Ulubieni reżyserzy

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Na samej górze listy u mnie są Tarantino, Fincher i Sergio Leone.
Troszkę niżej lokują się Zemeckis i Nolan (ten spadł z topu za The Dark Knight Rises i Interstellar ;( )
No i pretendentem do wejścia do tego zacnego grona jest JJ jak mu Gwiezdne Wojny wyjdą :)
Ridleya Scotta kiedyś uwielbiałem ale od paru lat niewybaczalne szmiry kręci.
Tak na szybko tyle, pewnie o kimś zapomniałem :p
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

dlaczego fincher? imho slabiak. sredniawe filmy z duzymi czarnymi dziurami (zaginiona dziewczyna to kpina btw)
cieszy chociaz ze tez uznajesz interstellar za gowno p;
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Dla mnie bardzo dobrym reżyserem jest Christopher Nolan, wszystkie jego filmy są fenomenalne jak dla mnie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

mightydong pisze: dlaczego fincher? imho slabiak. sredniawe filmy z duzymi czarnymi dziurami (zaginiona dziewczyna to kpina btw)
Bo jego starsze filmy wspominam jako jedne z najlepszych które widziałem i uważam że żaden z jego filmów nie był słaby. Wspomniana przez Ciebie zaginiona dziewczyna, czy Zodiak np nie są może genialne, ale mimo wszystko klimat jest w nich niezły.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

mightydong pisze: dlaczego fincher? imho slabiak. sredniawe filmy z duzymi czarnymi dziurami (zaginiona dziewczyna to kpina btw)
cieszy chociaz ze tez uznajesz interstellar za gowno p;
Pardon, ale co jest w Fincherze takiego strasznego? Fantastyczne przygotowane, zawsze staranne openingi (widać, ze wzorem dla niego był niezrównany Saul Bass, któremu zawdzięczamy wejściówki m.in. do Vertigo, Przylądka strachu, Kasyna), umiejętne operowanie napięciem, staranna praca kamery, zawsze nienaganny dobór obsady. Nawet kiedy wybierał średniaków, umiał skorzystać z tego, co mogli filmowi zaoferować - jak choćby Ben Affleck w Zaginionej dziewczynie.

Słabiak i ogólna nijakość to chyba akurat najmniej pasujące do Finchera określenia. To raczej reżyser w typie Hitchcocka - obraca się ciągle w kręgach kina popkulturowego, ale za każdym razem usiłuje przełamywać schematyczność gatunków, zaskoczyć widza zwrotem fabularnym lub choćby innym spojrzeniem na wielokrotnie opowiadany już problem. Taka jest choćby Zaginiona dziewczyna - udany miks dramatu sądowego, thrillera, komentarza dot. siły nowych mediów i ich funkcjonowania, kina sensacyjnego z motywem porwania. Od początku myli tropy, żongluje naszymi sympatiami do bohaterów, świetnie komentuje swoje poszukiwania w kolejnych ujęciach - film kończy przecież ujęcie paradoksalne, w którym widzimy przerażonego bohatera granego przez Afflecka, który siedzi na łóżku i zastanawia się, czy jest bezpieczny. To symetryczne ujęcie do tego, co wcześniej w filmie pokazywał nam już Fincher - z tą różnicą, że wtedy przerażona i niepewna była kobieta.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Sergio Leone to mój zdecydowanie ulubiony.
Za kilka dolarów więcej zdecydowanie najlepiej mu wyszedł :D
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

@Aramandur

A to nie był przypadkiem film gangsterski o Ameryce ? Wybacz jeśli mylę się.
Ale nie widziałem go, mówisz że warto obejrzeć ?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Martin Scorsese, a szczególnie filmy gangsterskie. :)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Woody Allen.
Awatar użytkownika
Łowca

Zdecydowanie Christopher Nolan, Peter Jackson i chyba Gore Verbinsky.
Awatar użytkownika
Łowca

Christopher Nolan (Prestiż, Incepcja, Memento) - robi filmy tak skomplikowane i zagmatwane, że człowiek od razu czuje się mądrzejszy jak je ogląda :P
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Scorsese i Tarantino.
A z Polskich Machulski i Bareja.
Ot klasyka
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 2090 razy
Podziękowania: 443 razy
Kontakt:

George Lucas
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 8 razy

Gaspar Noe, Tarantino, Lynch, Lars von Trier, Smarzowski, Pasikowski, Kieślowski, tak z grubsza.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy

Moim top jest oczywiście Denis Villeneuve, nie muszę chyba przedstawiać jego twórczości ale diuna, arrival czy pogorzelisko to dla mnie trzy mistrzostwa
ODPOWIEDZ