Spoiler:pokaż
ponieważ Łowcy tak intensywnie się udzielają w podobnych tematach to postanowiłem sam poprosić o radę.
Planuję sobie w końcu kupić porządny komputer stacjonarny do grania. Mogę wspomnieć, że nigdy nie było mi dane grać u siebie w full detalach w gry przez całe życie

Trochę się udało się zaoszczędzić pracując jeszcze podczas studiów, plus to co teraz się zarobiło po nich i odłożyłem sobie na samą budę tak 4000 +/- 200 zł. Dodatkowo będzie trzeba kupić monitor full HD 22-24 cale, ale na to i resztę peryferiów będzie osobny budżet, chociaż propozycję fajne w przedziale 500-700 zł chętnie usłyszę.
Ogólnie w wolnych chwilach po pracy studiowałem co też się działo w świecie hardware przez ostatnie 10 lat i pewne propozycje do weryfikacji mam.
I konkrety:
Budżet 4000-4200 zł na samą budę
Zakup jakoś w połowie stycznia. Miał być teraz, ale się tak porobiło, że firma mi zalega jedną wypłatę i nie mogę się ot tak teraz spłukać.
Ze starego komputera* nadaje się do użytku jedynie nagrywarka DVD, więc potrzebuję praktycznie wszystko.
Posiadam stary 17 calowy monitor (nie panoramiczny), który służy mi przy pracy na lapku jako dodatkowy do wyświetlania dokumentów/Internetu - na nowym też fajnie by było siedzieć na dwóch monitorach.
Także miło widziane propozycje monitora za 500-700zł. W nich za bardzo nie grzebałem póki co, ale fajnym wydaje mi się TEN.
Zastosowanie to głównie gry, do reszty mam laptopa/tablet.
Instalować będę win 7 x64, raczej nie chcę wydawać pieniędzy na win 8.1, kiedy na horyzoncie win 10 (a darmowego update chyba nie będzie).
Zdecydowałem się jednak na zestaw pod OC czytając wiele opinii na ten temat, że w dzisiejszych czasach nie jest to aż takie trudne i od razu komp w ogniu nie stanie. Sam OC nigdy nie robiłem, bo i nie było na czym, ale #yolo, najwyżej będzie pretekst do rzucenia się pod pociąg jakbym spalił nowo zakupiony komputer.
Chciałbym, aby przynajmniej 5 lat komputer posłużył. I tak pewnie będę grał w to co mam (wiele tytułów czeka do zaliczenia albo przejścia jeszcze raz na full detalach), z nowości przyszłorocznych to oprócz GTA V, Wiedźmina 3 i nowego Batmana szczególnego parcia nie odczuwam na nic więcej, więc przynajmniej te tytuły mają przyzwoicie działać na high.
*jest to wielki kalkulator, którzy przy odpalaniu wydaje odgłos potrafiący przyćmić startującą rakietę kosmiczną
Propozycje:
Procesor:
Intel Core i5-4690K - 969 zł
Wybór raczej oczywisty przy podkręcaniu, mam rację?
Płyta Główna:
I tutaj jest problem - za dużo tego

rozbieżność cenowa też jest spora, ale jeśli któryś droższy model miałby mi wyjątkowo dopomóc to rozważę
MSI Z97-G43 385 zł
Gigabyte GA-Z97-HD3 369 zł
MSI Z97 GAMING 3 475 zł
Asus Z97-P Z97 369 zł
Chłodzenie:
SilentiumPC Grandis 150 zł
Thermalright HR-02 - Macho - Black White 185 zł
Raijintek EreBoss 145 zł
Wielu poleca tego Macho, ze względu na spora wydajność
RAM:
Team Group Vulcan Orange 2x4GB 2400MHz DDR3 CL11 311 zł
G.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz CL10 369 zł
Tu nie wiem czy przy takich wartościach różnica w grach będzie na tyle odczuwalna by brać te droższe, z mniejszymi opóźnieniami.
Grafika
Gigabyte GeForce G1 Gaming GTX 970 1529 zł
Zotac GeForce GTX 970 1399 zł
MSI odrzuciłem, bo niby cewki piszczą; ZOTAC fajnie wypada, ze względu an 5 lat gwarancji, G1 niby najwydajniejsza (?)
rozbieżności cenowe jednak są spore, dla mnie atutem byłoby dobre chłodzenie, nieco głośniejszą pracę jakoś przeżyję
Dysk HDD
Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache 219 zł
Podobno mniej awaryjne niż Seagate.
Dysk SSD
Plextor M6S 128GB SATA3 (520/300MB/s) 295 zł
Crucial M550 128GB (550/350MB/s) 329 zł
SSD chciałbym jednak wcisnąć w budżet i chyba wybiorę Plextora, ogólnie 128GB powinno mi wystarczyć na system + Guild Wars 2, reszta na HDD pójdzie.
Zasilacz
Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular 209 zł
Thermaltake Smart SE Modular 630W 80+ Bronze 245 zł
Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular 259 zł
Antec True Power Classic GOLD 550W 299 zł
630W to nie będzie aż nadto? W łączenie kart się raczej bawić nie będę a do kręcenia to i podobno ten Thermaltake Smart SE 530W wystarczy, chociaż Cooler Master też ciekawy, Antec ktoś tutaj na forum polecał, ale on nie jest modularny.
Obudowa:
SilentiumPC Gladius X60 Pure Black 239 zł
Tutaj jestem raczej zdecydowany. Myślałem jeszcze nad Gelid Darkforce, ale nie mają go na stanie. Jednak czytnik kart, dysków 2,5 i 3,5 cala, regulator obrotów, filtry, stabilność konstrukcji i możliwość montażu dodatkowych wiatraków zdecydowanie mnie przekonują.
Dodatkowo:
Fajnie, jakby kolorystycznie komponenty do siebie pasowały, nie chcę mieć barwnej mozaiki.
Za OC zabrałbym się dopiero po jakimś czasie (póki co nie miałbym nawet kiedy się w to wdrożyć). Dlatego myślę, czy kupować już teraz chłodzenie dodatkowe, czy może później zakupić je osobno + dobrą pastę i próbować zamontować samemu, jak myślicie?
Myślałem też nad dokupieniem SSD po czasie, wraz z chłodzeniem, ale średnio mi się widzi stawianie systemu na nim od nowa.
Warto zainwestować później w wiatraczki na górę obudowy, do wyciągania ciepłego powietrza? I jakie niezbyt drogie polecacie?
I to póki co type, chociaż mam wrażenie, ze o czymś zapomniałem

Proszę o pomoc