Problem w doborze RAM-u i nie tylko*

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

vrook pisze: Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

Planuję złożyć na koniec roku nowego kompa, celuję w i7-6700k na MSI Z170A TOMAHAWK AC i do tego zapewne GTXa 1080, ale im więcej czytam o pamięciach, tym bardziej nie mogę zdecydować. Zależy mi na multitaskingu, dlatego kupiłbym od razu 32 GB, upatrzyłem sobie te kości, ale może polecilibyście coś innego w podobnym/nieco wyższym budżecie (powiedzmy, że do ośmiu stów)?
i7-6700k obsługuje następujące pamięci: DDR4-1866/2133, DDR3L-1333/1600 @ 1.35V. Kupowanie kostek o częstotliwości 3200MHz nie ma sensu bo i tak będą działać na niższych. Zobacz sobie te https://www.morele.net/pamiec-g-skill-d ... rr-723137/
https://www.morele.net/pamiec-g-skill-r ... vr-807561/
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Na stocku faktycznie, ale jak się sprawa ma w przypadku OC procka? Nie zamierzam bawić się w firmowe chłodzenie i biorę Noctuę NH-D14, czy po podkręceniu taka pamięć miałaby sens?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

OC procesora obejmuje częstotliwość zegara, kontroler pamięci pozostaje bez zmian.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Czytam i nie wierzę w to co czytam. Aż nie wiem od czego zacząć.
Zawsze 12 GB ramu będzie więcej "warte" niż 8 w Dualu.

I mamy wyniki testów:
Crysis 3 w singlu 48 fps
Crysis 3 w dualu 49 fps
GTA 5 w singlu 52 fps
GTA 5 w dualu 55 fps

Cóż za "kosmiczny" zysk. Całe 1 albo 3 fps. Panie a miało być 18%.
Ten 1 lub 3 fpsy to i tak znacznie większy zysk niż z 4GB nieużywanego RAMu.
Testy tego Liptona to niech on sobie w (.) wsadzi. Ten koleś to zwykły.... czego najlepszy dowód tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=XJxEeviaGqg

Po co skalpuje się procesory?
Po g. Jakim trzeba być bez mózgiem żeby robić coś takiego.
W jego wypadku błędem był dobór procka. 4790k to już Devils Canyon, który ma poprawioną pastę pod IHC, gdyby to był 4670k różnica byłaby znacznie większa. A robi się to po to by oczywiście obniżyć temperaturę procesora i w niektórych przypadkach to działa.
Sam napisał: ma 4 i chce dokupić 8. I będzie miał 12. I odczuje gigantyczną różnicę (w starszych tytułach). Gdzie tu miejsce na dual channel?
Największą różnicę z dołożenia 8gb zamiast 4 to kolega poczuje w kieszeni, na pewno nie w grach, a już na pewno nie w starszych tytułach.
Sprawa rozchodzi się następująco, ponoć jest to mit, ale zawsze warte pytanie niż głupia odpowiedź- Kolory na slotach do ramu mają znaczenie (niebieski/czarny). Pytam się, bo po włożeniu do jednego slotu (bodajże czarnego) komp nie wykrywał ramu, a po zamianie na slot niebieski już wykrył. Awaria slotu, czy jednak to prawda?
Tak jak koledzy napisali kolory mają znaczenie i każdy producent rekomenduje jak powinny wyglądać konfiguracje RAMu, ale nie zmienia to faktu, że pojedyncza kość powinna działać w każdym slocie. Winny może być slot/kontroler, ale też bardzo częstą przyczyną takiego stanu rzeczy jest wygięty pin w socketcie płyty głównej/procesorze.
i7-6700k obsługuje następujące pamięci: DDR4-1866/2133, DDR3L-1333/1600 @ 1.35V. Kupowanie kostek o częstotliwości 3200MHz nie ma sensu bo i tak będą działać na niższych. Zobacz sobie te https://www.morele.net/pamiec-g-skill-d ... rr-723137/
https://www.morele.net/pamiec-g-skill-r ... vr-807561/
Bzdura, z dobrą płytą (czyli w zasadzie każdą na Z170) pamięci spokojnie będą działać z taką prędkością (tylko pilnować ustawienia profili XMP) i zysk z ich prędkości będzie całkiem spory. Trzeba tylko popatrzeć na stronę producenta płyty głównej, bo nie wszystkie mobo obsługują 4 sztuki najszybszych pamięci. Wtedy lepszym wyjściem będzie kupno zestawu 2x16 (albo nawet 2x8), znowu szybkość ponad pojemność.

Aha, jeszcze:
To jest to samo jak przy zakupie i5 z odblokowanym mnożnikiem + chłodzenie za 250-300 zł żeby męczyć ten procesor kręcąc go za marne 10% i zabić go w dwa lata zamiast to co dokładasz do k i super chłodzenia dołożyć do ceny procesora i kupić i7.
Po pierwsze to podkręcony i5 bije na głowę w grach stockową i7. Po drugie przyzwoite chłodzenie można kupić za 100-150 zł i poza tym, że chłodzi znacznie lepiej to jest o niebo cichsze. Tak więc uwzględniając chłodzenie i zakup i7 (k oczywiście, bo innych nie ma), którego nie planujemy kręcić dokładamy 300 zł tracąc na wydajności, interes życia.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

RedPatyk pisze: Ten 1 lub 3 fpsy to i tak znacznie większy zysk niż z 4GB nieużywanego RAMu.
Żaden to zysk. Jak napisałem wcześniej (ale niestety prawda boli i ktoś się bawi w usuwanie komentarzy bez powodu) jest to na granicy błędu pomiarowego.

Napisałem powtórzę: metodologia testów. Chcesz testować ram w Wiedźminie 3? Zainwestuj w sprzęt która da stałe 100 fps. Tylko że wtedy się niestety okaże że czy singiel czy dual - wynik będzie taki sam. Pojedynczy gtx 980ti to za mało do tej gry.
RedPatyk pisze: W jego wypadku błędem był dobór procka. 4790k to już Devils Canyon, który ma poprawioną pastę pod IHC, gdyby to był 4670k różnica byłaby znacznie większa. A robi się to po to by oczywiście obniżyć temperaturę procesora i w niektórych przypadkach to działa.
W jego przypadku błędem było to że bierze się do czegoś od (.) strony.
Na moim i5 4460 mam Fortisa 2 XE1226 i zawsze ma minimalne 500 obrotów a temperatura nie przekracza 50 stopni.

Był tutaj też inny komentarz też usunięty w którym koleś zbił z 70 do 67. Całe 3 stopnie. Tyle to daje dobrej jakości pasta.
Bądźmy poważni. Mam rozbebeszać procesor wart 800 zł i na gwarancji dla taki niedużej różnicy w momencie gdy wydając mniej niż 150 zł mam dobre chłodzenie bez żadnego ryzyka
RedPatyk pisze: Największą różnicę z dołożenia 8gb zamiast 4 to kolega poczuje w kieszeni, na pewno nie w grach, a już na pewno nie w starszych tytułach.
Bardzo bym się chciał dowiedzieć w jakich to grach odczuje zysk bo w najnowszych będzie to zero. Dopiero co napisałeś wyżej że ram będzie stał odłogiem a teraz twierdzisz że będzie zysk i to nie w starszych grach.
Niestety muszę cię zmartwić. Konsolki mają współdzielony ram z grafiką, a pecetowe porty robi się na szybko. Jak wiadomo w komputerze mamy ram i kartę graficzną. Zamiast wykorzystywać ram najnowsze gry wszystko przerzucają na pamięć karty bo pamięć karty traktują jak konsolowy ram. Potem mamy takie kwiatki jak najnowszy CoD który wymaga 8 GB ramu a tak naprawdę zabiera ledwie 2 GB.
RedPatyk pisze: Po pierwsze to podkręcony i5 bije na głowę w grach stockową i7. Po drugie przyzwoite chłodzenie można kupić za 100-150 zł i poza tym, że chłodzi znacznie lepiej to jest o niebo cichsze. Tak więc uwzględniając chłodzenie i zakup i7 (k oczywiście, bo innych nie ma), którego nie planujemy kręcić dokładamy 300 zł tracąc na wydajności, interes życia.
Chyba coś pomieszałeś (do tego dochodzi usunięcie mojego komentarza): k to nie jest dopłata 10 zł do procesora. Licząc dopłatę do k i zakup dobrego chłodzenia zbliżamy się kwotowo do ceny i7. I bardzo proszę nie próbuj mi wmawiać że kręcona (a właściwie męczona) i5 dorównuje i7 bo to bzdura. i5 pozostanie zawsze i5 a i7 będzie i7. Ta i5 będzie po prostu i5 z wyższym taktowaniem bo nadal i5 bedzei miało tylko 4 wątki a i7 będzie ich miało 8. Tylko po co ci te 400 MHz mając już 3,2 GHz? Ta 400 to śmieszna wartość a obarczona jest skróconą żywotnością procesora.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

MerlinPL pisze: W jego przypadku błędem było to że bierze się do czegoś od (.) strony.
Na moim i5 4460 mam Fortisa 2 XE1226 i zawsze ma minimalne 500 obrotów a temperatura nie przekracza 50 stopni.

Był tutaj też inny komentarz też usunięty w którym koleś zbił z 70 do 67. Całe 3 stopnie. Tyle to daje dobrej jakości pasta.
Bądźmy poważni. Mam rozbebeszać procesor wart 800 zł i na gwarancji dla taki niedużej różnicy w momencie gdy wydając mniej niż 150 zł mam dobre chłodzenie bez żadnego ryzyka
To nie jest rozwiązanie dla ludzi, którzy mają 4460. To jest dla tych, którzy mają już na procku wodę, najlepszą pastę i chcą zrobić coś jeszcze. Dla niektórych ciekawostka, inni po prostu to lubią. Nie wiem tylko po co hejt za robienie takiego filmiku.
MerlinPL pisze: Bardzo bym się chciał dowiedzieć w jakich to grach odczuje zysk bo w najnowszych będzie to zero. Dopiero co napisałeś wyżej że ram będzie stał odłogiem a teraz twierdzisz że będzie zysk i to nie w starszych grach.
Niestety muszę cię zmartwić. Konsolki mają współdzielony ram z grafiką, a pecetowe porty robi się na szybko. Jak wiadomo w komputerze mamy ram i kartę graficzną. Zamiast wykorzystywać ram najnowsze gry wszystko przerzucają na pamięć karty bo pamięć karty traktują jak konsolowy ram. Potem mamy takie kwiatki jak najnowszy CoD który wymaga 8 GB ramu a tak naprawdę zabiera ledwie 2 GB.
Teraz to już sam się gubisz bo najpierw radzisz żeby dokupił 8gb, a nie 4, a teraz mówisz że i tak nic nie zyska. Ja tylko twierdzę, że dokupienie 4gb i zrobienie dual channel to optymalne rozwiązanie pod względem koszt/wydajność. Z dołożenia 4gb ramu zysk będzie spory, z kolejnych 4 już praktycznie żaden. Do tego wyższe koszty i ryzyko, że inny ram nie będzie w pełni kompatybilny.
MerlinPL pisze: Chyba coś pomieszałeś (do tego dochodzi usunięcie mojego komentarza): k to nie jest dopłata 10 zł do procesora. Licząc dopłatę do k i zakup dobrego chłodzenia zbliżamy się kwotowo do ceny i7. I bardzo proszę nie próbuj mi wmawiać że kręcona (a właściwie męczona) i5 dorównuje i7 bo to bzdura. i5 pozostanie zawsze i5 a i7 będzie i7. Ta i5 będzie po prostu i5 z wyższym taktowaniem bo nadal i5 bedzei miało tylko 4 wątki a i7 będzie ich miało 8. Tylko po co ci te 400 MHz mając już 3,2 GHz? Ta 400 to śmieszna wartość a obarczona jest skróconą żywotnością procesora.
Przy i5 6600 dołożenie do k to kwestia 80zł. Zyskujesz nie 400 MHz, tylko ok. 1GHz. Sam mam 6600k podkręcone do 4,6GHz (z 3,5) i procesor działa stabilnie na zupełnie bezpiecznym 1,35V. Chłodzenie to Fera 3 za 100 zł i temp. nie przekraczają 70 stopni. Przy takim OC i tak znacznie szybciej go wymienię ze względu na słabą wydajność niż sam zakończy żywot. Inna sprawa, że jeśli chodzi o wydajność w grach to nie ma niemal żadnej różnicy między 6600k i 6700k.
ODPOWIEDZ