Dysk SSD - czy jest sens kupować
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Witam. Jak w temacie. Ponoć najlepsze są Cruciale tak do 250 zł, więc wyboru zbytniego nie ma w tym przedziale, a więcej raczej nie miałbym zamiaru dać. Główne zastosowania to gry komputerowe, ale z tego co czytałem w necie to różnicy wielkiej on nie robi - jakieś szybsze wczytywanie o ułamki sekund jest dla mnie bez znaczenia. Jedynie na system byłby dobry, bo zanim system odpali (zniknie taki efekt wczytywania wszystkiego) to trochę minie. 70 GB na system jednak w zupełności wystarczyłoby, bo tak to płacę za dodatkowe niepotrzebne gigabajty, skoro nie miałbym z nich wielkiego użytku i w grach mało to się sprawdza. Najwięcej gram w CS:GO, ale kiedyś w BF3/4 i Wiedźmina 3 również by coś pograł, choć nie wiem czy oprócz CS-a jeszcze by się coś zmieściło, biorąc pod uwagę że same 70 GB byłoby wyłącznie partycją systemową. Aktualnie system mam zainstalowany na dysku z SATA II, a posiadam jeszcze dysk z SATA III, więc może dlatego tak przymula system. Dlatego nie wiem czy jest sens dawać te 250 zł, wydatków na PC będę miał bardzo dużo i trochę hajsu na to przeznaczę czy przeinstalować system na SATA III. Czy różnica SSD byłaby jakaś kolosalna? 250 zł drogą nie chodzi, poza tym za to można mieć 10x większy normalny dysk, a skoro jedynie pod system byłby dobry to czy tak się wgl opłaci? Zbytniego wyboru w tych dyskach nie ma, jakby był jakiś mniejszy, tańszy i w miarę sprawdzony dysk SSD to pewnie bym wziął.
Podaj model dysku, to się dowiesz czy byłaby kolosalna różnica.
http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial- ... d1-645068/
Najlepszy w tej cenie, generalnie przydatna sprawa jak chcesz coś szybko zgrać z pendrive, odpala się O WIELE szybciej, gry i wszystko co tam masz włącza się dosłownie w ułamek sekundy, generalnie warto.
http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial- ... d1-645068/
Najlepszy w tej cenie, generalnie przydatna sprawa jak chcesz coś szybko zgrać z pendrive, odpala się O WIELE szybciej, gry i wszystko co tam masz włącza się dosłownie w ułamek sekundy, generalnie warto.
- Discord: sergeron#0799
- Podziękował: 139 razy
- Podziękowania: 144 razy
- Kontakt:
Nie znam się na tym, ale też się tym interesowałem i zapamiętałem tyle, że w przypadku SSD nie płacisz za "niepotrzebne" gigabajty, bo im większy dysk tym lepiej działa. Poza tym też się chętnie dowiem jaki SSD kupić, bo myślałem nad Goodram C50 120GB.
- Podziękował: 50 razy
- Podziękowania: 78 razy
- Kontakt:
Kiedyś sam się nad tym zastanawiałem, aż w końcu kupiłem 40GB (wtedy były w podobnej cenie co dziś 128GB) I powiem Ci, że nie żałuję. Mój jest i tak na pewno wolniejszy niż ten z linka wyżej, ale różnica jest kolosalna. Może nawet nie w grach, bo te w większości odpalam z innego dysku, ale ładowanie systemu, szybkość odpalania różnych programów, ogólna sprawność i szybkość chodzenia po systemie jest o niebo lepsza niż na dysku talerzowym. Widać to nawet na przykładzie laptopa żony, który był kupiony mniej więcej w tym samym czasie co mój piec. Jej już system potrafi zamulić, a mój wciąż działa jak na początku. Także uważam, że zdecydowanie warto.
- Podziękowania: 2 razy
Dokładnie to co napisał wyżej Dante41k. Też nie wyobrażam sobie, żeby teraz system zainstalować na dysku talerzowym. Po prostu to trzeba samemu sprawdzić jak taki SSD się sprawuje. Ja sam niedawno dokupiłem dysk do swojego komputera. Jest to Plextor 128GB. Mam na nim zainstalowanego Windowsa, a dysku HDD używam jako magazyn danych (multimedia, gry itd). Wcześniej zdarzało się że przeglądarka potrafiła zmulić, niektóre procesy typu kopiowanie danych trwały dłużej, również system włączał się wolniej. Jak zakupiłem dysk SSD to po prostu nie mogłem uwierzyć, że wszystko może chodzić tak sprawnie.
Także moim zdaniem, jeśli ktoś ceni sobie komfort pracy i szybkość wszelakich procesów systemowych to jak najbardziej warto. W grach również można uświadczyć jakieś tam różnice. Przykładowo zainstalowany Skyrim z wieloma modami na dysku SSD jakoś wszystkie te modyfikacje lepiej ogarniał.
SSD - System / HDD - Magazyn danych to imo świetne rozwiązanie
Także moim zdaniem, jeśli ktoś ceni sobie komfort pracy i szybkość wszelakich procesów systemowych to jak najbardziej warto. W grach również można uświadczyć jakieś tam różnice. Przykładowo zainstalowany Skyrim z wieloma modami na dysku SSD jakoś wszystkie te modyfikacje lepiej ogarniał.
SSD - System / HDD - Magazyn danych to imo świetne rozwiązanie
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
Posiadam Samsung 840 Pro.
System - Windows 8, z aplikacjami Norton 360, Garmin Connect, X-fi Console + Dellowe aplikacje startuje w 7sekund.
Polecam. 5 lat gwarancji, przedtem miałem dysk 5400 prm, następnie przesiadłem się na 840pro i jest rakieta.
Do tego połaczenie via usb 3.0 1 TB zewnętrzny i wszystko śmiga aż miło.
Podsumowując:
Poczekaj. Uzbieraj.
Polecam 840pro. Nawet 128GB starczy Ci na win 8.1 + aplikacje + battlefield 3 premium + Thief (2014) na ssd - i jeszcze mam wolne miejsce (pare GB).
Zrobić możesz tak jak ja:
SSD na system, aplikacje + jedna, dwie gry "najważniejsze", reszte daj na usb 3.0(jeśli lapek) na zewnętrzny i będzie śmigać.
W przypadku pytań - służę pomocą via Steam/PW.
System - Windows 8, z aplikacjami Norton 360, Garmin Connect, X-fi Console + Dellowe aplikacje startuje w 7sekund.
Polecam. 5 lat gwarancji, przedtem miałem dysk 5400 prm, następnie przesiadłem się na 840pro i jest rakieta.
Do tego połaczenie via usb 3.0 1 TB zewnętrzny i wszystko śmiga aż miło.
Podsumowując:
Poczekaj. Uzbieraj.
Polecam 840pro. Nawet 128GB starczy Ci na win 8.1 + aplikacje + battlefield 3 premium + Thief (2014) na ssd - i jeszcze mam wolne miejsce (pare GB).
Zrobić możesz tak jak ja:
SSD na system, aplikacje + jedna, dwie gry "najważniejsze", reszte daj na usb 3.0(jeśli lapek) na zewnętrzny i będzie śmigać.
W przypadku pytań - służę pomocą via Steam/PW.
- Podziękował: 41 razy
- Podziękowania: 21 razy
- Kontakt:
Podobnie jak koledzy powiem - przy wymianie zadnego elementu nie poczujesz takiej roznicy jak przy zmianie talerzy na ssd. Ja mam teraz 128gb (ocz vertex4), wystarcza na system, programy, gry. Z tym, ze ja nie instaluje wiecej jak 3-4 gier naraz. W przypadku ssd jest tylko taka sprawa - jesli sa zapchane zuzywaja sie szybciej. No i dla dluzszego utrzymania ssd w dobrym stanie warto pliki tymczasowe poprzenosic na hdd. Chociaz przy obecnej technologii nie ma to juz wiekszego znaczenia. W tym momencie kupowanie dysku ponizej 100gb jest juz nieoplacalne, ja teraz osobiscie bralbym 256gigowego cruciala za niecale 400.
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 18 razy
- Kontakt:
elano1000 w sumie to sam odpowiedziałeś sobie na pytanie: w grach nie poczujesz wielkiej różnicy, ot ciut szybciej Ci się wczyta. Natomiast jeśli zależy Ci na ogólnej wydajności systemu to nawet nie masz co się zastanawiać. Różnica jest po prostu kolosalna. Kup sobie Crucial M500 - ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny, albo ADATA SSD XPG SX900 ma 8 gb więcej, a cena prawie ta sama.
Crucial M500 jak najbardziej z tych tańszych, ADATA odradzam sporo reklamacji i dane o wydajności podawane przez producenta to fikcja, osobiście poleca Plextor ale mało opłacalne cenowo są.
- Podziękował: 11 razy
- Podziękowania: 16 razy
- Kontakt:
Kiedyś miałem OCZ Vertex 2 i nie polecam. Wysyłałem na gwarancji, bo był fabrycznie zwalony. Zresztą nie tylko moja sztuka.
Kolega jakiś czas po mnie kupił sobie Vertexa 3 i Agility 3 (bodaj). Też sie naczytałem o problemach.
Aktualnie siedze na Samsungu 840 EVO.
Kolega jakiś czas po mnie kupił sobie Vertexa 3 i Agility 3 (bodaj). Też sie naczytałem o problemach.
Aktualnie siedze na Samsungu 840 EVO.
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Mniejszych niż 120GB nie ma sensu kupować, 250 zł to nie jest dużo. Najlepiej kupić sprawdzone konstrukcje o małej awaryjności jak np. wspomniany Crucial M500. Dla zwykłego zjadacza chleba różnice w wydajności poszczególnych dysków są niezauważalne.
Sam posiadam Intel 330 120GB ( od półtora roku), bratu natomiast wybrałem M500 kilka miechów temu. Zastanawiałem się nad tym goodramem ale wolałem nie robić za testera.
Sam posiadam Intel 330 120GB ( od półtora roku), bratu natomiast wybrałem M500 kilka miechów temu. Zastanawiałem się nad tym goodramem ale wolałem nie robić za testera.
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowania: 17 razy
- Kontakt:
Jeszcze przez 2 godziny na X-kom.pl jest Plextor M5 PRO za 299 zł. To jeden z najszybszych SSD na SATA 3.
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowania: 17 razy
- Kontakt:
@up
Może i tak, ale to już zależy od potrzeb. Za 250GB trzeba by zapłacić min. 400zł, w ten sposób to można dokładać w nieskończoność.
A jeśli chodzi o tani SSD, to chyba lepiej kupić M500.
Może i tak, ale to już zależy od potrzeb. Za 250GB trzeba by zapłacić min. 400zł, w ten sposób to można dokładać w nieskończoność.
A jeśli chodzi o tani SSD, to chyba lepiej kupić M500.