Więc tak, będzie to mój bodaj 4. sezon w FPL - powiedzmy, że nie jestem już świeżym graczem. Miło, że powstała taka inicjatywa na Łowcach!
Poza tym, co do postu kolegi powyżej, może postaram się dopowiedzieć nieco z moich doświadczeń.
1. Niekoniecznie - wbrew pozorom nawet warto wybrać GK z przeciętnego zespołu, gdyż w meczu może mieć wiele do roboty, a za każde 3 obrony - 1 pkt w grze, więc nawet jeśli nie zachowa on czystego konta (4 pkt), to nadal ma duże szanse na dobrą zdobycz punktową za w/w obrony.
2. Jeśli w danej kolejce pada mało bramek - wtedy raczej cieszą się osoby, które grały na 5 obrońców, chociaż nie ukrywam, że formacja 3-4-3 jest bardzo popularna.
3. Tutaj raczej się zgodzę - lepiej wziąć np. gracza z pierwszego składu drużyn z dołu tabeli, niż rezerwowego z topowego klubu, który gra ogony - dodatkowo taki zawodnik jest zazwyczaj tańszy.
4. Zgoda, jest to dobra taktyka, przynajmniej ja taką stosuję i z doświadczenia - inni również.
5. Owszem, nie warto inwestować w defensywnych pomocników, gdyż bramek/asyst raczej zbierają mniej niż ich ofensywni koledzy, a do tego za czyste konto KAŻDY pomocnik zyskuje tyle samo - 1 pkt, nieważne od jego roli w drużynie.
6. Wysocy środkowi obrońcy lub przebojowi boczni - tutaj też warto inwestować w obrońców z topowych drużyn, gdyż szansa na czyste konto w danym meczu (4 pkt) jest ogromna.
7. Niekoniecznie - ważny jest też balans zespołu, aby każdy zawodnik punktował, ja nie jestem przekonany co do twojej tezy stawiania wszystkiego na trzech najlepszych (najdroższych?) napastników - ale na pewno wielce wskazane jest posiadanie przynajmniej jednego "cracka" z przodu, którego mianujesz kapitanem (podwójna zdobycz punktowa w kolejce) i o którego postawę jako tako można być spokojnym.
Oczywiście pewnych rzeczy nie jesteśmy w stanie przewidzieć, dam tu za przykład Ramseya lub Barkleya z zeszłego sezony - osoby, które kupiły ich na początku, kiedy kosztowali grosze na pewno nie żałowały, gdyż ich cena szybko poszła w górę a także swoją postawą generowali sporo punktów
Wrzucę też przy okazji swój skład, ale obawiam się, że jeszcze kilkukrotnie ulegnie on zmianie. Tyle ode mnie, życzę wszystkim powodzenia i miłej zabawy, bo właśnie to w tym wszystkim jest najważniejsze