu wstrzymałbym się z zakupem grafiki do premiery Polarisów na Computexie.To tylko parę dni a sądząc z przecieków dot. wydajności i cen AMD cena 970 powinna spaść dość znacznie. IMO reszta zestawu jak najbardziej OK.
Na innym forum polecano mi ten dysk przede wszystkim ze względu na długą gwarancję. Słyszałem również że pod względem jakości/wydajności dorównuje Crucial MX200. 250GB spokojnie mi wystarczy.
Czy ta płyta główna będzie w takim razie niewystarczająca? Polecasz jakiś konkretny model?
Jeśli nie będę się bawił w podkręcanie to czy nie wystarczy mi ten procesor? Czy mimo wszystko lepiej wziąć wersję K?
Tak zrobię, dzięki.
- Kontakt:
Lepiej K i poczekać na nowe karty, bo w porównaniu do GTX'a 970 będzie dosyć większa przepaść w wydajności za cenę owego GTX'a... A co do płyty to weź na Z170, bo tylko ten chipset pozwala na podkręcanie. Można też przez szynę BLCK zwykłe, bez K na końcu lecz to ryzyko i loteria. 
https://www.morele.net/plyta-glowna-asr ... tx-765627/
Do tego chłodzenie Fortis 3 i za jakiś czas dokupisz dodatkową kość ramu. Dysk SSD można kupić tańszy i zaoszczędzisz.

Do tego chłodzenie Fortis 3 i za jakiś czas dokupisz dodatkową kość ramu. Dysk SSD można kupić tańszy i zaoszczędzisz.

Nowe karty, kupią tylko ci co nie mysla. trzeba poczekać na testy, zeby potem nie bylo jak z gtx970 i jego 3,5gb ramu i ogolnie z maxwellami ze nie kompatybilne do konca z dx12. Niereferenty pojawią sie pewnie póxniej, a karty sensowne z dopiskiem Ti czy jak to nazwią teraz to już w ogóle. Lepiej poczekać na sensowne testy a nie brać w ciemno, bo będzie sie mozńa przejachać, jak ludzie przejechali sioe na maxwellach.
- Kontakt:
Myślę że trochę przesadziłeś z tą rozpiętością czasu, to raz. Dwa, że skok wydajności ze strony AMD musi się pojawić, bo inaczej być nie może. Gdybyś miał do wyboru kartę za 1000zł o zbliżonej wydajności do karty poprzedniej generacji (ewentualnie wydajniejszą o 25%) która kosztuje 1500, to decyzja jest jasna i klarowna. Pytanie tylko jaki będzie skok w wydajności.... 

Ja i tak jak bede czekal to 1080ti w wersji matrix platinium od asusa lub odpowiednik amd tej samej wersjiamnum pisze: Myślę że trochę przesadziłeś z tą rozpiętością czasu, to raz. Dwa, że skok wydajności ze strony AMD musi się pojawić, bo inaczej być nie może. Gdybyś miał do wyboru kartę za 1000zł o zbliżonej wydajności do karty poprzedniej generacji (ewentualnie wydajniejszą o 25%) która kosztuje 1500, to decyzja jest jasna i klarowna. Pytanie tylko jaki będzie skok w wydajności....

Na pewno nie będę podkręcał procesora, co polecasz w takim wypadku?amnum pisze: Lepiej K i poczekać na nowe karty, bo w porównaniu do GTX'a 970 będzie dosyć większa przepaść w wydajności za cenę owego GTX'a... A co do płyty to weź na Z170, bo tylko ten chipset pozwala na podkręcanie. Można też przez szynę BLCK zwykłe, bez K na końcu lecz to ryzyko i loteria.
8 lat z jedną kartą to i do końca roku mogę zaczekać na następną

- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 3 razy
- Kontakt:
Jeśli masz zamiar czekać do końca roku, to nie wiem czy jest sens teraz ustalać zestaw... trochę może się zmienić również w procesorach po tym jak amd wypuści swojego Zena..
Nawet jeśli informacje o wydajności okażą się kłamstwem.. znaczy się... marketingiem.. to i tak intel może być zmuszony do dostosowania cen.
O wachaniach kursu dolara wolę nie wspominać (przykry temat

- Kontakt:
Jak nie chcesz podkręcać to jakąś lepszą płytę główną, dysk SSD innej firmy, jakieś tańsze chłodzenie na procesor np. Silentum Fera 3 i pamięć ram, no i sugerowałbym poczekać z kartą (ale zrobisz jak będziesz uważał). Według mnie płacąc 3500zł za samą budę można by dołożyć 200-300 zł i zrobić coś bardziej wydajniejszego, bo podkręcanie jest banalnie proste.
Jeśli chodzi o SSD to chyba najlepszym wyborem w tej cenie będzie Samsung 850 EVO. Wprawdzie ma układy nieco niższej trwałości (ale przy przeciętnym użytkowaniu to i tak wychodzi ok. 10 lat), ale za to jeśli chodzi o tańsze dyski nic szybszego zwyczajnie nie ma.
Jeśli na 100% nie planujesz OC to faktycznie nie warto dokładać do k, ale nie zmienia to faktu, że lepsza płyta by się tutaj przydała. Ta poza trzymaniem elementów w kupie w zasadzie nie robi nic. Brak obsługi szybkich pamięci, bardzo marny układ audio, brak m.2 i usb 3.1 czy Type-C.
Moja rada jest taka: popatrz na allegro i inne sklepy, niektóre części są tańsze tu, niektóre tam. Np. na allegro masz nówkę 6600 za 945 zł z darmową wysyłką, 970 SSC kosztuje 1370 zł z wysyłką, a za 1420 masz lepszą wersję FTW. Może w ten sposób uda się uzbierać na nieco lepszą płytę. Jeśli nie i absolutnie nie możesz już zwiększyć budżetu to mocno zastanowiłbym się nad Haswellem, 4670/4690 będzie kosztował podobnie do 6600 (i miał zbliżoną wydajność), ale płytę na Z97 kupisz nawet za 300 zł. Według mnie pakowanie się w Skylake'a i DDR4 ma sens tylko jeśli kupisz dobrą płytę i pamięci o zegarach 2400, a najlepiej 3000. 2133 wydajnościowo będzie na poziomie DDR3, a możliwości rozbudowy zestawu z taką płytą jaką podałeś są też niemal żadne.
Ostatnia kwestia to dobór zasilacza. XFXy są w swojej cenie bardzo dobre elektrycznie, ale często mają dość głośne wentylatory, jeśli Ci to nie przeszkadza bierz śmiało, jeśli lubisz ciszę to lepiej poszukać czegoś innego i koniecznie zmienić chłodzenie CPU (Fera 3 za 100 zł chłodzi dobrze i jest bardzo cicha).
Jeśli na 100% nie planujesz OC to faktycznie nie warto dokładać do k, ale nie zmienia to faktu, że lepsza płyta by się tutaj przydała. Ta poza trzymaniem elementów w kupie w zasadzie nie robi nic. Brak obsługi szybkich pamięci, bardzo marny układ audio, brak m.2 i usb 3.1 czy Type-C.
Moja rada jest taka: popatrz na allegro i inne sklepy, niektóre części są tańsze tu, niektóre tam. Np. na allegro masz nówkę 6600 za 945 zł z darmową wysyłką, 970 SSC kosztuje 1370 zł z wysyłką, a za 1420 masz lepszą wersję FTW. Może w ten sposób uda się uzbierać na nieco lepszą płytę. Jeśli nie i absolutnie nie możesz już zwiększyć budżetu to mocno zastanowiłbym się nad Haswellem, 4670/4690 będzie kosztował podobnie do 6600 (i miał zbliżoną wydajność), ale płytę na Z97 kupisz nawet za 300 zł. Według mnie pakowanie się w Skylake'a i DDR4 ma sens tylko jeśli kupisz dobrą płytę i pamięci o zegarach 2400, a najlepiej 3000. 2133 wydajnościowo będzie na poziomie DDR3, a możliwości rozbudowy zestawu z taką płytą jaką podałeś są też niemal żadne.
Ostatnia kwestia to dobór zasilacza. XFXy są w swojej cenie bardzo dobre elektrycznie, ale często mają dość głośne wentylatory, jeśli Ci to nie przeszkadza bierz śmiało, jeśli lubisz ciszę to lepiej poszukać czegoś innego i koniecznie zmienić chłodzenie CPU (Fera 3 za 100 zł chłodzi dobrze i jest bardzo cicha).
Cześć, wracam do tematu bo już w przyszłym tygodniu zamierzać kupować nowy sprzęcior 
Proszę o ocenę poniższego zestawu (do 2500zł). Karta graficzna będzie dokupiona w ciągu 2-3 najbliższych miesięcy (GTX 1060 lub 1070)
https://www.morele.net/...

Proszę o ocenę poniższego zestawu (do 2500zł). Karta graficzna będzie dokupiona w ciągu 2-3 najbliższych miesięcy (GTX 1060 lub 1070)
https://www.morele.net/...
Ostatnio zmieniony 29 lip 2016, o 23:34 przez zippo7, łącznie zmieniany 1 raz.