Ulubiona książka, gatunki książk

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Hej wam, uwielbiam wszystkie książki z gatunku fantasy :)

Choć ostatnio zboczyłam nieco z kierunku i czytam "50 twarzy greya"
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Choć ostatnio zboczyłam nieco z kierunku i czytam "50 twarzy greya"
Dobrze powiedziane :trollface: Co do książek to lubuję się w książkach z pogranicza psychologii i ezoteryki (i nie chodzi bynajmniej o literaturę wróża macieja :E ), fantastyka także mile widziana :) Ostatnio natomiast goszczą u mnie tylko książki CISCO :P
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 93 razy
Podziękowania: 96 razy
Kontakt:

Dla miłośników fantastyki ciekawa promocja w empiku 2 w cenie 1 na tytuły z serii Uczta Wyobraźni, ale chyba tylko w stacjonarnych sklepach :(
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Ja uwielbiam wypełnione sexem i gwałtami horrory Grahama Mastertona. :trollface:

A najdziwniejsza i zarazem najśmieszniejsza książka jaką czytałem to "Życie seksualne muminków, czyli ucieczka ze świata bajki" Stradomskiego (kiedyś ją w bibliotece dorwałem).
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Frank Herbert - Diuna
Arthur C. Clarke - Spotkanie z ramą, Odyseja kosmiczna
Robert Jordan - cykl Koło Czasu
Jacek Piekara - cykl Inkwizytorski
Raymond E. Feist - cykl Riftwar
Robin Hobb - trylogie Skrytobójca, Kupcy i ich żywostatki, Złotoskóry
Feliks W. Kres - cykl Księga Całości
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 33 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

U mnie kryminały, trochę fantastyki, akcja. Wczoraj zakupiłem sobie w markecie Predatora(Rój) oraz Wschodzące Słońce Majkela Crichtona po 7,99 :) Cena wzór za takie tytuły :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Hmm.
Kiedyś Potter, potem doszedł Tolkien i większość jego książek(większość, bo wszystkich jeszcze nie miałem:P). Początkowo lubiłem też Kinga, ale z każdą kolejną książką przekonywałem się, że w każdej jest ten sam motyw, a tylko bohater się zmienia.
Ze względu na fascynację dinozaurami, kiedy miałem 4+ lat pochłaniałem z przyjemnością Jurrassic Park Michaela Crichtona.
Teraz kompletuje książki Juliusza Verne i Wiedźmina Sapkowskiego.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Shaowu_PL pisze: Początkowo lubiłem też Kinga, ale z każdą kolejną książką przekonywałem się, że w każdej jest ten sam motyw, a tylko bohater się zmienia.
Wielki Marsz, Lśnienie, Carrie, Mroczna Wieża... Coś mi ta twoja teoria nie pasuje do Kinga. :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

FeniEnt pisze:
Shaowu_PL pisze: Początkowo lubiłem też Kinga, ale z każdą kolejną książką przekonywałem się, że w każdej jest ten sam motyw, a tylko bohater się zmienia.
Wielki Marsz, Lśnienie, Carrie, Mroczna Wieża... Coś mi ta twoja teoria nie pasuje do Kinga. :)
Owszem są wyjątki, ale zdecydowana większość bije podobieństwem przez co czytając jego książki w większości przypadków jestem w stanie po kilku rozdziałach dopowiedzieć sobie całą resztę łącznie z finałem. Nawet moja dziewczyna, która najpierw mnie na Kinga namawiała, teraz się nim znudziła i zniechęciła do jego nowych książek. Teraz woli Alex Kava i jej książki o agentce Maggie O'Dell.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Głównie fantastyka i sci-fi, ale nie pogardzę dobrą biografią. Najbardziej lubię książki z uniwersum SW ;)
Awatar użytkownika
Łowca

Jeśli kogoś interesuje gatunek powieści sensaycjnych to na półce przeczytanych książek nie może zabraknąć Toma Clancy'ego :D
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 7 razy

Naukowe i popularnonaukowe, na inne raczej nie mam czasu i ochoty. Czasem jeszcze podróżnicze z Biblioteki Poznaj Świat, ale tylko w czasie urlopu.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Polecam pięcioksiąg "Kłamca" i (jak na razie) dwutomowy "Dreszcz" od Kuby Ćwieka
Awatar użytkownika
Łowca

Dziś przeczytałem książkę pt. "Szlak Cudów" Wojciecha Szydy.... Polecam! :)
Awatar użytkownika
Łowca

Ja obecnie jestem w trakcie czytania trylogii Władcy Pierścieni, ale przez brak czasu idzie ona baaardzo wolno. Moim ulubionym gatunkiem jest oczywiście fantasy, a książka,a raczej uniwersum to Wiedźmin.
Awatar użytkownika
Łowca

Stephen King - Bastion. Genialny thriller ustawiony w postapokaliptycznym świecie, polecam gorąco.
Awatar użytkownika
Łowca

Oczywiście Metro2033 (Dmitry Glukhovsky), ogólnie książki w świecie postapokaliptycznym. Do tego jeszcze Droga Cienia (Brent Weeks).
Z literatury trochę mniej rozrywkowej to Rok 1984 (George Orwell), Proces (Franz Kafka) lektura szkolna ale co tam :D oraz Spóźnione wyznania(John Boyne)
Awatar użytkownika
Łowca

Zdecydowanie moim faworytem jest Stephen King, od kilku lat przeczytałem kilka jego książek, a od paru miesięcy czytam wszystkie pozostałe w kolejności chronologicznej wydania :)
Awatar użytkownika
Łowca

Fantastyka i sci-fi. Wiedźmin Saga, Pan Lodowego ogrodu.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Archipelag GUŁAG: 1918–1956 Aleksandra Sołżenicyna, Opowiadania obozowe Tadeusza Borowskiego
Zapomniany żołnierz Guya Sajera, Przez wojenną zawieruchę Borysa Gorbaczewskiego
Stalingrad Guido Knoppa, Leningrad Anny Reid i tak dalej i tak dalej...

Ogólnie wszystko co związane z tematyką z okresu Pierwszej i Drugiej Wojny Światowej.

A tak całkiem ogólnie to tematyka historyczna ;)
ODPOWIEDZ