Playfire - pomoc w osiągnięciach/poradniki.

Wygrywaj gry lub rozdaj je innym!
Regulamin forum
1. Aby dołączyć do którejkolwiek z naszych grup giveawayowych musisz powiązać swoje konto z "profilem steam".
2. Grupa Łowcy Gier Giveaway jest otwarta dla każdego kto poprosi o wstęp w tym wątku.
3. Istnieje również specjalna Grupy Zasłużonych dla użytkowników, którzy przyczynili się do rozwoju strony. Regulamin grupy znajdziecie w tym miejscu.
4. Należy przestrzegać regulaminu steamgifts. Jego łamanie skutkować będzie usunięciem z obu grup.
5. Dział Steamgifts i konkursy służy do promowania konkursów organizowanych przez Łowców Gier oraz giveawayów stworzonych dla naszych grup steamowych. Zakazuje się tworzenia kryptoreklamy oraz informowania o cudzych inicjatywach bez zgody administracji.
6. Temat "Kody do rozdania" posiada dodatkowo swój wewnętrzny regulamin, którego należy bezwzględnie przestrzegać jeśli wypowiada się w w/w temacie. Możecie go przeczytać w tym miejscu.
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Podziękował: 429 razy
Podziękowania: 249 razy
Kontakt:

Temat stworzony za radą Sergerona, rzeczywiście przydałoby się miejsce w którym można o zapytać o pomoc, albo umieścić poradnik dotyczący obecnych płatnych osiągnięć na Playfire :)

Pozwolę sobie skopiować kilka poradników które są jeszcze aktualne:

Alien Swarm - wszystkie osiągnięcia, oryginalny post, ważne do 4 kwietnia.:
FotelSkrzypi pisze: Dla osób które chcą szybko odblokować te 3 osiągnięcia w Alien Swarm: gra offline nie odblokuje ani jednego osiągnięcia, możliwe jest to jedynie przy grze sieciowej. Liczba graczy powalająca nie jest, więc trudno by było kogoś znaleźć do pełnej drużyny (osiągnięcie za 0,50 funta) ALE, jest pewien sposób. Wystarczy ściągnąć Alien Swarm dedicate server, dołączyć na swój serwer i dodać boty - w ten sposób, przechodząc jedną-dwie plansze, można odblokować wszystkie trzy osiągnięcia. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby mieć w drużynie technika, a samemu najlepiej wybrać medyka. Na samym początku można trochę poturbować swoich i ich od razu uleczyć, co odblokuje nam "najtrudniejsze" osiągnięcie ;)
Jak dodać boty: http://alienswarm.wikia.com/wiki/Console_commands , zakładka Bots:
cl_selectm # -1 (-1 will add a bot to the first open marine slot. Replace -1 with either 0, 1, 2 or 3 to fill that specific slot, slots must be filled progressively.)
Robot Roller-Derby Disco Dodgeball - wszystkie osiągnięcia, oryginalny post 1 i oryginalny post 2, ważne do 6 kwietnia:
Angrenbor pisze: Robot Roller-Derby Disco Dodgeball
On Fire - można zaliczyć podczas team deatmatchu z botami (ustawić jednego przeciwnika) lub podczas zwykłego, nie jest to trudne, po prostu trafić 5 mundków bez zgonu
edit: chyba w ogóle najprościej jest to zrobić na Core podczas Derby, przy tej małej rampie na górną kładkę bot spada prawie zawsze, można się tam czaić i aplikować mu piguły
Horde Veteran - także nie jest trudne, ale wymaga czasu, 1000 botów to kupa roboty. Trzeba stworzyć grę w trybie Horde i zwyczajnie ubijać, ubijać i ubijać boty.
edit. najlepsza do tego wydaje się być mapa Cage - jednopoziomowa, mała, piłek pod dostatkiem. Przy odrobinie szczęścia można fragować boty zaraz po tym jak stracą tarczę.
Catch Me If You Can - nie widziałem ani jednej działającej gry online w tym trybie, na szczęście postęp zalicza się z botami także. Ustawić 2 graczy, bot na Easy i mapa Core. Jest dość trudno na niej manewrować, ale po chwili idzie się przyzwyczaić. Co najważniejsze, boty na niej się gubią, na pozostałych trzeba się nieźle napracować, by zdążyć zaliczać checkpointy przed nimi. Na Core można praktycznie zignorować przeciwnika i zająć się zaliczaniem punktów kontrolnych.
Angrenbor pisze: Jeszcze odnośnie Robot Roller-Derby Disco Dodgeball i aczika Horde Veteran:
Jeśli gramy na Cage i jesteśmy na tyle szybcy by ubijać boty zaraz po tym jak wyjdą z bezpiecznej strefy to komputer prawie zawsze respi je w konkretnej kolejności i, poza pierwszym, zawsze jadą w kierunku najbliższej piłki. Pierwszego warto zdjąć drugą kulą od lewej bo on zawsze będzie jechał od naszej lewej do środka, drugi pojawi się praktycznie w tym samym miejscu - jeśli go skosimy, trzeba się odwrócić. Trzeci w większości przypadków pojawia się z lewej, gdy go trafimy, znów się odwracamy i prawdopodobnie znów kolejny pojawi się z lewej. A zaraz po nim jeszcze jeden z prawej strony. Do szóstego znów trzeba się odwrócić. W ten sposób, jeśli celnie rzucamy, możemy załatwić piątkę dosłownie w kilkanaście sekund. Jeśli jednak się spóźnimy z którymś, to przeciwnicy pojawiają się wtedy w innych miejscach i ten patent już nie zadziała. Oprócz tego zauważyłem, że boty wchodząc za narożne kolumny bardzo często zawracają i wyjeżdżają tą samą stroną, więc można stosunkowo łatwo zdobyć na nich fraga w takiej sytuacji. Łapać wrogich piłek nie warto, zwłaszcza gdy nie lecą prosto na nas, rzadko kiedy się to udaje i czasem nawet taka tocząca się z wolna może nas załatwić. Plus taki, że lagów jak w grze online nie ma, więc jak trafimy (lub nas trafią) to od razu to widać. :E
Counter Strike: Global Offensive - osiągnięcie Bunny Hunt (£0,50), oryginalny post, ważne do 4 kwietnia:
gnoll pisze: Jak ktoś nie ma aczika "Bunny Hunt" za £0,50 w CS Go to jest specjalna mapa http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =204928045 ;)
Portal 2 - osiągnięcia Scanned Alone (£0.25) i Drop Box (£0.50), oryginalny post, ważne do 4 kwietnia:
KQuest pisze: co do achievementów to ostatnio pojawiło się sporo gier valve. z ciekawości sprawdziłem achievementy z Portala 2 i okazało się, że mam zrobiony tylko pierwszy z trzech (musiałem go zrobić podczas zwykłego przechodzenia gry, więc pewnie każdy kto przeszedł grę go ma). nie miałem za to pozostałych dwóch:
-Portal 2 - unlock Scanned Alone - £0.25
-Portal 2 - unlock Drop Box - £0.50
i o ile ich nie macie to można je zrobić w bardzo prosty sposób, a jeśli dodatkowo przeszliście wcześniej grę to będzie jeszcze szybciej bo możecie zacząć grę w interesujących was rozdziałach.

Scanned Alone robimy w rozdziale 5 i polega na wejściu do urządzenia skanującego wieżyczki, które po prostu musi nas przeskanować. tutorial

Drop Box robimy w rozdziale 2, poziom bodajże 6 albo 7. jak tak teraz patrzę to dziwię się, że przechodząc grę nie zdobyłem tego osiągnięcia. chodzi o to, żeby kostkę umieścić na przycisku bez dotykania jej. najprościej będzie po prostu spojrzeć jak to wygląda na tutorialu.
Poradnik ogólny - jak odkrywać ukryte osiągnięcia, oryginalny post, bez terminu przydatności (nigdy nie wiadomo, może akurat komuś się przyda :E )
sergeron pisze: jak odkrywać ukryte osiągnięcia :lol:

1. Wchodzisz na stronę z achievementami.
2. Wciskasz przycisk: "Wyświetl globalne statystyki osiągnięć".
Starałem się niczego nie ominąć, jeśli jednak coś jest nie tak - dajcie znać. Temat umieściłem w tym samym dziale co temat o samym Playfire, jak ktoś będzie potrzebował pomocy przy osiągnięciu to kliknie w ten bardziej właściwy, a przynajmniej mam taką nadzieję ;)
Ci użytkownicy podziękowali FotelSkrzypi za ten post (w sumie 4):
Tom Stonehell4umeisterboskiapollosergeron
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Yet Another Zombie Defense
Corporal - łatwizna, wystarczy przeżyć 2,5 fali i samo wpadnie
Saving up - też trudne nie jest. 6 nocy to stosunkowo niedużo, a pistolet ma nielimitowane ammo więc można walić w zombie do woli. Najlepiej po prostu kręcić kółeczka wokół latarni i cały czas strzelać. Na późniejszych etapach w początkowej fazie fali problemem mogą być nieumarli przybiegający z zewnątrz, dobrym rozwiązaniem jest więc stopniowe powiększanie okręgu, tak aż do tej widocznej granicy światła, dzięki czemu wyminiemy większość zdechlaków. Jak przestaną przybywać nowi, zadanie staje się prostsze. Po każdej fali nasze zdrówko się regeneruje, więc nie trzeba się jakoś wyjątkowo mocno spinać.
One shot, many kills - tu się przyznam, że nie zaliczyłem tego osobiście. Walenie do chmary zombie np. pod koniec szóstej fali nie sprawdziło się. Znalazłem też taki screen.
Obrazek
Patent polega na tym, że zombie zbiorą się przy palisadzie i gdy ustawi się ich kilka w linii trzeba wyjść (dołem lub górą - te skośne ścieżki pozwalają nam się przecisnąć, ale zombie już nie przejdą) i strzelić do nich. Próbowałem 2 razy, nie udało mi się, eksperymentowałem też z wąskim korytarzem otwartym tak, że każdy może wejść. Niestety zombie są za głupie, by wleźć do tego tunelu. Popróbuję jeszcze dzisiaj, jeśli się uda, opiszę co i jak.

edit.
W końcu się udało. Choć nie wiem czy to nie zasługa sposobu na niewpadające acziki - usunięcie gry i pobranie jeszcze raz. W każdym bądź razie wreszcie zaliczyło.

@down
próbowałem, to mnie zaciukały :). Znalazłem też opis, że ktoś wykorzystał stalowe barykady, bo są bardziej wytrzymałe. Potestuję.
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2014, o 23:11 przez Angrenbor, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Angrenbor, spróbuj wykorzystać ten patent w 7 lub 8 rundzie - powinno się udać. W razie problemów przeleć się dookoła "bazy" zbierając sporą grupę zombiaków i wtedy raczej na 100% zaliczysz. ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

A mnie jedna rzecz zastanawia. Wiadomo, że wszystkie te achievementy można wbijać korzystając z SAMa, co jest oczywiście oszustwem i nawet na stronie Playfire straszą, że jak to wykryją to zbanują i zgłoszą Valve. I tu wszystko jasne. Ale jednocześnie jest też napisane, że takie oszustwa będą wykrywane na podstawie analizy różnych algorytmów (czyli zapewne średniej z innych graczy). No i teraz tak sobie myślę, czy przypadkiem korzystając z takich porad (czyli de facto robiąc coś dużo szybciej niż "standardowy" gracz) nie zostaniemy wciągnięci na czarną listę takich automatów sprawdzających? Tak czysto teoretycznie wykorzystując te triki, będziemy pewnie dość mocno odbiegać od średniej graczy, którzy przechodzili grę normalnie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

boskiapollo pisze: A mnie jedna rzecz zastanawia. Wiadomo, że wszystkie te achievementy można wbijać korzystając z SAMa, co jest oczywiście oszustwem i nawet na stronie Playfire straszą, że jak to wykryją to zbanują i zgłoszą Valve. I tu wszystko jasne. Ale jednocześnie jest też napisane, że takie oszustwa będą wykrywane na podstawie analizy różnych algorytmów (czyli zapewne średniej z innych graczy). No i teraz tak sobie myślę, czy przypadkiem korzystając z takich porad (czyli de facto robiąc coś dużo szybciej niż "standardowy" gracz) nie zostaniemy wciągnięci na czarną listę takich automatów sprawdzających? Tak czysto teoretycznie wykorzystując te triki, będziemy pewnie dość mocno odbiegać od średniej graczy, którzy przechodzili grę normalnie.
Sądzę, że ta ich metoda tyczy się tylko niektórych osiągnięć, bo aczik aczikowi nierówny. Oczywistym jest, że jeśli ktoś grał raptem 5 minut w takie Loadout, to mało prawdopodobne, że od razu nabił 15 level (choć to chyba też mimo wszystko możliwe, bo mógł się zalogować na starsze konto). Z drugiej strony taki Bunny Hunt z CSGO może być pierwszym killem w całej grze. Jasne, szanse na to są niewielkie, bo trudno to zrobić, ale nie niemożliwe.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Angrenbor pisze: Yet Another Zombie Defense

One shot, many kills - tu się przyznam, że nie zaliczyłem tego osobiście. Walenie do chmary zombie np. pod koniec szóstej fali nie sprawdziło się. Znalazłem też taki screen.
Obrazek
Patent polega na tym, że zombie zbiorą się przy palisadzie i gdy ustawi się ich kilka w linii trzeba wyjść (dołem lub górą - te skośne ścieżki pozwalają nam się przecisnąć, ale zombie już nie przejdą) i strzelić do nich. Próbowałem 2 razy, nie udało mi się, eksperymentowałem też z wąskim korytarzem otwartym tak, że każdy może wejść. Niestety zombie są za głupie, by wleźć do tego tunelu. Popróbuję jeszcze dzisiaj, jeśli się uda, opiszę co i jak.

@down
próbowałem, to mnie zaciukały :). Znalazłem też opis, że ktoś wykorzystał stalowe barykady, bo są bardziej wytrzymałe. Potestuję.
Mi się udało tym sposobem w 6 rundzie.Byleby zrobić po rzędzie z obu stron i poczekać aż się zejdą ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 61 razy
Kontakt:

Według mnie banują tych co np wbili aczika za pół funta mając odpaloną grę przez np 15 min, gdy nawet będąc pro graczem trzeba poświęcić 4 godz + np: na farmę mobków. A ludzi, którzy odpalili grę na chwilę i odblokowali wszystkie wymagane acziki ( tylko te 3) jest bardzo podejrzane(bo każdy, kto grał i dochodził do odblokowania wymaganego pro aczika odblokowywał parę lub więcej innych banalnych). I tu zapewne jest najłatwiej wyłapać im oszustów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

warhameron pisze: Według mnie banują tych co np wbili aczika za pół funta mając odpaloną grę przez np 15 min, gdy nawet będąc pro graczem trzeba poświęcić 4 godz + np: na farmę mobków. A ludzi, którzy odpalili grę na chwilę i odblokowali wszystkie wymagane acziki ( tylko te 3) jest bardzo podejrzane(bo każdy, kto grał i dochodził do odblokowania wymaganego pro aczika odblokowywał parę lub więcej innych banalnych). I tu zapewne jest najłatwiej wyłapać im oszustów.
Pewnie masz rację, ale przychodzi mi do głowy jeszcze jeden sposób na szybkie wbijanie aczików, bez korzystania z SAMa. Co z savami od innych graczy? Przykładowo taki 15 level można szybko osiągnąć wgrywając save'a od kogoś kto jest na 14. Albo tak jak w Portalu. Jeśli chcemy zrobić coś w konkretnym rozdziale, to chyba najprościej wziąć save. Nie wiem czy we wszystkich grach da radę tak zrobić, ale pewnie w części tak. Ciekawe jak na to będą patrzeć.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

No ja korzystałem z save ów w kilku przypadkach, ale miałem przegrane( w każdym przypadku) od kilku do kilkunastu godz(jak nie więcej).

Dzisiejszy rzut:

Available until Monday 7 April, 2014 @ 23:59 UTC:

Final Fantasy VII - unlock Materia Overlord - £0.50
Garry's Mod - unlock Yes, I am the real Garry! - £0.50
Garry's Mod - unlock Addict - £0.50
Ikaruga - unlock Grade S++ (Final Chapter) - £0.50
Shogun 2 - unlock There Can Be Only One - £0.50
Stanley Parable - unlock Go outside - £0.50
Stanley Parable - unlock Unachievable - £0.50
Super Meat Boy - unlock Impossible Boy - £0.50
Team Fortress 2 - unlock Blockbuster - £0.50
Universe Sandbox - unlock One Year! - £0.50

Według mnie to april fool s i zarazem pułapka na oszustów. Np: Shogun 2 - unlock There Can Be Only One -> achievement is for obtaining rank 1 on the multiplayer shogun ladder (1 osoba na 1 dzień czyli max 6 osób uczciwie w teorii mogłaby go uzyskać).

Nie używajcie SAM a dla tych aczików (moja rada) :P
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2014, o 15:52 przez warhameron, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

Wydaje mi się że ekipa odpowiedzialna za Playfire jest na tyle rozgarnięta że zdają sobie sprawę z tego, że gracze korzystają z poradników, tutoriali i innych rzeczy, czy to przy przechodzeniu gier, czy zdobywaniu osiągnięć. Szczególnie, kiedy to są osiągnięcia które nie są jasno opisane, albo nie mają żadnego opisu.

Przy okazji taka mała porada odnośnie Garry's Mod - Half Marathon (£0.50):
To osiągnięcie można zdobyć nie grając online. Wystarczy odpalić grę z dowolną mapą i zostawić to na 4 godzinki. Gra nie może być zminimalizowana do paska zadań - przy pierwszej próbie właśnie to zrobiłem i niestety osiągnięcie się nie odblokowało. Być może to przez to, że grałem w coś innego, ale też nie mam pewności ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

W Garry mod jaki typ serverów ładuje mapy najszybciej? Do tej pory próbowałem parę , ale zaciąg po kilka/kilkanaście minut i końca nie widać.
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

Nie musisz grać online na tych mapach, możesz je samemu ściągnąć z warsztatu Steam. Sam jeszcze tego osiągnięcia nie odblokowałem (bo chyba chodzi o to, co trzeba na 10 mapach zagrać, prawda?), ale dzisiaj pewnie już je zaliczę ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

FotelSkrzypi pisze: Nie musisz grać online na tych mapach, możesz je samemu ściągnąć z warsztatu Steam. Sam jeszcze tego osiągnięcia nie odblokowałem (bo chyba chodzi o to, co trzeba na 10 mapach zagrać, prawda?), ale dzisiaj pewnie już je zaliczę ;)
20 map i styka odpalić gotowe (start new game). Teraz na tapetę , chyba wezmę Path of E
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Moze mi ktos podpowiedziec jak dodac boty w alien swarm? poniewaz kiedy robie tak jak ludzie mowili zeby robic w temacie playfire, wyskakuje mi ze komenda jest niepoprawna.
Wpisuje to w konsoli dedykowanego serwera. To nie o ta konsole chodzi?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Hubsi pisze: Moze mi ktos podpowiedziec jak dodac boty w alien swarm? poniewaz kiedy robie tak jak ludzie mowili zeby robic w temacie playfire, wyskakuje mi ze komenda jest niepoprawna.
W opcjach gry zaznaczasz console coś tam i wtedy będąc w lobby (wybór postaci) wciskasz `i na konsoli wprowadzasz boty.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

warhameron pisze:
Hubsi pisze: Moze mi ktos podpowiedziec jak dodac boty w alien swarm? poniewaz kiedy robie tak jak ludzie mowili zeby robic w temacie playfire, wyskakuje mi ze komenda jest niepoprawna.
W opcjach gry zaznaczasz console coś tam i wtedy będąc w lobby (wybór postaci) wciskasz `i na konsoli wprowadzasz boty.
dzieki za pomoc, dodam ze jest to w ustawieniach klawiatury i myszy.
3 achievki zrobione w 20min, latwa kasa :P
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Type:Rider
Wall rider - prościzna, trzeba znaleźć dość wąskie miesjce i podbijać się od ściany. Ja zrobiłem to na dużej literze C w Didot, pod koniec etapu widziałem też wręcz stworzony do tego aczika szyb

Legendary i Letters - tu już znacznie gorzej bo praktycznie wymagają ukończenia gry. Ciężko coś poradzić, po prostu trzeba zbierać wszystko co znajdziemy, odpowiednio gwiazdki (asteryski) i literki alfabetu. Zazwyczaj są dobrze widoczne, więc problemów większych być nie powinno. Po naciśnięciu Esc jak przejdzie się do odpowiedniej książki to widać, jakich znajdziek nam brakuje, uzbieranie wszystkich oznajmia taka czerwona pieczęć. Literki do M włącznie i dwa pierwsze asteryski zawsze znajdują się na pierwszym poziomie, w drugim jest tylko jedna gwiazdka, w trzecim jest reszta liter i 2 ponownie 2 asteryski, a w ostatnim znów tylko 1. Można w sumie podzielić je 2 dwa rodzaje - te z literkami to sekwencje czysto zręcznościowe, a drugi i czwarty to właściwie zagadki środowiskowe. Światów jest 10, każdy nie zajmuje dużo czasu, sądzę, że w 2h da się z tym uporać.

Da się powtórzyć poszczególne etapy, ale trzeba je ukończyć, by się postęp zapisał. Zresztą, jak się uważnie śledzi zbierane litery to poza paroma miejscami trudno je przeoczyć, a zawsze też można się zabić i cofnąć do checkpointa.

edit. okazuje się, że zadanie jest trochę trudniejsze niż przypuszczałem, bo konieczne jest także ukończenie sekretnego levelu. A ten jest tyleż specyficzny, co wkurzający, lekko mówiąc.
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2014, o 17:20 przez Angrenbor, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

w Type: Rider można powtarzać poszczególne światy albo ich fragmenty po ukończeniu gry? czy trzeba wszystko zebrać od razu przy pierwszym przejściu?

EDIT:
jak już pisałem w poprzednim wątku Playfire (swoją drogą myślę, że tamten jeden wątek by wystarczył) twórcy zrobili by o wiele lepiej gdyby tego levelu w ogóle nie umieścili w grze. przejście 'normalnej' gry zajęło mi ok 2 godzin. sekretny level prawie całą następną. czar prysł i gra niestety nie zostanie przeze mnie należycie zapamiętana.

co do achivementu Letters wystarczy zebrać literki, nie trzeba mieć &. dopiero po zebraniu jednych i drugich w danym świecie pokazuje się ten czerwony znaczek, ale nie jest on wymagany do tego osiągnięcia.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 19 razy
Kontakt:

KQuest pisze: w Type: Rider można powtarzać poszczególne światy albo ich fragmenty po ukończeniu gry? czy trzeba wszystko zebrać od razu przy pierwszym przejściu?
Można.
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

Ktoś planuje wykonać osiągnięcia z Monaco z dzisiejszego rzutu :)? Play It Again Sam za £0.50 wymaga 3 graczy, a polega ona na zagraniu całego utworu na pianinie. Najszybciej to chyba można wykonać w 5 misji, do której dochodzi się w kilkanaście minut :)
Zablokowany