G2A.com - oficjalny temat

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Tydzień temu dokonałem zakupy gry Assetto Corsa. Prezent okazał się odebrany. Zakup dokonałem bez g2shield.

Od razu po zakupie zgłosiłem niedziałający prezent. Sporem support zainteresował się po paru minutach. Wyjaśnienie sprawy trwało tydzień i wymagało wysłania paru screenów itp, ale dzisiaj otrzymałem informację że spór został rozstrzygnięty na moją korzyść i środki zostaną mi zwrócone(115zł).

Tutaj plus na g2a że nawet bez shiedla się sprawą zainteresowali.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Witam
Mam tutaj pytanie jak wyglądają sprawy od stronie sprzedawców. Widzę, że sporo Polaków ma po kilka tys. transakcji, jak wyglądają sprawy podatkowe skoro platforma jest zarejestrowana w Hongkongu?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

mazowszak45 pisze: Widzę, że sporo Polaków ma po kilka tys. transakcji, jak wyglądają sprawy podatkowe skoro platforma jest zarejestrowana w Hongkongu?
Platforma może być zarejestrowana na Księżycu, a i tak jeśli dochód uzyska Polak mieszkający w Polsce, to podatek od tego dochodu powinien zapłacić w polskim Urzędzie Skarbowym. Chyba że ten Polak robi to w ramach działalności gospodarczej zarejestrowanej gdzieś na wyspach bananowych, to wtedy płaci podatki takie jakie na tych wyspach obowiązują. :macha:
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Wybaczcie pewnie oczywiste i nieco nie na temat pytania ale mam kilka wątpliwości związanych ze sprzedażą na tej platformie - proszę o odpowiedź doświadczonych sprzedających bo na przedstawiciela g2a pewnie nie ma co liczyć...

1. Czy można sprzedawać klucze z bundli, darmowych giveawayów, etc. (na to wskazują ceny niektórych wystawianych gier) czy g2a blokuje takie próby? W regulaminie piszą coś o możliwości zablokowania "podejrzanej" oferty.

2. Z tego co wyczytałem, pobierają prowizję 0.35 euro + 8% ceny sprzedaży - wobec tego w jaki sposób opłaca się ludziom wystawiać gry w cenie np. 0.44 zł jak Gorky 17 (są pewnie i tańsze)?

3. Czy w przypadku zakupienia gry razem z g2a shield prowizja jest naliczana od ceny sprzedaży powiększonej o te 4zł z kawałkiem czy od ceny bez shielda?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

1. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby zablokowali aukcję
2. 0.35 euro +8% za sprzedany klucz + 0.15 euro za wystawienie (kilka pierwszych wystawia się bez tej opłaty 0.15 ale nie jestem pewien). Nie, nie opłaca się. Jest to po prostu nabijanie ratingu.
3. Prowizja naliczana jest bez shielda

Ja mam z kolei pytanie: w G2A Wallet Total Available mam -26.03 EUR - mam rozumieć, że jestem na minusie? Czy może chodzi, że w tej chwili jestem na minusie a jak transakcje przejdą "weryfikację" to ten "minus" zniknie?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Z tymi G2A Wallet Total Available jest dziwna sprawa. Na moim przykładzie wyglądało to tak, że miałem -2,70EUR co okazało się prowizją za sprzedaż gier i były to G2A Wallet Total Available, a przy G2A Wallet Total Balance wydniała kwota 19,80 EUR.
Oczywiście żeby otrzymać te pieniądze trzeba czekać 2 tygodnie. Po odczekaniu 2 tygodni jako pierwsze zostały z kwoty 19,80EUR pobrane -2,70EUR za prowizje od sprzedaży, zaś reszta czyli 17,10EUR jest do tej pory dostępne do mojej dyspozycji. Jeszcze nie do końca rozgryzłem jak to działa ale jestem już blisko :trollface:
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Czyli wychodzi, że będę na minusie (Total Balance 19.68 a Total Available -26.03), chociaż w "Szczegóły konta" -> "Processing Transfers" mam Total ~45.70 -.-
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Może mi ktoś wytłumaczyć? Sprzedając klucz płaci się 0.15 euro za wystawienie oferty i 0.35 euro +8% za sprzedanie czyli łącznie 0.50 + 8%. Jaki jest sens wystawiania ofert poniżej 0.50? Przecież na tym się traci.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: simonstillwater
Podziękował: 292 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

Jak ma się sytuacja z kluczami do wersji na GOG-a? Coś w komentarzach czytałem, że sprzedający może dezaktywować klucz.
Awatar użytkownika
Łowca

Witam,
Co można zrobić jeżeli po 4 miesiącach gra zakupiona przez g2a została przez steam usunieta z tytułu problemów z płatnością? Narazie zgłosiłem problem na paypal, kolejny krok to chyba zgłoszenie do visa charback jako fraud, niby 4 zł ale nie odpuszczę :/
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 455 razy
Kontakt:

fuzio pisze: Witam,
Co można zrobić jeżeli po 4 miesiącach gra zakupiona przez g2a została przez steam usunieta z tytułu problemów z płatnością? Narazie zgłosiłem problem na paypal, kolejny krok to chyba zgłoszenie do visa charback jako fraud, niby 4 zł ale nie odpuszczę :/
bo to jest wlasnie uczciwosc ludzi w szarej strefie
Awatar użytkownika
Łowca

fuzio pisze: Witam,

Jeżeli chcesz coś w przyszłości kupić na g2a to weź pod uwagę, że jeżeli zwrócisz płatność zablokują Ci na stałe konto i dostaniesz bana na ip
Awatar użytkownika
Łowca

dzięki za info ale po tej akcji z usunięciem gry jeżeli zablokująmi konto to mam ich w ...., jak nie rozwiązą problemu to nie muszą niczego blokować, więcej nie kupię. Co zabawne nie mogę zgłosić ticketu, przeglądarka wiesza się na wysyłaniu. Teraz tylko zastanawiam się czy reszta zakupów z g2a zniknie:/ tu było 4zl ale reszta ...., ogólnie nie polecam, kupowałem od sprzedającego z masą (10K+) poztywnych opini, prawie zero negatywów a mimo tego BG2 poszło z dymem (nota bene gra słaba względem bg1, pograłem z 3-4h i wywaliłem)
Awatar użytkownika
Łowca

Witajcie, jakiś czas temu dostałem kod na 5 Euro do sklepu G2A. Dziś chciałem go wykorzystać więc dodałem go jako gift card, po czym na koncie do G2A Wallet zostało dodane owe 5 Euro. Jak zapłacić za grę która jest droższa niż 5 euro? Czy muszę jakoś odładować to konto?
Awatar użytkownika
Łowca

witam
od wczoraj już mnie *bimbom* bierze bo przez jeden tak jeden głuoi klucz zablokowaliście mi dostęp do mojego kąta i żądacie *klikklak* dowodu osobistego wysłałem wam już skan mojej legitymacji szkolnej nie *bimbom* to wam nie wystarczy
ja i tak wam tego nie daruję i będę tak walczył aż odzyskam swoje konto i pieniądze które mi ukradliście
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 154 razy
Podziękowania: 82 razy
Kontakt:

platinium11 pisze: witam
od wczoraj już mnie *bimbom* bierze bo przez jeden tak jeden głuoi klucz zablokowaliście mi dostęp do mojego kąta i żądacie *klikklak* dowodu osobistego wysłałem wam już skan mojej legitymacji szkolnej nie *bimbom* to wam nie wystarczy
ja i tak wam tego nie daruję i będę tak walczył aż odzyskam swoje konto i pieniądze które mi ukradliście
Przedstawiciel nie zaglądał tu od sierpnia zeszłego roku, więc wydaje mi się że trafiłeś pod zły adres :E
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Dość wysoki jest podatek od sprzedaży. Jak wczoraj wystawiłem dwa klucze (cena za jeden chyba 36 zł) i ktoś je kupił, a podatku chyba łącznie jakieś 6 zł było. Z drugiej strony strasznie szybko schodzą te klucze przez popularność strony i to, że nie można chyba jakoś reklamować swoich aukcji. Na allegro dużo taniej kosztuje wystawienie choć znowu tam nieraz po kilka razy muszę wystawiać żeby coś w końcu sprzedać przeważnie gdy dana gra jest mniej popularna lub gdy hype na nią minął, a aukcja znajduje się gdzieś tam na odległej stronie poprzez pierwszeństwo promowanych ofert).
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 74 razy
Podziękowania: 116 razy
Kontakt:

Wprowadziliście możliwość kupna przez SMS, to miłe. Ale dlaczego musi być pobierana taka masakryczna prowizja za to? Zamierzacie to jakoś zmienić na przystępniejsze ceny?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 859 razy
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Z tego co wiem to wysokość tej prowizji ustalana jest przez operatora płatności. I tak jest w wielu innych przypadkach.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Witam,
powiedzcie mi proszę, czy jeśli usunę jakąś ofertę, to tracę możliwości wystawiania przedmiotu bezpowrotnie? Bo normalnie można wystawić 10 jednocześnie, mi zostały 3, ale musiałem usunąć oferty, bo zorientowałem się, że nie opłaca się ryzykować, aż się sprzedadzą, bo były tak tanie, że bym na tym stracił. Czy po jakimś czasie mi się to odnowi i będę miał możliwość wystawiania dziesięciu?
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ