Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 323 razy
Podziękowania: 338 razy
Kontakt:

Za każdym wejściem na stronę jakiejś gry jestem na innym koncie, wtf :lol:
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

dziwna sprawa, w valve na pewno już wiedzą, powinni wyłączyć całego steama i zająć się problemem, lepszy brak usługi na ileśtam czasu niż jakieś możliwe problemy
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

niby community juz lezy ciekawe czy wylaczyli czy padlo
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

Jest jakieś realne zagrożenie związane z tym błędem? Też co chwilę loguje mnie do kogoś innego - aż kusi, żeby spróbować namieszać komuś na koncie, pewnie ileś osób z czystej ciekawości spróbuje coś zrobić. Zakupu chyba nikt nie może dokonać (logowanie z innego komputera wymusi na nim weryfikację przy ściąganiu kasy z PP lub karty?), ale można choćby usunąć karty kredytowe i powiązane telefony, itp. Oczywiście, o ile cokolwiek tak się da zrobić, a nie ma się tylko podgląd na dane konta.

EDIT

Właśnie zalogowało mnie na konto z włączonym tokenem, więc chyba nikt nie jest bezpieczny :E
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz

Obecna sytuacja raczej nie jest niebezpieczna.

W takich chwilach ja tak ta... przestrzegam was przed kupowaniem gier tylko i wyłącznie w edycji cyfrowej na Steam.
Nigdy nie wiadomo co się może zdarzyć. A Steam nie ma obowiązku zwrócić gry - właściwie to nie musi bo gry na Steamie nie należą do was tylko - jak samo wyraźnie zaznacza Valve - do Valve. :dziadek:

Tak tylko sobie mówię. Nie żebym chciał was odwodzić od tej wspaniałej koncepcji (Steam) albo nawet narzekać, szerzyć rewolucje czy nienawiść.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2015, o 21:59 przez LightXas, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 104 razy
Podziękowania: 48 razy
Kontakt:

komarEX pisze:
brecho pisze: Co chwile mi się wyświetla inne konto, jeden typ miał ponad 800 dolarów w portfelu :o
Dobry troll: https://support.steampowered.com/kb_art ... strictions
>Aktualny limit portfela Steam to 200$.
Czytam co wkleiłeś, a tam:
"Currently we are restricting Steam Wallet balances to $500."
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Ja jestem na jakimś polskim koncie. puszek9**
Też konto z tokenem.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2015, o 22:00 przez taquito, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

buri pisze: Masakra, wylogowałem się i mnie po chwili znowu na ruska włączyło w przeglądarce hehe

Sry Krajing zamiast cytuj wziąłem zmień i nie zauważyłem nawet :?
Nie ma sprawy, jakoś to przeżyję :D

Chyba trzeba będzie pozmieniać maila i nr telefonu jak się sytuacja unormuje. Gorzej jak ktoś ma podpiętą kartę, albo PP. W pierwszym przypadku wyświetla się kilka ostatnich cyfr, w drugim - cały mail. Ciekawe jak zareaguje Valve.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

DarkXas pisze: Obecna sytuacja raczej nie jest niebezpieczna.

W takich chwilach ja tak ta... przestrzegam was przed kupowaniem gier tylko i wyłącznie w edycji cyfrowej na Steam.
Nigdy nie wiadomo co się może zdarzyć. A Steam nie ma obowiązku zwrócić gry - właściwie to nie musi bo gry na Steamie nie należą do was tylko - jak samo wyraźnie zaznacza Valve - do Valve.

Tak tylko sobie mówię. Nie żebym chciał was odwodzić od tej wspaniałej koncepcji (Steam) albo nawet narzekać, szerzyć rewolucje czy nienawiść.
Valve po prostu przywróci status usługi sprzed błędu. Tak samo było przy problemie z wartością walut z Indii i ludzie stamtąd kupowali wszystko za 0,03€ (obojętnie, czy przedmiot był wart 1€ czy 300€).

I kup inną edycją niż cyfrowa, teraz każda gra AAA / większość indie ma przypisany DRM. To nie czasy, gdzie na płycie była cała zawartość gry - chlubny wyjątek to W3, ale nawet tutaj darmowe "DLC" tylko w wersji cyfrowej.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

komarEX pisze:
brecho pisze: Co chwile mi się wyświetla inne konto, jeden typ miał ponad 800 dolarów w portfelu :o
Dobry troll: https://support.steampowered.com/kb_art ... strictions
>Aktualny limit portfela Steam to 200$.
Musiała być inna waluta, bo 800 było na bank ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood

taquito pisze: Ja jestem na jakimś polskim koncie. puszek9**
Też konto z tokenem.
Płeć mężczyzna, 22 lata, mieszka w Zagórzanach.
Aktywny (?) gracz Dota 2.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Do koszyków dodawać nie można, więc miliony w portfelu Steam są bezpieczne, jak ktoś też nie ma powiązanej karty to może spać spokojnie.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 93 razy
Podziękowania: 96 razy
Kontakt:

No to ciekawe co teraz support będzie wciskał ludziom. Skoro widać nazwę cudzego konta i maile to wszystkie ch$%^$ lubiące włamywać się na konta mają niespodziewany prezent świąteczny.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 29 razy
Kontakt:

Czyli tak właściwie na razie nie wiadomo, czy jest to jakiś atak czy może zwykły błąd Steama?
Poza tym, większość osób jest chyba bezpieczna, bo z tego co widzę to prawie wszyscy wchodzą na te same konta co inni, np. ja też wszedłem na konto puszek9** tak jak taquito.
Awatar użytkownika
Robin Hood

MSKOTOR pisze:
DarkXas pisze: Obecna sytuacja raczej nie jest niebezpieczna.

Nigdy nie wiadomo co się może zdarzyć. A Steam nie ma obowiązku zwrócić gry - właściwie to nie musi bo gry na Steamie nie należą do was tylko - jak samo wyraźnie zaznacza Valve - do Valve.

Valve po prostu przywróci status usługi sprzed błędu. Tak samo było przy problemie z wartością walut z Indii i ludzie stamtąd kupowali wszystko za 0,03€ (obojętnie, czy przedmiot był wart 1€ czy 300€).

I kup inną edycją niż cyfrowa, teraz każda gra AAA / większość indie ma przypisany DRM. To nie czasy, gdzie na płycie była cała zawartość gry - chlubny wyjątek to W3, ale nawet tutaj darmowe "DLC" tylko w wersji cyfrowej.

Masz rację.
Chciałem tylko powiedzieć, że internet to w każdym razie, teraz (dzisiaj) czy jutro (w przyszłości) niebezpieczne miejsce na przechowywanie tak wartościowych danych, a Valve w rzeczywistości oferuje tylko "wypożyczenie" gier, a nie ich nabycie na własność, czy też jak kto woli - na wieczność.

Inną sprawą jest, że hakerzy posiadają narzędzia aby łamać "standardowe" hasła w ułamku sekundy. Nawet prymitywny brute force w tym wypadku będzie oferował "szybką robotę".
Dlatego zabezpieczajcie swoje konta długimi hasłami zawierającymi małe, wielkie litery, znaki i wszystkie znaki pisarskie jakie obsługuje dany serwer. Poza tym nie warto kopiować haseł z generatorów haseł, ponieważ są one monitorowane przez hakerów.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2015, o 22:20 przez LightXas, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Obrazek

Oho mamy już sprawcę zamieszania. :trollface:
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 74 razy
Podziękowania: 116 razy
Kontakt:

...
Ostatnio zmieniony 25 gru 2015, o 22:10 przez WileTheBest, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Jaka jazda :E Myślałem, że Hola mi jakieś jazdy odwala i usunąłem nawet z przeglądarki, a dalej jakieś dziwne języki. Wchodzę na forum, a tu się okazuje, że jakiś hakierski atak xd No nic, trzeba poczekać, zrobią rollback'a i tyle. Pytanie kiedy był robiony ostatni backup :D
ODPOWIEDZ