Ciekawi mnie czy ktoś z was ogląda jakieś seriale. Ja osobiście zaczynam 4 sezon Breaking Bad i nie wiem co oglądać po tym. Czekam na opinie i propozycje. Od razu mówię, że chyba nie trawię polskiej twórczości, jeśli chodzi o seriale.
Jeśli jest już gdzieś ten temat, to jestem ślepy ;o
Seriale
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 3 razy
- Kontakt:
Jestes ślepy kolego. Glina Pasikowskiego ;p
a co do seriali to jest multum. Twin Peak, The Carnivale, Sopranos,wczesny dexter tak do 4 sez. CUDNY the KILLING! i wiele wiele innych. Lecz po BB pozostaje i tak wielka pustka
a co do seriali to jest multum. Twin Peak, The Carnivale, Sopranos,wczesny dexter tak do 4 sez. CUDNY the KILLING! i wiele wiele innych. Lecz po BB pozostaje i tak wielka pustka
- Podziękował: 102 razy
- Podziękowania: 24 razy
- Kontakt:
A ja strasznie lubię seriale. Dużo bardziej odpowiada mi ich forma niż pełnometrażowego filmu. Dlatego całkiem sporo ich obejrzałem. Ale najbardziej ze wszystkich podobał mi się Chuck. W skrócie to serial o serwisancie komputerowy, któremu do głowy wgrano bazę danych tajnych agencji rządowych i gdy widzi jakiś stymulant, na przykład twarz jakiegoś terrorysty, to automatycznie zna jego imię, co zrobił i tak dalej. I problem jest w tym, że chociaż dzięki tej bazie danych wie bardzo dużo, to nadal jest tylko serwisantem komputerowym, który nie ma żadnego przeszkolenia bojowego.
Serial miesza kilka gatunków. Komedia, akcja i romans. A wszystko to w tak bardzo fajnych proporcjach, że ogląda się go z przyjemnością. Polecam i pozdrawiam.
Serial miesza kilka gatunków. Komedia, akcja i romans. A wszystko to w tak bardzo fajnych proporcjach, że ogląda się go z przyjemnością. Polecam i pozdrawiam.

- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
American Horror Story
Dexter
The Killing
Lost
24
Arrow
Banshee
Boardwalk Empire
Boss
Downton Abbey
Dracula
Game of Thrones
Hannibal
Homeland
House of Cards
Luther
Mad Men
Misftis
Once Upon a Time
Revenge
Sherlock
Suits
The Blacklist
The Borgias
The Mentalist
The Walking Dead
A to tylko kropla w morzu świetnych seriali
Teraz podałem te, które mi zalegają na dysku jeszcze 
Dexter
The Killing
Lost
24
Arrow
Banshee
Boardwalk Empire
Boss
Downton Abbey
Dracula
Game of Thrones
Hannibal
Homeland
House of Cards
Luther
Mad Men
Misftis
Once Upon a Time
Revenge
Sherlock
Suits
The Blacklist
The Borgias
The Mentalist
The Walking Dead
A to tylko kropla w morzu świetnych seriali

- Podziękowania: 0
- Kontakt:
oj, dobrych seriali jest naprawdę mnóstwo, heewit wymienił Ci sporą listę dobrych pozycji, dodam do niej tylko parę:
- Person of Interest - w przeciwieństwie do wielu pozycji tutaj im dalej, tym lepiej. Ostatni sezon to już naprawdę górna półka,'
- Battlestar Galactica - chyba najalepszy serial sf,
- Stargate: Atlantis, SG-1, Universe - jeśli lubisz sf i podobał Ci się film kinowy to oglądania masz na pół roku,
Castle - naprawdę fajny serialik z dobrym humorem o pięknej Pani policjant i pisarzu kryminałów, - True Blood - jeśli ktoś lubi historie o wampirach..., podobno to serial dla kobiet ale ja tam ogladam na bieżąco,
- Farscape - klasyka sf, obecnie z racji "zestarzenia się" efektów specjalnych chyba już tylko dla fanów,
- Jericho - dobry serial o tym co by było po wybuchu nuklearnym,
- Fringe - takie trochę z archiwum x, choć dla mnie lepsze, kapitalny humor,
- Revolution - jeszcze jeden serial o tym co by było, tym razem gdyby wysiadła elektryczność, dla mnie ciągle ciekawy pomimo ewidentnych wad,
- Spartacus: Blood and Sand i 3 pozostałe seriale z tej serii - krew i seks, piękny serial dla facetów
, naprawdę fajnie zrobione walki gladiatorów i fajna historia, dodatkowo dramat w real - śmierć na nowotwór głównego aktora,
- The Mentalist - jeszcze jeden serial o zabawnym facecie rozwiązującym w dość oryginalny sposób nawet najtrudniejsze zagadki kryminalne, szczerze polecam,
- Supernatural - spoooroo ogladania w temacie łowców wszelkich potworów, fajny humor, trochę już rozwlekli ten serial ale co tam, ja go lubię nadal,
- Ray Donovan - o facecie który tuszuje sekrety celebrytów, w skali od 1 do 6 mocna 4 u mnie, napewno będę nadal oglądał,
- The Good Wife - nie zrażaj się "babskim" tytułem, to jeden z moich ulubionych seriali sądowych, chyba wolę go nawet bardziej od teraźniejszych Suitsów.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2014, o 12:39 przez Razel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Podziękował: 96 razy
- Podziękowania: 306 razy
- Kontakt:
Z polskich o długość nad innymi wygrywa "Glina" Pasikowskiego.
Z zagranicznych już z nie tak dużą przewagą "Carnivale"
Z GB z kolei wybrałbym "Luther"
Moje podium składało by się właśnie z tej trójki w losowej kolejności.
Z zagranicznych już z nie tak dużą przewagą "Carnivale"
Z GB z kolei wybrałbym "Luther"
Moje podium składało by się właśnie z tej trójki w losowej kolejności.
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 16 razy
- Kontakt:
Z tego co nie widziałem wyżej polecam Almost human, dobry policyjny serial s-f, w niedalekiej przyszłości, z s-f jeszcze continuum. Kolega na początku nie napisał, czy chodzi mu o seriale podobne do skazany na śmierć, czy w ogóle, i jaki gatunek preferuje. Według mojej listy najlepsze co oglądałem ostatnio: Luther,Sherlock, Boardwalk Empire, Peaky Blinders, Almost Human, Walking Dead, Vikings, Arrow. Jako serial dobry jest gra o tron, ale w porównaniu do książki jest średnio.
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Za dużo nie oglądam seriali, bo to pożera czas niczym MMO. Polecić mogę:
-Kompana braci (10 odcinków),
-Dexter (8 sezonów więc trochę gorzej),
-House (pierwsze 5 sezonów).
Jakbyś się jednak przekonał do polskiej twórczości to Pitbull
-Kompana braci (10 odcinków),
-Dexter (8 sezonów więc trochę gorzej),
-House (pierwsze 5 sezonów).
Jakbyś się jednak przekonał do polskiej twórczości to Pitbull
- Podziękował: 113 razy
- Podziękowania: 76 razy
- Kontakt:
Seriale są dla mnie raczej stratą czasu i w większości kończą podobnie - poziom leci na łeb, na szyję, wątki się plączą, schematy wielokrotnie powtarzają. Nieliczne rzeczy, które mógłbym polecić:
1. Miasteczko Twin Peaks - kamień milowy w świecie seriali, pierwszy nowoczesny twór, który nie miał nigdy ambicji bycia tasiemcem, a w dodatku - kapitalna rzecz w dorobku Lyncha, świetnie pasujący do jego filmografii. Dwa sezony, całość to mniej niż 30 odcinków, a gwarantuję - Twoja kawa (i ciasto) już nigdy nie będzie smakowała tak samo. Sowy też nie będą tym, czym się wydają. ;D
2. Z Archiwum X - moja słabość z dzieciństwa, dwukrotnie obejrzałem wszystkie dziewięć sezonów
Największa strata czasu w moim życiu i zarazem taka, której zupełnie nie żałuję. W okolicach 5/6 sezonu całość robi się już absurdalna, intryga (trochę podobnie jak cała konspiracja w w serii Assassin's Creed), gdy wreszcie dowiadujemy się o niej czegoś więcej błyskawicznie traci swój urok, późniejsze próby reanimacji napięcia (początek ósmego sezonu i nieoczekiwany nowy członek i detektyw w Archiwum X) są raczej nieudane. Niemniej jednak - Mulder i Scully to przecież najsłynniejsza para detektywów i tak już zostanie. I want to believe!
Bądźmy szczerzy - kto za 3-4 lata będzie pamiętał o tym, że był jakiś Dexter? ;]
3. Sherlock - zaczął się bardzo obiecująco, ale trzeci sezon to dla mnie zbyt wielki ukłon w stronę fandomu. To zresztą problem wielu seriali - naprawdę, to nie jest tak, że "fani" wiedzą najlepiej i jak chcą żeby coś się wydarzyło, to owa rzecz musi się wydarzyć. Niemniej jednak - Sherlock to wciąż brytyjska produkcja na bardzo wysokim poziomie - aktorsko, technicznie (jeżeli chodzi o budowanie scen, efekty, montaż) i przy tym całkiem sprawna interpretacja opowiadań Doyle'a.
4. Walking Dead - zjadłem pierwszy sezon i byłem usatysfakcjonowany, porzuciłem po 3 sezonie, choć zamierzałem wcześniej. Jeżeli ktoś lubi zombie makabrę, będzie zachwycony. Dla mnie siłą pierwszego sezonu była oszczędność, mała ilość odcinków, brak momentów "zawieszenia" akcji, zapychaczy czasu. Może kiedyś wrócę z ciekawości, ale jeżeli twórcy dobiją do 5-6-7 sezonów, to pewnie będzie mi szkoda czasu, żeby tyle tego oglądać. Tylu dobrych reżyserów wciąż mam do nadrobienia, że nie ma po co tracić cennych godzin na bezustanne opóźnianie tego, co ma nadejść.
5. Dr House - do 5 sezonu całkiem dobry, momentami kapitalny, jak choćby odcinek "Trzy historie". Kiedy osobiste perypetie bohaterów zaczynają przeważać zaczyna się równia pochyła, choć i tutaj trafiają się lepsze wątki. Dla wielbicieli dramatów medycznych jak znalazł.
1. Miasteczko Twin Peaks - kamień milowy w świecie seriali, pierwszy nowoczesny twór, który nie miał nigdy ambicji bycia tasiemcem, a w dodatku - kapitalna rzecz w dorobku Lyncha, świetnie pasujący do jego filmografii. Dwa sezony, całość to mniej niż 30 odcinków, a gwarantuję - Twoja kawa (i ciasto) już nigdy nie będzie smakowała tak samo. Sowy też nie będą tym, czym się wydają. ;D
2. Z Archiwum X - moja słabość z dzieciństwa, dwukrotnie obejrzałem wszystkie dziewięć sezonów

3. Sherlock - zaczął się bardzo obiecująco, ale trzeci sezon to dla mnie zbyt wielki ukłon w stronę fandomu. To zresztą problem wielu seriali - naprawdę, to nie jest tak, że "fani" wiedzą najlepiej i jak chcą żeby coś się wydarzyło, to owa rzecz musi się wydarzyć. Niemniej jednak - Sherlock to wciąż brytyjska produkcja na bardzo wysokim poziomie - aktorsko, technicznie (jeżeli chodzi o budowanie scen, efekty, montaż) i przy tym całkiem sprawna interpretacja opowiadań Doyle'a.
4. Walking Dead - zjadłem pierwszy sezon i byłem usatysfakcjonowany, porzuciłem po 3 sezonie, choć zamierzałem wcześniej. Jeżeli ktoś lubi zombie makabrę, będzie zachwycony. Dla mnie siłą pierwszego sezonu była oszczędność, mała ilość odcinków, brak momentów "zawieszenia" akcji, zapychaczy czasu. Może kiedyś wrócę z ciekawości, ale jeżeli twórcy dobiją do 5-6-7 sezonów, to pewnie będzie mi szkoda czasu, żeby tyle tego oglądać. Tylu dobrych reżyserów wciąż mam do nadrobienia, że nie ma po co tracić cennych godzin na bezustanne opóźnianie tego, co ma nadejść.
5. Dr House - do 5 sezonu całkiem dobry, momentami kapitalny, jak choćby odcinek "Trzy historie". Kiedy osobiste perypetie bohaterów zaczynają przeważać zaczyna się równia pochyła, choć i tutaj trafiają się lepsze wątki. Dla wielbicieli dramatów medycznych jak znalazł.
Od siebie polecam: Bordwalk Empire, Hannibal, Game of Thrones (ale lepiej książkową sagę), Rome, John Adams, Luther a z takich mniej poważnych fajne są Under The Dome, Grimm, The Walking Dead, Modern Family. Nie polecam natomiast Spartakusa, mimo, że obejrzałem wszystkie sezony, to jeden odcinek średnio zajmował mi 20 minut, a resztę przewijałem - nuda, nuda, nuda i głupkowate historical-fiction.
Jejku, widzę, że kilka osób naprawdę się postarało
Zdecydowanie jest z czego wybierać, a Razel przypomniał mi, że miałem Mentalistę gdzieś ustawić sobie w kolejce, więc pewnie będę oglądał po BB. Ponadto, z co mówi Jerry, Chuck może też być przyjemny. Jeśli chodzi o tematykę, jaka mnie interesuje to, nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie, ale głównie szukam czegoś, co trzymałoby w napięciu, do tego jakieś intrygi, zagadki etc. Dzięki wszystkim za udział w dyskusji, śmiało podawajcie inne tytuły, które według was są warte obejrzenia 

- Podziękował: 10 razy
- Podziękowania: 12 razy
- Kontakt:
Seriale które "subskrybuje
" i oczywiście Wam polecam :
Arrow
Gra o Tron
Walking Dead
Supernatural
True Blood
Breaking Bad
i mój ulubiony (aż dziw że nikt go jeszcze nie wymienił)
Sons of Anarchy - naprawdę mocny , intrygujący serial z dobrą obsadą musicie zobaczyć chociaż jeden odcinek

Arrow
Gra o Tron
Walking Dead
Supernatural
True Blood
Breaking Bad
i mój ulubiony (aż dziw że nikt go jeszcze nie wymienił)
Sons of Anarchy - naprawdę mocny , intrygujący serial z dobrą obsadą musicie zobaczyć chociaż jeden odcinek

- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 6 razy
- Kontakt:
Jeżeli chodzi również o seriale animowane to
Family guy -Miazga prawie każdy odcinek jest na wysokim poziomie
Simpsonowie-Tak samo jak wyżej
Futurama-Serial parodiujący seriale/filmy s-f również miazga
Family guy -Miazga prawie każdy odcinek jest na wysokim poziomie
Simpsonowie-Tak samo jak wyżej
Futurama-Serial parodiujący seriale/filmy s-f również miazga
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 8 razy
- Kontakt:
A ja szczerze polecam True Detective (Detektyw), który miał premierę w poniedziałek. Pilot zapowiada niesamowitą ucztę dla fanów seriali, a duet głównych bohaterów to mistrzostwo świata. Matthew McConaughey już po pierwszym odcinku jest dla mnie murowanym kandydatem do wszelkich serialowych nagród.
Do tego niedługo pojawi się drugi sezon House of Cards, to również tegoroczny must have.
Póki co natomiast odpuściłem sobie 4 sezon The Walking Dead. Mówię to z przykrością, ale po nad wyraz obiecującym początku (Atlanta!) zrobiła się z tego lekka papka. Pewnie obejrzę, bo lubię zombie, ale serialowi daleko do czołówki.
Do tego niedługo pojawi się drugi sezon House of Cards, to również tegoroczny must have.
Póki co natomiast odpuściłem sobie 4 sezon The Walking Dead. Mówię to z przykrością, ale po nad wyraz obiecującym początku (Atlanta!) zrobiła się z tego lekka papka. Pewnie obejrzę, bo lubię zombie, ale serialowi daleko do czołówki.
- Podziękował: 10 razy
- Podziękowania: 27 razy
- Kontakt:
Ja osobiście uwielbiałem serial Chuck, miał swoje słabsze odcinki (szczególnie bodaj 3 sezon był słabiutki i ten ostatni) ale potrafił mnie wciągnąć. Polecam wszystkim których interesują takie klimaty i lubią się przy tym pośmiać 

- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 26 razy
Jeśli seriale dokumentalne wchodzą w rachubę to History of the Gun jest fajne. Z czasów Gdy History Channel nie zajmowało się jeszcze przygodami idiotów w lombardach i nie tropiło kosmitów:P
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
1.było już o kampania braci to czego nie Pacyfik ? to samo tylko że na spokojnym oceanie
2. doctor Who ? fajne , lekkie i banalne - dla odstresowania
3. różowe lata 70 !! genialne gagi i humor
4. the prisner - 6 odc na wysokim poziomie o 2 światach http://www.filmweb.pl/serial/Uwi%C4%99ziony-2009-479720
5. lost room - kolejny o zjawiskach nadprzyrodzonych mini serial http://www.filmweb.pl/serial/Zagubiony+ ... 006-370554
6. wilfred - humorystyczna komedia o Frodo co gada z psem
7. american dad - humor jak w family guy
8. alo alo - chyba nie musze mówić
7. monty python - jw
8. jaś fasola- j.w
i wiele wymienionych wyżej już - jak mi coś przypomni to dopiszae
2. doctor Who ? fajne , lekkie i banalne - dla odstresowania
3. różowe lata 70 !! genialne gagi i humor

4. the prisner - 6 odc na wysokim poziomie o 2 światach http://www.filmweb.pl/serial/Uwi%C4%99ziony-2009-479720
5. lost room - kolejny o zjawiskach nadprzyrodzonych mini serial http://www.filmweb.pl/serial/Zagubiony+ ... 006-370554
6. wilfred - humorystyczna komedia o Frodo co gada z psem

7. american dad - humor jak w family guy
8. alo alo - chyba nie musze mówić
7. monty python - jw
8. jaś fasola- j.w
i wiele wymienionych wyżej już - jak mi coś przypomni to dopiszae