Rozmowy o steamgifts

Wygrywaj gry lub rozdaj je innym!
Regulamin forum
1. Aby dołączyć do którejkolwiek z naszych grup giveawayowych musisz powiązać swoje konto z "profilem steam".
2. Grupa Łowcy Gier Giveaway jest otwarta dla każdego kto poprosi o wstęp w tym wątku.
3. Istnieje również specjalna Grupy Zasłużonych dla użytkowników, którzy przyczynili się do rozwoju strony. Regulamin grupy znajdziecie w tym miejscu.
4. Należy przestrzegać regulaminu steamgifts. Jego łamanie skutkować będzie usunięciem z obu grup.
5. Dział Steamgifts i konkursy służy do promowania konkursów organizowanych przez Łowców Gier oraz giveawayów stworzonych dla naszych grup steamowych. Zakazuje się tworzenia kryptoreklamy oraz informowania o cudzych inicjatywach bez zgody administracji.
6. Temat "Kody do rozdania" posiada dodatkowo swój wewnętrzny regulamin, którego należy bezwzględnie przestrzegać jeśli wypowiada się w w/w temacie. Możecie go przeczytać w tym miejscu.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

MerlinPL pisze:
Arax pisze: Wyszedł nowy skrypt
Mi by się przydał taki żeby pokazywał czy dana gra ma karty. Jest taki?
Każda taka propozycja na forum sg poskutkowała by zamknięciem wątku, wylądowaniem autora na masie blacklist i może jakimś zawieszeniem przez moda. Oni nie lubią takich rzeczy :D

Więc pewnie nie ma, bo nikt nie chce żeby ludzie wchodzi w gry tylko dla kart (aka zarobku z ich sprzedaży). Chyba, że ktoś zrobił sam dla siebie, ale nie widzę sensu w tworzeniu skryptu automatycznie sprawdzającego codziennie które gry dostały karty, żeby je oznaczać i dzięki temu mieć szansę wygrania gry dla kilkunastu centów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

Co robić więc z punktami? Czemu mam je marnować?
Był pomył aby nie było limitu 300 puntów? Był. Nie przeszło.
Był pomysł aby dało się wielokrotnie wejść w to samo losowanie? Był. Nie przeszło.

A lubią jak ludzie wchodzą tylko dlatego że:
a) dają 100, 500, 1000 sztuk
b) bo to nowość?

Lata temu sugerowałem aby wprowadzić restrykcje zwalczające osoby typu: wejdę we wszystko. Coś z tym zrobiono? Nie.

Od lat za to trwa ciągły spór na temat kontrybucji i co mamy teraz: dopuszczenie gitów z region lock.
Fajnie. Tylko czemu CV też nie jest podzielone na regiony i niby czemu CV jest w USD? Czyżbyśmy wszyscy tam mieszkali i tyle samo zarabiali?

SG tak naprawdę nikogo nie obchodzi.
40 moich reportów nadal wisi, a niektóre mają ponad 2 lata. I co? I nic.
Bodajże sam CG zaproponował że kto może to niech usunie swoje raporty jeśli "nie są ważne" bo nie ma komu tego sprawdzić.
A fakty są takie że SG przydałyby się kolosalne czystki bo nadal tam są i dobrze się mają wszyscy ci, którzy nabili sobie kontrybucje oszukując (małe grupy) lub grami, które mimo zgłoszeń nigdy nie dodano do * z wcześniejszą datą.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

1. Wydaj je na gry, które chcesz wygrać? Lub tak jak ja wchodź w GA z czasem trwania 1+ tydzień i jak pojawi się jakaś interesująca gra (w dużej ilości - jak z bundla co nie chcesz kupować, bo interesuje Cię 1 gra) to usuń je stamtąd i w nie wejdź.

2. Też bez sensu. Takie coś funkcjonuje w indie gala chyba. 1 szansa na wygranie gry dla 1 użytkownika to uczciwa praktyka. Nie wiem dlaczego osoby, które mają masę gier na steam (i przez to nie mają co robić z punktami) miały by mieć większą szansę na wygranie jakieś gry AAA od osoby, która ma mało gier (i taką samą ilość punktów chce zainwestować w interesujące go tytuły)

3. To ile sztuk jest w GA to tylko sprawa twórcy. Jak developer chce rozdać 30k kopii, żeby wypromować grę - ma do tego prawo i nie wiem co miało by supportowi nie pasować? Tak samo jak punkt o nowościach - nie rozumiem.

4. Nie, nie zarabiamy tyle samo. Ale CG pisał, że zobaczy jak będzie się sprawdzał system gift ROW = gift RU i w razie czego (lvl 10 russian race) wprowadzi modyfikacje.

5. Raporty wiszą, bo są zakopane w kolejce? Działają tak samo jak komentarze i nowe raporty zakopują stare. Kiedyś dało się podbijać temat, teraz ta możliwość jest wyłączona. Sama zamknęłam z 30 ticketów, jak je przejrzałam i zostały one rozwiązane (nie zamykają się automatycznie i jak 10 osób zgłosi to samo, to po odpowiedzi supportu na 1 ticket pozostałe 9 może wisieć w próżni).

6. Problem został trochę rozwiązany, bo CG zwiększył ilość wejść dających contri do 5. Próba zwiększenia limitu do 10 spotkała się z oporem ze stron twórców puzzli i małych grup (które w moim zdaniu też są szkodliwe, jak kilku kumpli sobie nawzajem kupuje gry i zamiast dać przez steam bezpośrednio nabijają contri). Ale żaden system nie jest bez wad i jedynym sposobem na usunięcie tego byłoby rozdzielenie contri "ogólnego" od "prywatnego + grupowego".
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

MSKOTOR pisze: 1. Wydaj je na gry, które chcesz wygrać?
To bym musiał wejść w 1 losowanie na 1000 bo dzięki "inteligentnemu" systemowi CV gry bundlowe zostały "wykluczone" z opłacalności. Tematów było o tym mnóstwo. Nikt normalny nie kupi bundla za 5 USD żeby dostać 10 CV, skoro może na promocji kupić gifta i za to samo 5 USD dostać 30 CV. Długo jesteś na SG? Nie pamiętasz już fal Serious Sama?
MSKOTOR pisze: Lub tak jak ja wchodź w GA z czasem trwania 1+ tydzień i jak pojawi się jakaś interesująca gra (w dużej ilości - jak z bundla co nie chcesz kupować, bo interesuje Cię 1 gra) to usuń je stamtąd i w nie wejdź.
Już tak robię. Mam odłożone z 2000 punktów, których chętnie bym się pozbył ale nie mam na co.
MSKOTOR pisze: 2. Też bez sensu. Takie coś funkcjonuje w indie gala chyba. 1 szansa na wygranie gry dla 1 użytkownika to uczciwa praktyka. Nie wiem dlaczego osoby, które mają masę gier na steam (i przez to nie mają co robić z punktami) miały by mieć większą szansę na wygranie jakieś gry AAA od osoby, która ma mało gier (i taką samą ilość punktów chce zainwestować w interesujące go tytuły)
Dlaczego bez sensu? Ten system umożliwiłby pozbywanie się nagromadzonych punktów w losowaniach na których naprawdę nam zależy.
MSKOTOR pisze: 3. To ile sztuk jest w GA to tylko sprawa twórcy. Jak developer chce rozdać 30k kopii, żeby wypromować grę - ma do tego prawo i nie wiem co miało by supportowi nie pasować? Tak samo jak punkt o nowościach - nie rozumiem.
Czego nie rozumiesz? Cebulactwa nie rozumiesz?
Weźmy grę ABC. Jest losowanie 1000 sztuk. Ilość wejść - 25000.
Teraz ta sama gra ABC jest oferowana nie przez deva ale standardowego użytkownika w ilości 1 sztuka. Ilość wejść - 800.
Dlaczego tylko 800, a nie 25000? Bo 24200 weszło w losowanie tylko dlatego że dużo sztuk nie mam tego to sobie wejdę będzie +1 do Steama.
O regiftowaniu zaraz po wygraniu nie wspomnę.
Czyli ja tracę szansę na grę którą naprawdę chce tylko dlatego bo ktoś chce mieć +1 do Steama.

I zanim jakiś "łaskawca" mi tu wypali to sobie kup jak ci zależy na tej grze. Bym kupił, gdybym mieszkał w cywilizowanym kraju. Niestety 95% tych gier jest dostępna tylko w Steamie, a 10-20 euro to ja za grę niezależną nie dam bo w tej samej cenie mam produkcję AAA w Polsce.

Z nowościami jest to samo. Głośna nowa gra = 5000 wejść. Sprawdzenie losowego konta i co widzimy: większość nigdy nie grała w tego typu pozycje/gatunek.
To ja się pytam: po co biorą udział w losowaniu?
MSKOTOR pisze: 4. Nie, nie zarabiamy tyle samo. Ale CG pisał, że zobaczy jak będzie się sprawdzał system gift ROW = gift RU i w razie czego (lvl 10 russian race) wprowadzi modyfikacje.
A co to zmienia dla nas w Polsce? Ten sam region co Niemcy a zarobki 4 razy mniejsze. Więc niby czemu mój gift ma mieć taka samą wartość jak gift oddany przez Niemca? To właśnie dlatego system CV oparty na USD jest tak krytykowany bo nie jest uczciwy i sprawiedliwy.
MSKOTOR pisze: 5. Raporty wiszą, bo są zakopane w kolejce? Działają tak samo jak komentarze i nowe raporty zakopują stare. Kiedyś dało się podbijać temat, teraz ta możliwość jest wyłączona. Sama zamknęłam z 30 ticketów, jak je przejrzałam i zostały one rozwiązane (nie zamykają się automatycznie i jak 10 osób zgłosi to samo, to po odpowiedzi supportu na 1 ticket pozostałe 9 może wisieć w próżni).
Ciekawe czemu moje raporty od 2 lat nie są rozwiązane, a zgłaszane osoby nie poniosły do dzisiaj żadnych konsekwencji.
Przykład: 4 dni temu zgłoszone:
http://www.steamgifts.com/giveaway/M29Pj/watchdogs
Koleś bezczelnie oddaje uplayowe klucze, które obecnie można kupić za parę złotych. Ten co wygrał w poprzednim losowaniu nie lepszy, jeszcze mu potwierdził że dostał a na jego koncie Steam tej gry nie ma.
MSKOTOR pisze: 6. Problem został trochę rozwiązany, bo CG zwiększył ilość wejść dających contri do 5. Próba zwiększenia limitu do 10 spotkała się z oporem ze stron twórców puzzli i małych grup (które w moim zdaniu też są szkodliwe, jak kilku kumpli sobie nawzajem kupuje gry i zamiast dać przez steam bezpośrednio nabijają contri). Ale żaden system nie jest bez wad i jedynym sposobem na usunięcie tego byłoby rozdzielenie contri "ogólnego" od "prywatnego + grupowego".
Myślisz że tego nie sugerowałem? Oczywiście że ten temat poruszałem. Czemu? Bo pełno jest ludzi z wysokim CV, którzy mają praktycznie tylko i wyłącznie prywatne i grupowe losowania. Niech mają ja im nie bronię, tylko że wszystkie te osoby widuję w losowaniach z bardzo wysokim lvl w publicznych losowaniach (i to nawet najgorszych śmieci).

Moim zdaniem jak ktoś chce coś oddać to niech oddaje a nie robi z tego nie wiadomo jakiej szopki.
A najlepszym sposobem na boty i cebulactwo jest pomysł, który dawno temu sugerowałem ja (ale też i inni): limit wejść oparty na liście życzeń z której bierze się pod uwagę są tylko pierwsze 50 pozycji i tylko w te 50 gier masz prawo wejść (z opcją wejścia wielokrotnego). Co by zapobiec cwaniactwu: synchronizacja SG->Steam powinny się odbywać tylko automatycznie z podziałem: jak teraz co tydzień gry na koncie, a lista życzeń raz w miesiącu.
mwk
Awatar użytkownika
mwk
Robin Hood
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

MerlinPL pisze: A co to zmienia dla nas w Polsce? Ten sam region co Niemcy a zarobki 4 razy mniejsze. Więc niby czemu mój gift ma mieć taka samą wartość jak gift oddany przez Niemca? To właśnie dlatego system CV oparty na USD jest tak krytykowany bo nie jest uczciwy i sprawiedliwy.
To ja od razu proponuję, żeby SG wprowadziło obowiązek podawania numeru NIP oraz wysyłania PIT-ów, żeby na podstawie indywidualnych dochodów i kwoty wydanej na prezenty obliczyć poziom konta. ^^ Rozumiem inne obliczane datków dla krajów, w których ludzie kupują za inną walutę, ale Niemcy płacą za grę dokładnie tyle samo co my...
MerlinPL pisze: Czyli ja tracę szansę na grę którą naprawdę chce tylko dlatego bo ktoś chce mieć +1 do Steama.
Dlaczego uważasz, że Twój powód jest ważniejszy od tego drugiego? Tobie sprawi przyjemność zagranie w grę, komuś innemu sam fakt jej posiadania.
MerlinPL pisze: I zanim jakiś "łaskawca" mi tu wypali to sobie kup jak ci zależy na tej grze. Bym kupił, gdybym mieszkał w cywilizowanym kraju. Niestety 95% tych gier jest dostępna tylko w Steamie, a 10-20 euro to ja za grę niezależną nie dam bo w tej samej cenie mam produkcję AAA w Polsce.
I to jest kwintesencja całych Twoich narzekać - bardzo nam wszystkim przykro, że urodziłeś się akurat w Polsce. Jesteśmy w UE i w każdej chwili możesz zamieszkać w każdym z krajów członkowskich. Ewentualnie dalej głosuj na PiS lub PO i później narzekaj, że jest w tym kraju źle - a przecież Kuba Wojewódzki mówi, że oni są tacy fajni! On zarabia setki tysięcy, na pewno kierujemy się tymi samymi interesami!
MerlinPL pisze: To ja się pytam: po co biorą udział w losowaniu?
Bo mają do tego prawo.
MerlinPL pisze: Bo pełno jest ludzi z wysokim CV, którzy mają praktycznie tylko i wyłącznie prywatne i grupowe losowania. Niech mają ja im nie bronię, tylko że wszystkie te osoby widuję w losowaniach z bardzo wysokim lvl w publicznych losowaniach (i to nawet najgorszych śmieci).
To brzmi nawet rozsądnie - ale widocznie nie za bardzo przeszkadza to osobom rozdającym gry. Zawsze mogą w opisie sobie zastrzec, że osoba której CV zostało nabity w taki sposób nie może wziąć udziału w losowaniu.
MerlinPL pisze: Steam powinny się odbywać tylko automatycznie z podziałem: jak teraz co tydzień gry na koncie, a lista życzeń raz w miesiącu.
Są osoby, które w danym tygodniu zdobywają ~100 gier. Serio mają przekopywać wtedy stronę w poszukiwaniu czegoś, czego nie mają? Ale Tobie przecież byłoby wygodniej i tylko to się liczy...

Podsumowując, bardzo nam przykro, że strona nie działa dokładnie jakbyś sobie tego życzył i że urodziłeś się w Polsce i nie stać Cię na kupowanie gier za ich pełną cenę. Każdy odwiedza tamtą stronę w innym celu i nie da się każdemu dogodzić.

MSkotor, przepraszam za to i już poprawiłem. :)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2015, o 15:40 przez mwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

W spoilerze. Bo długie i odpowiedzi powoduję przeciąganie wątku.
Spoiler:pokaż
@ mwk - źle użyłeś cytowań i przypisałeś mi wypowiedzi Merlina ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 401 razy
Podziękowania: 876 razy
Kontakt:

taka dziwna sytuacja - wygrać w jednym momencie 2 kopie tej samej gry :P
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (42.05 KiB) Przejrzano 2730 razy
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 489 razy
Podziękowania: 111 razy
Kontakt:

No to co? Jak na polaczka cebulaczka pora samemu wystawić na giba ;P
ba2
Awatar użytkownika
ba2
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 159 razy
Kontakt:

Chciałbym się Was poradzić:

Wygrałem na SG Warhammer 40,000: Dawn of War II. Otrzymałem kluczyk, który aktywował się jako Warhammer 40,000: Dawn of War II Retail (RU) i tak widnieje na liście Licencji i subskrypcje. Natomiast na liście gier w Bibliotece widnieje bez dopisku (RU). W właściwościach gry też wszystko wygląda ok, języków do wyboru jest kilka, w tym ENG i PL.

Czy mimo dopisku (RU) wszystko jest w porządku z tą wygraną i mogę potwierdzić odebranie giba?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

@ up

Miałam tak samo. Zainstalowałam grę i zobaczyłam, że mogę ją normalnie włączyć, to zaznaczyłam jako odebrane.
ba2
Awatar użytkownika
ba2
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 159 razy
Kontakt:

@MSKOTOR Przede wszystkim dziękuję za natychmiastową odpowiedź.

Chciałem uniknąć tego sposobu, ale w efekcie zrobiłem tak jak zasugerowałaś; zainstalowałem i uruchomiłem. Gra włączyła się, nic niepokojącego się nie wydarzyło, także zaznaczyłem jako odebrane.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 32 razy
Podziękowania: 105 razy
Kontakt:

Po jakim czasie zrobią rerolla?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

Lisek445 pisze: Po jakim czasie zrobią rerolla?
Przeważnie trwa to od kilku godzin do nawet dnia czy dwóch.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

boskiapollo pisze:
Lisek445 pisze: Po jakim czasie zrobią rerolla?
Przeważnie trwa to od kilku godzin do nawet dnia czy dwóch.
Dziękować

@edit:
Widze, że ktoś już aktywował mój kluczyk i nie zaznaczył, że otrzymał, czyli mam czekać 7 dni, a potem reporta?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Jak masz dowód, że aktywował to od razu możesz napisać czy by ci nie zaliczyli. Bo tempo supportu jest powalające. Jak w międzyczasie ci zaznaczy to najwyżej anulujesz ticketa.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

PiccoloPL pisze: Jak masz dowód, że aktywował to od razu możesz napisać czy by ci nie zaliczyli. Bo tempo supportu jest powalające. Jak w międzyczasie ci zaznaczy to najwyżej anulujesz ticketa.
Gibek zakończył się 2h temu, a na liczniku gry (którą wygrał) ma już 1,3h, więc sądze, że to dobry dowód (tak, sądze).
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 9 razy
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

A ja mam pytanie. Jeśli się ma klucz do gry, ale nie pamięta, czy do wersji GOTY, czy normalnej, to jeśli się stworzy giveaway z wersji non-goty, a się potem okaże, że to goty, to w przypadku gdyby wygrał jakiś mega wredny użytkownik, to teoretycznie mógłby zgłosić, że dostał zły klucz?

Bo znalazłem stary klucz z Batmanem (Arkham CIty) którego nigdy żem nie użył i wydaje mi się, że to nie jest goty (ale nie jestem pewien) a nie mam co z tym zrobić (szkoda by było, aby się zmarnował).

Nigdy zbytnio nie tworzyłem giveawayów więc nie mam pojęcia o tych sprawach :oops:
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

Jak dostanie GOTY zamiast podstawki to będzie mile zaskoczony i raczej będzie się cieszył niż miał pretensje -> GOTY zawiera oferowaną w giveawayu podstawkę, więc nie ma podstaw do jakichkolwiek problemów.
Mix
Awatar użytkownika
Mix
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

nie ma podstaw do jakiejkolwiek negatywnej reakcji
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 9 razy
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Tak się zastanawiam. Są jakieś boty czy skrypty które automatycznie ci wchodzą na dany giveaway? Bo zauważyłem dwie dziwne rzeczy.
1. Ludzie nie umieją lub nie czytają opisów. Jest ich mała liczba ale bez przesady, że nawet nie czytają opisów gdy jest to jedno krótkie zdanie np. nie pisz dziękuje to i tak się pojawiają ludzie którzy to piszą.
2. Gdy jest to region restricted (tylko dla osób z Polski) to piszą po angielsku podziękowania nawet jeśli w opisie jest napisane aby tego nie robić

Dlatego mnie to zastanawia, czy są jakieś tego typu sposoby, bo nie wierzę, że są aż tacy.... "geniusze" którzy nie umieją czytać, czy nawet rozróżniać, czy to jest region restricted czy nie.
ODPOWIEDZ