Czy działa informacja o oglądających ogłoszenia na OLX

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 49 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Na OLX wystawiłem dwa ogłoszenia o sprzedaży pewnych produktów i przez cały boży dzień nikt się nie zainteresował (ikona oka) dla testu wszedłem z innej przeglądarki, gdzie nie byłem zalogowany na swoje ogłoszenie. Po powrocie OLX dalej mnie informował, że nikt nie zobaczył mojego ogłoszenia uruchomiłem też tryb incognito i wszedłem na swoje dwa ogłoszenia, ale po powrocie znowu OLX mnie poinformował, że nikt nie oglądał moich ogłoszeń. Kiedyś informacja dla sprzedawcy działała, a teraz nie wiem, co się dzieje, czy ktoś miał podobny problem?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Ta funkcja powinna działać choć nie zdziwię się jeśli mają jakieś tymczasowe problemy. Z mojego doświadczenia to jeden z najbardziej zbugowanych większych serwisów. Allegro, Morele, Ceneo z nimi nie miałem nigdy problemów. A teraz wystarczy uruchomić aplikację OLX na iOS i nagle znika Ci pasek wyszukiwania :D

Przy takiej skali firmy to jakiś żart.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 26 razy

lactoral pisze: 3 kwie 2025, o 03:18 Na OLX wystawiłem dwa ogłoszenia o sprzedaży pewnych produktów i przez cały boży dzień nikt się nie zainteresował
A potrzebujesz tych informacji ? Nie wspominaj nawet że promujesz ogłoszenia bo wyśle oddział prewencyjnych krasnoludów :D
Tak naprawde nie ma rady na Olx, coś się sprzeda szybko coś kisi się pół roku.
Możliwe że to tylko zlicza zalogowane osoby, a nie zwykłe wejścia/ otwarcie ogłoszenia.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Jak obliczamy statystyki ogłoszeń

Jeśli ten sam kupujący w ciągu jednego dnia:

kliknie Twoje ogłoszenie więcej niż raz, liczy się to jako jedno wyświetlenie;
kliknie opcję „Zadzwoń” więcej niż raz, liczy się to jako jedno połączenie;
wyśle Ci wiele wiadomości na temat tego samego ogłoszenia, liczy się to jako jedna rozmowa.

Uwaga: statystyki są aktualizowane co godzinę, a nie w czasie rzeczywistym. Obejmują wyłącznie dane zebrane po 1 stycznia 2022 roku i nie uwzględniają statystyk pochodzących z botów. Oznacza to, że może nastąpić zmiana w statystykach Twoich obecnych ogłoszeń.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Angrenbor pisze: 3 kwie 2025, o 12:02
Jak obliczamy statystyki ogłoszeń

Jeśli ten sam kupujący w ciągu jednego dnia:

kliknie Twoje ogłoszenie więcej niż raz, liczy się to jako jedno wyświetlenie;
kliknie opcję „Zadzwoń” więcej niż raz, liczy się to jako jedno połączenie;
wyśle Ci wiele wiadomości na temat tego samego ogłoszenia, liczy się to jako jedna rozmowa.

Uwaga: statystyki są aktualizowane co godzinę, a nie w czasie rzeczywistym. Obejmują wyłącznie dane zebrane po 1 stycznia 2022 roku i nie uwzględniają statystyk pochodzących z botów. Oznacza to, że może nastąpić zmiana w statystykach Twoich obecnych ogłoszeń.
Tu mi nie chodzi o kupujących tylko o zainteresowanych takim przedmiotem. Bo patrzyłem, po ile ludzie taki przedmiot wystawiają i wystawiłem cenę, aby być konkurencyjnym. Przez brak wyświetlenia nie wiem, czy miniaturka była zła, czy cena za wysoka. Kiedyś wystawiłem przedmiot i widziałem, że było duże zainteresowanie, ale było brak ofert kupna to zmniejszyłem cenę.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

Zrób sobie taki mały eksperyment: wystaw rzecz za cenę o połowę niższą, niż "konkurencja". Wtedy tak naprawdę zobaczysz, czy to chodliwy fant, czy tak zwany śmieć. Jeżeli jednak, w bardzo krótkim okresie czasu, trafi Ci się kupiec to zawsze możesz nie potwierdzić jego zakupu (nie zauważyłem na olku żadnych sankcji z tego tytułu). Następnie podnieś cenę o jakiś tam procent. Potwierdzone: Trafiła mi się kiedyś taka sprzedająca, która trzykrotnie podnosiła cenę, a mojej oferty nie potwierdziła. Wystawiała o jakiś tam procent wyżej (odświeżałem stronę z listą ofert tej cfaniary) aż w końcu sprzedała! Widocznie to działa!

Inna sytuacja: Kiedyś miałem sprzedającego, od którego kupiłem sprzęt, zatwierdził mój zakup ale nie wysłał. Coś tam kręcił że za granicą tera jest ;) Kasa wróciła. Za jakiś czas koleś wystawił ten sam sprzęt o 10 zł drożej. I co? I kisi mu się to już kilka miesięcy bo ja szarpnąłem od innego, coś w podobie (hehe sprawdzam sobie jego konto) Już by zapomniał o temacie, a tak... jego wybór.

Sam mam kilka fantów na tym bałaganie i widzę, że jeden ze sprzętów, w bardzo krótkim okresie czasu, zarejestrował kilkaset odwiedzin. Natomiast inne oferty: kilka, kilkanaście sztuk wejść. Biednie. Oczywiście zaznaczyłem opcję "do negocjacji" ale i tak jakaś cisza... Czekam sobie grzecznie, bo fant jeść nie woła ;) Jak nie dziś, to za rok bo z moich osobistych obserwacji wynika, że serwis olx jest ostatecznością gdzie ludzie kupują fanty, których nie udało im się kupić gdzie indziej albo szukają towaru, którego już nie produkują. Oczywiście mogę mylić się bo może są i łowcy okazji, jak wszędzie. Ale żebym jeszcze nie miał ani jednej oferty propozycji ceny przy tak dużej ilości odwiedzin? To mnie zastanawia bo ja, w większości moich zakupów, zadaje pytanie dotyczące ceny. Pytam, ponieważ lubię mieć kontakt ze sprzedającym aby go wyczuć, czy to jakaś patologia, czy normalny sprzedający. A może i zniżka wpadnie ;)

Musisz (znaczy nie musisz) sam sobie odpowiedzieć co dla Ciebie lepsze. Jak Ci nie zależy na szybkości walnij grubą kwotę i zaznacz, że do negocjacji. Jeśli jednak jest odwrotnie, to czasem warto pojechać po bandzie i wystawić za połowę ceny, a zaraz podnieść o jakiś tam procent, aż usatysfakcjonuje Cię kwota, a fant pojedzie do ludzi.

Tak sobie napisałem trochę nie w temacie, ale może jednak w temacie i może komuś przyda się to?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

lactoral pisze: 3 kwie 2025, o 13:36 Tu mi nie chodzi o kupujących tylko o zainteresowanych takim przedmiotem. Bo patrzyłem, po ile ludzie taki przedmiot wystawiają i wystawiłem cenę, aby być konkurencyjnym. Przez brak wyświetlenia nie wiem, czy miniaturka była zła, czy cena za wysoka. Kiedyś wystawiłem przedmiot i widziałem, że było duże zainteresowanie, ale było brak ofert kupna to zmniejszyłem cenę.
To, że inni mają jakiś dany towar w wyższej cenie to wcale nie znaczy, że jest na to popyt. Jako sprzedający z grubo ponad setką udanych transakcji mogę powiedzieć, że nasze wyobrażenia o wartości danego towaru a ich faktyczna wartość dla kupujących to dwie różne rzeczy. Wystawiałem sporo szmelcu, rzeczy przechodzonych i wyraźnie zużytych, czasem dosłownie przyniesionych ze śmietnika lub dla mnie niszowych i sprzedawały się szybko a to co myślałem, że będzie hitem i pójdzie błyskawicznie kisiło się lub nadal kisi od miesięcy. Czasem miałem posuchę i przez całe tygodnie nic się nie sprzedawało a czasami w krótkim czasie kilka rzeczy.
Nie ma reguły i wszystko zależy od tego co sprzedajesz.

Jeżeli szukasz ogólnych rad to rób dużo zdjęć, opisuj dokładnie zawartość i stan i dodawaj przesyłkę OLX jeśli tylko gabaryt pozwala.

A ten tekst co zacytowałem odnosił się do twojego pytania czemu statystyki się nie zmieniają. Aktualizacja jest co godzinę a nie od razu a kupujący w tym kontekście to każdy użytkownik serwisu niebędący sprzedawcą danego towaru.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Kiedyś wystarczyło zobaczyć swoje ogłoszenie i zrobić odśwież stronę, aby licznik się zmienił. Nie wiem, komu to przeszkadzało, że to zmienili.
ODPOWIEDZ