Jak zwrócić produkt z Allegro lokalnie

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 49 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Kupiłem konsole przenośną z Allegro Lokalnie i nie wiem, jak ja zwrócić. Bo mimo tego, że sprzedawca się zgodził na oddanie konsoli to nie mam takiej opcji. Gdzie jest taka opcja lub co trzeba zrobić, aby uzyskać zwrot.
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Podziękował: 429 razy
Podziękowania: 249 razy
Kontakt:

Na allegro lokalnie nie ma opcji zwrotu produktu, wszelkie takie akcje niestety trzeba samemu uzgadniać ze sprzedającym.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

FotelSkrzypi pisze: 24 wrz 2024, o 23:37 Na allegro lokalnie nie ma opcji zwrotu produktu, wszelkie takie akcje niestety trzeba samemu uzgadniać ze sprzedającym.
Dokładnie
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 11 razy

Jak sprzedawca się zgodzi to możesz odesłać przez paczkomat.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 26 razy

FotelSkrzypi pisze: 24 wrz 2024, o 23:37 Na allegro lokalnie nie ma opcji zwrotu produktu, wszelkie takie akcje niestety trzeba samemu uzgadniać ze sprzedającym.
Wpierw powinien sprzedawca napisać do alegro o wycofanie oferty i zwrot prowizji, bo wpłate oddać łatwo ale inne koszta to już trzeba 'poprosić' bo te ciule z alegro myślą że alegro lokalnie to druga kategoria ich serwisu, i muszą ci napisać że zwrot ci robią w WIELKIEJ łasce.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

darkhulk pisze: 25 wrz 2024, o 19:19
Wpierw powinien sprzedawca napisać do alegro o wycofanie oferty i zwrot prowizji, bo wpłate oddać łatwo ale inne koszta to już trzeba 'poprosić' bo te ciule z alegro myślą że alegro lokalnie to druga kategoria ich serwisu, i muszą ci napisać że zwrot ci robią w WIELKIEJ łasce.
A robią w ogóle w takiej sytuacji zwrot? Bo ja kojarzę, że nie, ale pewności nie mam.
Mix
Awatar użytkownika
Mix
Predator
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Zastanów sie 10x zanim zwrócisz.
Najlepsza opcja to chyba wyslanie tego za pobraniem.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

pamiętaj, że jeżeli się z nim "dogadasz" i tą rzecz wyślesz i ślad zaginie, to allegro nie zrobi nic w tej sprawie bo zwroty na lokalnie to tylko i wyłącznie sprawa polubowna i kwestia dogadania.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 26 razy

Hardkor pisze: 26 wrz 2024, o 11:20 A robią w ogóle w takiej sytuacji zwrot? Bo ja kojarzę, że nie, ale pewności nie mam.
Troche poprawili opcje zwracania, bo teraz normalnie na alegro lokalnie przy próbie zwrotu wpłaconej kwoty jest podsumowanie i jest zwrot ceny i oddzielnie koszta dla sprzedającego. Wcześniej to trzeba było rozwiązywać przez zwykłe alegro [tam jest rozliczanie/ sumowanie prowizji].
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Sprzedający zgodził się, aby sprzęt do niego wrócił i wysłałem go do paczkomatu.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Na przyszłość, po prostu nie kupuj na odległość rzeczy, które z jakiegoś powodu mogą ci nie przypasować od osób prywatnych bo w tym przypadku sprzedający nie mają obowiązku przyjąć zwrotu. Zwłaszcza, jeśli chodzi o towary używane. Ja wiem, że zazwyczaj jest taniej niż od firmy ale w razie jakichś problemów prawo właściwie nie leży po twojej stronie i kupujesz na własne ryzyko.
Ci użytkownicy podziękowali Angrenbor za ten post:
Quoyque
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Wiedziałem, że konsola, którą kupuje mi przypasuje (od konsol z Chin jestem już ekspertem), lecz moja konsola nie chce się uruchomić. Podejrzewam winę karty pamięci, na której jest oprogramowanie konsoli. Jakby sprzedawca nie chciał przyjąć konsoli, to bym się zwrócił do Allegro.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Z tego co mi wiadomo to zwrot przysługuje kupującemu jeżeli sprzedający jest "firmą/działalnością", a allegro lokalnie to zazwyczaj osoby prywatne więc nie przysługuje zwrot.
ODPOWIEDZ