Ksiażki Stephena Kinga;-)
Mam zamiar przeczytac wszyskie. W chwili obecnej daleko mi do tego osiągniecia...
Nie tylko gramy: Pochwal się (prze)czytanymi książkami
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Pan Lodowego Ogrodu I (J.Grzędowicz)
1 część cyklu bardzo ciekawa, z początku zawiła, ale potem można się połapać. Niestety nastąpiło u mnie pewne ,,zmęczenie materiału'' i 2 książki tak jakoś zacząć nie mogę. ;(
I tutaj pojawia się pytanie:
Czytał może ktoś książkę której bohater ma humor podobny do takiego jaki przedstawiony został w Wiedźminie A.Sapkowskiego?
Z góry dzięki za pomoc
.
1 część cyklu bardzo ciekawa, z początku zawiła, ale potem można się połapać. Niestety nastąpiło u mnie pewne ,,zmęczenie materiału'' i 2 książki tak jakoś zacząć nie mogę. ;(
I tutaj pojawia się pytanie:
Czytał może ktoś książkę której bohater ma humor podobny do takiego jaki przedstawiony został w Wiedźminie A.Sapkowskiego?
Z góry dzięki za pomoc

- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Skończona trylogia Achaji, a teraz zabieram się za Pomnik Cesarzowej Achaji.
Z innych przeczytanych polecam:Kroniki Czarnej Kompanii Glena Cooka,całą serię Zwiadowcy i Drużyna J.Flanagana,Misery S.Kinga oraz Zgroza w Dunwich-cykl 12 opowiadań Lovecrafta
Z innych przeczytanych polecam:Kroniki Czarnej Kompanii Glena Cooka,całą serię Zwiadowcy i Drużyna J.Flanagana,Misery S.Kinga oraz Zgroza w Dunwich-cykl 12 opowiadań Lovecrafta
Jedne ze słabszych książekw cyklu, nie licząc "Pary w ruch"- mam wątpliwości czy ta książka została napisana przez Pratchetta czy tylko się pod nią podpisał. "Zimistrz" jest w dwóch tłumaczeniach, nowe Cholewy i stare A. Mazan, jeśli czytałeś Mazan to nic dziwnego, że oceniasz nisko, tłumaczenie kompletnie zabija humor.
- Kontakt:
W ciągu ostatniego roku udało mi się przeczytać "Achaja" tom 1-3, "Pomnik cesarzowej Achai" tom 1-3 (czekam na więcej) oraz właśnie postanowiłem zabrać się za Sherlocka i na razie jestem w trakcie drugiej książki 
Tak btw. jest tu ktoś, kto ma na swoim koncie "Paragraf 22" Josepha Hellera?

Tak btw. jest tu ktoś, kto ma na swoim koncie "Paragraf 22" Josepha Hellera?

- Podziękował: 4 razy
- Podziękowania: 10 razy
- Kontakt:
dzięki za motywację, zabieram się do tej książki już jakiś czas

Aktualnie muszę jednak skończyć Blade Runnera - początek ciekawy, chociaż z tego co widzę ( % na kindlu ;P ) to dość krótka pozycja.
A tak poza tym, rano skończyłem czytać Metro 2033 - świetna książka, polecam każdemu

BTW, ktoś czytał Metro 2034? Warto, czy może odstaje od oryginału jeśli chodzi o poziom lektury? Z góry dzięki
- Kontakt:
"Doktor Sen" King, cóż dodać, cóż ująć typowy kingowski horror, czyta się przyjemnie i trzyma w napięciu, ale nie dorasta do "Lśnienia". "Metro 2033" podobnie polecam. Lekko rozlazła, rozwodniono akcja, lecz epilog wbija w fotel, wrzuca do śmieci cały dotychczasowy światopogląd.
- Podziękował: 23 razy
- Podziękowania: 6 razy
- Kontakt:
Ja wolę bardziej 2034 niż 2033, ale jestem tutaj raczej w opozycji

- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Mogę z czystym sumieniem polecić książkę Księga wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa autorstwa Sir Arthur Conan Doyle.
Jak wskazuje jest to książka, która zawiera wszystkie historie związane z ów genialnym detektywem.
Książkę można dość tanio dostać swoją kupiłem za 28 zł.Ewentualnie jako prezent też fajna sprawa.
Jak wskazuje jest to książka, która zawiera wszystkie historie związane z ów genialnym detektywem.
Książkę można dość tanio dostać swoją kupiłem za 28 zł.Ewentualnie jako prezent też fajna sprawa.
- Podziękowania: 8 razy
Również polecam, tylko trzeba zwrócić uwagę na kolor okładkiinzynier666 pisze: Mogę z czystym sumieniem polecić książkę Księga wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa autorstwa Sir Arthur Conan Doyle.

Ja od siebie polecam, Trylogię Mrocznego Elfa i ogólnie całą serię o Zapomnianych Krainach

A obecnie po raz któryś czytam całą sagę Harrego Pottera żeby sobie przypomnieć ;]
- Podziękował: 23 razy
- Podziękowania: 6 razy
- Kontakt:
Jakiś czas temu wymęczyłem Szubienicznika Jacka Piekary. Teraz czytam drugą część o podtytule Falsum et verum (co wg cioci Google oznacza Fałszywe i prawdziwe). Cóż mogę powiedzieć... Chyba nie mam szczęścia do p. Piekary. Jak przeczytałem jego pierwszą książka to była to, mówiąc oględnie, średnio udana Przenajświętsza Rzeczpospolita. Teraz męczę się potwornie, bo Szubienicznik, a szczególnie druga część to rzecz potwornie wręcz przegadana. 90% książki to gawęda, która jest odrywana od głównego wątku przez 90% czasu. Fabuła ciągnie się niesamowicie, a akcję całej pierwszej części można by pewnie upchnąć w maks 2 rozdziałach... A niestety tak to jest, że być może Szubienicznik okaże się kolejną przeciąganą w nieskończoność serią (wiadomo już, że będzie 3 część). Boli to, że ten typ prowadzenia książek jest charakterystyczny dla rodzimych twórców. Ale cóż, wiadomo, że honorarium dostaje się za kolejną książkę. A po co pisać jedną skoro można napisać 5.
Ogólnie: nie polecam. Pierwszą część kupiłem, żałuję. Drugą część pożyczyłem, ale i tak żałuję. Z racji tego, że nie lubię zostawiać niedokończonych spraw to trzecią pewnie też przeczytam... Natomiast na pewno nie kupię
Ogólnie: nie polecam. Pierwszą część kupiłem, żałuję. Drugą część pożyczyłem, ale i tak żałuję. Z racji tego, że nie lubię zostawiać niedokończonych spraw to trzecią pewnie też przeczytam... Natomiast na pewno nie kupię

- Podziękował: 370 razy
- Kontakt:
Przenajświętszej Rzeczpospolitej nie czytałem (tematyka mnie odrzuciła), ale z pierwszym tomem Szubienicznika się zetknąłęm no i co tu dużo mówić, chyba masz rację z tym brakiem szczęścia do Piekary, bo osobiście dużo bardziej poleciłbym na początek inne pozycje
Z Szubienicznikiem problem jest taki, że nie ma tu typowego podejścia do "akcji i narracji". To bardziej taka, jakby to rzecz, "detektywistyczna retrospekcja" w klimatach polski szlacheckiej (stąd też cała masa dykteryjek i odskoczni). Więc wbrew pozorom da się czerpać przyjemność z czytania "Szubienicznika", ale nie dziwię się, że sporo osób wyniosło z niego nieprzyjemne wrażenia. Swoją drogą - i tak dobrze, że obyło się bez takich kwiatków jak żenujący monolog Myszkowskiego pod koniec "Charakternika" (podobną żenadę odczuwałem póki co jedynie przy lekturze różnych tytułów Pratchetta i kolejnych tomów Wiedźmina, tam gdzie wychodzą zapatrywania Sapkowskiego na niektóre sprawy - jakoś w dwóch pierwszych zbiorach opowiadań "wiedźmińskich" nie biło to tak po oczach).
Jak Piekara, to zdecydowanie poleciłbym "Ani Słowa Prawdy". Zbiór opowiadań o Arivaldzie, lekki i przyjemny, wręcz idealny aby zacząć z tym autorem. Dużo osób lubuje się w cyklu inkwizytorskim, przyznam szczerze, że sam swego czasu się nim zachwycałem... Ale z czasem jakoś mi przeszło.

Jak Piekara, to zdecydowanie poleciłbym "Ani Słowa Prawdy". Zbiór opowiadań o Arivaldzie, lekki i przyjemny, wręcz idealny aby zacząć z tym autorem. Dużo osób lubuje się w cyklu inkwizytorskim, przyznam szczerze, że sam swego czasu się nim zachwycałem... Ale z czasem jakoś mi przeszło.
- Podziękował: 4 razy
- Kontakt:
Skończyłem właśnie 'Blade Runnera' - chociaż zazwyczaj S-F nie czytam, to ta pozycja weszła jak woda
Dużo akcji, mało opisów - to lubię
Polecam nawet, jak ktoś nie jest fanem literatury S-F.
Następne w kolejce - chyba muszę w końcu skończyć D-Day - zatrzymałem się kilka miesięcy temu na 60% i tak zostałem. Z drugiej strony, Pratchett też już czeka długo na swoją kolej.

Dużo akcji, mało opisów - to lubię

Następne w kolejce - chyba muszę w końcu skończyć D-Day - zatrzymałem się kilka miesięcy temu na 60% i tak zostałem. Z drugiej strony, Pratchett też już czeka długo na swoją kolej.
- Podziękował: 41 razy
- Podziękowania: 21 razy
- Kontakt:
Przeczytalem ostatnio All you need is kill, troche malo trafnie (za filmem) przetlumaczone jako Na skraju jutra. Ciekawa rzecz, w gruncie rzeczy bardzo krociotka, taka na kilka godzin, ale wciaga. Podobno rozni sie od filmu (nie widzialem, wiec sie nie wypowiem). Jako samodzielny utwor broni sie w zupelnosci.
- Podziękował: 1 raz
- Kontakt:
Jestem w trakcie "Szalbierza" Tomasza Łysiaka. Akcja rozgrywa się w Polsce w czasach średniowiecza. Jest polityka, jest intryga, jest budzący sympatię główny bohater, któremu daleko do ideału czegokolwiek.
Mimo, że dzieło beletrystyczne, to moim zdaniem wyróżnia się na tle innych tego typu książek, nie wiem czy to poziom języka, którego używa autor, czy bardzo uczciwy opis świata przedstawionego. Polecam, mimo, że jeszcze nie skończyłem.
Mimo, że dzieło beletrystyczne, to moim zdaniem wyróżnia się na tle innych tego typu książek, nie wiem czy to poziom języka, którego używa autor, czy bardzo uczciwy opis świata przedstawionego. Polecam, mimo, że jeszcze nie skończyłem.
- Kontakt:
Póki co 23 książki Kinga, wszystkie kupuję by móc je potem podziwiać w swojej biblioteczce
, aktualnie kończę 24 - "Misery". Swego czasu czytałem sporo fantasy, ale od kiedy przeczytałem pierwszą z książek mistrza - " Smętarz zwieżąt" to wiedziałem, że dzieł innego autora nie tknę 

- Podziękowania: 3 razy
- Kontakt:
Aktualnie jestem pod koniec uniwersum Metra. Przeczytałem "Dziedzictwo Przodków" i mogę polecić, o wiele lepsze niż "Korzenie Niebios". Został mi tylko ten zbiór opowiadań fanów.
Zacząłem również czytać Assassin's Creed Bowdena. Fajnie sobie przypomnieć akcję gry. Chociaż trzeba przyznać, że przenieść grę na papier jest ciężko; sporo elementów, które w grze jakoś wyglądają, na papierze są trochę naciągane.
Oraz moja "guilty pleasure" czyli seria "Pan Samochodzik". Nienackiego czytałem w dzieciństwie, postanowiłem sobie go przypomnieć. Jakoś tak wyszło że zabrałem się również za kontynuacje. Ogólnie w cyklu jest ponad 100 książek, ja jestem na razie na 26 tomie, czyli "Zaginiony Pociąg". Do tej pory Pilipiuk (pod pseudonimem Olszakowski) jakiś poziom trzymał, tak ta książka jest strasznie słaba. Fajny akcent to jego nawiązania do Wędrowycza (np. w tomie "Tajemnice Warszawskich Fortów").
Zacząłem również czytać Assassin's Creed Bowdena. Fajnie sobie przypomnieć akcję gry. Chociaż trzeba przyznać, że przenieść grę na papier jest ciężko; sporo elementów, które w grze jakoś wyglądają, na papierze są trochę naciągane.
Oraz moja "guilty pleasure" czyli seria "Pan Samochodzik". Nienackiego czytałem w dzieciństwie, postanowiłem sobie go przypomnieć. Jakoś tak wyszło że zabrałem się również za kontynuacje. Ogólnie w cyklu jest ponad 100 książek, ja jestem na razie na 26 tomie, czyli "Zaginiony Pociąg". Do tej pory Pilipiuk (pod pseudonimem Olszakowski) jakiś poziom trzymał, tak ta książka jest strasznie słaba. Fajny akcent to jego nawiązania do Wędrowycza (np. w tomie "Tajemnice Warszawskich Fortów").