Co lepsze? Porównanie dwóch laptopów Lenovo Y700-17

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Witam drogich forumowiczów.

W życiu każdego z nas nadchodzi moment upgrade'u sprzętu i wydania sporej ilości gotówki na nowy, lepszy sprzęt. Tym razem kolej na mnie.

Mam na oku dwie specki lenovo y700, jedna na i5 v6 i 8gb ddr4, druga to i7 v4 i 16gb ddr3. Linki na dole posta.

Sprzęt będzie wykorzystywany głównie do gier, rzadko do grafiki. Zależy mi na tym żeby był z mediamarkt (zniżki), 17 calowy i nie drenował portfela (te 4500zł to moja granica psychiczna).

Powiedzcie proszę, który w dłuższej (2-3 lata) perspektywie czasu będzie rozsądniejszym wyborem i dlaczego. Jeśli macie inne typy (byle z mediamarkt) to chętnie je rozważę, aczkolwiek te dwa przedstawiają chyba najlepszy stosunek cena/jakość.

Linki do obu maszyn:
https://mediamarkt.pl/komputery-i-table ... 80q00048pb

https://mediamarkt.pl/komputery-i-table ... 80du00mrpb

PS. Tak, to ma być KONIECZNIE laptop, nie stacjonarka.
PS2. Tak, zdaję sobie sprawę, że za te pieniądze zbuduję lepszy pc z monitorem, biurkiem i fotelem.
PS3. Konsola też odpada.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Jeśli ma być jeden z tych dwóch, to ten pierwszy + dokupienie SSD.
Zależy mi na tym żeby był z mediamarkt (zniżki)

Masz jakieś ekstra zniżki? :D

Czy w gre wchodzi jakiś używany sprzęt? Bo to też moze być opcja sporo tańsza w sumie.

EDIT: Generalnie te karty graficzne nie są szałowe z tego co widzę tu:
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Gra ... 844.0.html

Takze moze daj znać co to za zniżki bo z tego co widze w komie mozna coś o podobnym konfigu taniej wyrwać.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2016, o 20:57 przez Mirq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Z tych dwóch to ja brałbym tańszego. Oczywiście ten droższy jest wydajniejszy, ale nie ma sensu dopłacać jak ma być to komputer do gier.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

Nie napisałeś jakie dokładnie modele tych i5 i i7, ale też brałbym ten, który tańszy, bo różnicy wielkiej nie będzie. Przy okazji ostrzegam: niedługo dostaniesz pewnie parę postów w stylu "laptop nie do grania, kup stacjonarkę, jesteś gupi" :E
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Za te 4,5 koła to w innych sklepach są już modele z i7-6700HQ i DDR4. Więc ten akurat jest moim zdaniem bardzo nieopłacalny.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Zniżka pracownicza, ale znikoma, bo komp sprzedawany na marży minusowej. Lepsze są raty 0% bez żadnych kosztów, a to się przyda. Najlepszy jest serwis, bo oddaję starego w razie czego, a biorę nowy z półki. Więc wolałbym w media mimo wszystko.

Modele procesorów są w spec na stronie mediamarkt (linki).

Inaczek zadam pytanie: czy warto dołożyć te 30zł miesięcznie do rat czy niebardzo?

Używki odpadają, bo sprzęt ma być na kilka ładnych lat.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Mogę utrudnić? Miałem w ostatnim czasie 3 różne nowe Lenovo pod łapkami i każdy miał schrzanione USB. Coś źle montują i zasilanie się nie zgadza, przez co dużo sprzętów może nie działać. Ja miałem problemy z pendrive różnymi i urządzeniami HID, które wszystkie bez wyjątku działały bez problemu na wszystkim oprócz Lenovo. No i też ich USB są płytkie bardzo.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

nie opłaca się dopłacać 30zł do rat :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Azik pisze: Używki odpadają, bo sprzęt ma być na kilka ładnych lat.
To bierz ten pierwszy, jeśli ma być Media Markt.

Wydajnościowo niestety nie różni się ten laptop mocno od tego co kupiłem 2 lata temu w cenie ok 4k (a co teraz jest warte mniej niz 2k). Stąd mój pomysł z używkami. Z Lenovo miałem podobne do ww problemów ale kupiłem huba usb i w sumie po problemie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Mi huba też ciągle wypinało. Każdy z tych lapków mógł leżeć nieruszany na stole z wpiętym sprzętem i non-stop dźwięk wpinania-dźwięk wypinania-dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania tudy tudu tudy tudu tudy tudu tudy tudu

Nieruszane.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Petersaber pisze: Każdy z tych lapków mógł leżeć nieruszany na stole z wpiętym sprzętem i non-stop dźwięk wpinania-dźwięk wypinania-dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania dźwięk wpinania-dźwięk wypinania tudy tudu tudy tudu tudy tudu tudy tudu
No to miałem tak samo przy połączeniu 3 urządzeń, huba mam z zewnętrznym zasilaniem, wiec moze to uratowało sytuacje, bo tak na logikę sobie mysłałem, ze to coś z zasilaniem :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Takie problemy mi latają- serwis :) z resztą zanim kupię to rozpakuję go i sprawdzę pod kątem tych problemów- do skutku.

Czyli nic innego w ofercie MM z 17" się nie nada w ludzkiej cenie?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

ja mym y700 z i5 i osgatnio kupilem sobie acera aspire nitro z i5 i cena podobna obu a z acera jestem bardziej zadowolony.
y700 sie grzal bardziej oraz pare klatek na sekunde bylo mniej.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Azik pisze: Czyli nic innego w ofercie MM z 17" się nie nada w ludzkiej cenie?
Imo nie. Ale sprawdź sobie jeszcze po kolei tańsze modele jak chcesz, tu masz liste kart graficznych:
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Gra ... 844.0.html
Bierzesz lapka, sprawdzasz karte patrysz średnie wyniki fps w grach i tyle. Ot cała filozofia
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Po prostu musi być Geforce 960m i tyle. Procek nie ma znaczenie za bardzo przy grach. Kieruj się tylko opiniami, bo są modele lepsze i gorsze, sama wydajność to nie wszystko.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Ok, zostajemy przy 960. Jak z ramem? Duża różnica jest między ddr3 a ddr4?

Cokolwiek wezmę to i tak będzie masakrować i3 m350, 3gb ram ddr2 i radeona 5000 mobility...
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Pierwszy i dokupić SSD pod system.
W drugim dopłacasz za dotykowy ekran i ewentualnie podświetlaną klawiaturę (fajny gadżet jak grasz po ciemku) ale to starszy sprzęt. RAM możesz zawsze rozbudować ale 16GB do gier się prędko nie przyda.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Teoretycznie prawie nic, ale dd4 jest nowsze, więc i procek będzie nowszej generacji i dlatego pewnie będzie mniej brał prądu i mniej się grzał. Na dzień dzisiejszy nie ma różnicy, ale za 2 lata w jakości użytkowania może być już różnica
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

No dobra, w takim razie będzie ten za 3900, i5, 8gb ddr4 i 960m.

Dzięki chłopaki, myślę, że to tyle, no chyba że ktoś coś jeszcze dopowie ciekawego? :)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 11 razy
Kontakt:

Dopowiem, ze sam mam i uzywam tez Lenovo, tyle ze 50-70 z ta sama grafa i prockiem i7 4720HQ 2.5 GHz i w grach z otwartym swiatem procek grzeje sie niemilosiernie i albo spada taktowanie z 2.5 do 0.7 i wtedy w takim GTA V czy Dying Light z 40-50 momentalnie robi sie 19-25 i nie da sie grac, albo w ThrottleStopie wylaczyc zbijanie taktowania, ale wtedy temp. dochodza do 100 i komp sie sam wylacza. Komp czyszczoy, przesmarowany i dalej to samo, sam zastanawiam sie nad kupnem podstawki chlodzacej, ale nie wiem czy ona zbije tak bardzo temp. zeby dalo sie grac komfortowo.

Co do tego dysku hybrydowego: grając np. w BFa 4 mialem co jakis czas takie 1-2 sek lagi, w innych grach tez to sie zdarzalo, poczytalem w necie i okazalo sie ze na tym dysku moga dzialac tylko 3 partycje. Nie bardzo chcialo mi sie w to wierzyc, ale zmniejszylem ilosc partycji do 3 i lagi w grach znikly, wiec cos bylo na rzeczy. Ogólnie dysk słaby, nie polecam.
ODPOWIEDZ