Blokady regionalne

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 13 razy
Kontakt:

To że nie możesz czegoś kupić w danym sklepie, bo jest blokada zakupu dla konkretnych krajów, nie znaczy, że klucz ma blokade na aktywację :roll:
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

Killjoy pisze: To że nie możesz czegoś kupić w danym sklepie, bo jest blokada zakupu dla konkretnych krajów, nie znaczy, że klucz ma blokade na aktywację :roll:
Źle to rozumiesz. To nie jest wpis wersji gry, która jest w sklepie steam. Tylko takie mogą mieć blokadę na kupno. Jeżeli jest to wpis gry z klucza to blokada na kupno = blokada na aktywację. Chyba zrobię jakiś szybki poradnik korzystania ze steamdb.
Tak na szybko:
AllowPurchaseFromRestrictedCountries = Yes
PurchaseRestrictedCountries = XX (kraje)

Klucz ma blokadę na aktywację, ale jezeli pojedzie się do danego kraju i aktywuje się grę, to można w nią grać wszędzie. Jeżeli dodatkowo będzie:
onlyallowrunincountries=XX (kraje)
to nawet jej nie uruchomisz w innym kraju.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

Jest dokładnie tak jak pisze Sergeron. Można sobie sprawdzić to np. na podstawie Inversion, którą można było kupić ostatnio na Amazonie.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

RoyKeane pisze:
Jagusone pisze:
marzelin pisze: A czy dlc do dishonored kupione osobno mają region lock?
Czyli kupując same DLC nie można ich aktywować bo mają "simlocka" założonego. ;)
Z tego co mi wiadomo to po prostu DLC nie aktywują się jeżeli posiadamy Dishonored z Cenegli lub kupionego bezpośrednio na Steamie. Z wersją WW czy tam ROW powinny działać.

Ja kupiłem podstawkę Dishonored na STEAMie niedługo po wydaniu na jakiejś pierwszej przecenie. Mam zarejestrowaną wersję RHCP której teraz w sklepie nie ma dostepnej. Chciałem dużo później dokupić rozszerzenia działające z tą wersją i udało się. Dwa, Dunwall City Trials i Knife of Dunwall dokupiłem na STEAMie, także wersja RHCP, a trzecie dopiero później na GMG (jeszcze przed zmianą waluty na funta). Ale też wtedy było wyraźnie napisane, że jest to wersja RHCP. Wszystkie dodatki działają i są po polsku (wersja kinowa). Więc do wersji Cenegi o ile była to wersja RHCP dało się dokupić działające dodatki. Obecnie w sklepie STEAMa jest już chyba tylko wersja WW, a do niej dodatki można kupić bez problemu.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 38 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

Ktoś może wie, czy Prince of Persia: The Forgotten Sands z najnowszego CD-Action posiada jakieś blokady regionalne?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 72 razy
Podziękowania: 129 razy
Kontakt:

No właśnie - jak to jest z tymi wersjami z dystrybucji Cenegi, bo też zastanawiam się nad wystawieniem giveawaya albo zamianą na steamtrades paru dubli z CD Action i lepiej by nie było wpadki.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Sympatycznie wyglądające narzędzie do sprawdzania blokad regionalnych steamówek: http://spcdrive.altervista.org/SRLI/index.php?l=en
Wystarczy wpisać AppID, wybrać czy klucz czy gift, podać źródło pozyskania i wybrać swój region.
Korzysta ze steamdb i tłumaczy na ludzki ;-)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 0
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

Nie wiem czy taka święta ta strona... przeglądarka z jakąś wtyczką mi wyskakuje z info:
Attention, malware!
This page contains viruses or other malware.

Web page:
http://spcdrive.altervista.org/SRLI/index.php?l
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

JACKo pisze: Nie wiem czy taka święta ta strona... przeglądarka z jakąś wtyczką mi wyskakuje z info:
Attention, malware!
This page contains viruses or other malware.

Web page:
http://spcdrive.altervista.org/SRLI/index.php?l
Ano nie wiem, może "jakaś" wtyczka jest lewa? Nie każe Ci zapłacić za odwirusowanie?
Skanery świecą na zielono:
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Najlepiej to sprawdzać to enhanced steamem, ta stronka jak i inne na tej samej zasadzie działające dosyć często pokazują niejasne wyniki ;) Enhanced Steam prawie zawsze mówi prawdę.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Hej

Wiecie moze jak to jest z lockiem GTA IV na amazonie?

Pozdro.
Smk
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

smyczy pisze: Hej

Wiecie moze jak to jest z lockiem GTA IV na amazonie?

Pozdro.
Smk
Brak.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Dzięki :) - pytam bo w szczegolach na amazonie jest napisane ze klucz aktywuje się tylko w ameryce.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Kupował ktoś może METAL GEAR RISING: REVENGEANCE na amazon.com i może się wypowiedzieć na temat ewentualnej blokady regionalnej?

Mam jeszcze jedno pytanie. METAL GEAR RISING: REVENGEANCE na Nuuvem posiada blokadę na Ameryki, może mi ktoś wytłumaczyć jak to udowodnić na podstawie steamdb.info?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Kontakt:

dominielus pisze: Kupował ktoś może METAL GEAR RISING: REVENGEANCE na amazon.com i może się wypowiedzieć na temat ewentualnej blokady regionalnej?

Mam jeszcze jedno pytanie. METAL GEAR RISING: REVENGEANCE na Nuuvem posiada blokadę na Ameryki, może mi ktoś wytłumaczyć jak to udowodnić na podstawie steamdb.info?
Metal Gear w Nuuvem nie ma żadnego locka, po prostu sklepu ustawił blokadę na zakup (do ominięcia - VPN). Podobnie na Amazonie, gra nie ma locka.
Awatar użytkownika
Administrator
Discord: remike#9022
Podziękował: 576 razy
Kontakt:

Czy mógłby ktoś potwierdzić, że gry z adnotacją "Steam key only valid in North America" na Amazon.com nie zawsze mają blokadę regionalną?

Dużo osób twierdzi, że Border 2 GOTY nie ma blokady, ale wypowiadają się osoby, które kupiły grę wcześniej - zanim owa adnotacja się pojawiła. Czy jest ktoś kto kupił grę teraz i komu faktycznie klucz działa?

Czy to prawda, że The Bureau na Amazonie miał region locka?

Czy odkryliście jakieś inne gry na Amazonie z blokadą regionalną, nieopisane w pierwszym poście?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

remike pisze: Czy mógłby ktoś potwierdzić, że gry z adnotacją "Steam key only valid in North America" na Amazon.com nie zawsze mają blokadę regionalną?

Dużo osób twierdzi, że Border 2 GOTY nie ma blokady, ale wypowiadają się osoby, które kupiły grę wcześniej - zanim owa adnotacja się pojawiła. Czy jest ktoś kto kupił grę teraz i komu faktycznie klucz działa?

Czy to prawda, że The Bureau na Amazonie miał region locka?

Czy odkryliście jakieś inne gry na Amazonie z blokadą regionalną, nieopisane w pierwszym poście?
Nie wiem jak z The Bureau i Borderlandsami ale kupiłem Fallout New Vegas na Amazonie (Dość dawno bo to było jakoś w styczniu) i miał blokadę regionalną, choć na stronie nie było o tym ŻADNEJ!!! informacji. Jakieś 25 hajsójw w *kartoflulu* :/ O Borderlandsach pisali w temacie, że się niby aktywują, ale to niech się wypowie ktoś kto tą grę kupił.

Ogólnie polecam zrobić porządny research przed zakupami na Amazonie, ja raz się nadziałem. Oprócz tego kupiłem Payday 1 i Dark Soulsy i mogę powiedzieć, że się aktywują.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Przydało by się dowiedzieć czy blokadę regionalna mają trzy nowe gierki w przyszłym CDA czyli Alien RAge, ALan Wake AM i Costume Quest.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

Jedynie AW AM może mieć (ale nie musi).
Awatar użytkownika
Administrator
Discord: remike#9022
Podziękował: 576 razy
Kontakt:

Mógłby ktoś potwierdzić, że Mtro Redux z Amazona ma blokadę regionalną? 6 Dolców - chyba ich pogrzało... o.O
ODPOWIEDZ