Problem w doborze RAM-u i nie tylko*

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Dzień Dobry,bądź Dobry Wieczór! :E

Nurtuje mnie pytanie: Otóż, gdy posiadam obecnie 4 GB Ram-u z Goodramu, to jeśli dokupię dodatkowe 8 GB tej samej firmy-czy to będzie kolidować, że system wykryje 12 GB?

Oraz co się lepiej opłaca: dokupować te 8 GB i mieć 12 GB łącznie, czy dobić kolejne 4 GB i mieć spokojne 8 GB?

proszę o jak najszybszą odpowiedź ;)
Ostatnio zmieniony 23 maja 2016, o 18:47 przez GizmoWon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Jeżeli kości będą mieć takie same częstotliwości i opóźnienia to nie będzie nic kolidować.

I na chwilę obecną chyba lepiej jest kupić 8GB ramu, aktualnie ceny są dosyć niskie a te 12GB na pewno Ci nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Obecnie posiadam taką kostkę: http://www.x-kom.pl/p/210959-pamiec-ddr ... y-cl9.html

Chciałbym dokupić taką: http://www.x-kom.pl/p/176077-pamiec-ddr ... x4096.html

Parametry się zgadzają, ciekawi mnie tylko napis w nawiasie (2x4096)- oznacza to, że w zestawie będą 2 kości?

EDIT: napięcie w mojej wynosi 1,5 V, a w tej drugiej 1,65-mam nadzieję, że to nic nie znaczy :P
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

GizmoWon pisze: Parametry się zgadzają, ciekawi mnie tylko napis w nawiasie (2x4096)- oznacza to, że w zestawie będą 2 kości?
Tak, dwie kostki po 4GB każda.
EDIT: napięcie w mojej wynosi 1,5 V, a w tej drugiej 1,65-mam nadzieję, że to nic nie znaczy :P
Teoretycznie powinny działać bez problemu (płyta główna w trybie auto powinna sama dostosować napięcie), w praktyce może być różnie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Dość istotna byłaby tu informacja jaką masz płytę główną. Jeśli obsługuje ona dual channel to lepiej poszukać identycznej kości 4GB. Na chwilę obecną zysk z Dual Channel będzie większy niż z tych dodatkowych 4GB.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

RedPatyk pisze: Na chwilę obecną zysk z Dual Channel będzie większy niż z tych dodatkowych 4GB.
Niestety ale z trybu Dual Channel nie ma żadnego zysku. W grach jest to na granicy błędu pomiarowego.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

MerlinPL pisze:
RedPatyk pisze: Na chwilę obecną zysk z Dual Channel będzie większy niż z tych dodatkowych 4GB.
Niestety ale z trybu Dual Channel nie ma żadnego zysku. W grach jest to na granicy błędu pomiarowego.
Ze co słucham? Większej głupoty dawno nie czytałem ;)

Wszystko zależny od kompa.
Test dla laptopów: http://pclab.pl/art61709-2.html

Tutaj jest test dla DDR4 (desktop), gdzie różnica przy W3 to kilkanaście % wydajności (ponad 13 klatek).

http://techlipton.pl/test-ddr4-dual-cha ... channel/4/
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

mikrawiec pisze:
MerlinPL pisze:
Ze co słucham? Większej głupoty dawno nie czytałem ;)

Wszystko zależny od kompa.
Test dla laptopów: http://pclab.pl/art61709-2.html

Tutaj jest test dla DDR4 (desktop), gdzie różnica przy W3 to kilkanaście % wydajności (ponad 13 klatek).

http://techlipton.pl/test-ddr4-dual-cha ... channel/4/
A test dual channel ale gaged, ungaged - dawniej tylko bylo dual channel a teraz jeszcze trzeba sobie wybrac gaged czy ungaged ale z tego co kojaze roznicy parwie nie ma czy g czy u.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

mikrawiec pisze: Większej głupoty dawno nie czytałem
Tym bardziej mi miło że są jeszcze na świecie ludzie którzy wierzą w magiczna moc dual channel.

Naucz się też czytać ze zrozumieniem:
Pamiętajmy, że zysk z zastosowania dwóch kanałów może być różny w zależności od laptopa i testowanego procesora. Zależy on bowiem od gry, a także od szybkości układu graficznego – im jest on wolniejszy, tym mniejsze jest przyspieszenie wynikające z użycia Dual Channel
Pamiętajcie, że realną przewagę Dual Channel nad Single Channel uda Wam się zaobserwować dopiero w miejscach określanych mianem procesorowych.
Zawsze 12 GB ramu będzie więcej "warte" niż 8 w Dualu.

I mamy wyniki testów:
Crysis 3 w singlu 48 fps
Crysis 3 w dualu 49 fps
GTA 5 w singlu 52 fps
GTA 5 w dualu 55 fps

Cóż za "kosmiczny" zysk. Całe 1 albo 3 fps. Panie a miało być 18%.

A dlaczego się nie odniosłem do W3? Jak koleś powtórzy ten test tym razem na 2 titanach to możemy porozmawiać.

Testy tego Liptona to niech on sobie w (.) wsadzi. Ten koleś to zwykły.... czego najlepszy dowód tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=XJxEeviaGqg

Po co skalpuje się procesory?
Po g. Jakim trzeba być bez mózgiem żeby robić coś takiego.
mikrawiec pisze: Tutaj jest test dla DDR4 (desktop)
A widzisz gdzieś u założyciela tematu pamięci DDR4?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Nie pouczaj kogoś w kwestii czytania ze zrozumieniem skoro sam tego nie umiesz.

Napisalem:
Wszystko zależny od kompa

Kolega nie podał specyfikacji więc nie możesz stwierdzić że nie będzie miał zysku z DC, bo jak pokazał mój post wcześniejszy nie jest to prawdą.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Sam napisał: ma 4 i chce dokupić 8. I będzie miał 12. I odczuje gigantyczną różnicę (w starszych tytułach). Gdzie tu miejsce na dual channel?
W duala można się bawić jak się faktycznie wymienia całość, albo kupuje nowego kompa. I to tylko dlatego bo skoro jest to niech sobie działa. Też miałem 2x2 w dualu i co z tego? Dokupiłem 1x4 i teraz mam razem 8 + wolny slot na kolejne 4 gb. Mogłem przecież dokupić kolejne 2x2 i nadal mieć duala i co bym dzisiaj zrobił? Wszystkie sloty zajęte. Nie dość że musiałbym zamiast kupić tylko 4 kupić od razu 8 albo 16 pod duala czyli wydać o wiele więcej to jeszcze bym musiał szukać chętnego na te 2 gb kości.

Albo masz kompa który sobie radzi, albo jesteś "dziadem", który kombinuje jak koń pod górę.
To jest to samo jak przy zakupie i5 z odblokowanym mnożnikiem + chłodzenie za 250-300 zł żeby męczyć ten procesor kręcąc go za marne 10% i zabić go w dwa lata zamiast to co dokładasz do k i super chłodzenia dołożyć do ceny procesora i kupić i7.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Merlin dobrze prawi. Dual channel do gier to marketing.
http://www.hardwaresecrets.com/does-dua ... ormance/2/
Róznice między dual a single owszem są ale nie w grach a w zastosowaniach czysto użytkowych jak np kopiownie plików.
http://www.gamersnexus.net/guides/1349- ... nel/Page-3
Jakiś rok temu (przed zakupem nowego sprzętu) miałem podobny dylemat jak autor tematu i świadomie wybrałem 1x8GB zamiast 2x4GB po przeczytaniu sporej ilości testów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

MerlinPL pisze: Niestety ale z trybu Dual Channel nie ma żadnego zysku.
krasnal pisze: Merlin dobrze prawi. (...) Róznice między dual a single owszem są ale nie w grach a w zastosowaniach czysto użytkowych jak np kopiownie plików.
:gwizdany:

Nawet jak w grze nic nie daje, ale w korzystaniu z komputera coś tam polepsza to chyba generalnie jest lepiej, prawda? Wg MerlinPL dual channel nie daje kompletnie nic i równie dobrze mógłby nie istnieć, a to nie jest prawdą i o to się rozchodzi. To gdzie te różnice czuć to nie jest tu istotne.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Koledzy spokojnie-Moje specyfikacje:

MSI B85M-G43 Intel B85 LGA 1150 mATX
I5-4460 3,2 GHz
GTX 660 Direct Cu II OC
Zasilacz Chieftec 600W
do tego 2 dyski, z czego jeden 120 GB SSD

no i oczywiście 4 GB Ramu obecne

Sprawa rozchodzi się następująco, ponoć jest to mit, ale zawsze warte pytanie niż głupia odpowiedź- Kolory na slotach do ramu mają znaczenie (niebieski/czarny). Pytam się, bo po włożeniu do jednego slotu (bodajże czarnego) komp nie wykrywał ramu, a po zamianie na slot niebieski już wykrył. Awaria slotu, czy jednak to prawda?
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

GizmoWon pisze: Koledzy spokojnie-Moje specyfikacje:

I5-4460 3,2 GHz
GTX 660 Direct Cu II OC
Zasilacz Chieftec 600W

Sprawa rozchodzi się następująco, ponoć jest to mit, ale zawsze warte pytanie niż głupia odpowiedź- Kolory na slotach do ramu mają znaczenie (niebieski/czarny). Pytam się, bo po włożeniu do jednego slotu (bodajże czarnego) komp nie wykrywał ramu, a po zamianie na slot niebieski już wykrył. Awaria slotu, czy jednak to prawda?
Kolory mają znaczenie. Przeczytaj w specyfikacji plyty głównej, to tam bedzie pisalo, że jak 1 kość to do tego slotu a jak 2 kosci to do tych slotów itd :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

pelikulas pisze:

I5-4460 3,2 GHz
GTX 660 Direct Cu II OC
Zasilacz Chieftec 600W

Kolory mają znaczenie. Przeczytaj w specyfikacji plyty głównej, to tam bedzie pisalo, że jak 1 kość to do tego slotu a jak 2 kosci to do tych slotów itd :)
Dzięki! Pozostaje tylko znaleźć książeczkę :trollface:
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

I5-4460 3,2 GHz
GTX 660 Direct Cu II OC
Zasilacz Chieftec 600W

Sprawa rozchodzi się następująco, ponoć jest to mit, ale zawsze warte pytanie niż głupia odpowiedź- Kolory na slotach do ramu mają znaczenie (niebieski/czarny).
Kolory slotów służą do oznaczenia podwójnych kanałów (na przykład: 2 kości po 2GB to wsadzasz czarny-czarny lub niebieski-niebieski żeby działały na dual channel).
Pytam się, bo po włożeniu do jednego slotu (bodajże czarnego) komp nie wykrywał ramu, a po zamianie na slot niebieski już wykrył. Awaria slotu, czy jednak to prawda?
Trudno powiedzieć, możliwe że port jest uszkodzony lub płyta domyślnie musi mieć kość ramu w pierwszym slocie (niebieskim).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Kolory slotów służą do oznaczenia podwójnych kanałów (na przykład: 2 kości po 2GB to wsadzasz czarny-czarny lub niebieski-niebieski żeby działały na dual channel).
Ok, czyli wszystko jasne, dzięki Zer0 za wszelkie podpowiedzi i odkrywanie prawdy przed zieloniakiem :gwizdany:

Proszę nie robić offtopu, bo za niedługo zjedzie tutaj cała administracja ;) A' propos-postawiłbym na miejscu moderatora plusik paru osobom za dobre chęci i nakierowaniu :tak:

W razie czego, jeszcze się odezwę.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

GThoro pisze: Nawet jak w grze nic nie daje, ale w korzystaniu z komputera coś tam polepsza to chyba generalnie jest lepiej, prawda? Wg MerlinPL dual channel nie daje kompletnie nic i równie dobrze mógłby nie istnieć, a to nie jest prawdą i o to się rozchodzi. To gdzie te różnice czuć to nie jest tu istotne.
Widzisz chodzi o to, że nie zawsze polepsza a czasami pogarsza. W niektórych zastosowaniach single channel jest szybszy niż dual, w innych wręcz przeciwnie. Trzeba było kliknąć w linki a nie jednoznacznie stwierdzać, że coś tam polepsza i dlatego generalnie jest lepiej.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Kontakt:

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

Planuję złożyć na koniec roku nowego kompa, celuję w i7-6700k na MSI Z170A TOMAHAWK AC i do tego zapewne GTXa 1080, ale im więcej czytam o pamięciach, tym bardziej nie mogę zdecydować. Zależy mi na multitaskingu, dlatego kupiłbym od razu 32 GB, upatrzyłem sobie te kości, ale może polecilibyście coś innego w podobnym/nieco wyższym budżecie (powiedzmy, że do ośmiu stów)?
ODPOWIEDZ