Jako że czasami po pracy mam ochotę się trochę odprężyć, a mój leciwy PC już nie za bardzo jest w stanie dostarczyć mi jakichkolwiek doznań w grach nowszych niż gothic 1 czy cs1.6, postanowiłem zainwestować w jakąś konsolę. Tak więc od wczoraj jestem posiadaczem PS3 w wersji slim 320GB. Wraz z konsolą otrzymałem grę Enemy Front. Poprzednia konsola jaką posiadałem to PSX kilka(naście?) lat temu więc nie jestem na bieżąco.
W związku z powyższym mam kilka pytań do osób w temacie.
1. Czy powinienem konsolę sformatować/przywrócić ustawienia fabryczne czy coś? Czy to jakoś na nią pozytywnie wpłynie czy nie ma sensu się bawić?
2. Da się usunąć osiągnięcia, trofea (czy jak to się tam nazywa) poprzednich właścicieli? Wydaje mi się że większa frajda z grania będzie gdy będę mógł wszystko zdobyć sam

3. Czy jak kupię na alledrogo 14sto dniowe konto plus to mogę normalnie pobrać gry dla posiadaczy konta PS+? Czy save z takich gier mogę później przenieść na inne konto?
4. Czy opłaca się w ogóle inwestować w PS+? Będą jeszcze jakieś ciekawe pozycje czy wszystko co dobre już było?
5. Przydałby mi się drugi pad, kupić używkę czy nowy? Czy dużo jest podrób? Jak odróżnić od oryginałów, ew. gdzie kupować? Jaka jest rozsądna cena za używkę?
6. Gry:
W grze którą dostałem razem z konsolą (Enemy Front) sterowanie (celowanie) to jakaś porażka. Jak za mocno ruszę gałką to celownik leci na drugą stronę ekranu, jak za lekko to celuję 10 min. To normalne czy coś jest nie tak z ustawieniami lub padem? Jak oglądałem na yt jak ktoś gra na x360 to celował niemalże jak myszką.
Na pewno chciałbym jakąś fifę co by raz na jakiś czas pyknąć ze znajomymi przy piwku. Pytanie czy 14 czy 15? Warto dopłacać za numerek?
Seria Assassin's Creed: jak wygląda sprawa ze sterowaniem, wygodnie się gra czy nie bardzo? Dlaczego tak ciężko znaleźć używane AS1?
Uncharted: słyszałem dobre opinie o tej grze, również od gościa od którego kupowałem PSa. Dlaczego tak ciężko znaleźć pierwszą część (podobnie jak w przypadku AS)? Warto zaczynać od początku i lecieć chronologicznie?
Red Dead Redemption: Podobno jedna z lepszych? Na gameplayu widziałem że jest dużo celowania, czy sprawa wygląda tak samo jak Enemy Front czy jest lepiej?
Max Payne 3: Warto? Jak z celowaniem/sterowaniem?
Tekken: Przez całe życie miałem okazję grać tylko w trójkę. Co polecicie na PS3?
Tomb Raider: Fajne?
https://store.sonyentertainmentnetwork. ... 0000000300
https://store.sonyentertainmentnetwork. ... IDERDIGITA
Czym się różnią te dwie wersje że cena tej z pierwszego linku to 1/4 ceny tej z drugiego?
Żeby kupować w PS Store trzeba mieć podpięta kartę?
Jakie gry jeszcze możecie polecić?
Ktoś z Wrocławia zna jakieś miejsce z tanimi grami?
Z góry dzięki za pomoc