Witam Łowcy.
Niedługo mały urlop i tak sobie myślę o wykupieniu jakiegoś miesięcznego pakietu streamingowego, co by sobie filmy można było wieczorami pooglądać na TV. Problem w tym, że kompletnie nie wiem co wybrać. Zastanawiam się nad miesiącem w CDA, ale tam kilku filmów, które chciałbym obejrzeć nie ma. Podpatrzyłem ofertę Amazon Prime i jest dosyć tanio, ale czy jak kupię miesiąc to będę miał dostęp do wszystkich filmów na platformie? Ja się na tym nie znam bo pierwszy raz kupuję jakikolwiek pakiet. Zależy mi na płatności blikiem, bo nie chcę karty podpinać i wolę, by mi automatycznie nie przedłużali. No i nie obchodzą mnie seriale. Może jakbym tego Amazona wziął to na Fallouta bym spojrzał, ale to nie jest priorytet.
Tak w ogóle to szkoda, że na żadnej z tych platform nie ma Zaplątanych i Zwierzogrodu, trzeba będzie się pewnie skusić na wydania fizyczne, bo Disney+ jakoś średnio mnie przekonuje do siebie. Może są tu jakieś osoby bardziej ogarnięte w tym temacie i mogliby mi coś poradzić? Byłbym wdzięczny
Raczej wszystkie serwisy wymagają metody płatności którą można obciążać cyklicznie, więc bliki odpadają. Aktywuj i zaraz anuluj, to raczej jedyne wyjście bez jakiegoś kombinowania jak kuń pod górkę.
Prime Video ma jakieś dodatkowe subskrypcje w subskrypcjach (np. content od MGM), do tego dochodzi kwestia regionów. Moim zdaniem te platformy streamingowe są teraz tak poszatkowane, że jest to w ogóle nic nie warte.
Raczej wszystkie serwisy wymagają metody płatności którą można obciążać cyklicznie, więc bliki odpadają.
No właśnie, że nie. CDA i Prime mają możliwość opłacenia blikiem, stąd też mnie to zachęciło.
EDIT: Połapałem już nieco o co chodzi z tym Amazon Prime. Po zakupie mogę oglądać tylko niektóre filmy, ale te oznaczone buy/rent muszę sobie opłacić dodatkowo pojedynczo (tzn. kupić bądź wypożyczyć). Żeby było śmiesznie, to są właśnie te produkcje, które mnie interesują
SKODR pisze: 18 sie 2024, o 00:38
No właśnie, że nie. CDA i Prime mają możliwość opłacenia blikiem, stąd też mnie to zachęciło.
Dlatego dodałem taktyczne raczej na początku Skyshowtime, max, disney mają tylko karta/paypal, netflix oprócz tych dwóch jeszcze ma gift i dodanie do rachunku za telefon. Na Prime mogę tylko dodać kartę jako nową metodę płatności. Nie wiem skąd info o bliku, tutaj nic nie wspominają. Co do CDA nie wiem, nigdy nie używałem.
kaloryfer pisze: 18 sie 2024, o 01:09
A rok czy 2 lata temu zanim nie wykupili MGM mozna bylo oglądac wszystko.
Niestety np. SG-1, SG:A i SG:U dalej nie ma, nawet jak się wykupi MGM dodatkowo, bo region lock. Bez sensu to i o kant 4 liter rozbić.
To zależy co lubisz i jak chcesz oglądać (j.polski czy angielski, napisy/lektor/dubbing). Nie cierpię polskiego dubbingu, jest przeważnie słaby.
Z tego co pamiętam:
- netflix - największa różnorodność tematyki, sporo dubbingu po polsku albo lektor, nie pamiętam, żebym był zmuszony coś oglądać z napisami, może jakieś niszowe anime - streaming to jest ich główna działalność;
- disney - dla mnie była to najlepsza opcja na miesiąc. Obejrzałem co chciałem, ale to trzeba lubić fantasy/sci-fi (Star Wars, Marvel itp.). Coś tam więcej można znaleźć, ale raczej szybko nie wrócę. Wydaje mi się, że częściej dubbing niż na netflixie;
- amazon - panie, kto panu, to tak spie...ił. Tylko, że od 3 lat wciąż mam co tam oglądać. Ba, nie obejrzałem mnóstwo rzeczy, które chcę obejrzeć i nawet nie zaglądam na te rzeczy dodatkowo płatne. Nie nadążam z tym, co usuwają. Preferuję lektora w j. polskim i tu przekonałem się, że to można zrobić tragicznie. Polski język w amazonowych produkcjach przeważnie jest (lektor/dubbing), ale w pozostałych dostępnych filmach i serialach często można liczyć tylko na napisy, a nie mniej często zdarza się, że j. polskiego nie ma w żadnej formie. Błędy, głupoty typu masz dostępny odcinek 2, 6, 7, 11 w 12to odcinkowym serialu albo serial/film, nawet amazon studios, usunięty nagle cały albo np. końcowy sezon i nawet go kupić nie możesz, amba fatima, było i nima.
To jest tak niezrozumiałe, jakim cudem firma dostarczająca szereg usług IT może być tak niekompetentna w tworzeniu i utrzymaniu oprogramowania dla swojego serwisu streamingowego. Tam jest taki bajzel, że mi pozostaje się tylko śmiać. Ale spokojnie jeszcze ze 2 lata będę subskrybował.
Co do płatności - mogę się mylić, wydaje mi się, że u disneya nie było możliwości usunięcia metody płatności, ale rezygnacja przebiegła bez problemu. Na amazonie chyba dało się. Netflix, nie wiem.
Z innych serwisów nie korzystałem.
ps
Tak z innej strony:
disney - od razu będziesz widział, co chcesz obejrzeć, ale nie jest idealnie przejrzysty;
netflix - będzie starał się pokazać, co warto obejrzeć;
amazon - powinien wyświetlać na wstępie tego argentyńczyka co tak śmiał się i z nim swojego czasu było mnóstwo memowych filmików na temat różnych wydarzeń - sam wlazłeś, to sobie teraz radź - ale też jest co oglądać.
pps
Tylko, że ja nie wykupuję dostępu, bo mam cel, że chcę obejrzeć, np. Oppenheimera czy Dune, szukam co mnie może zainteresować, sprawdzam co usuwają w najbliższym czasie, często wtedy znajduję perełki, które normalnie pominąłbym.
Przed kupnem abonamentu zalecam zrobić listę filmów/seriali, które chcemy obejrzeć np. na https://upflix.pl (być może są jakieś lepsze portale tego typu, nie wiem - ja korzystam z tego). Następnie wyfiltrować po kolei wszystkie platformy i sprawdzić gdzie jest najwięcej tego co chcemy zobaczyć. Tylko na wstępie radzę jeszcze poprawnie skonfigurować filtry. Domyślnie filtr CENA jest ustawiony na "wszystkie", a trzeba go ustawić "w abonamencie". W takim Amazonie jest masa filmów, ale niestety większości z nich nie ma w abonamencie Prime, wymagają dodatkowej opłaty (kupno, wypożyczenie, dostęp do dodatkowego kanału itp.).
A nie lepiej obejrzeć sobie co jest dostępne przykładowo w telewizji kablowej albo kogoś poprosić o dostęp do serwisu ? Jak dobra firma to ma sporo Vod w pakiecie oraz do wypożyczenia/ wykupienia dostępu aby obejrzeć.
Bo sobie głowe zawracać pakietami/ abonamentami by obejrzeć dwa filmy to moim zdaniem za dużo roboty .
SKODR pisze: 18 sie 2024, o 00:38
Połapałem już nieco o co chodzi z tym Amazon Prime. Po zakupie mogę oglądać tylko niektóre filmy, ale te oznaczone buy/rent muszę sobie opłacić dodatkowo pojedynczo (tzn. kupić bądź wypożyczyć). Żeby było śmiesznie, to są właśnie te produkcje, które mnie interesują
Wejdź sobie na UPFLIX'a poszukaj tego co Cię interesuje, gdzie w abonamencie dostępne.
Prime Video dostajesz za darmo na miesiąc po aktywacji jakiegokolwiek prime'a na amazonie..
Konto amazon jest jedno wspólne dla wszystkich "regionów" sklepu.
Czyli.. aktywujesz testowy prime w .de, rezygnujesz i dostajesz na miesiąc prime video i prime gaming.. po miesiącu możesz powtórzyć dowcip z fr, it, es, co.uk, pl lub innego regionu primowego (ważne, żeby odpowiednie wcześniej zrezygnować, żeby nie wrzucili opłat).
GThoro pisze: 18 sie 2024, o 02:35
Niestety np. SG-1, SG:A i SG:U dalej nie ma, nawet jak się wykupi MGM dodatkowo, bo region lock. Bez sensu to i o kant 4 liter rozbić.
Stargate'y pod koniec lipca wskoczyły już na polskiego Prime w ramach dodatkowego pakietu MGM.
Niestety nie ma audio PL, a napisy PL raptem do kilku odcinków. przykładowe info
Więc oglądanie tylko w oryginale, przy słabej jakości obrazu
Ci użytkownicy podziękowali McSnake za ten post (w sumie 2):
Jest fajna apka "Just Watch" do sprawdzania gdzie jaki film jest.
Moja cebulacka taktyka streamingowa jak już jesteśmy w temacie:
Wykorzystanie podziału kosztów przez współdzielenie konta.
- MAX złapałem promkę 33% zniżki na zawsze i dzielę koszty z bratem i siostrą i dostęp dla rodziców -6,66 zł/osobę miesięcznie
-SKY showtime złapałem promkę 50% zniżki na zawsze i dzielę koszty z bratem i siostrą i dostęp dla rodziców -4,16 zł/ osobę miesięcznie
- Amazon Prime 50/ROK koszt podzielony z bratem i dostęp dla rodziców 2zł/os/msc + wysyłka prime + gierki za free +streaming gier na Luna jak to nie jest dla kogoś opłacalne to nie wiem co można nazwać opłacalnym
-Apple TV+- za free co jakiś czas dają 2,3 miechy i oglądam co najlepsze a seriale maja bardzo dobre jakościowo, polecam Silos, Severance i See
Netflix- za drogi i blokuja dzielenie konta za paywallem
Disney+ promkę na rok złapałem, naoglądałem się, ale teraz za drogi i szykują blokadę dzielenia konta
Za 12/msc mam 3 serwisy i tyle do obejrzenia że się człowiek nie wyrabia za samymi nowościami nadążać co dopiero nadrabiać klasykę.
Jak ktoś nie chce/ nie ma z kim dzielić to podobno premiums.pl jest spoko i można sobie kupić pojedynczy miesiąc taniej.
A nie lepiej obejrzeć sobie co jest dostępne przykładowo w telewizji kablowej albo kogoś poprosić o dostęp do serwisu ?
Nie mam kablowej telewizji i nie mam nikogo kto mógłby udostępnić mi serwis za darmo.
Cóż, popatrzyłem trochę, porobiłem listę filmów i wychodzi na to, że nie ma sensu pakować się w te streamingowe platformy. Parę filmów jest tu, parę jest tam, do paru najlepiej jeszcze sobie VPN dobrać bo pisze, że niedostępny w moim kraju...
Może zastanowię się nad tym CDA żeby sobie parę niszówek pooglądać i przy okazji może trafić na jakieś perełki nieznane, ale to się zobaczy. Dzięki za chęć pomocy wszystkim.