Pełna buda do 3000 zł

Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Witam szanownych forumowiczów jak i forumowiczki (tak MSKOTOR, liczę na pomoc :E ). Prosiłbym o zopiniowanie mojego koszyka na morele.
-Buda do 3 tysięcy, budżet stały, bez dopłacania.
-Przeznaczenie: głównie gry, ale nie aż tak bardzo, jeśli Wiedźmin 3 pójdzie płynnie jak i GTA5 to będę zadowolony. Grać zamierzam maksymalnie w full hd, ale nie będzie kompletnie żadnym problemem jeśli w przyszłości zjadę z rozdziałką w dół jak i z ustawieniami graficznymi.
-Komp na 2-2,5 roku, bez apgrejdowania. Jeśli będę chciał za 2 lata coś nowszego to po prostu kupię nowego kompa.
-Nie zamierzam bawić się w OC więc i5-4460 zostaje

http://www.morele.net/inventory/info/hSedds/

Obrazek

Mam świadomość ograniczeń zestawu, szczególnie grafiki, ale to jest mój wybór. Dopłata do R9 280x to już jakieś 200 zł, a zależy mi też na oszczędności energii, którą to lepszą oferuje Nvidia (chociaż jakby się tak przyjrzeć to w kosztach rocznych nie ma ogromnej różnicy). Wersja z 4 gigabajtami rami byłaby odpowiednia (bo jak wykazują benchmarki to nie wąska szyna bitowa jest tutaj ograniczeniem) ale jej ceny są chore i jest to wybór kompletnie nieopłacalny. Ewentualnie zrobię myk, że kupię całą budę bez grafiki na morelach, a radka 280x kupię na allego za ok 950 zł, a może i złapię radka 290 tylko tutaj pytanie:
Co z zasilaczem w tym wypadku? W teorii ten Antec to polecana budżetówka, pytanie czy wrzucić coś niewiele droższego (do 200 zł) ale słabszego (400-450W) ale bardziej pewnego, czy dorzucić już np:
http://www.morele.net/zasilacz-thermalt ... eu-549804/ czyli modularkę co by mi pasowało, albo http://www.morele.net/zasilacz-corsair- ... eu-649048/ ? Domyślam się, że zasilacz będzie miał sporo zapasu.

ALE

Jeśli miałbym wybrać opcję z radeonami czyli 280x albo 290 to czy take 500-550W starczy? Pod 280x pewnie tak, ale czy pod 290?

I co sądzicie o mobo? M2 byłoby przydatne w momencie gdybym w niedalekim czasie zakupił jakieś SSD pod ten interfejs, ale zastanawiam się równie dobrze nad lekkim zjazdem w dół na http://www.morele.net/plyta-glowna-giga ... 3h-582757/ a może jeszcze inne mobo polecacie w podobnym przedziale cenowym?

Ostatnie pytanie - i5-4460 i dodatkowy cooler - niezbędny czy póki co zrezygnować z niego?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Juz ci to pisalem, ale powtórzę sie: Napisz taki watek na forum ukierunkowanym w stronę hardware czy w jakikolwiek sposób posiadający ekspertów w tej dziedzinie, bo tu ci wyskoczy dziecko 12 letnie które sie naslucha glupot od kolegów w gimnazjum i co, weźmiesz pod uwagę jego opinie?
Ci użytkownicy podziękowali forlumarz za ten post:
smugglersun
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Spokojnie, zamierzam pisać po każdym forum bo i tak za miesiąc to zapewne kupie :trollface: a wtedy skonczy się na radku 260 bo dolany pójdą w górę :D
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Jak kupujesz za miesiąc, to nie ma sensu teraz rozważać raczej, bo dużo się może zmienić :P

Tak, AMD, liczymy na Was.

Ewentualnie możesz szukać używki 770/780 na Allegro, da się znaleźć tę pierwszą niereferenta na gwarancji za 800zł, a 780 za ~1100-1150zł.

Co do chłodzenia CPU - jeśli chodzi o wydajność to nie ma potrzeby zmieniać. Ale jeśli liczy się też cisza, to możesz poszukać jakiejś Fery :)

Co do zasiłki - dobre 550 (czyli np ten Corsair VS) starczy na luzie do 780 czy R9 290.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

Tak na szybko: http://www.morele.net/inventory/info/irkhXs/
Też nie widzę sensu chłodzenia cpu. Sorki, że pamięć w jednej kości, ale walczyłem o każde (cztery) złote. Jeśli chcesz przyciąć cenę, albo wziąć jakiś element droższy to najłatwiej przyciąć koszty na zasilaczu(z zapasem wystarczy 450), lub płycie.
Edit:
Sorki, zjadłem ssd. :gwizdany:
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2015, o 21:02 przez ShFil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Popatrzyłem +- na to co poskładałeś i jedyne ale mógłbym mieć do tego zasilacza, a tak to wydaje się git. Śmigam na podobnym wydajnościowo zestawie i sobie chwale.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Nie oszczędzaj na zasilaczu, zasilacz to podstawa.
Taki powinien w zupełności wystarczyć, nawet pod Radka 280x -290:
http://www.morele.net/zasilacz-silentiu ... 83-527960/
http://www.morele.net/zasilacz-silentiu ... 88-584919/.

Karta graficzna poszukaj czegoś na szynie 256bit.

Chłodzenie procesora wymień jak najbardziej, bo boxowe w nocy nie da spać sąsiadom.
Te które wybrałeś jest dobre sam go używałem, przez długi czas.

Płytę kupił bym tańszą a kasę dołożył do grafiki.

Jeśli komputer ma być do grania a nie jesteś maniakiem liczenia klatek, to nie kupuj ssd. Wzrost wydajności w grach przy takiej konfiguracji byłby znikomy. Tak dla przykładu:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 19686.html
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Wszystko ok, ale ja jeszcze polecam przyżydzić na czym się da (chłodzenie, napęd? :P -ze starego kompa?:P, obudowa - może coś od silentium?) i dokupić dysk ssd (koszt koło 250 zł za 120gb) :-) I raczej też bym się skłaniał do ati/amd, np to co podał ShFil :D
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Pytanie co do tego radka - XFX da radę? Nie lepeiej już dopłacić te kilka dych do Gigabajta? ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

smugglersun pisze: Pytanie co do tego radka - XFX da radę? Nie lepeiej już dopłacić te kilka dych do Gigabajta? ;)
http://www.morele.net/inventory/info/S9U6tI/ :)

8gb w dwóch kościach, semi-modularny zasilacz, Radek od Gigabyte'a.

Obrazek
g-t
Awatar użytkownika
g-t
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

mw609 pisze: Wszystko ok, ale ja jeszcze polecam przyżydzić na czym się da (chłodzenie, napęd? :P -ze starego kompa?:P, obudowa - może coś od silentium?) i dokupić dysk ssd (koszt koło 250 zł za 120gb) :-) I raczej też bym się skłaniał do ati/amd, np to co podał ShFil :D
Popieram rękami i nogami :)
SSD poza oczywiście kartą graficzną daje największą frajdę z nowej stacjonraki.
Na pewno przyoszczędziłbym na napędzie (sam z niego zrezygnowałem i przez pół roku może raz odczułem jego brak) i na obudowie jeżeli się da.
Z dodatkowego coolera na pewno bym zrezygnował. U siebie akurat zamontowałem swego czasu najmocniejszą i7 i zwykły wiatrak bez problemu sobie radzi.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

w sumie to mógłbym zrobić coś tak jak w tym zestawie http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... ts_id=8444 czyli zrezygnować z lepszego zasilacza i pójść w całkowity lowend na płycie głównej i ramie i wrzucić radeona 290/290x (w porywach) a nawet gtx970 (przy obudowie za 50 zł) tylko czy jest sens?

Obrazek

bo póki co złożony mam taki (taniej niż na morele o jakąś stówkę będzie)

Obrazek
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Jak chcesz kupić sprzęt w esc, to sprawdź sobie wpierw opinie jaką ma ich serwis.
Natomiast co do zestawu, to brałbym pokoparkową 280/290 z gwarancją (jest sporo rocznych kart z dwuletnią gwarancją), a resztę przeznaczył na ssd i ram. Brak dysku ssd przy takim configu to czysty masochizm, natomiast przekonanie że 8GB ramu wystarczy na kolejne 2-3 lata to bardzo optymistyczne założenie. Także doliczyć minimum dysk 120ssd i jakieś dodatkowe 4GB ramu, chyba że w niedalekiej przyszłości zamierzasz to jeszcze dokupić.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

SSD dokupiłbym w niedalekiej przyszłości (miesiąc/2 po kupnie kompa), ram dokupiłbym wtedy, gdy będzie taka potrzeba. Tak czy siak poczekam jeszcze chwilę na ogłoszenie nowych radeonów to może 290x wyrwie się w dobrej cenie.

O serwisie esc słyszałem trochę złego, ale w zasadzie to może się odnosić do każdego sklepu z elektroniką. Jakieś inne tego typu tanie sklepy?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Hmm, wprawdzie dawno nic do stacjonarnego nie kupowałem, ale mi najtaniej wychodziło zawsze w salurion.pl
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Ja mam całego kompa złożonego w morelach. Złego słowa (poza czasem dostawy) powiedzieć nie mogę.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Smuggler, mam identyczny zestaw jak podany przez Ciebie w poscie 1 i powiem tak: Wiesiek 2 na ultra chodzi ok, Dragon Age inkwizycja na high bez sciny ( jutro moge wieczorem wrzucic jak sie spisuje na ultra) , wg kilku stro wiesiek 3 powinien chodzin na medium/low. Moge wyprobowac jeszcze kilka gier w razie potrzeby, ale nie wiem czy posiadam jakies bardziej wymagajace :) albo po prostu zalacze batka 3 na jak najwyzszych :] jak cos pm, jutro wieczorem bede mial dostep do kompa. Takze skladany na morelach
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Nie no, w tego GTX960 raczej pchać się nie będę chyba, że wprowadzą wersję Ultra albo Ti jak gdybano w styczniu (obydwie miały mieć zbliżoną wydajność do GTX970), bo wolę już dopłacić stówkę do tego 280x skoro praktycznie w każdej grze ma lepszą wydajność, chociaż zastanawia mnie jak będzie z Wiedźminem. Kompa planuję pod gta5 i wieśka właśnie, a ten jak wiadomo jest robiony pod nvidię i nie zdziwiłbym się gdyby to właśnie 960 wyszedł na tym polu lepiej. Wtedy pozostaje tylko radek 290. Pytanie tylko jak z directem 12, bo według strony AMD wszystko od radka 280 w górę będzie go wspierało. Tak czy siak warto chyba będzie poczekać na ogłoszenie nowych radeonów bo miesiąc nie robi mi wielkiej różnicy, a może się okazać, że mimo gdybanego dalszego wzrostu dolara to za 3k będzie można kupić coś jeszcze lepszego bo obniżce cen radeonów obecnej generacji. Pytanie też na teraz czy stary już 280x da rade przez najbliższe 2-3 lata.

Btw, salurion wychodzi akurat dosyć drogo.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

smugglersun pisze: w sumie to mógłbym zrobić coś tak jak w tym zestawie http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... ts_id=8444 czyli zrezygnować z lepszego zasilacza i pójść w całkowity lowend na płycie głównej i ramie i wrzucić radeona 290/290x (w porywach) a nawet gtx970 (przy obudowie za 50 zł) tylko czy jest sens?
Antec ma tylko 408W na linii 12v, radeon 290 skokowo bierze ponad 300W, może być krucho z mocą, thermaltake to dobry zasilacz i ma 492W na 12v. Do tego wyższa sprawność. Imo nie warto brać tego Anteca.

Imo lepszy wybór to zestaw 2 (z 280x) Strach brać budę tracera za 50 zł :)

Dobry troll z deusami... :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Wg testow wydajnosci kart graficznych pod Wieska 3 roznica pomiedzy radkiem 280x a gf 960 jest cos kolo 1-2% (w zaleznosci od rozdzialki ), z tym ze to na wersji beta bylo testowane. Na koncowej moze byc wieksza roznica.
ODPOWIEDZ