Hej,
przymierzam się do przebudowy komputera i nie wiem jaką kartę wybrać aby grać swobodnie w 1080p na ultra bez obaw o spadku klatek.
Mojego oko przyciągnęły:
5060 Ti16 GB
5070 Ti 12 GB
RX 9070 XT.
Przy tej ostatniej jestem już w zasadzie poza budżetem ale może warto dopłacić?
Która karta pozwoli mi na odpalenie AW2 czy CP2077 w 1080p na Ultra bez upacalerow?
Nie chce używać DLSS/FSR.
CO byście polecili?
Jaka karta do Ultra RT w 1080p?
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 49 razy
- Kontakt:
5070 12GB będzie podobna wydajnościowo do 9070 XT w Ray Tracingu
ale Radeon mocno odskoczy w czystej wydajności i ma więcej vramu,
tyle że jest trochę droższy i weźmie więcej prądu, nawet po undervoltingu.
Jak ci się nie pali, to po południu mogę podesłać ile 9070 XT wyciąga klatek
w AW2 i CP2077 ale bez skalerów to nie będą jakieś szalone wyniki.
5060Ti bym odrzucił i raczej szukał 5070.
ale Radeon mocno odskoczy w czystej wydajności i ma więcej vramu,
tyle że jest trochę droższy i weźmie więcej prądu, nawet po undervoltingu.
Jak ci się nie pali, to po południu mogę podesłać ile 9070 XT wyciąga klatek
w AW2 i CP2077 ale bez skalerów to nie będą jakieś szalone wyniki.
5060Ti bym odrzucił i raczej szukał 5070.
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Ładnie. Zmieniając trochę podstawowe ustawienia spokojnie wskoczy ponad 100 FPS.Rejumi pisze: 29 sie 2025, o 08:35 CP2077, 1080p, preset Ray Tracing Ultra, wyłączony tylko skaler.
Cyberpunk 2077 (C) 2020 by CD Projekt RED 29.08.2025 08_29_46.jpg
- Podziękował: 402 razy
- Podziękowania: 838 razy
5070 ti ma 16GB i to dobra karta. Tylko jak realnie chcesz mieć wszystko na ultra z rt (w tym path tracing), to powinieneś celować w 4090 albo 5090. A cyberbug ma przecież jeszcze overdrive i z tym na 5070 ti możesz 60fps nie wyciągnąć 
5060 ti od razu możesz skreślić.

5060 ti od razu możesz skreślić.
- Podziękował: 280 razy
- Podziękowania: 288 razy
- Kontakt:
9070XT po ostatnim update sterowników jest na poziomie 5070Ti w większości gier, jak nie czasami lepiej. Warto dwa razy się zastanowić nad dopłatą dzisiaj - pozdrawiam, posiadacz 5070Ti od 4 miesięcy. xD
https://youtu.be/aWfMibZ8t00
https://youtu.be/aWfMibZ8t00
- Podziękował: 254 razy
- Podziękowania: 194 razy
- Kontakt:
Tylko jak pamiętam HU to wykazało, a jak zrobił to Blacku, to u niego nie wyszły takie boosty. W filmiku tym mówi, że HU w późniejszym swoim podcaście sprostował i przyznał, że został popełniony błąd ale filmik nadal wisi.
Filmik Blacka
https://www.youtube.com/watch?v=kTz4taUg_ww
RX 9070XT to nadal dobra gra, ale trzeba brać poprawkę na to, że FSR4 jest nie w każdej grze, tutaj AMD się obija i nie wprowadza uaktualnień, trzeba posiłkować się specjalnym programem, do tego dodatkowo wiadomo FSR4 nie jest na takim poziomie jak DLSS4- nie mam na myśli FG, tylko upscaling. DLSS4 jest dużo "lepsze".
Jako, że nie chcesz tego używać, to zostaje pchać się w RX 9070XT lub RTX 5070Ti, bo 5060Ti 16gb jest za słabe, nawet do 1080p będzie potrzeba korzystania z DLSS przy graniu na ultra plus minus ficzery.
Dodam, że na żadnej karcie nie zagrasz w pełni wodotryskami bez upscalera, szczególnie w gry z silnikiem UE5, a w.w gry spokojnie na RTX powinny ruszyć z pathtracing + DLSS + FG, nie grałem w AW2, za to mam Cyberpunka i na RTX 4080 Super maks detale z Pathtracing- tzw overdrive, to karta klęknie nawet w 1080p, choć ja nie testowałem, bo gram w 1440p to na luzie z DLSS4 jakość + FG mam te 110fps+ zależnie od miejsca i gra chodzi bardzo dobrze.
Nie wiem jaki masz procesor do w.w kart, weź pod uwagę że potrzeba solidnego procka jak i minimum pcie4 x16 tutaj też by się przydało- choć jedynie RTX 5060ti ma obciętą szynę. Włączenie RT/PT obciąża nie tylko kartę ale też procesor, bez niego nie będzie kolorowo.
Miałem Ryzena 5600x ale jak wsadziłem RTX 4080 Super, mimo, że miałem na nim przesiedzieć jakiś czas do zakupu procka, to jednak trzeba było go wymienić, były gry gdzie RTX 4080S miewał nawet 50% użycia po włączeniu RT. Ryzen 7700 daje radę i tu nie ma takich bolączek jak w przypadku słabszego. Najgorzej było w Hogwart Legacy, gdzie włączenie RT spowodował spadek fps jak i użycia do poziomu 40-50%/fps. po zmianie procka karta była normalnie obciążona i fps nie spadał do ok 50fps i nic nie zamulało. To była jedna z gier gdzie procek był bardzo mocno wymagany, w Cyberpunku na ulicy były problemy, ale pomogła zmiana tłumu z wysokiego na średnie lub niskie, by odciążyć procesor zbyt dużą ilością npc.
edit
Dodam. Bywało też tak, że lepiej było grać w natywnym 1440p czyli DLAA lub TAA niż włączać DLSS jakość/balans, bo wtedy spada rozdzielczość i procek ma więcej do powiedzenia gdzie fpsów za wiele nie przybyło, lepiej było grać w natywnym wtedy grafa ma więcej do powiedzenia, nie testowałem takiego rozwiązania w 1080p.
Filmik Blacka
https://www.youtube.com/watch?v=kTz4taUg_ww
RX 9070XT to nadal dobra gra, ale trzeba brać poprawkę na to, że FSR4 jest nie w każdej grze, tutaj AMD się obija i nie wprowadza uaktualnień, trzeba posiłkować się specjalnym programem, do tego dodatkowo wiadomo FSR4 nie jest na takim poziomie jak DLSS4- nie mam na myśli FG, tylko upscaling. DLSS4 jest dużo "lepsze".
Jako, że nie chcesz tego używać, to zostaje pchać się w RX 9070XT lub RTX 5070Ti, bo 5060Ti 16gb jest za słabe, nawet do 1080p będzie potrzeba korzystania z DLSS przy graniu na ultra plus minus ficzery.
Dodam, że na żadnej karcie nie zagrasz w pełni wodotryskami bez upscalera, szczególnie w gry z silnikiem UE5, a w.w gry spokojnie na RTX powinny ruszyć z pathtracing + DLSS + FG, nie grałem w AW2, za to mam Cyberpunka i na RTX 4080 Super maks detale z Pathtracing- tzw overdrive, to karta klęknie nawet w 1080p, choć ja nie testowałem, bo gram w 1440p to na luzie z DLSS4 jakość + FG mam te 110fps+ zależnie od miejsca i gra chodzi bardzo dobrze.
Nie wiem jaki masz procesor do w.w kart, weź pod uwagę że potrzeba solidnego procka jak i minimum pcie4 x16 tutaj też by się przydało- choć jedynie RTX 5060ti ma obciętą szynę. Włączenie RT/PT obciąża nie tylko kartę ale też procesor, bez niego nie będzie kolorowo.
Miałem Ryzena 5600x ale jak wsadziłem RTX 4080 Super, mimo, że miałem na nim przesiedzieć jakiś czas do zakupu procka, to jednak trzeba było go wymienić, były gry gdzie RTX 4080S miewał nawet 50% użycia po włączeniu RT. Ryzen 7700 daje radę i tu nie ma takich bolączek jak w przypadku słabszego. Najgorzej było w Hogwart Legacy, gdzie włączenie RT spowodował spadek fps jak i użycia do poziomu 40-50%/fps. po zmianie procka karta była normalnie obciążona i fps nie spadał do ok 50fps i nic nie zamulało. To była jedna z gier gdzie procek był bardzo mocno wymagany, w Cyberpunku na ulicy były problemy, ale pomogła zmiana tłumu z wysokiego na średnie lub niskie, by odciążyć procesor zbyt dużą ilością npc.
edit
Dodam. Bywało też tak, że lepiej było grać w natywnym 1440p czyli DLAA lub TAA niż włączać DLSS jakość/balans, bo wtedy spada rozdzielczość i procek ma więcej do powiedzenia gdzie fpsów za wiele nie przybyło, lepiej było grać w natywnym wtedy grafa ma więcej do powiedzenia, nie testowałem takiego rozwiązania w 1080p.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2025, o 16:06 przez RedEvil, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ci użytkownicy podziękowali RedEvil za ten post:
- bolesna prawda
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 49 razy
- Kontakt:
Alan Wake 2 na pełnych ustawieniach z RT zabija kartę xD
Wyłączenie Path Tracingu daje +30 klatek, jak dla mnie granie w RT
bez skalowania albo posiadania kart z serii 90 jest kompletnie bez sensu.
Wyłączenie Path Tracingu daje +30 klatek, jak dla mnie granie w RT
bez skalowania albo posiadania kart z serii 90 jest kompletnie bez sensu.
- Kontakt:
1080p dla porównania z wrzuconym RX, dodatkowo dodam, że karta dla testu domyślnie bez uv, bo bez uv ma jakieś 5frps więcej przez wyższe taktowanie 2805mhz vs 2580mhz. UV dało jakieś 3-6C mniej zależnie od użycia i pobór mniejszy o przeszło 50W.

Tutaj natywne 1440p domyślne taktowanie, uv w natywnym 1440p dawało jakieś 1-2fps mniej.

Zaś tutaj DLSS4 jakość + FG Path Tracing + RR(rekonstrukcja promieni) 1440p. Karta ciągnęła ok 215W i miała ok 61C przy uv. Wynik jest podany z kartą w uv.

To wszystko benchmark, uważam, że w czasie zwykłego grania będzie inaczej, raz gorzej raz lepiej, mamy lokacje jak np Jig-Jig Street gdzie procek ma sporo do roboty, pamiętam jaka była spora różnica jak testowałem Ryzena 3600 z nowym 5600x.
Do tego na ulicy z masą npców, samochodów też może być wymagająco, ale te dwie karty o których pisaliśmy powinny podołać, nie wiem jak z procesorem.
edycja
Przepraszam, chciałem dodać, że mój test ma tylko zobrazować, że RX 9070XT nie jest złą kartą i jak widać nie dzieli nie wiadomo jaka przepaść między nami, do tego warto dodać, że RTX mają większy narzut na CPU, to widać, jak się ma słabszego procka, a nie zamierza się wymieniać, to skłaniałbym się ku RX 9070XT. Dodatkowo za RTX 5070Ti przemawia to całe FG, do tego tutaj w wersji x3/x4, to nie dodaje magicznie FPSów, ale poprawia komfort, sam byłem sceptyczny takim rozwiązaniom ale to dobrze działa, lepiej niż na moim poprzednim RTX 3060Ti + lossless scaling albo FG od AMD, ale tam też problem z 8gb vram, bo niestety FG wymaga nawet 600MB+ na karcie. Im wyższa rozdzielczość tym więcej.

Tutaj natywne 1440p domyślne taktowanie, uv w natywnym 1440p dawało jakieś 1-2fps mniej.

Zaś tutaj DLSS4 jakość + FG Path Tracing + RR(rekonstrukcja promieni) 1440p. Karta ciągnęła ok 215W i miała ok 61C przy uv. Wynik jest podany z kartą w uv.

To wszystko benchmark, uważam, że w czasie zwykłego grania będzie inaczej, raz gorzej raz lepiej, mamy lokacje jak np Jig-Jig Street gdzie procek ma sporo do roboty, pamiętam jaka była spora różnica jak testowałem Ryzena 3600 z nowym 5600x.
Do tego na ulicy z masą npców, samochodów też może być wymagająco, ale te dwie karty o których pisaliśmy powinny podołać, nie wiem jak z procesorem.
edycja
Przepraszam, chciałem dodać, że mój test ma tylko zobrazować, że RX 9070XT nie jest złą kartą i jak widać nie dzieli nie wiadomo jaka przepaść między nami, do tego warto dodać, że RTX mają większy narzut na CPU, to widać, jak się ma słabszego procka, a nie zamierza się wymieniać, to skłaniałbym się ku RX 9070XT. Dodatkowo za RTX 5070Ti przemawia to całe FG, do tego tutaj w wersji x3/x4, to nie dodaje magicznie FPSów, ale poprawia komfort, sam byłem sceptyczny takim rozwiązaniom ale to dobrze działa, lepiej niż na moim poprzednim RTX 3060Ti + lossless scaling albo FG od AMD, ale tam też problem z 8gb vram, bo niestety FG wymaga nawet 600MB+ na karcie. Im wyższa rozdzielczość tym więcej.
- Kontakt:
Ok.
Procka też wymieniam i widzę że do tego RXa polecają R5 7600.
Czyli tak podsumowując. Biorąc tego RX 9070 XT spokojnie pogram na Ultra bez FSR w 1080p, karta ciągnie też RT a w PT nie ma co się bawić.
Wiecie, generalnie chodzi mi o to abym bez obaw przez kilka lat nie musiał zerkać na wymagania sprzętowe gry. Po prostu kupuje, odpalam na wysokich i gram.
Bo kolejna kwestia, że ustawienia ultra czasami niewiele dają a zabierają z 40 FPS, więc zapewne będę latał na wysokich z jakimś RT.
EDIT: to za Waszą namową biorę tego RXa, to mój pierwszy Radeon, mam nadzieję że się nie zawiodę.
Procka też wymieniam i widzę że do tego RXa polecają R5 7600.
Czyli tak podsumowując. Biorąc tego RX 9070 XT spokojnie pogram na Ultra bez FSR w 1080p, karta ciągnie też RT a w PT nie ma co się bawić.
Wiecie, generalnie chodzi mi o to abym bez obaw przez kilka lat nie musiał zerkać na wymagania sprzętowe gry. Po prostu kupuje, odpalam na wysokich i gram.
Bo kolejna kwestia, że ustawienia ultra czasami niewiele dają a zabierają z 40 FPS, więc zapewne będę latał na wysokich z jakimś RT.
EDIT: to za Waszą namową biorę tego RXa, to mój pierwszy Radeon, mam nadzieję że się nie zawiodę.
- Kontakt:
Tylko weź jeszcze pod uwagę, że teraz wszystko zależy od jakości chłodzenia i kwoty jaką chcesz wydać.
Nie oglądałem ale powinno dać mniej więcej wgląd jaka wersja karty jest dobra- temperatury, głośność itp
https://www.youtube.com/watch?v=DV8o7xt-4wg
Jak dojdzie do zakupu i ogarniesz to wszystko to daj znać jakie są efekty i twoje wrażenia vs stara karta. To tak z ciekawości.
Nie oglądałem ale powinno dać mniej więcej wgląd jaka wersja karty jest dobra- temperatury, głośność itp
Jak dojdzie do zakupu i ogarniesz to wszystko to daj znać jakie są efekty i twoje wrażenia vs stara karta. To tak z ciekawości.
- Kontakt:
Biorę tą wersję Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16GB GDDR6, jest fabrycznie podkręcona.RedEvil pisze: 30 sie 2025, o 19:26 Tylko weź jeszcze pod uwagę, że teraz wszystko zależy od jakości chłodzenia i kwoty jaką chcesz wydać.
Chłodzenie kompa ogarniają mi znajomi w sklepie.
Dam znać co i jak. W poniedziałek zamówię to pewnie do końca tygodnia mi to złożą.
Tak btw. to widzę że na tej karcie idzie nawet pograć w dobrej jakości w 4K z jakimś FSR, więc może nawet sprawdzę jak to na TV będzie śmigać.
- Podziękował: 280 razy
- Podziękowania: 288 razy
- Kontakt:
Nie zwracaj uwagi na to, że jest fabrycznie podkręcona, to sztuczne nabijanie ceny.
OC czy undervolting możesz ogarnąć sobie w domowym zaciszu w 15 minut.
- Ci użytkownicy podziękowali Natan za ten post:
- CryKillerPL
- Kontakt:
Może masz rację ale ja siedziałem ponad 15 lat na konsolach i zanim ogarnę kompa to trochę zajmie. A różnica w cenie duża nie była chyba z 200 zł więc przy prawie 7 tys. za kompa to grosze.Natan pisze: 31 sie 2025, o 13:14 Nie zwracaj uwagi na to, że jest fabrycznie podkręcona, to sztuczne nabijanie ceny.
A powiedz mi jeszcze bo mam 2TB M2 Kingstone Fury i chce sobie to wpakować tam, ale słyszałem że na niektórych płytach głównych pewne sloty na M2 ograniczają przepustowość karty graficznej bo one przecinają linie czy coś. Jak wrzucę ten dysk w port zaraz pod karta graficzna to powinno być chyba ok co?
1TB oni mi wrzuca ale chciałem sobie właśnie drugi dołożyć.
- Kontakt:
Wszystko zależy od płyty głównej i procka. Tak to ciężko powiedzieć.CryKillerPL pisze: 3 wrz 2025, o 09:06A powiedz mi jeszcze bo mam 2TB M2 Kingstone Fury i chce sobie to wpakować tam, ale słyszałem że na niektórych płytach głównych pewne sloty na M2 ograniczają przepustowość karty graficznej bo one przecinają linie czy coś. Jak wrzucę ten dysk w port zaraz pod karta graficzna to powinno być chyba ok co?Natan pisze: 31 sie 2025, o 13:14 Nie zwracaj uwagi na to, że jest fabrycznie podkręcona, to sztuczne nabijanie ceny.
1TB oni mi wrzuca ale chciałem sobie właśnie drugi dołożyć.
Taki mam zapis przy mojej płycie głównej b650, dotyczy to drugiego slotu PCI
" - PCI_E2 (4x2) shares bandwidth with M.2_3 (4x4);
using this slot will make M.2_3 run at x2.
- M.2_2 (4x4) is disabled with Phoenix 2 CPUs."
- Kontakt:
A więc tak
Mam Ryzena 5 7600
RX 9070 XT
32 RAM DDR5 6000 CL30
Monitor na ten moment 1080p 144Hz
Generalnie wszystko hula świetnie ale coś dziwnego się czasami dzieje, mianowicie:
w niektórych grach po ustawieniu na maxa karta nie wyciąga mi pełnej mocy a np. 150W i mam ok 120 FPS.
Dokładam jakieś MSAA X8 i RT i karta wykręca 340W a FPS nadal oscyluje w okolicach 120.
Dlaczego nie wykręcam więcej FPS?
W Cp2077 w benchmarku na Ultra bez RT mam 160 FPS ale w grze osiągam 100-120 i karta ma 120W. Włączenie RT podbija moc karty do 340W a FPS spadają do ok 100.
Słabo znam się na kompach, ale jak oglądam YT ze specyfikacjami identycznymi jak moje to ludzie takich problemów nie mają.
Oczywiście są gry które wyciągają zawsze max np. AW2 na Ultra bez RT mam 165 FPS a gdy włączę PT to mam ok 90 FPS.
Nie używam żadnych upacalerow, wszystko natywnie.
Mam Ryzena 5 7600
RX 9070 XT
32 RAM DDR5 6000 CL30
Monitor na ten moment 1080p 144Hz
Generalnie wszystko hula świetnie ale coś dziwnego się czasami dzieje, mianowicie:
w niektórych grach po ustawieniu na maxa karta nie wyciąga mi pełnej mocy a np. 150W i mam ok 120 FPS.
Dokładam jakieś MSAA X8 i RT i karta wykręca 340W a FPS nadal oscyluje w okolicach 120.
Dlaczego nie wykręcam więcej FPS?
W Cp2077 w benchmarku na Ultra bez RT mam 160 FPS ale w grze osiągam 100-120 i karta ma 120W. Włączenie RT podbija moc karty do 340W a FPS spadają do ok 100.
Słabo znam się na kompach, ale jak oglądam YT ze specyfikacjami identycznymi jak moje to ludzie takich problemów nie mają.
Oczywiście są gry które wyciągają zawsze max np. AW2 na Ultra bez RT mam 165 FPS a gdy włączę PT to mam ok 90 FPS.
Nie używam żadnych upacalerow, wszystko natywnie.