Jak sądzicie? Która z gier wydanych w tym (jeszcze) roku była największym crapiszem lub nie wypełniła pokładanych w niej nadziei? Zachęcam do dyskusji.
Ankiety nie robię, bo IMO nie ma takiego sensu to raz. A dwa tyle tytułów bym musiał dodać znając życie że bym nie wyrobił xD
Najgorsze gry 2013 roku wg Łowców
- Podziękował: 298 razy
- Podziękowania: 261 razy
- Kontakt:
1. Batman Arkham Origins, to nie był Batman na jakiego czekałem. AO jest nudne, zabugowane i generalnie pod każdym względem gorsze od Arkham City czy też Arkham Asylum.
2. The Bureau: XCOM Declassified, twórcom w połowie gry zabrakło inwencji twórczej i gra stała się potwornie nudna. Na minus także monotonne mapy i walka.
3. Fez, tak wiem, że wersja konsolowa ukazała się wcześniej, ale nie miałem w nią okazji zagrać. Gra ma naprawdę fajny gameplay, który cieszy przez jakieś... 30 minut, później niestety wkrada się monotonia, która dla mnie zabija całą rozgrywkę w grze Fisha.
Podsumowując, wymienione przeze mnie gry nie są złe, powiedziałbym, że to nawet dobre produkcje pod względem technicznym, ale każda z nich jest po prostu do bólu nudna, a taka gra jest przeze mnie z góry traktowana jako porażka.
2. The Bureau: XCOM Declassified, twórcom w połowie gry zabrakło inwencji twórczej i gra stała się potwornie nudna. Na minus także monotonne mapy i walka.
3. Fez, tak wiem, że wersja konsolowa ukazała się wcześniej, ale nie miałem w nią okazji zagrać. Gra ma naprawdę fajny gameplay, który cieszy przez jakieś... 30 minut, później niestety wkrada się monotonia, która dla mnie zabija całą rozgrywkę w grze Fisha.
Podsumowując, wymienione przeze mnie gry nie są złe, powiedziałbym, że to nawet dobre produkcje pod względem technicznym, ale każda z nich jest po prostu do bólu nudna, a taka gra jest przeze mnie z góry traktowana jako porażka.
- Podziękował: 15 razy
- Podziękowania: 27 razy
- Kontakt:
Z racji, że nie ograniczamy się do gier PC-towych to mój faworyt to Unearthed: Trail of Ibn Battuta.
Jakby ktoś chciał zwiastun https://store.sonyentertainmentnetwork. ... HEDEP1DEMO
Po recenzji w CDA, chciałem się przekonać czy ta gra jest faktycznie tak tragiczna jak przekonuje autor tekstu. Zainstalowałem sobie demo i od grafiki rozbolały mnie dosłownie oczy a po wykonaniu 1 ruchu gra się zwiesiła i wymagała restartu PS-a. Doszedłem do wniosku, że nie ma co ryzykować dalszej gry, więc przystąpiłem do odinstalowywania tego czegoś. W tym momencie nastąpił ewenement, proces odinstalowywania zwiesił mi konsolę. Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem.
Jak chodzi o rynek PC-towy to Ride to hell, wiedzie prym z tego co się orientuje w tej kategorii.
Jakby ktoś chciał zwiastun https://store.sonyentertainmentnetwork. ... HEDEP1DEMO
Po recenzji w CDA, chciałem się przekonać czy ta gra jest faktycznie tak tragiczna jak przekonuje autor tekstu. Zainstalowałem sobie demo i od grafiki rozbolały mnie dosłownie oczy a po wykonaniu 1 ruchu gra się zwiesiła i wymagała restartu PS-a. Doszedłem do wniosku, że nie ma co ryzykować dalszej gry, więc przystąpiłem do odinstalowywania tego czegoś. W tym momencie nastąpił ewenement, proces odinstalowywania zwiesił mi konsolę. Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem.
Jak chodzi o rynek PC-towy to Ride to hell, wiedzie prym z tego co się orientuje w tej kategorii.
- Podziękował: 35 razy
- Podziękowania: 17 razy
- Kontakt:
Waham się między dwoma pseudoartystycznymi kmiotami o nazwach Proteus i 9.03m, ale chyba postawię na to pierwsze. Brzydkie, bez gameplayu, sensu, ani niczego innego i jeszcze sprzedawane za 7 euro. 9.03m jest przynajmniej tańszy, no i w jakimś celu zrobione. I pół zysków z sprzedaży idzie na cele charytatywne, więc chociaż coś. Mój głos idzie na Proteusa 
Aliensy to taki przeciętniak, a nie gniot. Przeszedłem i jakieś okropne to nie było, zwłaszcza, że dałem za to 1,25 pln.
A Unearthed jest chyba na greenlighcie

Aliensy to taki przeciętniak, a nie gniot. Przeszedłem i jakieś okropne to nie było, zwłaszcza, że dałem za to 1,25 pln.

- Podziękował: 92 razy
- Podziękowania: 123 razy
- Kontakt:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =113720947
Kto kupuje?Unearthed Episode 1 Gold Edition is coming to Steam Friday January 3rd, 2014

- Podziękował: 8 razy
- Podziękowania: 60 razy
- Kontakt:
W moim przypadku problemem nie będzie sama beznadziejność gry (na szczęście udało mi się ominąć co większe "wpadki" tego roku), a poziom zawodu, jaki odczułam po jej uruchomieniu. A dokładniej "ich", bo chodzi o dwa tytuły. Shadowrun jawił mi się jako zapowiedź powrotu tradycyjnych cRPG, a wyszło... cóż, jak wyszło. Nie, żeby gra była szczególnie zła, bo np. klimat czy dobrą narrację rzeczywiście posiadała, ale na pewno nie tego spodziewałam się po zbiórce na KickStarterze i kwocie, jaką ostatecznie uzyskano. Po drugie - SimCity. Nie planowałam kupić tej gry, ale kolega zaczął przedstawiać mi ją w takich superlatywach, że zdecydowałam się na pre-order (a on koniec końców nie kupił, tylko pograł w moją wersję...). Ponownie, sama gra nie była wcale zła, choć początkowo faktycznie miała pewne problemy. Jednak prawie w ogóle nie przypominała tego, co obiecywano. Do tej pory jak widzę jakieś starsze trailery czy zapowiedzi, to się zastanawiam, na podstawie czego je robili, bo chyba nie ostatecznie wypuszczonej wersji.
- Podziękował: 15 razy
- Podziękowania: 27 razy
- Kontakt:
To nawet nie musisz organizować wersji na 2014 bo już się wyjaśniło.Hemiq pisze:http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =113720947
Kto kupuje?Unearthed Episode 1 Gold Edition is coming to Steam Friday January 3rd, 2014

Autorzy muszą mieć liczną rodzinę, że to przeszło.
- Podziękował: 21 razy
- Podziękowania: 3 razy
- Kontakt:
Z gier, w które grałem w tym roku najgorszy okazał się Tomb Raider. Beznadziejne, jednokomnatowe "hidden" tomby z komunikatem o ich obecności na pół ekranu, Lara jako płaczliwy Terminator radzący sobie z coraz bardziej niemożliwymi sytuacjami... Do tego gra stała się kolejnym $@^%&^ cover-shooterem, bo przecież tak mało ich teraz na rynku. Wiem, że seria TR miała swoje wzloty i (bolesne) upadki ale IMO Anniversary i Legend były bardzo przyjemne (Underworld już męczył) i dobrze odcinały się od poprzednich, robionych na jedno kopyto TRów (+ AoD). Jak dla mnie kolejny reboot, z psuciem mechaniki i robieniem z gry klona Uncharted, jest nieporozumieniem.
Bożygrzmot pisze: Waham się między dwoma pseudoartystycznymi kmiotami o nazwach Proteus i 9.03m, ale chyba postawię na to pierwsze. Brzydkie, bez gameplayu, sensu, ani niczego innego i jeszcze sprzedawane za 7 euro. 9.03m jest przynajmniej tańszy, no i w jakimś celu zrobione. I pół zysków z sprzedaży idzie na cele charytatywne, więc chociaż coś. Mój głos idzie na Proteusa
Nie rozumiem takich ludzi jak Ty, widać ze Proteus i 9.03m to gry wybitnie nie w twoim klimacie, wiec po co tracisz na nie czas i pieniądze?
- Podziękował: 6 razy
- Podziękowania: 8 razy
- Kontakt:
Moje oczekiwania również były bardziej "gorące" i w przypadku Shadowruna czuję się umiarkowanie usatysfakcjonowana - zapewne tylko dlatego, że kocham jego uniwersum. Najbardziej boli tutaj liniowość i zbyt ograniczone możliwości eksplorowania tak pięknego świata. Ileż bym dała za prostą możliwość obmacania każdej szafeczki i śmiecia walającego się po ekranie, czy też oderwanie się na ładnych parę godzin od głównego wątku...Shelia pisze: W moim przypadku problemem nie będzie sama beznadziejność gry (na szczęście udało mi się ominąć co większe "wpadki" tego roku), a poziom zawodu, jaki odczułam po jej uruchomieniu. A dokładniej "ich", bo chodzi o dwa tytuły. Shadowrun jawił mi się jako zapowiedź powrotu tradycyjnych cRPG, a wyszło... cóż, jak wyszło. Nie, żeby gra była szczególnie zła, bo np. klimat czy dobrą narrację rzeczywiście posiadała, ale na pewno nie tego spodziewałam się po zbiórce na KickStarterze i kwocie, jaką ostatecznie uzyskano. [...]
- Podziękował: 1377 razy
- Podziękowania: 1315 razy
- Kontakt:
Może nie najgorsza gra 2013, ale taka która mnie rozczarowała z zakupów w 2013r to arma i mod dayZ - przez biedną optymalizacje, z którą jeszcze walczę. 

Oo prawie mnie zatkało, w jednej kwestii przyznam ci racje z liczba przeciwników jak na " zaginioną" wyspę przesadzili i to bardzo no i te klony, nasilę można się czepić wielu innych rzeczy ALE i tak jest to dobry restart serji i miło się grało a to najistotniejsze. Mi najbardziej pasował tomb 1i ver w Egipcie nie pamiętam tytułu xDHitokiri pisze: Z gier, w które grałem w tym roku najgorszy okazał się Tomb Raider. Beznadziejne, jednokomnatowe "hidden" tomby z komunikatem o ich obecności na pół ekranu, Lara jako płaczliwy Terminator radzący sobie z coraz bardziej niemożliwymi sytuacjami... Do tego gra stała się kolejnym $@^%&^ cover-shooterem, bo przecież tak mało ich teraz na rynku. Wiem, że seria TR miała swoje wzloty i (bolesne) upadki ale IMO Anniversary i Legend były bardzo przyjemne (Underworld już męczył) i dobrze odcinały się od poprzednich, robionych na jedno kopyto TRów (+ AoD). Jak dla mnie kolejny reboot, z psuciem mechaniki i robieniem z gry klona Uncharted, jest nieporozumieniem.
Trudno podać najgorsza grę wiele kiepskich było
- Podziękował: 118 razy
- Podziękowania: 81 razy
- Kontakt:
+1 Day Z mod za kiepską optymalizacje, dziwne bugi i słabe serwery.
Honorowe wyróżnienia dla gier które pojawiły się bundlach(2013) i miałem nieszczęście w nie zagrać: Puzzle Kingdoms i Sanctum 1.
Honorowe wyróżnienia dla gier które pojawiły się bundlach(2013) i miałem nieszczęście w nie zagrać: Puzzle Kingdoms i Sanctum 1.