Pełna buda do 3000 zł

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Przede wszystkim zastanów się, czy będziesz tu cokolwiek upgradował. Kupowanie drogiej płyty głównej w gruncie rzeczy jest chyba bez sensu, bo intel i tak co dwa lata zmienia socket.
SSD daje tylko (i aż) komfort. Ja juz nie kupilbym komputera bez ssd. Co do napedu - ja dochodze do wniosku, ze najlepiej kupic tania nagrywarke dvd pod usb. Kiedys w markecie widzialem jedna za 4 dychy, pluje sobie w brode, ze nie kupilem. Pod usb, bo uzywa sie tego rzadko, szkoda tylko kable ciagnac w obudowie.
RAM mozesz kupic teraz 8gb w jednej kosci, a jak bedzie potrzeba dokupic drugą. Tylko coś popularnego, zeby byly potem takie same ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Arteas pisze: Wg testow wydajnosci kart graficznych pod Wieska 3 roznica pomiedzy radkiem 280x a gf 960 jest cos kolo 1-2% (w zaleznosci od rozdzialki ), z tym ze to na wersji beta bylo testowane. Na koncowej moze byc wieksza roznica.
Wg testów wydajności, których nie ma. Bo Wiedźmin 3 nie miał jeszcze premiery, a na slajdy od AMD / NVidia to można sobie popatrzeć :D A testy kart graficznych w wersji beta, to pewnie nie bardzo będą miały dużego związku z rzeczywistością po premierze gry.

Co do wyboru grafiki to też bym się wstrzymała na razie do premiery Radeonów. Raz, że trzeba zobaczyć co zaprezentują, dwa może spowoduje to spadek cen GTX, trzy będą dostępne testy na nowych sterownikach od NVidii, cztery nowy R9 390X może będzie miał dostępną w zestawie chłodnię kominową #potwiedzone info :trollface:

Ale jakby wybór dotyczył GTX 960 tylko, to bym wzieła Gigabyte, Asusa, MSI lub Palita. Są półpasywne i w idle bezgłośne.

O OC przy takim budżecie teraz to można sobie niestety tylko pomarzyć. Jak i5 4690K kosztuje ~1100 zł, w porównaniu do 850 zł z lipca - sierpnia (to jest wzrost o 20% xD)

Co do coolera - nie chcesz sam montować zestawu, więc lepiej od razu zdecydować o posiadaniu / nieposiadaniu dodatkowego chłodzenia. Chyba każde zewnętrzne chłodzenie ma backplate, więc montaż bezpośrednio w obudowie z zamontowaną płytą główną może być problematyczny (szczególnie w bardzo tanich obudowach z małym wycięciem pod MOBO).

Zasilacz - ja mam Thermaltake Smarta 530W + R9 280X i wszystko jest ok. Nic się nie dzieje nawet przy 100% obciążeniu grafiki. Dobre 530 - 550W starczy też spokojnie nawet do R9 290X

SSD to komfort użytkowania, ale żeby kupić go od razu trzeba by mocno ciąć na grafice. A obudowa za 50 zł to chyba z kartonu musi być zrobiona :D Nie polecam.

Teraz rynek jest mocno skostniały, żeby zaczęło się coś dziać to trzeba czekać na premierę nowych GPU (bo premiera nowych CPU Intela pewnie i tak dużo nie wniesie do dyskusji).
Ci użytkownicy podziękowali MSKOTOR za ten post:
smugglersun
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Za nieco ponad 100 zł idzie wyrwać dobrą obudowę :-) Jako, że i tak autor planuje z czasem dokupić ssd i ram, to nie ma po co żydzić na częściach :D Dla rynku dobrze by było jakby amd/ati ogarnęło się z procesorami :P
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Dobra, póki co zostanę przy takim koszyku z 280x http://www.morele.net/inventory/info/ZihG1q/ i poczekam na premiery nowych radeonów. Przy okazji powiększy się budżet akurat o dysk SSD i będę celował w radeona 290 bo średnio chce mi sie wierzyć, że 290x czy gtx970 zbliżą się choćby do 1100 zł ;)

@edit
w sumie to jeszcze wyszedł taki zestaw :E http://www.morele.net/inventory/info/7z6mmp/ ale tak czy siak lepiej poczekać na kotlety od AMD to pewnie ten GTX spadnie o jakieś 2 stówki :D
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Zwróć tylko uwagę, iż kupując Radeona automatycznie pakujesz się w ich sterowniki. Ja sobie powiedziałem nigdy więcej i kupuję nvidie chociażby dla sterowników i NVidia Control Panel.

280x ma tdp 190W, dlatego jeśli już to zapomnij o chłodzeniu referencyjnym, bo będzie pracować jak suszarka.

Ja bym brał gtx 960 z 4 GB VRAMu.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

@ up. Od 5 lat mam karty radeona (mobilne + stacjonarka) i nigdy nie miałam żadnego problemu :D I'm so lucky.

Wypadki przy sterownikach są po obu stronach barykady.

I nikt nigdy nie kupuje kart z referencyjnymi wersjami chłodzenia? Przynajmniej ja się nigdy nie spotkałam z polecaniem takiej wersji.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

ten gtx o tyle pasuje bo po premierze nowych radeonów może spaść do ładnej ceny to i się ssd dokupi, a może nawet gtx970 się wyłapie. Kiedy w ogóle te nowe kotlety od AMD mają zostać zapowiedziane/ma być premiera? Coś dziś czytałem, że jest szansa jeszcze w tym miesiącu
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

smugglersun pisze: Kiedy w ogóle te nowe kotlety od AMD mają zostać zapowiedziane/ma być premiera? Coś dziś czytałem, że jest szansa jeszcze w tym miesiącu
Nie ma żadnych oficjalnych informacji ani wiarygodnych przecieków. Ja stawiam na czerwiec.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

juninaxs pisze: Zwróć tylko uwagę, iż kupując Radeona automatycznie pakujesz się w ich sterowniki. Ja sobie powiedziałem nigdy więcej i kupuję nvidie chociażby dla sterowników i NVidia Control Panel.

280x ma tdp 190W, dlatego jeśli już to zapomnij o chłodzeniu referencyjnym, bo będzie pracować jak suszarka.

To teraz sobie popatrz na benchmarki w dx12 i zobacz gdzie jest nv a gdzie ati :trollface:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Na razie testy DX12 można traktować jedynie jako ciekawostkę ;)
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Grobel pisze:
juninaxs pisze: Zwróć tylko uwagę, iż kupując Radeona automatycznie pakujesz się w ich sterowniki. Ja sobie powiedziałem nigdy więcej i kupuję nvidie chociażby dla sterowników i NVidia Control Panel.

To teraz sobie popatrz na benchmarki w dx12 i zobacz gdzie jest nv a gdzie ati :trollface:
to tak samo sobie popatrz gdzie jest nvidia jesli chodzi o 4k lub wyzsze rozdzielczosci - w czarnym zadku :D
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Tak sobie składałem jeszcze po kilku sklepach i uzyskałem taki zestw:

Obrazek

Pytanie - jest sens bawić się w referenta?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Bardzo ładny zestaw proszę pana zazdroszczę i życzę miłej gry.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Referent od AMD? Nie bardzo. Chyba, że chcesz mieć suszarkę w obudowie :D Referenty są głośne i ciepłe.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Właśnie sprawdziłem u znajmego co ma referenta tej karty, to jest tragedia, do tego temperatura doszła nawet do równych 100 stopni :E Można w sumie wrzucić tam chłodzenie innych firm z 3 wiatrakami, ale łącznie wyniesie to tyle co nówka 290 niereferenta jak w tym zestawie http://screenshooter.net/101964196/nqxhbaf tylko zasilacz może nie podołać
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Ten Antec może dostarczyć max 400W. A zestaw z R9 290 może dociągnąć do 380W. Więc ja bym nie ryzykowała marginesu błędu na poziomie 20W.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

Ci użytkownicy podziękowali ShFil za ten post:
smugglersun
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Nie no, spekuluje sobie i jakby co to i tak wziąłbym tego thermaltejka bo modularne okablowanie przyda się w ciasnej obudowie, szczególnie przy takiej karcie. Poczekam na nowe radki, może okaże się prawdą, że 380 to odpowiednik 290 w cenie do 1000 zł :E
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 118 razy
Podziękowania: 81 razy
Kontakt:

Ładny bild wrzucili dziś na eurogamera
http://www.eurogamer.net/articles/digit ... g-pc-guide
niestety próg 1,5-2k ale może jakieś info się przyda.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 85 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

smugglersun pisze: Poczekam na nowe radki, może okaże się prawdą, że 380 to odpowiednik 290 w cenie do 1000 zł :E
W sumie też mam w planach kupić grafikę i też czekam na nowe radki, tylko że premiera dopiero niby w czerwcu ;/ Wątpie, aby 380 była do 1 tys., ale liczę na spadek cen obecnej generacji, chyba że na aledrogo trafi się ciekawa licytacja. Boli trochę prądożerność i temp., ale za to na dx12 radki mają pokazać klasę.
ODPOWIEDZ