Pad nie dziala na gog (steam dziala).

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Mam pada gamesir nova lite.
Pad normalnie łączy się przez blutooth z pc.
Problem jest taki, że nie działa w grach na GOG. Obie gry wspierają pada (kingdom come delivery i wiedźmin 3).
Jak dołączę gry do steama jako gry z poza biblioteki do obie gry działają. Mało tego jak gram w kingdom come delivery przez lune z połączonym kontem gog też kingdom come delivery działa.
Reasumując co zrobić by pad działał na GOGu, Pomocy!
Na steam działa na lunie działa na gogu nie :(

Posiadam windows 11, wszystko jest zaaktualizowane.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Steam ma bardzo dobre sterowniki emulujące funkcjonowanie różnych kontrolerów i praktycznie wszystko powinno zadziałać. Pewnie jak wyłączysz w opcjach Steam Input to pad przestanie działać. Z Luną może być podobnie. Z tego co widzę gra (a przynajmniej część pierwsza, o której chyba piszesz) wspiera Xinput i w dyskusjach ludzie piszą, że pady Sony nie chciały działać. Nie znam twojego kontrolera, z tego co na szybko znalazłem w necie wspiera zarówno Xinput jak i DirectInput. Może można go przełączyć w odpowiedni tryb? Jeśli nie to zostaje ci granie z nakładką Steam.
Ci użytkownicy podziękowali Angrenbor za ten post:
jobjoxPL
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Temat do zamknięcia udało się :)

Tak jak pisał Angrenbor wystarczyło zmienić te tryby. Problem taki, że próbowałem sprawdzałem to wcześniej ale dodatkowo przed zmianą trybu trzeba zrobić downgrode oprogramowania do wersji 4200 bo w obecnej 6900 sama zmiana trybu nie działa z jakiegoś powododu ;) W wersji 6900 pad był wykrywany jako Gamesir nova lite a w wersji 4200 jest jako xbox controler. :)
Ci użytkownicy podziękowali k88pl za ten post:
jobjoxPL
ODPOWIEDZ