Problem z dyskiem

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

pelikulas pisze: Ja się takimi rzeczami nie przejmuje... na jednym dysku mam ok 100 a na drugim kolo 500 relokowanych sektorów... Rekordzistę dysk jaki miałem miał 273 miliony relokowanych sektorow :D (dysk kolegi) więc ten dysk poszedł do śmieci. Najstarszy dysk WD 400gb ma 0 badow i 37400 godzin przepracowane :), a te dyski z sektorami relokowanymi to seagate (pracujące w latach 2007-2010 w kieszeni usb - wożone na studia w plecaku 2x w tygodniu po 102km autobusem) - ale u seagate to normalna rzecz.
Ja bym w twoim przypadku spróbował system postawić na innym dysku - ja osobiście mam taką zasadę że na dysku, który ma bady nie daje systemu :) Ewentualnie trzeba spróbować defragmentacje zrobić i przeskanować kompa na posiadanie jakichś syfów i dziwnych procesów w menadżerze zadań :) Mi się wieszał komp jak miałem podkręcone ramy za bardzo. 2x geil z radiatorami same jak były to nic się nie działo, po dołożeniu 2xkingston bez radiatorów o takich samych parametrach były zwisy kompa. Ustawiłem ciut mniej i komp pracował już potem normalnie :)
Nie da się mieć aż tyle - 273mln. Dysk ma swój własny zasób "zapasowych" sektorów. Powyżej tego są po prostu badki.

A co do problemu. Sprawdź ustawienia zasilania w BIOS-ie, taśmę od hdd (te lubią nabruździć) i zasilacz (multimetr w dłoń i do boju).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Na wcześniejszym zasilaczu XFX Core 550W było tak samo. Jakiś miesiąc temu kupiłem Thermaltake Smart SE Modular 630W.
Więc w moim przypadku zasilacz odpada. Tak samo jak taśma od HDD. Była wymieniana. Podłączałem również, pod inne wejścia na płycie głównej.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

A jak np temperatury w czasie pracy? Całość wygląda na problem ze sterowaniem dyskiem. Jeżeli problem jest sprzętowy to do wyboru - elektronika samego HDD lub mobo. Problem występuje tylko na tym systemie czy był wcześniej np przed instalacją aktualnego?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

PS. Odpal może Memtesta jakiegoś bo problem może leżeć dosłownie wszędzie jeżeli chodzi o niestabilną pracę systemu. Instalowałeś ostatnio jakieś aktualizacje systemu/sterowników?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

@EdwardMorderca: Ten dysk to już raczej niestety jest prawie padlina. Czasy dostępu są koszmarne (prawdopodobnie przez to, że układ pozycjonujący w części sypiących się obszarów namolnie się rekalibruje oraz jeździ do strefy z sektorami zamiennymi). Z tego samego powodu średnie transfery są na poziomie 50% tego co powinieneś mieć w tym modelu. Resety zapewnie pochodzą od losowych błędów w strefie pliku wymiany. Sprawdzałeś na innych portach kontrolera więc problem raczej go nie dotyczy.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Z tego co widzę to ten dysk strasznie wolny jest... i tylko to go boli. Prawie polowa dysku ma opóźnienia... (większe lub mniejsze) Na twoim miejscu przeniósłbym gry na inny dysk, który będzie miał ten odczyt na poziomie ok 160mb/s :) U mnie na starym dysku mialem podobnie ze mi gry zacinaly np, bo odczyt był slaby na poziomie 60 mb/s... po przeniesieniu steama na inny dysk problem ustapił :)
Awatar użytkownika
Zbanowany

zearid pisze:
pelikulas pisze: Ja się takimi rzeczami nie przejmuje... na jednym dysku mam ok 100 a na drugim kolo 500 relokowanych sektorów... Rekordzistę dysk jaki miałem miał 273 miliony relokowanych sektorow :D (dysk kolegi) więc ten dysk poszedł do śmieci. Najstarszy dysk WD 400gb ma 0 badow i 37400 godzin przepracowane :), a te dyski z sektorami relokowanymi to seagate (pracujące w latach 2007-2010 w kieszeni usb - wożone na studia w plecaku 2x w tygodniu po 102km autobusem) - ale u seagate to normalna rzecz.
Ja bym w twoim przypadku spróbował system postawić na innym dysku - ja osobiście mam taką zasadę że na dysku, który ma bady nie daje systemu :) Ewentualnie trzeba spróbować defragmentacje zrobić i przeskanować kompa na posiadanie jakichś syfów i dziwnych procesów w menadżerze zadań :) Mi się wieszał komp jak miałem podkręcone ramy za bardzo. 2x geil z radiatorami same jak były to nic się nie działo, po dołożeniu 2xkingston bez radiatorów o takich samych parametrach były zwisy kompa. Ustawiłem ciut mniej i komp pracował już potem normalnie :)
Nie da się mieć aż tyle - 273mln. Dysk ma swój własny zasób "zapasowych" sektorów. Powyżej tego są po prostu badki.

A co do problemu. Sprawdź ustawienia zasilania w BIOS-ie, taśmę od hdd (te lubią nabruździć) i zasilacz (multimetr w dłoń i do boju).
screen - dysk z laptopa wlozony do kieszeni usb od seagate :D i jest prawie 273 miliony reloków ;p
Nowy obraz mapy bitowej (8).jpg
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

@up i do tego 196644 stopni temperatury!
Awatar użytkownika
Zbanowany

komar patrz temp u gory... 36stopni... a w tym smarcie pewnie cos juz bylo nie tak... a co do bad sectorow - to mial ich tyle bo np windows wlaczal sie 2h i jeszcze nie byl w stanie sie wlaczyc... a skanowanie w hd tune to po godzinie dalem sobie spokoj... bo od początku same czerwoe i co jakis czas zielone ^^
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 0
Kontakt:

Wracając do problemu z dyskiem : Kupuje nowy dysk : WD Blue 1TB WD10EZEX opłaca się kupić? :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

Ja tam trzymam w NASie WD Greeny ;D Są troszkę tańsze. Ale kupowanie 1TB to trochę nieopłacalne w przeliczenie na 1GB... Obecnie to chyba dyski 3TB są optymalne.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Ja osobiście polecam opcje SSD na system + HDD na dane. Wtedy nie trzeba się martwić o jakieś specjalne nękanie talerza, gdyż generalnie jest bardzo mało używany niż jakby mieć na nim system.
Awatar użytkownika
Zbanowany

Jak na system to wd blue, wd greem za wolny - dobry na magazyn.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 0
Kontakt:

Narazie na HDD system + dane . Na świeta SSD na system :)
ODPOWIEDZ