Lista akcji promocyjnych w których były rozdawane płyty z grami

Okazyjne ceny gier z dystrybucji pudełkowej, wyprzedaże w Biedronce, tanie serie wydawnicze.
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 6 razy

Siema
Mieliśmy (i dzięki Wayback Machine dalej mamy) listę płyt dołączanych do gazet, a same te płyty są w bibliotekach więc o informację jakie gazety się w to bawiły jest bardzo łatwo natomiast ja mam inne pytanie
Czy ktoś z Was ma może (albo wie gdzie dostanę) informację na temat listy akcji promocyjnych w których były rozdawane płyty z grami? Chodzi mi zarówno o gierki takie jak te dołączane do serków Bakuś jak i płyty z demami gier. Z tych które ja znam to wiem, że:
- Była taka gierka co się nazywała Spełnij Marzenia: Gra Piłkarska Pepsi i ona chyba była dołączana do napojów Pepsi (ale nie jestem pewien)
- Wspomniane przeze mnie serki Bakoma do których były dołączane gry z różnych serii (najpierw były Niesamowicie Bakusiowe Podróże, potem te gry 3D z serii Bakoma, potem była Misja Bakolandia, a na samym końcu były Nowe odlotowe gry bakusiowe)
- Do soków Kubusia była kiedyś dołączana płyta z demem gry Kubuś i wehikuł czasu
- Do napojów Pysio była dołączana płyta z grą Pysio: Bardzo Smoczny Sok
- Do napojów Jupik też były dołączane płyty z grami (najpierw było Snowboard Jupik Team, potem jakaś płyta z 3 grami też związane z marką Jupik)
- Do kartonowych soczków Leon też była jakaś płyta z grami dawana (20 super gier to się nazywało czy jakoś tak)
- Do gum do żucia Mamby były dodawane płyty z grą Mambowa Przygoda (były tylko 3 części, a przynajmniej tyle znalazłem)
- Do jogurtów Danonek była dawana płyta z grą Przygody smoka danonka
- Do napojów Coca-Cola (?) była dawana płyta z 4 grami piłkarskimi
- W McDonalds w zestawie Happy Meal były czasami dawane płyty z grami z serii McDonalds Dragons i McDonalds Fairies
- Play Publishing w ramach współprac z różnymi firmami (KFC, Piccolo, Family Frost, Wolność, Statoil czy Sokpol) rozdawało płyty z różnymi grami
- Również McDonalds do zestawów dawało darmową płytę z demem gry FIFA WM 2002
- Do napojów Coca-Cola było dołączone demo gry Spore
- Do zupek Knorr były dołączane płyty z demami gier wydawanych przez Cenegę w Kolekcji Klasyki
- Mnóstwo takich akcji zrobiło Tesco (raz dawali płytę z grą Nauka Przepisów Drogowych dla dzieci chociaż nie wiem w jakich okolicznościach to rozdawali, raz dawali gratis płytę z demem gry Need for Speed Most Wanted, dawali też płytę z demem gry Sims 3 gdzie z tyłu opakowania był kod rabatowy na pełną wersję gry Sims 3, no i też były 3 gry stworzone na potrzeby marketingowe Tesco jak Puchar Tesco czy Zimowe Wyścigi Tesco czy też Tescolandia Archipelag Magii)
- Demo Sims 2 było dość mocno promowane i płytę z demem gratis można było dostać przy zakupach w Ikei lub w Carrefour, a także przy zakupie produktu Gillette w sklepach sieci Rossmann i również przy zakupach w sklepach sieci H&M
- Zakład Utylizacyjny w Szadółkach w ramach akcji promocyjnej rozdawał na zajęciach szkolnych płytę z grą Śmieciogra
- Słynne gry dołączane do płatków śniadaniowych Nestle
- Mignęła mi gdzieś też płyta z CD-Romek z logiem KFC, ale nie wiem jak była dystrybuowana (z tego co widzę to to była jakaś seria Bajkowe KFC, ale ponownie, nie mam pewności jak było to dystrybuowane)
- Słyszałem jeszcze o grze Droga do szkoły która była w ramach jakiejś akcji z PZU dystrybuowana (nie znam szczegółów)
I to chyba tyle z tego co zebrałem. Ktoś z Was jeszcze jakieś takie akcje promocyjne kojarzy albo ma pod ręką link do jakiś starych newsów które o takich akcjach reklamowały?
Ostatnio zmieniony 21 lut 2025, o 15:57 przez MrPepka, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Łowca

Dobra jeszcze przypomniały mi się takie akcje:
- Tesco oprócz wyżej wspomnianych gier (Puchar Tesco, Zimowe Wyścigi Tesco i Tescolandia Archipelag Magii) dystrybuowało również grę Bajeczna Przygoda
- Do jogurtów Actimel była dołączona gra Drużyna Actimel kontra mikroby
- Była gra EKOLOGIA czyli jak chronić ziemię - nasz dom (nie wiem jak było dystrybuowane
- Gierki typu Uwolnić Zozole czy Zozole Poszukiwania były dołączane do produktów Zozole (te cukierki takie)
- Życie Głuszca też chyba było dystrybuowane jedynie w ramach jakiejś akcji (Ożywić pola?) i chyba było robione dla fundacji ochrony głuszca
- Gierki z serii Globalne Ocieplenie z Nestle - były dołączane do gazety Świat Przygód z Hugo, ale jestem pewien, że na którejś aukcji widziałem płytę z jedynie tymi grami która z gazety Hugo nie pochodziła
- Do produktów Lubelli były dołączane gry Apetyt na wiedzę z Socratesem
- Wyłapałem gierkę Poszukiwacz Słońca która była prawdopodobnie elementem akcji promocyjnej Tesco i producenta komputerów NTT
- Wyłapałem jeszcze jakieś promocyjne gierki z KFC jak Historia Camelotu i gierki z serii Turniej KFC (wiem tylko o jednej która się nazywała Złota Kaczka, ale ze zdjęć opakowania płyty z tą grą wiem, że było 5 takich płyt)
Podsyłajcie jeszcze jakieś gierki rozdawane przy takich akcjach
Awatar użytkownika
Łowca

I pora na kolejne odkrycia:
- Oprócz gry Drużyna Actimel kontra mikroby była jeszcze dołączona do produktów Actimel gra Drużyna Actimel Actimelizuj się
- Była gra Goplana Jojo, być może można było ją wygrać w konkursie tej firmy wraz z innymi gadżetami jak jojo
- No i wreszcie była gra Owocowa Frutkomania jako element promocyjny postaci Frutek (postać ta reklamowała napoje firmy Jurajska)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 59 razy
Podziękowania: 19 razy
Kontakt:

Pamiętam że w roku 2002 w McDonald's zamiast zabawki z zestawu Happy Meal można było wybrać płytę CD z demo gry Fifa 2002 (2001?) z Zidane'em na okładce. Demo oczywiście zawierał 1 stadion i dwie drużyny - chyba Francja i Anglia?

Kolega miał płytę z McDonalds ale z grami Flashowymi z Power Ranger Ninja cośtam, i odlotowymi agentkami XD

Do czasopisma Kaczor Donald kilka razy dodawano płyty z demami, ale to raczej była inicjatywa redakcji - pamiętam 1 płytę z samymi demami PEGI 3 tj. Colin McRae Rally 3, Reksio i wyspa piratów itd.

W gazecie wyborczej (tfu!) xD z okazji zbliżającej się premiery Wiedźmina także dodano płytę z demo tej gry - na płycie oprócz dema były tapetki, chyba soundtrack, teledysk z Vaderem, i... pierwszym patchem do pełnej wersji xD
Ogólnie pamiętam że był okres kiedy Gazeta Ży... yyyy Wyborcza co weekend dodawała do gazety płytę z kilkoma grami od CDP! Był Gothic, Gothic 2, Worms 3D, Painkiller black edition, Sąsiedzi z piekła rodem 1+2 i masa innych! Płyty DVD z 4 pełnymi grami wysokiej jakości wydawane co tydzień! :o
I jakoś się dało, koszt gazety wynosił jakoś w cenie ówczesnego CD-Action! A dziś się już nie da! dziś się nie opłaca!

Pamiętam też że do płatków Nestle dodawano gry na płytach typu piłka nożna, wyścigi, siatkówka, ale to był syf jakość gier flash. Potem były też różne płyty Hot Wheels.

W USA w czasie ery PSOne, Pepsi w ramach konkursu(?) dystrubuowało grę PepsiMan :) na konsolę PlayStation One oczywiście XD
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

BadOmen pisze: 5 lut 2025, o 18:24 W USA w czasie ery PSOne, Pepsi w ramach konkursu(?) dystrubuowało grę PepsiMan :) na konsolę PlayStation One oczywiście XD
Ta gra oficjalnie nigdy nie była wydana w USA, tylko została zrobiona w Japonii na bazie tamtejszej maskotki pepsi, którą Japończycy uwielbiali.
Chęci wydania tego w USA były, ale nigdy nie udało się dostać licencji.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 59 razy
Podziękowania: 19 razy
Kontakt:

bolesna prawda pisze: 5 lut 2025, o 18:53
BadOmen pisze: 5 lut 2025, o 18:24 W USA w czasie ery PSOne, Pepsi w ramach konkursu(?) dystrubuowało grę PepsiMan :) na konsolę PlayStation One oczywiście XD
Ta gra oficjalnie nigdy nie była wydana w USA, tylko została zrobiona w Japonii na bazie tamtejszej maskotki pepsi, którą Japończycy uwielbiali.
Chęci wydania tego w USA były, ale nigdy nie udało się dostać licencji.
Oczywiście, masz rację, zmyliły mnie filmiki na YT gdzie na gameplay były napisy po ang a nie jap. XD
Awatar użytkownika
Łowca

BadOmen pisze: 5 lut 2025, o 18:24 Pamiętam że w roku 2002 w McDonald's zamiast zabawki z zestawu Happy Meal można było wybrać płytę CD z demo gry Fifa 2002 (2001?) z Zidane'em na okładce. Demo oczywiście zawierał 1 stadion i dwie drużyny - chyba Francja i Anglia?

Kolega miał płytę z McDonalds ale z grami Flashowymi z Power Ranger Ninja cośtam, i odlotowymi agentkami XD

Do czasopisma Kaczor Donald kilka razy dodawano płyty z demami, ale to raczej była inicjatywa redakcji - pamiętam 1 płytę z samymi demami PEGI 3 tj. Colin McRae Rally 3, Reksio i wyspa piratów itd.

W gazecie wyborczej (tfu!) xD z okazji zbliżającej się premiery Wiedźmina także dodano płytę z demo tej gry - na płycie oprócz dema były tapetki, chyba soundtrack, teledysk z Vaderem, i... pierwszym patchem do pełnej wersji xD
Ogólnie pamiętam że był okres kiedy Gazeta Ży... yyyy Wyborcza co weekend dodawała do gazety płytę z kilkoma grami od CDP! Był Gothic, Gothic 2, Worms 3D, Painkiller black edition, Sąsiedzi z piekła rodem 1+2 i masa innych! Płyty DVD z 4 pełnymi grami wysokiej jakości wydawane co tydzień! :o
I jakoś się dało, koszt gazety wynosił jakoś w cenie ówczesnego CD-Action! A dziś się już nie da! dziś się nie opłaca!

Pamiętam też że do płatków Nestle dodawano gry na płytach typu piłka nożna, wyścigi, siatkówka, ale to był syf jakość gier flash. Potem były też różne płyty Hot Wheels.

W USA w czasie ery PSOne, Pepsi w ramach konkursu(?) dystrubuowało grę PepsiMan :) na konsolę PlayStation One oczywiście XD
Demo gry Fifa WM 2002 dodawane do zestawów Happy Meal w McDonalds odnotowane w pierwszym poście, mam tą płytę
Płytę z McDonalds z grami flashowymi - Odnotowane, trzeba poszukać tej płyty
Płyt dołączanych do gazet (coverdyski) nie liczę bo to osobna kategoria, w Polsce mnóstwo gazet to robiło (CD-Action, Play, Komputer Świat Gry, CyberMycha etc) bardziej chcę się skupić na płytach z grami dołączanych do produktów spożywczych czy rozdawanych przy akcjach marketingowych, a mam wrażenie, że nikt tego wcześniej nie opisywał
Płyty do płatków Nestle - na pewno tam trafił Pet Soccer, Moorhuhn Soccer, Midnight Racer, GP vs SuperBike, Monster Trux Extreme, jakaś składanka 4 gier w których się samolocikiem latało (Air Drop, Fire Rescue, Sea Rescue, Arctic Flyer), składanka 4 gier encyklopedycznych (Encyklopedia Małego Człowieka, Historii, Nauki i Dookoła Świata) i te gierki Hot Wheelsowe. Coś ominąłem?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 70 razy
Podziękowania: 67 razy

danonki albo inne jogurty oraz płatki śniadaniowe miały demko/ okrojną wersję kangurka kao
Awatar użytkownika
Łowca

Dzięki. Są jakieś zdjęcia tej płyty albo dowód, że takowa istniała? Z góry dzięki za wszelkie info
Awatar użytkownika
Łowca

No dobra, okazało się, że jeszcze istniała gra z McDonalds
https://allegro.pl/oferta/przygody-w-kr ... 3958563339
Ktoś to kojarzy? Wyłapałem też gierkę Bezpieczna droga do szkoły której patronem był Kurier Lubelski (może nawet ta płyta była do tej gazety dołączana?). No i była też gierka Cobi: Small Army która miała 3 płyty, chyba była dołączana do klocków Cobi, ale pewności nie mam
Awatar użytkownika
Łowca

Kolejne wyłapane rzeczy (a właściwie jedna rzecz :P):
- Do napojów Power Cow Milk Shake (jaka nazwa xD) była dołączana płyta z grami
Awatar użytkownika
Łowca

Sądziłem, że wszystko wyłapałem, a tymczasem dowiedziałem się o serii 8 gier dołączanych do płatków Mlekołaki (od Lubelli). Meh, ciężkie jest życie kolekcjonera :(
Ci użytkownicy podziękowali MrPepka za ten post (w sumie 2):
jobjoxPLFotelSkrzypi
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 245 razy
Kontakt:

Do płatków Nestle:
Pet Soccer, Moohuhn Soccer, Football Generation, Beach Soccer
Pet Racer, GP vs SuperBike, Midnight Racer, Monter trux extreme
Spoiler:pokaż
TEAM HotWheels BAJA, MOTO X, DRIFT
Spoiler:pokaż
Gra "Dinozaury", nie do sprzedaży detalicznej produkt promocyjny, ale do czego to było to nie mam pojęcia.
Obrazek
Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Ardasil za ten post (w sumie 2):
FotelSkrzypijobjoxPL
Awatar użytkownika
Łowca

Perfect, czyli temat gier Nestle już jest obcykany
Co do gier od Sunmedia to mam pewien trop gdzie mogły być dołączane. Na allegro lokalnie są aukcje dwóch gier od Sunmedia w folii z gazetami Pani Domu. Więc one chyba do tej gazety były dołączane
https://allegrolokalnie.pl/oferta/gazet ... wikingowie
https://allegrolokalnie.pl/oferta/gazet ... to-aztekow
Ci użytkownicy podziękowali MrPepka za ten post:
jobjoxPL
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 106 razy
Podziękowania: 80 razy
Kontakt:

To ja tylko przypomnę o grach Angry Birds Breakfast dołączanych do płatków Nestle

ODPOWIEDZ