Gry w niskich rozdzielczościach sie minimalizują

dKc
Awatar użytkownika
dKc
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Witam,

Mam monitor 24" i rozdzielczość na windowsie 1920x1080.
No i mam taki problem - kiedy odpalam grę, która ma jakąś rozdzielczość mniejszą niz 1280 x **** to gra startuje zminimalizowana - ikonka na pasku zadań się pojawia, czasem nawet słychać dźwięk, ale nie mogę jej zmaksymalizować. Pomaga zmiana rozdzielczości systemu z 1920 na niższą, np. 1280 x 768. Wtedy mogę zmaksymalizować grę do fullscreena i grać. Mogę tak zmieniać podczas gry rozdzielczość, to działa ok...

...Ale ikonki na pulpicie mi się rozwalaja i muszę potem je od początku ustawiać :)

Pytanie czy mogę to jakoś poprawić albo chociaż usprawnić, żeby rozdzielczość systemu dopasowywała się do rozdzielczości z gier? Coś takiego, żeby rozdzielczość windowsa tuż przed włączeniem starszej gry (bo w większości wypadków dotyczy to starszych gier) się zmieniała? Jakiegoś oprogramowanie, specjalne sterowniki albo coś?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Cześć.

Uruchom msconfig.exe i spróbuj powyłączać niepotrzebne rzeczy z autostartu oraz z usług, ale pamiętaj o tym, by nie ingerować we wszystko od Windowsa.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz

@UP
A co mu to da? Zresztą, taką radę jak twoja można o kant tyłka rozbić - "pamiętaj, aby nie ingerować we wszystko od Windowsa".
PS
Posty w HydeParku się nie nabijają.

Co do tematu, wiem jedynie, że istnieją programy, które potrafią zapisywać rozmieszczenie ikonek na pulpicie i potem ich przywrócenie, ale niestety nazw nie pamiętam.
Możesz też posprawdzać ustawienia sterownika karty graficznej, zapewne tam leży przyczyna problemu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

A czy ja nabijam posty? Mi to pomogło, jemu nie musi. Nie jestem jakimś specjalistą, ale widzę, że Ty musisz się dowartościować. Jak pamiętasz, że istnieją programy TO PODAJ ICH NAZWĘ.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

@dKc
Napisz jakie podzespoły masz i o jaką grę chodzi. Może być to jej wina.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Może coś takiego spróbuj? Nie wiem czy zmiana z -w na -f uruchomi grę w trybie pełnoekranowym, ale nawet jeśli nie - Alt+ Enter pomagają ;p
Right-click on the SimCity shortcut in the Windows Start Menu and choose Properties
Select the shortcut tab
Click on the "Target:" field, and scroll to the end.
Add a space after the double-quote and then type your desired parameters. Available command line parameters are:
-w [Start in windowed mode]
-r:XXXXxYYY [Set resolution to XXXXxYYY, e.g. –r:1024x768 would set it to 1024x768]
The full target field would look like this (depending on your installation folder:
"C:\Program Files (x86)\Origin Games\SimCity\SimCity\SimCity.exe" -w -r:1024x768
Click the OK or Apply button to save your changes.
Launch the game by clicking on the shortcut.
dKc
Awatar użytkownika
dKc
Robin Hood

ShFil pisze: @dKc
Napisz jakie podzespoły masz i o jaką grę chodzi. Może być to jej wina.
Ech po raz setny napiszę :)

Radeon 6670 HD 1GB DDR5,
Monitor LG E2442V-BN - 24"

A gra to np Fahrenheit (1280), wcześniej miałem ten problem z którymś Call od Duty: Modern Warfare 2 chyba, Diablo 2 (ten to ma 800x600).

Tak sobie myślę, że może da się jakoś zrobić, żeby te gry startowały w ich rozdzielczościach, ale nie na fullscreenie tylko w okienku? Co? Da sie to jakoś globalnie ustawić?

//edit
@up: Sorry, nie przeczytałem tego posta, ale działa ten sposób! :D Na Fahrenheicie i Diablo 2 minimalizuje do okienka. Póki co wystarcza mi ten skrót. Dzięki!:)
ODPOWIEDZ