Najlepsze gry indie

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Nie znalazłem podobnego tematu, więc postanowiłem go założyć. Po części liczę na kilka poleconych tytułów, po części na dyskusję o grach indie. Jakie są, Waszym zdaniem, godne uwagi indyki? Osobiście lubię te skupiające się na historii, na emocjach. Mam na myśli na przykład Transistor albo The Banner Saga. Czy bylibyście w stanie polecić mi coś podobnego?

I ogólnie co sądzicie o tego typu grach? Wolicie pograć w grę jedyną w swoim rodzaju, czy stawiacie na pewne marki i uznanych producentów? Co cenicie a czego nie znosicie w grach indie?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Ok, ten wątek znalazłem. Ale ostatni post jest z lutego, to nie wiem czy był sens odkopywać... postanowiłem zrobić nowy. Forum zweryfikuje, najwyżej wątek trafi do kosza. :)
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

@strategos

:E
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Masakra, nie mogę się przypierniczyć do wyboru żadnej gry gg JERY ( a to już raczej coś nowego ;)).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

No, no, no, @Jerry, toś trafił z filmikiem. Kilka tytułów na pewno kupię i przetestuję osobiście. Gratuluję fajnego filmiku. :tak:
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

On już taki stary. Pls guise. Jeszcze na starym mikrofonie nagrywany.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 95 razy
Kontakt:

strategos pisze: Osobiście lubię te skupiające się na historii, na emocjach. Mam na myśli na przykład Transistor albo The Banner Saga. Czy bylibyście w stanie polecić mi coś podobnego?
Podobne do Transistor? Bastion

Skupiające się na historii, na emocjach (z miarę nowych które przeszedłem):

- Bastion
- Dr. Langeskov, The Tiger, and The Terribly Cursed Emerald: A Whirlwind Heist
- Dream
- Dropsy
- Ether One
- Fez
- Jazzpunk
- Kairo
- Kentucky Route Zero
- Lone Survivor
- Papers, Please
- Penumbra
- Psychonauts
- Shadowrun: Dragonfall
- The Cat Lady
- The Fall
- The Stanley Parable
- The Talos Principle
- The Vanishing of Ethan Carter
- Thomas was alone
- To the moon
- Undertale (hit tego roku)
- Valiant Hearts
- przygodówki od Wadjet Eye (Geimini Rue, Resonance, Primordia, Technobabylon)
I ogólnie co sądzicie o tego typu grach? Wolicie pograć w grę jedyną w swoim rodzaju, czy stawiacie na pewne marki i uznanych producentów? Co cenicie a czego nie znosicie w grach indie?
Już od dawna stawiam indyki wysoko ponad tytułami AAA, w sumie od pierwszej paczki Humble Bundle (2010 rok).
Cenię w nich pomysły, świeżość i otwartość na poruszanie innych niż sztampowe tematy. Twórcy gier indie, pokazują, że mogą one mieć swojego rodzaju duszę, głębię i potrafią nieraz zaskoczyć gracza tym co dzieje się na ekranie. Próżno tego szukać wśród produkcji od wielkich koncernów.

Dużym plusem jest też to, że gry indie rzadko wpisują się w "skonsolowacenie" rynku gier komputerowych. Zwykle z tego powodu, że wychodzą najpierw na PC a dopiero jak osiągną jakiś sukces to twórcy myślą o innych platformach (chociaż to powoli przestaje być regułą). Dzięki czemu gry indie potrafią być trudne, stawiać jakieś wyzwanie a nie prowadzić nas za rękę na każdym kroku i nie muszą się dostosowywać do wymagań tzw. "casuali".

No i rzadko znajduję wśród gier AAA tytuły które potrafiłyby mnie tak rozbawić jak The Stanley Parable, Dropsy, Jazzpunk, Undertale czy niedawno wydany Dr. Langeskov, The Tiger, and The Terribly Cursed Emerald: A Whirlwind Heist.
Ostatnio zmieniony 6 gru 2015, o 21:05 przez Raffael, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Jerry pisze: On już taki stary. Pls guise. Jeszcze na starym mikrofonie nagrywany.
Nie twierdzę, że nowy. Tylko, że wpasował się w wątek. A pochwalić zawsze można.

Raffael, widzę, że mamy podobne zdanie na temat indyków. Co prawda zostałem niejako zmuszony do grania w nie, bo mój leciwy laptop nie uciągnie niczego innego. Ale nie żałuję. Również sobie cenię świeżość i oryginalność. :) Większość tytułów z Twojej listy albo przeszedłem, albo mam nieukończone, albo mam zamiar przejść. Mimo wszystko znalazło się tam kilka nowości. :tak:
Awatar użytkownika
Łowca

Z indyków to polecam:

Terraria
Race The Sun
NaissanceE
Kairo

Obie są bardzo fajne, pierwsza zapewni zabawę na bardzo dużo godzin a druga fajna do grania na padzie. A NaissanceE może trudne czasami to stylem graficznym i klimatem po prostu rozwala. Kairo też nie gorsze.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

BlackLion pisze: NaissanceE
NaissanceE ma świetny klimat, przypomina mi komiks Blame! a ten był wyjątkowy.
Fani NaissanceE robią grę w jej klimatach - VoyageE - http://gamejolt.com/games/voyagee/67406
Awatar użytkownika
Łowca

Dzięki, sprawdzę tą grę :) Wielka szkoda że NaissanceE i Kairo nie ma na GoG, jakby tak mogli się ludzie zebrać i głosować by się tam dostały.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

Wszyscy tak namiętnie piszą o Transistorze a ja niedawno przeszedłem i szału nie ma. Jasne, to wciąż dobra gra, ale po twórcach Bastionu oczekiwania miałem wysokie. Trybu reperkusji już nie miałem ochoty męczyć tak gdzieś od 1/3 fabuły. Właśnie, fabuły -> wiele jej nie ma, nawet narracji jest zauważalnie mniej niż w Bastionie, a zamiast tego dostajemy ciągłe walki. Tak, 95% rozgrywki to walki, zarówno te fabularne jak i opcjonalne wyzwania.
Na samym początku byłem wprost zniesmaczony samą mechaniką walki, potem idzie się przyzwyczaić -> duża zaleta, że te wyzwania są, bo dzięki temu idzie lepiej zrozumieć możliwości taktyczne, efekty poszczególnych działań itd.
Gra jest stosunkowo krótka (wydaje mi się, że Bastion był dłuższy, no i tam New Game + to był dla mnie mus i zero znudzenia) a przy tym monotonna. Strona audiowizualna, cała stylistyka, animacje, jasne, super, ale to trochę mało jak na tak zachwalane "arcydzieło".
Przez to , że większość rozgrywki spędzamy w aktywnej pauzie, nie ma jak nawet nacieszyć się soundtrackiem ... A co do odblokowywanych podczas wyzwań kawałków -> wszystko spoko, ale mam odpalać poszczególne utwory i potem przez godzinę czytać sobie książkę przy włączonym kompie czy jak?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2015, o 20:23 przez Revan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Revan pisze: Wszyscy tak namiętnie piszą o Transistorze a ja niedawno przeszedłem i szału nie ma.
Mam bardzo zbliżone zdanie o Bastionie. Ciekawa narracja, interesujący styl wizualny, jakaś tam średnia historia w tle i dużo niezbyt wciągającej mnie walki. Przeszedłem raz i wystarczy.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Ja polecam obecnie UnderRail, b. dlugo tworzona gra podobna do klasycznego Fallouta.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz

UnderRail obecnie obniżony tylko o 6% na tej wyprzedaży. Pomimo ceny, zdecydowanie polecam tym, którzy dobrze bawili się przy starszych odsłonach Falloutów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

KoKsMAN pisze: UnderRail obecnie obniżony tylko o 6% na tej wyprzedaży. Pomimo ceny, zdecydowanie polecam tym, którzy dobrze bawili się przy starszych odsłonach Falloutów.
Nic dziwnego, gra miała premierę tuż przed samą wyprzedażą.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz

Guacamelee. Świetna metroidvania choć nie do końca jestem pewny czy to indie.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

Aquaria, kompletnie zapomniana świetna metroidvania, starsza nawet niż Braid, czyli z samego początku popularyzacji indyków w ogóle. To jeden z najlepszych przedstawicieli gatunku na steamie, zresztą warto dla samego soundtracku. A duża część z Was ma ja w bibliotece dzięki HB i nawet nie odpaliła.
http://store.steampowered.com/app/24420/
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Revan pisze: Aquaria, kompletnie zapomniana świetna metroidvania
http://store.steampowered.com/app/24420/
Kto zapomniał to zapomniał :P
Niestety, sequel raczej nie powstanie a biorąc pod uwagę ukryte zakończenie to mógłby.

Podobnie z Valdis Story: Abyssal City - super metroidvania, sequel to oczywistość a tu nic z tego.
ODPOWIEDZ