Witam drogich forumowiczów.
W życiu każdego z nas nadchodzi moment upgrade'u sprzętu i wydania sporej ilości gotówki na nowy, lepszy sprzęt. Tym razem kolej na mnie.
Mam na oku dwie specki lenovo y700, jedna na i5 v6 i 8gb ddr4, druga to i7 v4 i 16gb ddr3. Linki na dole posta.
Sprzęt będzie wykorzystywany głównie do gier, rzadko do grafiki. Zależy mi na tym żeby był z mediamarkt (zniżki), 17 calowy i nie drenował portfela (te 4500zł to moja granica psychiczna).
Powiedzcie proszę, który w dłuższej (2-3 lata) perspektywie czasu będzie rozsądniejszym wyborem i dlaczego. Jeśli macie inne typy (byle z mediamarkt) to chętnie je rozważę, aczkolwiek te dwa przedstawiają chyba najlepszy stosunek cena/jakość.
Linki do obu maszyn:
https://mediamarkt.pl/komputery-i-table ... 80q00048pb
https://mediamarkt.pl/komputery-i-table ... 80du00mrpb
PS. Tak, to ma być KONIECZNIE laptop, nie stacjonarka.
PS2. Tak, zdaję sobie sprawę, że za te pieniądze zbuduję lepszy pc z monitorem, biurkiem i fotelem.
PS3. Konsola też odpada.
Co lepsze? Porównanie dwóch laptopów Lenovo Y700-17
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 4 razy
- Kontakt:
Jeśli ma być jeden z tych dwóch, to ten pierwszy + dokupienie SSD.
Masz jakieś ekstra zniżki?
Czy w gre wchodzi jakiś używany sprzęt? Bo to też moze być opcja sporo tańsza w sumie.
EDIT: Generalnie te karty graficzne nie są szałowe z tego co widzę tu:
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Gra ... 844.0.html
Takze moze daj znać co to za zniżki bo z tego co widze w komie mozna coś o podobnym konfigu taniej wyrwać.
Zależy mi na tym żeby był z mediamarkt (zniżki)
Masz jakieś ekstra zniżki?

Czy w gre wchodzi jakiś używany sprzęt? Bo to też moze być opcja sporo tańsza w sumie.
EDIT: Generalnie te karty graficzne nie są szałowe z tego co widzę tu:
Takze moze daj znać co to za zniżki bo z tego co widze w komie mozna coś o podobnym konfigu taniej wyrwać.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2016, o 20:57 przez Mirq, łącznie zmieniany 1 raz.
- Discord: sergeron#0799
- Podziękował: 139 razy
- Podziękowania: 144 razy
- Kontakt:
Nie napisałeś jakie dokładnie modele tych i5 i i7, ale też brałbym ten, który tańszy, bo różnicy wielkiej nie będzie. Przy okazji ostrzegam: niedługo dostaniesz pewnie parę postów w stylu "laptop nie do grania, kup stacjonarkę, jesteś gupi" 

- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Zniżka pracownicza, ale znikoma, bo komp sprzedawany na marży minusowej. Lepsze są raty 0% bez żadnych kosztów, a to się przyda. Najlepszy jest serwis, bo oddaję starego w razie czego, a biorę nowy z półki. Więc wolałbym w media mimo wszystko.
Modele procesorów są w spec na stronie mediamarkt (linki).
Inaczek zadam pytanie: czy warto dołożyć te 30zł miesięcznie do rat czy niebardzo?
Używki odpadają, bo sprzęt ma być na kilka ładnych lat.
Modele procesorów są w spec na stronie mediamarkt (linki).
Inaczek zadam pytanie: czy warto dołożyć te 30zł miesięcznie do rat czy niebardzo?
Używki odpadają, bo sprzęt ma być na kilka ładnych lat.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 12 razy
- Kontakt:
Mogę utrudnić? Miałem w ostatnim czasie 3 różne nowe Lenovo pod łapkami i każdy miał schrzanione USB. Coś źle montują i zasilanie się nie zgadza, przez co dużo sprzętów może nie działać. Ja miałem problemy z pendrive różnymi i urządzeniami HID, które wszystkie bez wyjątku działały bez problemu na wszystkim oprócz Lenovo. No i też ich USB są płytkie bardzo.
- Kontakt:
To bierz ten pierwszy, jeśli ma być Media Markt.
Wydajnościowo niestety nie różni się ten laptop mocno od tego co kupiłem 2 lata temu w cenie ok 4k (a co teraz jest warte mniej niz 2k). Stąd mój pomysł z używkami. Z Lenovo miałem podobne do ww problemów ale kupiłem huba usb i w sumie po problemie.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 12 razy
- Kontakt:
Mi huba też ciągle wypinało. Każdy z tych lapków mógł leżeć nieruszany na stole z wpiętym sprzętem i non-stop dźwięk wpinania-dźwięk wypinania-dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania tudy tudu tudy tudu tudy tudu tudy tudu
Nieruszane.
Nieruszane.
- Kontakt:
No to miałem tak samo przy połączeniu 3 urządzeń, huba mam z zewnętrznym zasilaniem, wiec moze to uratowało sytuacje, bo tak na logikę sobie mysłałem, ze to coś z zasilaniemPetersaber pisze: Każdy z tych lapków mógł leżeć nieruszany na stole z wpiętym sprzętem i non-stop dźwięk wpinania-dźwięk wypinania-dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania tudy tudu tudy tudu tudy tudu tudy tudu

- Kontakt:
Takie problemy mi latają- serwis
z resztą zanim kupię to rozpakuję go i sprawdzę pod kątem tych problemów- do skutku.
Czyli nic innego w ofercie MM z 17" się nie nada w ludzkiej cenie?

Czyli nic innego w ofercie MM z 17" się nie nada w ludzkiej cenie?
- Kontakt:
Imo nie. Ale sprawdź sobie jeszcze po kolei tańsze modele jak chcesz, tu masz liste kart graficznych:
Bierzesz lapka, sprawdzasz karte patrysz średnie wyniki fps w grach i tyle. Ot cała filozofia
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Pierwszy i dokupić SSD pod system.
W drugim dopłacasz za dotykowy ekran i ewentualnie podświetlaną klawiaturę (fajny gadżet jak grasz po ciemku) ale to starszy sprzęt. RAM możesz zawsze rozbudować ale 16GB do gier się prędko nie przyda.
W drugim dopłacasz za dotykowy ekran i ewentualnie podświetlaną klawiaturę (fajny gadżet jak grasz po ciemku) ale to starszy sprzęt. RAM możesz zawsze rozbudować ale 16GB do gier się prędko nie przyda.
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
Teoretycznie prawie nic, ale dd4 jest nowsze, więc i procek będzie nowszej generacji i dlatego pewnie będzie mniej brał prądu i mniej się grzał. Na dzień dzisiejszy nie ma różnicy, ale za 2 lata w jakości użytkowania może być już różnica
- Podziękował: 11 razy
- Kontakt:
Dopowiem, ze sam mam i uzywam tez Lenovo, tyle ze 50-70 z ta sama grafa i prockiem i7 4720HQ 2.5 GHz i w grach z otwartym swiatem procek grzeje sie niemilosiernie i albo spada taktowanie z 2.5 do 0.7 i wtedy w takim GTA V czy Dying Light z 40-50 momentalnie robi sie 19-25 i nie da sie grac, albo w ThrottleStopie wylaczyc zbijanie taktowania, ale wtedy temp. dochodza do 100 i komp sie sam wylacza. Komp czyszczoy, przesmarowany i dalej to samo, sam zastanawiam sie nad kupnem podstawki chlodzacej, ale nie wiem czy ona zbije tak bardzo temp. zeby dalo sie grac komfortowo.
Co do tego dysku hybrydowego: grając np. w BFa 4 mialem co jakis czas takie 1-2 sek lagi, w innych grach tez to sie zdarzalo, poczytalem w necie i okazalo sie ze na tym dysku moga dzialac tylko 3 partycje. Nie bardzo chcialo mi sie w to wierzyc, ale zmniejszylem ilosc partycji do 3 i lagi w grach znikly, wiec cos bylo na rzeczy. Ogólnie dysk słaby, nie polecam.
Co do tego dysku hybrydowego: grając np. w BFa 4 mialem co jakis czas takie 1-2 sek lagi, w innych grach tez to sie zdarzalo, poczytalem w necie i okazalo sie ze na tym dysku moga dzialac tylko 3 partycje. Nie bardzo chcialo mi sie w to wierzyc, ale zmniejszylem ilosc partycji do 3 i lagi w grach znikly, wiec cos bylo na rzeczy. Ogólnie dysk słaby, nie polecam.