Coraz więcej gier z nic nie mówiącymi tytułami znaleźć można w inicjatywach typu "zagłosuj, a dostaniesz klucz". Oczywiście jest to wina bardzo złego i nikomu niepotrzebnego systemu Steam Greenlight, przez który najfajniejsza platforma dla graczy stała się śmietnikiem pokroju Google Play.
W tym temacie możecie dyskutować nad ogólnymi kwestiami i waszymi poglądami na aktualną sytuację z Greenlight. Chciałbym jednak poruszyć inną kwestię - czy mamy wspierać te inicjatywy i promować "żebrogierki" na głównej? Ich jakość zapewne pozostawia wiele do życzenia, ale dla wielu klucz steam to klucz steam...
Zagłosuj, a dostaniesz klucz
- Podziękował: 31 razy
- Podziękowania: 61 razy
- Kontakt:
Zapewne większość woli dostać grę za friko w dodatku dodającą się do steam (+1). Imo GL powinien mieć wymuszoną opcję przedpłaty (jak kickstarter). Chcesz tą pseudo grę przedpłać 1-10$, wtedy ilość głosujących na nic nie warte gry spadłaby do minimum nie pozwalającego przejść GL. No, ale takich zmian nie wprowadzą. Jetem na nie (a jak ktoś jest za to może dołączyć do odpowiednich grup na steam)
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 18 razy
- Kontakt:
Chodzą słuchy, że Greenlight już długo nie pociągnie - a choć miał już jedną reformę to w obecnej postaci wcale nie jest lepiej.

Zdecydowanie nie.Chciałbym jednak poruszyć inną kwestię - czy mamy wspierać te inicjatywy i promować "żebrogierki" na głównej?
No właśnie a potem powstaje taki "Klub 500". Żebym to ja znalazł na wszystkich platformach 500 gier co bym chciał mieć albo zagrać.... nie mówiąc już o 1000 gierIch jakość zapewne pozostawia wiele do życzenia, ale dla wielu klucz steam to klucz steam...

- Podziękował: 68 razy
- Podziękowania: 84 razy
- Kontakt:
Jak dają za darmo, to oczywiście brać. Jak komuś się gra nie spodoba to po prostu niech nie bierze. Informacja o tych grach może jeszcze bardziej rozpromować stronę, więc jestem jak najbardziej za.
- Podziękował: 15 razy
- Podziękowania: 27 razy
- Kontakt:
Coś tam pisali, że greenlight zniknie a potem dodali, że zniknie w obecnej formie, więc co chcą zrobić pewnie sami nie wiedzą.
Jak chodzi o promowanie girek za "like" to byłbym przeciw gdyby nie to, że można zwykle z nich wydropić karty albo dostać kasę na playfire a tego nigdy za dużo.
Jak chodzi o promowanie girek za "like" to byłbym przeciw gdyby nie to, że można zwykle z nich wydropić karty albo dostać kasę na playfire a tego nigdy za dużo.
- Podziękował: 429 razy
- Podziękowania: 249 razy
- Kontakt:
Z Greenlight, czy nie, Steam wpuszczając gry indie na swoją platformę już teraz zawsze będzie "zaśmiecany" pozycjami, które często jako flashka na stronie z grami online by została zjechana.
Czy warto pisać o darmowych grach na głównej? Myślę, że tak. Jesteśmy Łowcami Gier. Zawsze może kogoś ucieszy dany tytuł - bo za darmo, bo okaże się jednak czymś grywalnym, bo to będzie miało karty albo nagrody na playfire
Czy warto pisać o darmowych grach na głównej? Myślę, że tak. Jesteśmy Łowcami Gier. Zawsze może kogoś ucieszy dany tytuł - bo za darmo, bo okaże się jednak czymś grywalnym, bo to będzie miało karty albo nagrody na playfire

- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 19 razy
- Kontakt:
Głos na tak, gdyż albowiem wszak ten serwis nazywa się Łowcy Gier, a nie koneserzy gier 
Większość tych śmiesznych gierek ma karty + dochodzi Playfire, a to znaczy, że za darmo można 'zarabiać' na upragnione gry. A perełka zawsze może się jakaś trafić

Większość tych śmiesznych gierek ma karty + dochodzi Playfire, a to znaczy, że za darmo można 'zarabiać' na upragnione gry. A perełka zawsze może się jakaś trafić

Jestem na tak, mimo że sam jeszcze nie skorzystałem z takiej opcji, to zawsze jest możliwe że kiedyś wpadnie jakiś tytuł który mnie zainteresuje i zagłosuję. Ponadto jak było wyżej wspomniane, Łowcy nie powinni wybrzydzać 

Dziwne pytanie - dajecie ekstra punkty reputacji za 500 i 1000 pozycji na koncie steam - nikt mi nie wmówi, że te 1000 pozycji to same genialne gry 

- Podziękował: 143 razy
- Podziękowania: 331 razy
- Kontakt:
Nie widzę ani nic złego w samej idei Greenlight, ani tym bardziej w informowaniu o gierkach za free na stronie głównej, bo na dobrą sprawę nie różni się to praktycznie niczym od reklamowania darmówek od GMG czy podobnych akcji - wszystkie mają na celu promowanie czegoś. Jeśli komuś zrobi to różnicę, można po prostu dodać takim niusom własny tag, jak było w przypadku keyshopów, by móc tego typu rewelacje pomijać.
- Podziękował: 50 razy
- Podziękowania: 78 razy
- Kontakt:
Zagłosowałem za. Podobnie jak w przypadku key shopów. Mnie to nie przeszkadza, jak mnie nie zainteresuje to ominę, a zawsze perełka się może trafić. A w ostateczności to zostają karty/kasa z playfire. A i ruch na stronie większy (gra za darmo!), więc w zasadzie sytuacja typu win/win dla czytelników i samej strony.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
na 3 gry które dotychczas w ten sposób otrzymałem 2 były naprawdę przyjemne więc jestem jak najbardziej za umieszczaniem, natomiast również czekam na zniknięcie tego systemu jak i przebudowę samego steama bo strasznie przeszkadza mi konstrukcja klienta który nie jest dostosowany do tak wielu pozycji w sklepie czy chociażby kart
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
ja powiem tak, nie widze sensu promowania tego akurat na głównej stronie, ja ktoś jest takimi gierkami zainteresowany to i tak do nich dotrze, jak już mają sie pojawiać info o gierkach za free to wg. mnie tylko jakieś no lepsze tytuły.
- Podziękował: 23 razy
- Podziękowania: 6 razy
- Kontakt:
Zawsze w takich inicjatywach oglądam sobie materiały i jak coś mnie nie zachwyci to z czystym sumieniem i premedytacją głosuje na NIE. Już abstrahując zupełnie od tego, że te gry w 95% to tylko przedłużka tego, co już koledzy zauważyli kilka postów przede mną, to zwyczajnie nie chcę wspierać dziwnych działań deweloperskich. Może nie wiem ile naprawdę dostaję się za to, że gra trafi do bundle'a, ale wydaje mi się takim sobie interesem rozdawanie gry na prawo i lewo, po czym jak dostanie ona zielone światełko to kupi ją teściowa szefa i sekretarka Mariola, której podobało się jak chłopcy tworzyli grę siedząc gdzieś przez ścianę od niej. Poza tym najczęściej im chętniej gra jest rozdawana i im większe, i fajniejsze, są giveawaye jej deweloperów z tym gorszym produktem mamy do czynienia.
Kiedy dzisiaj wieczorem wlazłem na główną bardzo się zdziwiłem tego typu wpisami. Wiadomo, że każdy lubi jak coś jest za darmo, ale co innego jak Valve rozdaje L4D2 a co innego jak grę Krzak rozdaje firma deweloperska Pole. A i nie ma, że zagłosujesz i dostaniesz klucz, tylko dostaniesz jak się zarejestrujesz na stronie A, B i C wypełnisz ankietę i najlepiej jeszcze podasz zgodę na wykorzystywanie swojego adresu e-mail w celach marketingowych. A nuż uda im się taką listę mailingową sprzedać.
Sam remike pisze:
Gdybym miał wytłumaczyć swój pogląd w tej sprawie anegdotką powiedziałbym, że kiedy idę ulicą i widzę 50 gr, to długo się zastanawiam, bo niby za darmo, no fajno, kolejna monetka w portfelu, ale nie dość, że taka jakaś mało znacząca to jeszcze kiedy się po nią schylę... mogę zostać nieźle wydymany
To by dopiero była elita 
Kiedy dzisiaj wieczorem wlazłem na główną bardzo się zdziwiłem tego typu wpisami. Wiadomo, że każdy lubi jak coś jest za darmo, ale co innego jak Valve rozdaje L4D2 a co innego jak grę Krzak rozdaje firma deweloperska Pole. A i nie ma, że zagłosujesz i dostaniesz klucz, tylko dostaniesz jak się zarejestrujesz na stronie A, B i C wypełnisz ankietę i najlepiej jeszcze podasz zgodę na wykorzystywanie swojego adresu e-mail w celach marketingowych. A nuż uda im się taką listę mailingową sprzedać.
Sam remike pisze:
a potem wrzuca na główną takie newsy. Ja tutaj widzę błąd logiczny. I zwyczajnie zastanowiłbym się czy ŁG muszą w tworzeniu tego "śmietnika" partycypować.
Gdybym miał wytłumaczyć swój pogląd w tej sprawie anegdotką powiedziałbym, że kiedy idę ulicą i widzę 50 gr, to długo się zastanawiam, bo niby za darmo, no fajno, kolejna monetka w portfelu, ale nie dość, że taka jakaś mało znacząca to jeszcze kiedy się po nią schylę... mogę zostać nieźle wydymany

Dawałbym 10 puntków w grupie: nie dropiłem! naprawdę grałem w ponad 250 gier na Steamie

- Discord: remike#9022
- Podziękował: 576 razy
- Podziękowania: 261 razy
- Kontakt:
A ja żadnego błędu logicznego nie widzę. Wręcz przeciwnie - widzę potwierdzenie, że własne przekonania i uprzedzenia należy schować w kąt i należy pisać, o tym, czego oczekują czytelnicy (a nie o tym, co sam uważam za słuszne). Tak było z keyshopami, tak jest teraz ze śmieciowymi darmówkami.
1. Zsumuj sobie liczbę lajków jakie otrzymały dzisiaj te 3 newsy i porównaj do lajków w pozostałych wpisach.
2. Zerknij w statystyki popularności dzisiejszych newsów:

3. Zerknij na wyniki ankiety
Jak to mówią - nas klient, nas pan.
A ja nie lubię stima i uważam, że promowanie tej platformy w newsach na stronie to nieporozumienie!
Tylko pudełka i już! 
Nie ma za co

Proszę: http://pl.fakenamegenerator.com/
Nie ma za co