Szukam gry chyba rpg😊

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy

Cześć, kiedyś szukałem najlepszych fabularnie gier i ktoś polecal jedna z nich. Niestety oprócz mniej więcej jednego screena nie pamiętam o niej nic😊
Gra byla prawdopodobnie rpgem i być może w klimacie średniowiecza lub fantasy z chyba z rzutem izometrycznym. Wydaje mi się że na tym screenie ze 4 5 postaci bedac na jakby wzgórzu patrzyło w dół nas innych, jakby szykowali zasadzke.
Mogłem wiele przekręcić, czy komuś przychodzi coś nas myśl? Na pewno szukałem dobrej fabularne gry. Możliwe że te postacie lub jedna z nich były w kapturach.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Oho, to jak powiedzieć, że szukam gry fantasy w której mag rzuca kulę ognia ;). No cóż, powodzenia dla zgadujących.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 171 razy
Podziękowania: 186 razy
Kontakt:

Wyczuwam ciężary jak przedmówca :)

Ogólnie to pierwsze co zacząłbym przeglądać to gierki z infinite engine, czyli Baldur I i II, Icewind Dale oraz Planescape Torment, ale sam nie przypominam sobie sceny z zasadzką na wzgórzu i postaciami w kapturach.

Na pewno by pomogło jakbyś napisał, czy ta scena jest bezpośrednio z gry, czy może widziałeś to na okładce / grafice promocyjnej.

Szczerze jedyne co na razie mi przychodzi na myśl to Gothic I i magowie z intra, którzy patrzą z góry na dolinę górniczą, niektórzy byli w kapturach. Polecajkę też na pewno mogłeś dostać właśnie na to na jakiejś polskiej stronce :P
Ostatnio zmieniony 21 paź 2024, o 13:30 przez Yuviri, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 182 razy
Podziękowania: 179 razy
Kontakt:

Ten screen byl z gry, czy to byla bardziej jakas grafika? Pewnie go nie masz, zeby pokazac? :P

To byla jakas stara gra?

Jesli to bylo z jakiegos watku o najlepszych grach RPG i miala rzut izometryczny, to moze jak Yuviri napisal Baldur 1 i 2, Icewind Dale 1 i 2 albo Planescape: Torment. Ja od siebie dorzuce jeszcze Arcanum, moze Fallout 1 i 2 (wiem, ze to nie sredniowiecze/fantasy, ale byly tam zakapturzone postacie i jest rzut izometryczny). Moze Neverwinter Nights albo Divine Divnity?

Z nowszych to moze byc Pillars of Eternity, Divine Divinity 2, Tyranny, Pathfinder: Kingmaker.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 89 razy
Podziękowania: 2258 razy

A gdzie ta osoba polecała tę grę / pokazała tego screena? Tutaj na forum czy gdzieś indziej? Bo jak poznamy miejsce, to może będzie łatwiej znaleźć.
Awatar użytkownika
Łowca

Wiem mordeczki że to mało pomagający opis i w dodatku mogłem zle zapamiętać szczegoly🙃
To było zdjęcie z jakiegoś serwisu opisującego top x gier.
To było nieco podobne do pilarow lub path of exile jednak jak obejrzałem t gry to wydaja sie bardziej Mroczne. Gra raczej nie starsza niż 10 lat.

A ogólnie jakie byście jeszcze ciekawe gry izometryczne w stylu przygodowych polecili? Widziałem hard west, wygląda ciekawie. Jeszcze jakaś w klimacie stealth assasin ale miała fajne oceny. Może jakieś tlou w takim wydaniu by się znalazło?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 171 razy
Podziękowania: 186 razy
Kontakt:

Obrazek

W topce IGN znalazłem tą grafikę Pillars of Eternity i naprawdę nie zdziwiłbym się jakbyś to widział wtedy. Sam bym ją podobnie zapamiętał xD Data wydania też się zgadza i w topkach mogła być.

Co do pytania następnego to w zasadzie ciężko mi coś przygodowo - izometrycznego polecić poza rpgami wymienionymi już w wątku. Może też rozejrzyj się w jRPGach? Pierwsze finale dostały pixel remastery bardzo fajne, 7 ma remake. Oprócz tego Tales of Berseria czy Tales of Arise są. No i moje ulubione, czyli seria Kiseki. Trails in the Sky niedługo będzie miało remaster więc może warto poczekać w sumie z tym.
Awatar użytkownika
Łowca

Najchętniej pogralbym w cos ala thief/commandos/desperados w klimacie chodzenia jak w disco elysium i ze swietna fabula.
To wyżej to nie ta gra. Tamten screen był zdjęciem z rozgrywki i z gory nie z boku. Będę szukac ale kiedyś udawało mi się to znalesc bez problemu a teraz przez 2h nie wygrzebałem tej foty.

Btw powstaje taka gra, wygląda na ciekawą:
Erikshom the stolen dream
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

Shadow Tactics: Blades of the Shogun
Desperados III
Shadow Gambit: The Cursed Crew

zajrzyj najlepiej do historii przeglądarki i wpisz "top games" nam ten screen zapodaj
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 182 razy
Podziękowania: 179 razy
Kontakt:

Robin Hood: Legenda Sherwood - koniecznie z polskim dubbingiem :E
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 33 razy
Podziękowania: 44 razy

Może Divinity: Original Sin 1 lub 2 albo coś z serii Spellforce - trójka i jej wariacje pasowałyby czasowo.

ps
Jeszcze były gry powiązane z Legends of Eisenwald (różnie się nazywały). A stąd niedaleko do Wartales albo Siege Survival: Gloria Victis.
Awatar użytkownika
Łowca

TheLastJedi pisze: 22 paź 2024, o 08:43 Shadow Tactics: Blades of the Shogun
Desperados III
Shadow Gambit: The Cursed Crew

zajrzyj najlepiej do historii przeglądarki i wpisz "top games" nam ten screen zapodaj
Znam te gry, mam chyba wszystkie gry typu commandos, jak nie na steam/gog to na plytach:)
alesorius pisze: 22 paź 2024, o 09:33 Robin Hood: Legenda Sherwood - koniecznie z polskim dubbingiem :E
to tez:)

Ale to inny typ gier, wspomnialem o nich bo chodzilo mi o klimat. Niekoniecznie o sposob gry.

Moglem tez googlac wtedy gry w klimacie sredniowiecza, ale i w ten sposob nie moge tego znalesc. Nawet chat gpt nie byl w stanie mi podpowiedziec po lakonicznym opisie co to moze byc:)
Awatar użytkownika
Łowca

TheLastJedi pisze: 22 paź 2024, o 08:43
Niestety szukalem to dawno, ze 2 lata temu. Koledze na pewno wysylalem tytul ale na stary numer raczej i nie mam juz go w kontaktach;/ Nie dalem rady znalesc. Na serio nie licze na Was, probuje:)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 43 razy

Legacy of Sorasil ?
Awatar użytkownika
Łowca

spqpl pisze: 23 paź 2024, o 14:44 Legacy of Sorasil ?
Nie, tamta gra miala bardzo ladna grafike a nie jak z lat 90-tych :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 35 razy
Podziękowania: 56 razy

Kropeks pisze: 22 paź 2024, o 10:55 Może Divinity: Original Sin 1 lub 2 albo coś z serii Spellforce - trójka i jej wariacje pasowałyby czasowo.
Też pomyślałęm o Divinity: Original Sin 2
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz

Yuviri pisze: 21 paź 2024, o 09:30 Wyczuwam ciężary jak przedmówca :)

Ogólnie to pierwsze co zacząłbym przeglądać to gierki z infinite engine, czyli Baldur I i II, Icewind Dale oraz Planescape Torment, ale sam nie przypominam sobie sceny z zasadzką na wzgórzu i postaciami w kapturach.

Na pewno by pomogło jakbyś napisał, czy ta scena jest bezpośrednio z gry, czy może widziałeś to na okładce / grafice promocyjnej. Jeszcze jedna gra, która może pasować, to Pillars of Eternity II: Deadfire. Również ma perspektywę izometryczną.

Szczerze jedyne co na razie mi przychodzi na myśl to Gothic I i magowie z intra, którzy patrzą z góry na dolinę górniczą, niektórzy byli w kapturach. Polecajkę też na pewno mogłeś dostać właśnie na to na jakiejś polskiej stronce :P
Ogólnie gra Divinity: Original Sin 2 pasuje do opisu autora.
ODPOWIEDZ