Prince of Persia Warrior Within PL - Klimat względem jedynki zmieniony o 180 stopni, książę stał się mroczny, okrutny i bezwzględny. System walki jest tak soczysty i satysfakcjonujący jak nigdy przedtem (i potem), dekapitacja i przepoławianie przeciwników na porządku dziennym

Elementy platformowe i puzzle logiczne na maksymalnie wysokim poziomie, ukończenie każdej kolejnej sali powoduje banana na twarzy. Pół otwarta struktura wyspy pozwala zwiedzać i delektować się różnorodnymi miejscówkami (najmniej monotonna jeżeli chodzi o pejzaże część, gra rozgrywa się na obszarze pokaźnej wyspy, mamy nawet praktycznie nieprzydatną mapę

. Historia spójna, interesująca i w miarę poplątana, no i głos Monici B.

W tle przygrywają gitarowe riify a gracz wspina się, przestawia skrzynie, walczy, cofa i zwalnia czas, podczas bardzo długiej kampanii z dwoma zakończeniami (wada: gra nie informuje w żaden sposób że zebranie wszystkich upergów talizmanu może wpłynąć na fabułę, krótka sugestia w dialogu, niewielki filmik jakieś napisy gdzieś w sali tronowej - nic, gdybym wiedział szukałbym do upadłego). Polecam użyć pada, gra nie ma problemu ani z Xinput (X360, Chilstreem) ani Directinput (Stare pady, Xeox), na klawie też można, wiem bo jedynkę tak ukończyłem.
Krótko mówiąc: klasyk którego każdy gracz powinien znać, dla mnie osobiści najlepsza część trylogii.
PS. wsgf.org pomoże wam odpalić grę w przyzwoitej rozdzielczości (1080p), gra nie straciła nic z swojego uroku i nawet dziś uważam ją za piękną (grałem w tym samym czasie w ME 3 więc nie ma mowy o koloryzowaniu).
screeny, zrobione przeze mnie na zachętę
@Globoos - A ja własnie uważałem że pozostałe części są "ugrzecznione"

Tutaj doskonale rozumiem motywację księcia, walcząc o życie walczy z przeznaczeniem (a nie o jakiś bajkowy honor jak DT), ze sprawą z góry skazaną na porażkę, każdy krok i walka jest wysiłkiem i klimacik dobrze to podkreśla, posępny i ciężki. Mitologia też nie jet już "Perska" (świecąca i błyszcząca jak harem) - mamy natomiast do czynienia z tajemnicą i historią, wokół gruzy, śmierć i zniszczenie, mimo to książe desperacko szuka nadziei i łapie się każdego pomysłu. Gra rzeczywiście ma ciekawszą drugą połowę, nic więcej nie powiem