Cześć,
Mam problem z kartą Msi R7 260X, a mianowicie: gdy odpalam na internecie stream jakiegoś gracza (ze strony twitch.tv), karta nie działa w pełni, stream się zacina itd. Problem nie występuje kiedy dodatkowo włączę jakąś grę (przykładowo League Of Legends), wtedy nic się nie zacina. Myślę, że dzieję się to przez tą technologie oszczędzania energi od AMD - karta podczas "nic nie robienia" nie pobiera energii. W Catalyst Control Center nie widzę żadnej opcji wyłączenia tego, w windowsie ustawiony mam tryb high performance.
Może ktoś wie jak to naprawić?
Na koniec specyfikacja mojego komputera:
CPU: Intel i3 3225 3,3Ghz
MOBO: Msi B75A-G43
RAM: Goodram 4GB 1333Mhz CL9 x2
PSU: Chieftec 550W
I oczywiście MSI R7 260X.
Karta MSI R7 260X nie działa na 100%
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania: 17 razy
- Kontakt:
Spróbuj w biosie wyłączyć zintegrowaną karte graficzną która masz razem z procesorem, chodzi mi o intela HD 4000, powinno być coś w stylu Integrated Peripherals / Graphics
W biosie mam takie kategorie, ale nie ma tam opcji wyłączenia integry. Mój internet to 60/6, więc on nie może być problemem. Sterowniki od integry odinstalowane, więc system nie powinien jej widzieć.
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania: 17 razy
- Kontakt:
po tym " Problem nie występuje kiedy dodatkowo włączę jakąś grę (przykładowo League Of Legends)" twierdzę że z internetem nie miał problemu dlatego sugeruję wyłączenie zintegrowanej grafiki

A jak zachowują sie filmy 1080p lub więcej na youtubie?
Sprawdź jeszcze w opcjach Catalyst, nie wiem jak dokładnie to będzie wyglądało ale w może w zasilaniu coś powinno również być o maksymalnej wydajności w nvidii jest to w ustawieniach 3d i są wybory między kartami graficznymi globalnie albo dla określonego programu.
- Podziękował: 11 razy
- Podziękowania: 16 razy
- Kontakt:
To co reaper napisał o integrze woła o pomste do nieba...
Na początek w opcjach flasha (prawym na odtwarzacz na twitchu
ustawienia
1. zakładka) odznacz "Włącz przyśpieszenie sprzętowe". W ten sposób decode streamu będzie odbywał się przy wykorzystaniu CPU (z pominięciem grafiki). Jeśli problem przestanie występować to będziesz wiedział, że to wina GPU. Jeśli problem dalej będzie występować to przyczyny będzie trzeba szukać gdzie indziej.
Na początek w opcjach flasha (prawym na odtwarzacz na twitchu

Odpaliłem film 1440p na YT - zero problemu. Nie ma nic o zasilaniu w Catalyst, grafika ustawiona na high performance. Wykonałem również to, co zalecił komarEX - jest tak samo jak było. Dodam jeszcze, że problem występuje na każdym streamie.
Sprawdziłem na Operze, problem dalej występuje.
- Kontakt:
Sprawdzimy teraz czy to na 100% nie jest winny twój ISP.
Istnieje taki programik, który pozwala odpalać streamy z twitcha w playerze VLC (generalnie polecam, może ci się spodoba).
1. Pobierasz programik LiveStreamer - https://github.com/chrippa/livestreamer ... -setup.exe
2. Pobierasz VLC - http://get.videolan.org/vlc/2.1.3/win32 ... -win32.exe
3. Instalujesz oba.
4. (Może być wymagany restart PC teraz, żeby cmd ogarnął, że ma livestreamera.)
5. Odpalasz wiersz poleceń - Uruchom
cmd
6. Wpisujesz "livestreamer <link_do_kanalu_twitcha> best", powinno to odpalić VLC z podanym mu streamem.
7. Sprawdzasz czy dalej są jakieś problemy przy odpalaniu przez VLC.
Istnieje taki programik, który pozwala odpalać streamy z twitcha w playerze VLC (generalnie polecam, może ci się spodoba).
1. Pobierasz programik LiveStreamer - https://github.com/chrippa/livestreamer ... -setup.exe
2. Pobierasz VLC - http://get.videolan.org/vlc/2.1.3/win32 ... -win32.exe
3. Instalujesz oba.
4. (Może być wymagany restart PC teraz, żeby cmd ogarnął, że ma livestreamera.)
5. Odpalasz wiersz poleceń - Uruchom

6. Wpisujesz "livestreamer <link_do_kanalu_twitcha> best", powinno to odpalić VLC z podanym mu streamem.
7. Sprawdzasz czy dalej są jakieś problemy przy odpalaniu przez VLC.
Co chwilę stream freezuje i "koloruje" się na szaro. (kontury pozostają czarne)
- Kontakt:
Takie działanie oznacza, że istnieje problem połączenia pomiędzy tobą, a serwerami twitcha.
Kodowanie wideo (w tym przypadku) działa w ten sposób, że w przypadku straty połączenia (bądź wielu błędów w przesyle) klatki są niepełne co powoduje artefakty w wyświetlaniu (szare klatki, rozmyty obraz, "pixelizacja" obrazu itp.)
Nie zawsze takie problemy wynikają ze złego działania "twojego Internetu". Twitch jest generalnie znany z problemów ze streamami.
Tak czy inaczej, twoja karta graficzna nie jest temu winna kompletnie.
Rozwiązanie? Możesz to zgłosić swojemu ISP, może coś poradzą w jakimś stopniu.
PS. Aktualnie oglądając rozgrywki z CSa na Twitchu mam podobne problemy co ty, więc raczej winny jest po prostu Twitch.
Kodowanie wideo (w tym przypadku) działa w ten sposób, że w przypadku straty połączenia (bądź wielu błędów w przesyle) klatki są niepełne co powoduje artefakty w wyświetlaniu (szare klatki, rozmyty obraz, "pixelizacja" obrazu itp.)
Nie zawsze takie problemy wynikają ze złego działania "twojego Internetu". Twitch jest generalnie znany z problemów ze streamami.
Tak czy inaczej, twoja karta graficzna nie jest temu winna kompletnie.
Rozwiązanie? Możesz to zgłosić swojemu ISP, może coś poradzą w jakimś stopniu.
PS. Aktualnie oglądając rozgrywki z CSa na Twitchu mam podobne problemy co ty, więc raczej winny jest po prostu Twitch.
Sprawdziłem dzisiaj - problem nie występuję. Dziękuję za pomoc