Problem z dyskiem

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Obrazek

Mam problem z dyskiem ;) Da się to jakoś naprawić? Czy trzeba kupować nowy? Jak tak to proszę o jakieś propozycje ( na oku mam WD Blue WD10EZEX 1TB)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy

Błąd Reallocated Sector Count to kiedy HDD wykryje błąd odczytu / zapisu, zaznacza sektor, nie zawracaj sobie tym głowy. możesz wykonać kopię zapasową plików na wszelki wypadek, jak jej do tej pory nie zrobiłeś.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Zapomniałem dostać że czasami system się wiesza oraz dioda od dysku nie mruga i tylko reset pomaga :(
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

i te 3 sektory z wartości RAW wyłączone są z użytku, jeszcze drugie tyle Ci podziała (masz mniej niż 5k godzin pracy), ale musisz obserwować co miesiąc załóżmy czy nie dojdą kolejne błędy
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

A jak system się wiesza i dioda od dysku nie "mruga" i pomaga reset to wystarczy reinstalować Windowsa? :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Istnieje możliwość, że w którymś z tych 3 bloków było coś ważnego dla stabilnego działania systemu i teraz nie ma tam dostępu. Reinstall może pomóc, ale gwarancji nie daje - zwiechy mogą nawet nie być przyczyną dysku tylko czegoś innego.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

Podaj specyfikacje całego kompa. Może coś innego jest problemem. Mi ostatnio system się freezował(w idle), sprawdziłem dysk, ram, stabilność procka i gpu. Przyczyna - sterowniki beta do karty graficznej. Najlepsze - komp 100% stabilności w furmarku, grach i nagle freeze na pulpicie.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Ja się takimi rzeczami nie przejmuje... na jednym dysku mam ok 100 a na drugim kolo 500 relokowanych sektorów... Rekordzistę dysk jaki miałem miał 273 miliony relokowanych sektorow :D (dysk kolegi) więc ten dysk poszedł do śmieci. Najstarszy dysk WD 400gb ma 0 badow i 37400 godzin przepracowane :), a te dyski z sektorami relokowanymi to seagate (pracujące w latach 2007-2010 w kieszeni usb - wożone na studia w plecaku 2x w tygodniu po 102km autobusem) - ale u seagate to normalna rzecz.
Ja bym w twoim przypadku spróbował system postawić na innym dysku - ja osobiście mam taką zasadę że na dysku, który ma bady nie daje systemu :) Ewentualnie trzeba spróbować defragmentacje zrobić i przeskanować kompa na posiadanie jakichś syfów i dziwnych procesów w menadżerze zadań :) Mi się wieszał komp jak miałem podkręcone ramy za bardzo. 2x geil z radiatorami same jak były to nic się nie działo, po dołożeniu 2xkingston bez radiatorów o takich samych parametrach były zwisy kompa. Ustawiłem ciut mniej i komp pracował już potem normalnie :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Tylko że ja nic nie dokładałem do PC od ostatnich 2 miesięcy :) Więc nie wiem o co chodzi :) Zrobie defragmentacje i postawie na nowo system ;) Zobaczę jak to będzie działać :P
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Nie musisz robić defragmentacji przed formatem.
Shutdown
Awatar użytkownika
Shutdown

Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

komarEX pisze: Nie musisz robić defragmentacji przed formatem.
Wiem narazie sprawdzę co po defragmentacji będzie się działo.
Jak będę miał na nim dane tylko a system na innym dysku to nie powinien mi się PC zwieszać jak mam rozumieć?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

Polish_Warrior pisze:
komarEX pisze: Nie musisz robić defragmentacji przed formatem.
Wiem narazie sprawdzę co po defragmentacji będzie się działo.
Jak będę miał na nim dane tylko a system na innym dysku to nie powinien mi się PC zwieszać jak mam rozumieć?
jeśli te wieszanie jest przez dysk to tak, chyba że będziesz korzystał z programu zainstalowanym na nim.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

@up Program to zbyt grubo powiedziane. Jeśli system się cały zwiesza łącznie z ekranem to musi być coś co bezpośrednio operuje na CPU np. sterownik karty graf czy jakaś bardzo niska usługa działania windowsa. Przykładowo, błąd w jakimkolwiek komunikatorze internetowym na 99% nie wywoła zwiechy całego systemu łącznie z ekranem.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Killdisk. Przeleć sobie raz, cxzy dwa dysk programem. Powinno pomóc.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Mam dokładnie taki sam problem ze swoim dyskiem. Początkowo zawieszało mi wszystko po 4-5 grach w CS'a. Teraz podczas pierwszej już zwiecha. I nawet jak resetuję to muszę poczekać z 5 minut zanim dysk "odpocznie". Dopiero wtedy rusza, a tak słychać tylko mulenie dysku na 2 sekundy i cisza. System instalowałem od nowa. Nawet przesiadłem się na XP aby zobaczyć czy coś to da. No ale niestety też lipa. Wczoraj nawet podczas zwykłego przeglądania internetu się zawiesił.
Mój screen z CrystalDiskInfo:
Spoiler:pokaż
Awatar użytkownika
Zbanowany

W HD tune lepiej to widac... bo z tego zdj nie widac czy są jakies reloki czy nie ;p zawsze trzeba tez zrobic test na bad sectory...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

pelikulas pisze: W HD tune lepiej to widac... bo z tego zdj nie widac czy są jakies reloki czy nie
Chyba najwyższa pora odejść od komputera i udać się na badanie wzroku.
Awatar użytkownika
Zbanowany

komarEX pisze:
pelikulas pisze: W HD tune lepiej to widac... bo z tego zdj nie widac czy są jakies reloki czy nie
Chyba najwyższa pora odejść od komputera i udać się na badanie wzroku.
Chodziło mi o to ze w HD tune nie ma tych glupich zer w warość RAW - bo tak to widac ze jest 0 relokow.. np w liczba godzin pracy dysku masz 000000005335, a u gory zas pize ze czas pracy dysku 21301 godzin, czyli jakos dziwnie, bo powinno pisac w czas pracy dysku 21301, chyba ze trzeba dopiero przeliczac te wartosci raw na normalne (bo widze tez jakies wartosci dziwne np: E31, czy 63D) - w HD tune wszystko jest ładnie podane i nie dostaje sie oczoplonsu od tych zer ;p
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Dobra. Zrobiłem kilka testów w HD Tune. Dodam tylko, że podczas grania w CS, dysk strasznie mocno się nagrzewa. Ledwo co idzie dotknąć obudowę.
Spoiler:pokaż
ODPOWIEDZ