Uwaga na tabletowych biznesmenów z allegro

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

W ostatni weekend w wielu sklepach (np. X-com, Komputronik,Media expert,Sferis), była promocja na topowy tablet Samsunga, Galaxy Tab S 10,5. (-50% dotychczasowej ceny)
Każdy użytkownik, mógł go kupić jeden za ok 945zł... Jednak już dzisiaj na allegro można, zobaczyć wysyp nowych, zafoliowanych tabletów od prywatnych osób za ok 1,4k zł sztuka.

Nie bądź trąba...Nie daj zarobić czereśniakom. Na stronie X-comu nadal widnieje cena 945zł, ale towaru brak. Ja osobiście liczę na dostawę nowego towaru po ok 1k zł sztuka :)
delirein
Awatar użytkownika
delirein

Z tego co czytałem, to była jak na razie jednorazowa akcja i nie będzie dostaw po takiej cenie - gdzieś cytowali przedstawiciela samsunga, chyba na spiderswebie albo na antywebie
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Taki koniec tej promocji był pewny :D Tak samo jak z darmowymi grami sprzedawanymi na allegro w tysiącach sztuk, czy sprzedażą kodów z AMD silver z okazjonalnego rozdawania na alienwarearena. Szkoda tylko, że większość osób nie siedzi w temacie i kupi okazyjnie komuś na prezent itp nabijając konto takim cwaniakom.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Jak się nie załapało na tą okazję to i tak lepiej kupić za 1,4k niż 1,9k. Takie prawo ekonomi - próbujesz kupić jak najtaniej by sprzedać możliwie najdrożej.
Czekać można też równie dobrze z każdym sprzętem elektronicznym i 10 lat, w tedy na bank kupisz go za grosze.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Promocja miala trwac do niedzieli, ale w gruncie rzeczy juz kolo 13 w piatek tabletow w wiekszosci sklepow nie bylo. Mi udalo sie kupic dla siebie w sumie swinskim fartem.
Mix
Awatar użytkownika
Mix
Predator
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

co na to urzad skarbowy ? :>
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

W moim sklepie mieliśmy tego około 1900 sztuk - na 20 tysięczne miasteczko. Wszystko się rozeszło i teraz kilka uwag:
1. Promocja trwała do 10.08 czyli w niedziele był ostatni dzień promocji.
2. Cena oficjalnego kanału dystrybucyjnego, takiego jak np. w Media Expert wynosiła 799 zł - x-kom był pośrednikiem po sferisie i już brał marżę.
3. Dodatkowo w Media Expert na pewno, nie wiem jak w innych sklepach było można dokupić oryginalne akcesoria z -20%.
4. To nie taka pierwsza akcja nie dawno można było kupić S3 za 599 zł oraz S4 za 949 zł.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

MSKOTOR pisze: Szkoda tylko, że większość osób nie siedzi w temacie i kupi okazyjnie komuś na prezent itp nabijając konto takim cwaniakom.
Jakim cwaniakom? Na tym polega handel: wykorzystać okazję i kupić tanio a sprzedać drożej.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Na tym polega sprzedaż w ogromnej ilości sklepów na allegro i nie tylko. Na tym polega przede wszystkim sprzedaż w normalnych sklepach. Czemu nie dawać zarobić "czereśniakom"? To zamiast 1400 najlepiej dać 1900 zł? To ich sprawa za ile go będą sprzedawać i nasza sprawa za ile my kupimy. To my decydujemy czy to kupimy. To, że ktoś kupił za 900, to nie obliguje go by sprzedać za tyle. Tak samo jest z hejtami wszelkiej maści *zadkuku* - kupuję grę w formie np klucza, gifta, whatever po czym po tygodniu dana gra jest za darmo do przypisania na Steamie przez jeden, dwa dni. Miesiąc później próbując sprzedać moją kopię (kupioną wcześniej, w formie klucza) otrzymuję lawinę hejtu pryszczatych gimbusów, żeby ludzie nie kupowali "bo gra była za darmo". Co z tego? To, że gra była za darmo do przypisania przez krótki okres czasu ma obligować mnie, żebym mój, kupiony za własne pieniądze klucz do gry oddał innym za darmo zamiast go sprzedać?
mru
Awatar użytkownika
mru
Robin Hood
Podziękował: 79 razy
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Mocno ryzykowne jest kupować na allegro nowe towary powyżej 1000zł od prywatnych osób. Mało który z tych "byznesmenów" odprowadzi podatek, a w takim wypadku to na kupującym ciąży obowiązek jego zapłaty.
W każdym razie to producent powinien zadbać żeby akcja promocyjno-marketingowa na którą wyłożył $ miała jak największy odbiór i maksymalnie utrudnić multi zakupy takim typkom.
Awatar użytkownika
Łowca

Ja po prostu uważam to za nieetyczną praktykę, gdyż moim zdaniem celem promocji była sprzedaż tabletów osobom prywatnych dla własnego użytku, a nie ich dalszą odsprzedaż na allegro... Dla mnie to jest po prostu strzał w stopę dla Samsunga, gdyż patrząc po forach, wiele osób twierdzi, że urządzeń było bardzo mało, przez to w necie jest więcej hejtu. Spotkałem się z wieloma wpisami typu "Samsung rzucił kilka tabletów i polaczki bijcie się". Cierpi PR,gdyż osiągnięto odwrotny cel niż zamierzono.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Andrusza pisze: Dla mnie to jest po prostu strzał w stopę dla Samsunga, gdyż patrząc po forach, wiele osób twierdzi, że urządzeń było bardzo mało, przez to w necie jest więcej hejtu, cierpi PR, osiągnięto odwrotny cel niż zamierzono. Spotkałem się z wieloma wpisami typu "Samsung rzucił kilka tabletów i polaczki bijcie się".
To znaczy że co powinien zrobić Samsung? Wynająć detektywów, którzy mieliby sprawdzić, czy ten kto kupił tablet używa go, czy może odsprzedał - i wtedy zażądać zwrotu urządzenia? :E

Macie wy problemy. Ktoś kupił, ktoś sprzedał, ktoś zrobił komuś prezent. A tu jakiś ból d*py, bo co? Nie udało się kupić w promocyjnej cenie? Bywa. Zazdrość, że nie miało się hajsu, żeby "zainwestować" w towar i sprzedać na allegro? :E

Mam wrażenie, że nawet jakby Samsung dopłacał do tych tabletów, to i tak dla wielu byłby to "strzał w stopę" i "kąpromitacja". Radzę zmienić miejsca przebywania, żeby nie nabawić się takiego skrzywionego postrzegania otoczenia.
Awatar użytkownika
Łowca

Boże ludzie, każdy może zrobić z kupionym tabletem co chce... Jeżeli Facet XYZ kupił 5 tabletów za 900 i sprzedał po 1400 co z tego? Był szybszy od innych trafił na okazje i jeszcze zyskał na tym.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

smugglersun pisze: Na tym polega sprzedaż w ogromnej ilości sklepów na allegro i nie tylko. Na tym polega przede wszystkim sprzedaż w normalnych sklepach. Czemu nie dawać zarobić "czereśniakom"? To zamiast 1400 najlepiej dać 1900 zł? To ich sprawa za ile go będą sprzedawać i nasza sprawa za ile my kupimy. To my decydujemy czy to kupimy. To, że ktoś kupił za 900, to nie obliguje go by sprzedać za tyle. Tak samo jest z hejtami wszelkiej maści *zadkuku* - kupuję grę w formie np klucza, gifta, whatever po czym po tygodniu dana gra jest za darmo do przypisania na Steamie przez jeden, dwa dni. Miesiąc później próbując sprzedać moją kopię (kupioną wcześniej, w formie klucza) otrzymuję lawinę hejtu pryszczatych gimbusów, żeby ludzie nie kupowali "bo gra była za darmo". Co z tego? To, że gra była za darmo do przypisania przez krótki okres czasu ma obligować mnie, żebym mój, kupiony za własne pieniądze klucz do gry oddał innym za darmo zamiast go sprzedać?
Widzę obraziłeś się bo sam jesteś jednym z tych "cwaniaczków", luzuj troszkę :E
Awatar użytkownika
Łowca

upperi pisze: Mam wrażenie, że nawet jakby Samsung dopłacał do tych tabletów, to i tak dla wielu byłby to "strzał w stopę" i "kąpromitacja". Radzę zmienić miejsca przebywania, żeby nie nabawić się takiego skrzywionego postrzegania otoczenia.
Moim zdaniem promocja nigdy nie powinna się zdarzyć, gdyż w Polsce to się mogło skończyć, tak jak się skończyło (znaczy się trwa w najlepsze na allegro)
Ja ogólnie byłem bardzo napalony na ten tablet i miałem go kupić w zeszłym tygodni, gdy kosztował ponad 2k. Jednak dopiero wczoraj wieczorem usiadłem i mocno mnie zdziwiło, że cena w ciągu tygodnia spadła o kilkaset złotych. Ogólnie jestem zniesmaczony i ostatecznie kupiłem Ipada 4 generacji, bo na pewno, żadna moja złotówka nie powędruje do pseudo sprzedawców, którzy nie mają nowet odwagi napisać w aukcji "Kupiłem dużą ilość po okazyjnej cenie, więc sprzedaję", tylko kłamstwa typu "nie spodobał mi się" , " nieudany prezent" , "rozmyśliłem się".
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

No właśnie, źli sprzedawcy, powinni go sprzedawać o połowe taniej niż go kupili!

@mightydong
sam o tym myślałem na początku, ale koniec końców JEDEN tablet zastąpił mi leciwego ipada.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Ja kupiłem 3 sztuki (na więcej fundusze nie pozwoliły :P). Ale powiem szczerze, że ciężko było je dorwać we Wrocławiu. 2 sprzedam a 3cia wyjdzie dla mnie za darmo :) Cóż taki jest biznes a cebulaki którzy narzekają, że ktoś kupił tanio drożej sprzeda zapewne nie zalapali się na promocje i narzekają.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

@Andrusza - czyli chciałeś wydać na tablet 2 tysiące, wczoraj wieczorem raz jeszcze sprawdziłeś cenę i okazało się, że można kupić go za 1 400 zł. Po dokładniejszym sprawdzeniu okazało się, że przegapiłeś promocję, w której mogłeś kupić ten sprzęt za niecały tysiąc. I tak cię to zniesmaczyło, że kupiłeś sprzęt innego producenta, bo gardzisz pseudo-sprzedawcami.

WTF? To już w normalnych sklepach nie ma tych tabletów za 2 tysiące? Brzydzisz się sprzedawców z allegro to plwaj na ich ofertę i kup tak jak planowałeś za 2 tysiące.

Widzę, że niektórzy mają jakieś dziwne emocjonalne przygody podczas kupna sprzętu komputerowego :E
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 249 razy
Podziękowania: 393 razy
Kontakt:

Patrzę na tą bezsensowną dyskusję i dochodzę do wniosku, że niektórzy nie pojmują reguł handlu.
To jest normalne, że handlarz kupi taniej, sprzeda drożej, że popyt wpływa na podaż i odwrotnie...
że woda jest mokra a niebo niebieskie... tylko po co ta gadanina ?
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

k88pl pisze: Ja kupiłem 3 sztuki (na więcej fundusze nie pozwoliły :P). Ale powiem szczerze, że ciężko było je dorwać we Wrocławiu. 2 sprzedam a 3cia wyjdzie dla mnie za darmo :) Cóż taki jest biznes a cebulaki którzy narzekają, że ktoś kupił tanio drożej sprzeda zapewne nie zalapali się na promocje i narzekają.
Na Bielanach Wrocławskich w niedzielę ok 13 były w każdym sklepie, tak jakby nikt nie wiedział o promocji, potem w Arkadach wieczorem też widziałem, że były ;)
ODPOWIEDZ