Co lepsze? Porównanie dwóch laptopów Lenovo Y700-17

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

ragbrok pisze: Komp czyszczoy, przesmarowany i dalej to samo, sam zastanawiam sie nad kupnem podstawki chlodzacej, ale nie wiem czy ona zbije tak bardzo temp. zeby dalo sie grac komfortowo.
Pomaga, latem jak mam 25 stopni w pokoju problemy się zdarzają, ale tak przez 90% czasu jest ok. Ja mam model y510p, także podobna konstrukcja.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Azik pisze: Takie problemy mi latają- serwis :) z resztą zanim kupię to rozpakuję go i sprawdzę pod kątem tych problemów- do skutku.
Serwis... Krakowski serwis (wtedy na ulicy Ładnej, teraz nie wiem gdzie i nie pamiętam jak się nazywali) bo z tego miałem "przyjemność" korzystać, jest straszny. Amatorszczyzna. Wymienili płytę główną, zrobili format, i na tym się skończyły pomysły i praca. Pomogło? Nie. Za to zamiast Windows 7 który był wgrali Windows 8... na którym nie działa oprogramowanie które było potrzebne do pracy. Rozwiązali problem? Nie.

Zacząłem wypytywać o co może chodzić, nie mieli pojęcia. Nie byli nawet w stanie stwierdzić czy problem jest hardware'owy czy software'owy. Nie wiedzieli nawet czym są urządzenia HID... Odmówili przekazania problemu dalej do Lenovo, odmówili wypisania dokumentu który pozwoliłby oddać laptopa (był na firmę jednoosobową, tutaj o wiele trudniej o reklamacje niż kiedy robi to osoba prywatna), odmówili dalszej pomocy mimo nadal istniejącego problemu. Mówię im że Lenovo coś schrzaniło, niech przyniosą z zaplecza laptopy Lenovo i jakieś inne, można potestować. Na urządzenie na żadnym Lenovo nie działało, działało na każdym innym. Oczywiście że nie potwierdzili tego na papierze...

Efekt był taki że firma pół roku nie działała, bo działalność mobilna a brak laptopa i kasy na inny wystarczający.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

lenovo y700 jest troszke chlodniejszy od y50. ma nowa generacje i5 czyt w koncu i5 mobline ma 4 rdzenie nie tak jak wczesniej 2.duzym minusem jest "uceglnanie" sie laptopow tego modelu.tzn po miesiacu uzytkowania moze po prostu ci sie nie wlaczyc i nic z tym nie zrobisz, wyciaganie baterii i innych chockow klockow nie pomaga zostaje tylko serwis. gf960m jest na poziomie gf 750-gf750ti deskopowego.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

@ragbrok
Dlatego właśnie i5, zwłaszcza nowe > i7 - bo w i7 throttling nie pozwala skorzystać z kupionej mocy poza lodówką.

Poza tym autor tematu pisał o wygodnym (nad wyraz przy Lenovo) serwisie wewnętrznym/pracowniczym MM (odkłada i bierze z półki nowy) - jak to tak działa to jedyny (acz uzasadniony) stres to o kopię zapasową.

PS. od jakiegoś czasu Lenovo serwisuje Medion w Berlinie (kurier D2D). Krążą o nich legendy - akurat mi się być może udało z G500 i bezproblemowym i szybkim supportem. Ale coś za coś - można mieć mocne Lenovo albo słabego Asusa czy budżetowego Della, ale za to z super gwarancją onsite NBD.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 0
Kontakt:

Hmm hmmm.. Tak piszecie o lenovo że zacząłem myśleć czy warto w ogóle... Wymieniać lapka co pół roku jest słabo, no i czasem ważne rzeczy mogą przepaść...

I ogólnie to ja teraz jestem w czarnej i ciasnej.

Albo wydam na lapka worek siana.
Albo będę miał i7 które w zimę ogrzeje mi chatę (acer, asus).
Albo będzie się psuł tak często, że nawet jednej gry w całości nie ukończę.
Albo będzie miał 15 cali, czyli będzie tylko trochę większy od mojej komórki...

Tiaaaa.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Kup HP, serwis jest o niebo lepszy niż u lenovo.

Poza tym laptop nie jest do grania, kup stacjonarkę, nie bądź gupi :E
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

HP nie ma u mnie w MM nic co ma 17", lipa. Z resztą mam uraz... Duży...

Odbimbajcie się ze stacjonarką, w kawalerce mieszkam, nie pałacu :P

Dobra, jeszcze jedna opcja, najwyżej dołożę pół roku do rat:

https://mediamarkt.pl/komputery-i-table ... 1jw-t7051h

Ma i7, więc w sumie gorszy niż to i5 w lenovo, pamięć starszą, tą samą grafę, ale z tego co mówicie, to może nawet zdążę youtube odpalić zanim się zepsuje.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Azik pisze: Hmm hmmm.. Tak piszecie o lenovo że zacząłem myśleć czy warto w ogóle... Wymieniać lapka co pół roku jest słabo, no i czasem ważne rzeczy mogą przepaść...

I ogólnie to ja teraz jestem w czarnej i ciasnej.

Albo wydam na lapka worek siana.
Albo będę miał i7 które w zimę ogrzeje mi chatę (acer, asus).
Albo będzie się psuł tak często, że nawet jednej gry w całości nie ukończę.
Albo będzie miał 15 cali, czyli będzie tylko trochę większy od mojej komórki...

Tiaaaa.
Na początek to kup sobie SSD do starego lapka,(do nowego kompa i tak go kupić) dostanie mega kopa, a do miejsca gdzie częsciej grasz kup stajonarkę.

Odbimbajcie się ze stacjonarką, w kawalerce mieszkam, nie pałacu
jak będziesz miał laptopa to będziesz grał z ręką prawie w ekranie, wiec i tak źle i tak nie dobrze.

Jeszcze jedna opcja, kup 15 i monitor za 3 - 4 stówy.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

Co do podkładki (ktoś tu wspominałem o niej), to nie kupuj jakiegoś marketowego gówna za 20 zł tylko weź jakiego notepala u3 albo zalmana. Co do dysku w lenovo - są słabe i warto dokupić ssd (jeżeli się nie mylę, to w y700 jest dodatkowe gniazdo m2). Chłodzenie w y700 jak dobrze pamiętam ma wyloty z tyłu (w końcu o tym pomyśleli). Ogólnie radziłbym zajrzeć na nhl i powinieneś tam znaleźć temat w stylu laptop do 5k (chociaż radzę ci poszukać temat o takim do 4000,b bo na pewno pojawią się propozycje rozszerzenia budżetu do 4,5 :E ).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

No ok, dochodzimy tu do czegoś.

Y700 z i5 bedzie lepsze niż i7 (bo grzanie i prąd), mogą się pojawić problemy z awaryjnością ale nie muszą.... Kupić ssd to no problemo, rozbudować ram za dwa lata do 16gb to koszt będzie pewnie z 300zł max.

To ja chyba tego lenovo za 3900 jednak...
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 64 razy
Kontakt:

Azik pisze: No ok, dochodzimy tu do czegoś.

Y700 z i5 bedzie lepsze niż i7 (bo grzanie i prąd), mogą się pojawić problemy z awaryjnością ale nie muszą.... Kupić ssd to no problemo, rozbudować ram za dwa lata do 16gb to koszt będzie pewnie z 300zł max.

To ja chyba tego lenovo za 3900 jednak...
Za dwa lata? To Ty ten komputer wyrzucisz i kupisz inny. O ile nie połamią się plastiki przy zawiasach i nie padnie chip. To nie bedzie wydajny sprzęt do grania.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 401 razy
Podziękowania: 876 razy
Kontakt:

ja tam swoje Lenovo mam od 4 lat prawie i na szczęście bez awarii

ale mój przyjaciel w zeszłym roku kupił i w niecałe pol roku poszedł się *hruhur* ekran (nie wyświetlało jakiegoś koloru) - jako ze naczytał się sporo o serwisie Lenovo wysłał przez sklep i 2 miechy prawie czekał bo oficjalny serwis musiał czekać na części

więc jeżeli będziesz bezproblemowo wymieniać w robocie biorąc nowy wiec ominie cię taki problem

ps. LAPTOPY SĄ IDEALNE DO GIER !!! :dziadek: :dziadek: :dziadek:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Biorąc pod uwagę, że cykl życia mojego laptopa to ok. 4 lat (samsung r w 2009, potem w 2013 pavillon- kupiony dla ojca w 2012, zdechł rok temu, obecnie dell inspiron z 2012 r.. mojej dziewczyny, to na bank za 2 lata go nie wyrzucę ;) sprzęt szanuję i długo mi służy zawsze.

No nic, dalej porównuję.

PS. Nie zależy mi na graniu przez 3 lata na max detalach, starczy, że odpalę sobie coś przez ten czas na midach w 720p. Zdaję sobie sprawę, że lapciok to nie sprzęt gamingowy, ale jestem też świadom swoich możliwości finansowych i mieszkaniowych.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Jeżeli zależy Ci tylko i wyłącznie na miejscu, to zamiast laptopa możesz kupić kompa mini-itx lub micro-atx. Nie będziesz miał problemu z przegrzewaniem, serwisem w niemczech I będziesz mógł normalnie grać.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Nie. Mam. Miejsca.

No nic, zostanę przy tym i5 mimo wszystko. Mam za mały wybór i za duże ograniczenia na coś innego.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

@Azik
Inni nie zrozumieją argumentów dlaczego nie możesz mieć stacjonarki, więc nawet nie próbuj się tłumaczyć, bo znam to po sobie. Ogólnie dokup SSD i na jakiś czas wystarczy. Wiadomo, że niedługo będziesz odpalał na low, ale tego raczej nie unikniesz z laptopem za 4k.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Wiem, że nie uniknę tego, chodzi tylko o to, żeby jak najniższym kosztem wydłużyć ten czas. Biorąc pod uwagę Wasze opinie powinienem się zdecydować na Aspire Nitro (brak w MM) albo na RoG (dużo za drogi). Albo najlepiej na stacjonarny...

No chyba, że... Warto dołożyć 1000zł do y700 i7 6700hq,16gb ddr4, 128gb ssd, 960m 4gb?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

To jest ciągle 960m, więc w grach będzie spisywać się praktycznie tak samo jak ten laptop z Lenovo za 3900.

Niestety, ale laptopy z 970m zaczynają się dopiero od ok 5k.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

ew. mozesz poczekac na nowa generacja gf, tja wiem mozna tak czekac do konca swiata ale roznica miedzy 860 a 960 jest praktycznie zerowa a gf860 wyszedl ponad 2 lata temu to moze nv wyskrobie cos fajnego z gf1xxx
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Zawsze można wziąć coś z 965m za poniżej 4,5k, ale to już nie w MM i bez systemu. Jak masz jakieś części do przełożenia (dysk, ram), to zawsze można trochę uciąć z ceny.
ODPOWIEDZ