Witam.
Poradzicie coś w kwestii darmowego antywirusa na Androida? Kiedyś używałem Kasperskiego i mi się podobał, ale obecnie nie wiem czy jest bezpieczny. Jakiego wy używacie? Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Android - darmowy Antywirus
Dopóki nie instalujesz losowych aplikacji, które potrzebują Bóg wie jakich uprawnień, to nie potrzebujesz antywirusa.SKODR pisze: 7 mar 2025, o 17:46 Witam.
Poradzicie coś w kwestii darmowego antywirusa na Androida? Kiedyś używałem Kasperskiego i mi się podobał, ale obecnie nie wiem czy jest bezpieczny. Jakiego wy używacie? Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Android to nie Windows.
Tutaj każdy program działa w izolowanym środowisku, który nie ma opcji nabrojenia, dopóki nie pozwolisz na dostępy.
Inna sprawa ma się, jak chcesz ochronić kogoś starszego, który nie czyta i klika co popadnie.
Wtedy, jeśli już musisz, to lepiej wybrać coś od renomowanej firmy, np Eset
Nie wiem jak to działa na Androidzie, ale na PC jest tym lepszym.
- Podziękował: 100 razy
- Podziękowania: 258 razy
- Kontakt:
Już lepiej miec firewalla niz kolejnego zlodziej danych i czego tam jeszcze!
Niestety droid jest tak skonstruowany, ze porządnej sciany nie postawisz, dopoki nie zrootujesz tego balaganu. Jak masz roota, wywalasz ten caly syf generujacy wg. mojej wiedzy niepotrzebny transfer, a takze blokujesz dostep do applikacji, ukrywajac dzialania wykonywane przez ciebie. Dajesz dostep do sieci wybranym. A ze te "wybrane" kradna dane... zastanow sie nad nokia
Niestety droid jest tak skonstruowany, ze porządnej sciany nie postawisz, dopoki nie zrootujesz tego balaganu. Jak masz roota, wywalasz ten caly syf generujacy wg. mojej wiedzy niepotrzebny transfer, a takze blokujesz dostep do applikacji, ukrywajac dzialania wykonywane przez ciebie. Dajesz dostep do sieci wybranym. A ze te "wybrane" kradna dane... zastanow sie nad nokia

- Podziękował: 10 razy
- Podziękowania: 27 razy
- Kontakt:
Właśnie tak przeglądałem sobie internet i widzę kilka artykułów na ten temat i potwierdzają wasze komentarze, co do antywirusa na smartfona. Czyli wychodzi na to, że antywir rzeczywiście tak naprawdę kiepsko chroni (by nie powiedzieć, że wcale) smartfona. Telefonu używam rzadko, głównie do muzyki i konta bankowego oraz przeglądania gazetek (i rzecz jasna kontaktów), internet zwiedzam sporadycznie i to strony znane. Chciałem antywira głównie pod konto bankowe.