Kupiłem PS3 - co teraz?

Promocje na gry na konsole Xbox, Playstation, Nintendo. Okazyjne ceny konsol oraz sprzętu elektronicznego.
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Witam.

Jako że czasami po pracy mam ochotę się trochę odprężyć, a mój leciwy PC już nie za bardzo jest w stanie dostarczyć mi jakichkolwiek doznań w grach nowszych niż gothic 1 czy cs1.6, postanowiłem zainwestować w jakąś konsolę. Tak więc od wczoraj jestem posiadaczem PS3 w wersji slim 320GB. Wraz z konsolą otrzymałem grę Enemy Front. Poprzednia konsola jaką posiadałem to PSX kilka(naście?) lat temu więc nie jestem na bieżąco.

W związku z powyższym mam kilka pytań do osób w temacie.
1. Czy powinienem konsolę sformatować/przywrócić ustawienia fabryczne czy coś? Czy to jakoś na nią pozytywnie wpłynie czy nie ma sensu się bawić?
2. Da się usunąć osiągnięcia, trofea (czy jak to się tam nazywa) poprzednich właścicieli? Wydaje mi się że większa frajda z grania będzie gdy będę mógł wszystko zdobyć sam :P
3. Czy jak kupię na alledrogo 14sto dniowe konto plus to mogę normalnie pobrać gry dla posiadaczy konta PS+? Czy save z takich gier mogę później przenieść na inne konto?
4. Czy opłaca się w ogóle inwestować w PS+? Będą jeszcze jakieś ciekawe pozycje czy wszystko co dobre już było?
5. Przydałby mi się drugi pad, kupić używkę czy nowy? Czy dużo jest podrób? Jak odróżnić od oryginałów, ew. gdzie kupować? Jaka jest rozsądna cena za używkę?

6. Gry:
W grze którą dostałem razem z konsolą (Enemy Front) sterowanie (celowanie) to jakaś porażka. Jak za mocno ruszę gałką to celownik leci na drugą stronę ekranu, jak za lekko to celuję 10 min. To normalne czy coś jest nie tak z ustawieniami lub padem? Jak oglądałem na yt jak ktoś gra na x360 to celował niemalże jak myszką.
Na pewno chciałbym jakąś fifę co by raz na jakiś czas pyknąć ze znajomymi przy piwku. Pytanie czy 14 czy 15? Warto dopłacać za numerek?
Seria Assassin's Creed: jak wygląda sprawa ze sterowaniem, wygodnie się gra czy nie bardzo? Dlaczego tak ciężko znaleźć używane AS1?
Uncharted: słyszałem dobre opinie o tej grze, również od gościa od którego kupowałem PSa. Dlaczego tak ciężko znaleźć pierwszą część (podobnie jak w przypadku AS)? Warto zaczynać od początku i lecieć chronologicznie?
Red Dead Redemption: Podobno jedna z lepszych? Na gameplayu widziałem że jest dużo celowania, czy sprawa wygląda tak samo jak Enemy Front czy jest lepiej?
Max Payne 3: Warto? Jak z celowaniem/sterowaniem?
Tekken: Przez całe życie miałem okazję grać tylko w trójkę. Co polecicie na PS3?
Tomb Raider: Fajne?
https://store.sonyentertainmentnetwork. ... 0000000300
https://store.sonyentertainmentnetwork. ... IDERDIGITA
Czym się różnią te dwie wersje że cena tej z pierwszego linku to 1/4 ceny tej z drugiego?
Żeby kupować w PS Store trzeba mieć podpięta kartę?

Jakie gry jeszcze możecie polecić?
Ktoś z Wrocławia zna jakieś miejsce z tanimi grami?

Z góry dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

1. Ustawień fabrycznych nie masz co przywracać.
2. Na PS3 masz profile i każdy wbija acziki osobno (jak na steamie, załóż po prostu nowy)
3. Załóż konto na PSN jak dobrze pamiętam obecnie można na tydzień bądź 2 wypróbować PS+ (ściągniesz wszystkie darmowe gry i możesz sobie pograć bez przeszkód przez ten czas tylko będziesz musiał podać kartę kredytową do tego i w ustawieniach od razu zapisz by ci automatycznie nie przedłużyło o 30 dni konta!)
4. Ja tam konta PS+ nie miałem korzystałem tylko z okresu próbnego i do niczego tak na dobrą sprawę ci nie będzie potrzebne póki nie wrzucą jakiejś fajnej gry)
5. Nówka oczywiście najlepsza tylko na allegro uważaj bo pełno podrób. Używany też będzie dobry jeśli jest sprawny i nie ma problemów z trzymaniem baterii.
6. Gier które możesz dostać na pc-cie nie kupuj na PS-a bo to raczej nie opłacalne (zawsze z pomocą emulatora pada z PS3 podłączysz kablem do PC-ta. Sterowanie jest dobre.
Zwykle w FPS-ach w ustawieniach można czułość gałek zmieniać zobacz czy nie ma takiej opcji.
Uncharted 1 nie grałem. 2 część jest super (jak dobrze pamiętam multi jest F2P i można je pobrać z PSN-a). Niestety 3 część zawodzi za dużo strzelania jak dla mnie choć złą grą nie jest.
Tekken-a weź oczywiście najnowszego o ile nie masz jakiejś super różnicy cenowej między poszczególnymi numerkami (najlepiej jak masz kolegę by pograć z online czytałem, że bywa różnie ale nie wiem jak wygląda sytuacja obecnie).
Do zakupów na PSN-ie możesz użyć doładowania po 100 zł jeśli nie chcesz podpinać karty (na allegro sprzedają po jakieś 90 zł a z kuponem z allegro -10 zł to i za jakieś 80zł kupisz). Zawsze z zużyciem triala PS+ możesz poczekać to jakiejś fajnej wyprzedaży bo to zwykle -10% do ceny gry.

Polecam Exclusivy oczywiście z tych co sam ograłem to będzie seria Metal Gear Solid (na PS3 jest część 4 oraz collection z reedycjami gier z PS2 i naprawdę warto bo póki nie wyjdzie na PC-ta Phantom Pain to nie ma z czym po prostu tej serii porównać), Catherine, Uncharted 2, seria Yakuza i masa JRPG-ie z serią Persona na czele.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2015, o 14:33 przez PiccoloPL, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Przywrócenie ustawień fabrycznych nie zaszkodzi. Załóż nowy profil i nowe konto na PSN, problem z trofeami poprzedniego właściciela będzie rozwiązany.

Co do celowania na padzie - gałki w używanych DS3 nie są zbyt precyzyjne, ale też ciężko oceniać, czy u Ciebie nie ma z tym większego problemu. Nie wiem jak w Enemy Front, ale w wielu grach są ustawienia czułości analogów, sprawdź tam i spróbuj dostosować do swoich potrzeb. Jeśli to faktycznie kwestia pada, to najlepiej byłoby zainwestować w nówkę lub jakiś solidny zamiennik, niektóre nieoryginalne pady sprawdzają się lepiej niż oryginalny DS3...

Co do gier - polecam Red Dead Redemption (moja ulubiona gra poprzedniej generacji), całą serię Uncharted (ale graną od 1 do 3, zaczynając od 2ki nie będziesz w stanie wrócić do grafiki z 1), God of War (grane po datach wydania gry, nie chronologicznie).

Jeśli chodzi o wymienione przez Ciebie produkcje, to w Maxa Payne'a i TR'a lepiej grało mi się na konsoli, niż na PC. O AC nawet nie wspominam, bo gra jest idealnie skrojona pod pada, a i z celowaniem nie ma tam problemów.

Tekken to gra przede wszystkim stworzona do grania kanapowego lub online, na PSN masz darmowe Tekken Revolution, gdzie możesz sprawdzić sobie jak to wygląda w praniu. Grafika i sam system walki jest niemal taki sam jak w "dużych" Tekkenach, więc potraktuj to jako demko.

Trial PS+ daje Ci dostęp do biblioteki "darmowych" produkcji. Czy warto? Moim zdaniem - warto. Koszt Plusa na 3 miesiące to jakieś 50-60 zł, czyli około 20 zl miesięcznie, w tym masz 2 gry na PS3 co miesiąc. Nawet za indie byłoby warto moim zdaniem, a czasami trafiają się perełki. Np. w tym miesiącu dostępna jest genialna Yakuza 4 i przyzwoity Thief (chociaż na PS3 działa podobno średnio).
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

PiccoloPL pisze: 3. Załóż konto na PSN jak dobrze pamiętam obecnie można na tydzień bądź 2 wypróbować PS+
Do tego jest potrzebna karta płatnicza/kredytowa. A tak się złożyło że moja dziewczyna pojechała do domu z netbookiem na którym mam dane do karty prepaid której używam do takich celów. Wolałbym nigdzie nie podawać danych karty na którą spływa wypłata :P Stąd też moje pytanie o przeniesienie save bo widziałbym to tak:
Kupuję konto na alledrogo (2zł to nie fortuna) -> pobieram grę/gry bo jednak trochę "ważą" -> ew. gram jak zdążą się pobrać -> wieczorem dziewczyna będzie przy kompie więc poda mi dane do karty prepaid -> zakładam własne konto i przenoszę save (opcjonalnie wystarczyłoby żeby dało się tylko aktywować gry na moim koncie tak żeby widziały te już pobrane bez ponownego pobierania).
Pytanie czy tak się da?
PiccoloPL pisze: Zwykle w FPS-ach w ustawieniach można czułość gałek zmieniać zobacz czy nie ma takiej opcji.
shav pisze: ...gałki w używanych DS3 nie są zbyt precyzyjne (...) w wielu grach są ustawienia czułości analogów...
Jest taka opcja, ustawiona na minimum :( Być może problem polega na tym że prawa gałka (celowanie) chodzi ciężej od lewej i przy ruchu z środka jest wyczuwalny przeskok co utrudnia płynne poruszanie. Poza tym szybkość przemieszczania się celownika nie zmienia się liniowo w stosunku do wychylenia gałki :/
shav pisze: Tekken to gra przede wszystkim stworzona do grania kanapowego
I do tego właśnie będzie służył :D Żeby pograć z kumplami przy piwku w przerwie od fify. Sprawdzę to Revoulution ^^

Reszta serii Yakuza też warta obadania?

A i jeszcze jedno, ocb. z tym wypożyczaniem kont z grą na alledrogo? W opisie jest coś o dostępie do konta przez 24h w tym czasie należy pobrać grę i usunąć konto. Jest też grupa na fb "gry na dysk" czy jakoś tak, zakładam że chodzi o to samo.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Ta sama nielegalna metoda działania co kupowanie kont na steamie byś mógł grę ściągnąć.
Awatar użytkownika
Redaktor
Kontakt:

Kupowanie kont na PSN jest niezgodne z regulaminem tej usługi. Co prawda Sony jest znacznie mniej restrykcyjne niż Microsoft i o banach za takie działania nie słyszałem, ale i tak bym się tym nie interesował. Ceny mogą wydawać się atrakcyjne, ale:
1) w wielu przypadkach udostępnianie gier polega na tym, że grasz na koncie osoby udostępniającej, nie zdobywasz trofeów na swoim profilu itd.,
2) nawet jeśli dostajesz grę "na własność" to możliwość jej pobrania masz jednorazowo - ściągniesz i grasz dopóki masz ją na dysku, usuniesz z dysku = papa, już nie pograsz.

Znacznie lepszym rozwiązaniem jest kupowanie używanych gier. Te na PS3 kosztują grosze (sam co jakiś czas kupuję coś do uzupełnienia kolekcji za 20-30 zł), a po ukończeniu możesz je odsprzedać, często nawet za taką samą kwotę.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Dobra, dzięki za rady i opinie. Nie będę kombinował z kontami, mam już dane do karty więc założę własne i skorzystam z triala PS+.
Przejdę się po kilku lombardach i sklepach z grami/konsolami żeby poszukać czegoś fajnego po taniości.
A i jeszcze co do tego Tomb Raidera, opłaca się wziąć tego za <25zł? To jest pełna wersja czy jakiś dodatek tylko?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz

shav pisze: 1) w wielu przypadkach udostępnianie gier polega na tym, że grasz na koncie osoby udostępniającej, nie zdobywasz trofeów na swoim profilu itd.,
Możesz to wyjaśnić? Myślałem, że jak kupisz takie konto od Janusza, to pobierasz grę na dysk, a on potem odpina je przez stronę Sony od konsoli. Czyli, że w grę możesz grać na każdym koncie na konsoli i bez problemu zdobywać trofea.

@Why666
25 zeta za TR to na konsoli nie jest zbyt wysoka cena. Nie wiem, jak wygląda sprawa z fizycznymi używkami (może są taniej). Na pewno pełna wersja - TR z PS+ nazywa się tak samo. Wydaje się, że to "goła" edycja, bez żadnych DLC. Ale na multi na PS3 się nie nastawiaj - nieraz framerate spada do nawet 5 FPS :V
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Jak ściągniesz grę z PSN-u to możesz w nią grać na każdym profilu (problemy za to mogą być w grze online bo np w batllefieldzie możesz grać online tylko na 1 podłączonym profilu). Sprawdzone w warunkach domowych na kontach braci.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Co do używki pierwszego AC - zamiast jedynki poszukaj od razu Revelations, niektóre egzemplarze to 2w1, tzn. na płycie jest i Revelations, i jedynka. Co do Uncharted - Jedynka nie ma PL, dwójka i trójka mają pełny Dubbing PL. Dwójka jest podobno najlepsza z całej serii, ja przeszedłem niedawno i powiem, że była świetna, ale trochę za krótka :P. Tekken - tak jak wszyscy, radzę Ci, żebyś ściągnął Revolution.

Tak BTW. to mnie też ciekawi bardzo ten system Slotów na Allegro. Znalazłem ostatnio slot Beyond Good & Evil HD za 5 zł, ale nie wiem, jak to działa w praktyce.
Awatar użytkownika
Redaktor
Kontakt:

Z tymi profilami są dwa, a właściwie trzy ich rodzaje.

1) Janusz z Allegro "wypożycza" konto, udostępnia je na pewien czas. Grasz sobie przez te 10-14 dni i nabijasz trofki na koncie Janusza. Po upływie tego czasu na konto już się nie zalogujesz i więcej nie pograsz. -> z takim typem aukcji spotykam się najczęściej przy szukaniu gier na PS4.
2) Janusz z Allegro udostępnia dane konta, pobierasz grę i grasz na swoim koncie. Dane z konta są zmienione po parunastu godzinach/paru dniach, dlatego na aukcjach jest dopisek, że masz X dni na pobranie gry. Grasz na swoim profilu, sejwy i trofea wpadają na Twoje konto. Po usunięciu gry tracisz do niej dostęp i już w nią nie pograsz. Jedynym rozwiązaniem jest kupno gry w PS Store lub ponowny zakup konta od Janusza.
3) Janusz z Allegro sprzedaję konto, wraz z wszystkimi danymi. Dodajesz nowy profil, pobierasz grę, grasz, usuwasz. Potem w razie potrzeby znowu pobierasz, usuwasz, itd. -> z takim działaniem spotkałem się dość rzadko, głównie z tego względu, że udostępniając gry do pobrania jednorazowo można doić kasę z jednego konta do oporu.
Awatar użytkownika
Robin Hood

PiccoloPL pisze: Jak ściągniesz grę z PSN-u to możesz w nią grać na każdym profilu (problemy za to mogą być w grze online bo np w batllefieldzie możesz grać online tylko na 1 podłączonym profilu). Sprawdzone w warunkach domowych na kontach braci.
Battlefield działa bez problemu, jeżeli konto z nim jest dodane na konsoli. Premium trójki też się dzieli (tylko na battlelogu tego nie widać, ale dodatki działają). Podstawka czwórki też nie ma problemu z grą online na kilku kontach (tylko każde z kont PSN musi mieć podpięte osobne konto Origin) - da się grać online z jednej kopii na dwóch konsolach.

@shav
Zdaje mi się, że pierwszy przypadek nie ma miejsca na PS3. Tam gry nie wołają co chwila o sprawdzanie licencji online (co zdaje się na PS4 ma miejsce), więc nawet jak nie będziemy mieć już danych do konta Janusza, to możemy grać.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Single w Batlefieldzie działa ale multi już nie. Brat kupił płytkę zainstalował kopie na swoje konto i sobie po sieci gra. Na moim profilu krzyczy o licencje czy coś (nie pamiętam raz sprawdzałem. Jakby co chodzi o Batlefield 3 nie wiem jak reszta.
Awatar użytkownika
Redaktor
Kontakt:

caezar25 pisze: @shav
Zdaje mi się, że pierwszy przypadek nie ma miejsca na PS3. Tam gry nie wołają co chwila o sprawdzanie licencji online (co zdaje się na PS4 ma miejsce), więc nawet jak nie będziemy mieć już danych do konta Janusza, to możemy grać.
Hmm, możliwe. Jeśli faktycznie tak jest, to sorry za wprowadzanie w błąd.
Awatar użytkownika
Robin Hood

PiccoloPL pisze: Single w Batlefieldzie działa ale multi już nie. Brat kupił płytkę zainstalował kopie na swoje konto i sobie po sieci gra. Na moim profilu krzyczy o licencje czy coś (nie pamiętam raz sprawdzałem. Jakby co chodzi o Batlefield 3 nie wiem jak reszta.
To jak w takim razie można byłoby grać online na używanej kopii? Może coś zbugowało się na konsoli, ale na pewno można z jednej płyty grać na kilku kontach. Być może chodzi o to, że nie pobrałeś online passa (chociaż on też się wlicza w sharing na konsoli, więc powinno go złapać z konta twojego brata)? Przed chwilą sprawdziłem i z jednej płyty (BF3) odpaliłem multi na kontach EU (dwóch), US i JP.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Nie wiem coś tam wyskakiwało o kodzie online ale to dawno było a i tak zagrałem z ciekawości w singla tylko jak to wygląda, za FPS-ami nie przepadam.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Nie ma sensu kupować kont z grami, fizyczne gry na konsole to genialna sprawa. Kupujesz grę na płycie, grasz 2-3 tyg, sprzedajesz np 10-20zł taniej i tak naprawdę nawet jeśli nówka kosztuje 200zł to ciebie to kosztuje tą różnicę + koszty przesyłki. Więc nówki to ok 25-30 zł a starocie które chodzą po kilkadziesiąt zł kosztują tyle samo przy sprzedaży więc 5zł za wysyłkę :)
Do tego za PS+ na rok kosztowało mnie 164 złote, wychodzi mniej niż 7 zł za grę pod warunkiem że nie ma żadnych crossbuy a takowe się też zdarzają. Jeśli tak jak ja masz PS3 PS4 i Vitę to wychodzi 2,30 zł za grę :)
Kombinowanie z kupowaniem kont jest w takim przypadku dla mnie wielkim bezsensem :)
ODPOWIEDZ