Blokady regionalne

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy

Dziwne, że brak listy gier z regionami czy czegoś w stylu kompendium blokad regionalnych.
Niezła obniżka może być nic niewarta, skoro trzeba się dodatkowo narobić, z możliwością, że nowicjusze mogą sobie zaszkodzić?
Załączniki
dla początkujących?
dla początkujących?
photoAtt.jpg (246.06 KiB) Przejrzano 4599 razy
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Wszystko jest na Steam Database, więc po co robić dodatkowy temat tutaj na forum?
Awatar użytkownika
Robin Hood

A ile osób potrafi z Steam Database korzystać(czy nawet wie o jego istnieniu)? Czy informacje na nim są tak wprost oczywiste dla nowicjuszy? Wg. mnie nie. (oprócz tego sam steam ma czasami błędne opisy-gra o tron RPG, Risen 2-bral PL, a w grze jest).
SB jest dobry, ale i tak trzeba wiedzieć coś jeszcze.
I skąd wiesz jaki klucz sklep ma w ofercie ? Steam nie ma w ofercie pakietu GTA z 1i2, a GMG sprzedaje(*sprzedawał?) klucze z starego pakietu, gdzie GTA1i2 jeszcze są. Gdzie w SB jest o tym wzmianka? Nie ma nic wprost, ze ten sklep ma ten klucz.
Pytania o blokadę i jak sie płaci na amazonie są częste, nawet teraz jest news http://lowcygier.pl/promocje/obnizka-na ... -getgames/ na grę z blokada aktywacji. Jak bardzo oczywiste jest, ze gra ma blokadę?
Ja wiem, ze blokady są, a inni "łowcy" nawet nie mają pojęcia o ich istnieniu.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Jest informacja na sdb o pakiecie GTA sprzedawanym na GMG, wystarczy poszukać, oczywiście nie jest to napisane wprost, że akurat ten sklep ma ten pakiet. Zresztą co ma paczka GTA do blokady regionalnej? Nie wiem jaki klucz ma sklep i generalnie mnie to nie obchodzi, bo praktycznie tylko na grach Bethesdy można się naciąć, a kupując gry ze wschodu korzystam z sdb. Prowadzenie takiej ewidencji nie ma sensu ze względu na to, że większość gier w key shopach jest sprzedawana w wersjach ROW, a dla tych kilku wyjątków naprawdę nie warto i nie ma sensu tworzyć osobnego tematu, jedynie przydałaby się wzmianka, aby nie kupować niektórych gier Bethesdy w zagranicznych keyshopach.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 7 razy

http://www.regionlocks.com/

Ta strona jest całkiem przydatna. Mówię jako ktoś, kto kupił grę z region lockiem, bo nikt nigdzie nie napisał, że może być.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 0
Kontakt:

Popieram, powinien być jakiś jeden wątek dotyczących gier z blokadą.
Przed zakupem, można sprawdzić tutaj na forum, czy uważać z daną grą, czy jest bezpieczna przy zakupie.
Tak samo jest z listą greenlight, przecież jest http://indiegamebundle.wikia.com/wiki/Keys_Added
Awatar użytkownika
Robin Hood

RoyKeane
Wiem, ze przykład oderwany od blokad regionalnych, bo pakiet GTA z GMG to przykład "dzielenie sie wiedzą", bo w sklepie i w sb(masz na mysli ten wpis http://steamdb.info/sub/28987/#section_apps ? ) brak info o GTA 1 i 2 i tak samo sklepy nie informują, że klucz jest z blokadą aktywacji, dlatego jakaś lista blokad powinna istnieć.

"Nie wiem jaki klucz ma sklep", a inni chcą wiedzieć. Amazon także ma w ofercie klucze z blokadą. Dishonored zachód można aktywować, a im dalej w dlce to większa blokada.

http://www.regionlocks.com/ wyglada w porządku, ale jak widać na przykładzie skyrim klucz a gift mogą odblokować inną wersję gry.

Nowa wersja spisu.
Załączniki
photoAttv2.jpg
photoAttv2.jpg (226.46 KiB) Przejrzano 4398 razy
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Dobry pomysł, na pewno taki temat przydałby się osobom, które zaczynają przygodę z dystrybucją elektroniczną, sam zresztą czasem gubię się w steamdb, więc i ja chętnie bym skorzystał.

Jednego kandydata do wpisania na listę już mamy - Fallout New Vegas :E
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Na stronie po prostu wrzucić tak jak był konwerter walut to coś takiego jak jest tutaj - http://www.regionlocks.com/

Jeśli ktoś nie będzie potrafił skorzystać z tego, to nic nie poradzimy, najprawdopodobniej nie będzie umiał również założyć konta na steamie.
gc
Awatar użytkownika
gc
Łowca

Ereshlifei pisze: A ile osób potrafi z Steam Database korzystać(czy nawet wie o jego istnieniu)? Czy informacje na nim są tak wprost oczywiste dla nowicjuszy? Wg. mnie nie.
Ano - widać że wg Ciebie nie. Po co się zatem bierzesz za coś czego nie rozumiesz? Coś co dokładnie widać w steamdb na Twojej śmiesznej liście jest albo oznaczone błędnie (np. informacje o blokadzie regionalnej zachodnich giftów "nowszych DLC" do Dishonored, albo zachodniego giftu Dishonored GOTY - gdzieżeś to wypatrzył?), albo "BRAK DANYCH" (przy pozycjach oczywistych, jak gifty zakupione na steamie, czyli których subid można sprawdzić dopisując do adresu odpowiedni ?cc). Z teorii pała, z praktyki też, skoro w swojej liście umieściłeś coś takiego jak "Dishonored GIFT ze S. wschodu", to znaczy że nie wiesz, że coś takiego w przyrodzie nie występuje (wersji RHCP nie da się kupić jako gift, TAKŻE w Polsce, bo jest to ta sama wersja co w ?cc=PL). Takie listy nie mają sensu, gdyż to wszystko się zmienia, i coś co dziś się aktywuje, jutro może przestać się uruchamiać, bo w rejestrze dopiszą "onlyallowrunincountries" (ci co się załapali na japońskiego Hitmana Sniper Challenge mogą potwierdzić), albo po prostu przestać się aktywować (jak było choćby z rosyjskim retailem Borderlands 2). Albo i w drugą stronę - jak było z raptrowym giveawayem Dead Island GOTY, gdzie klucze miały początkowo blokadę na Amerykę PN, a po interwencji zostały "uwolnione". Niestety, kupowanie w innym regionie zawsze będzie się wiązać z pewnym ryzykiem, ci którzy się w to bawią doskonale o tym wiedzą i takie podstawy jak umiejętność przeszukiwania steamdb.info mają w małym palcu (bo to i żadna filozofia), więc po co im takie "poradniki".
Awatar użytkownika
Robin Hood

Wg. mnie http://www.regionlocks.com/ sie nie nadaje, bo "wyklada sie" chociazby na Fallout New Vegas UE ;) Dobra lista musi byc pisana z perspektywy polskiego nabywcy i moze byc uzupelniana na postawie cudzych bledow (niestety:/)

gc
Rozpisales sie to i ja sie rozpisze.
Lista jest niekompletna i tak jak prawie każda nowa lista wymaga "współuczestników" oraz temat pokazuje, czego newsom na LG brak, bowiem bardzo rzadko jest adnotacja, typu gra jest z blokada lub blokada pewna na np. 75%.
Widziales newsa http://lowcygier.pl/promocje/obnizka-na ... -getgames/ zostal juz skasowany, a w nim nie bylo wzmianki o blokadzie, dopiero w komentarzach oraz kilka osob zdazylo kupic "zly" towar.

1. zachodnie gifty Dishonored- blad ludzki, bledne zalozenie,
2.Nie siedze w temacie gier z RU dlatego BRAK DANYCH i tyle. Znasz sie? To fajnie, bo inni nie.
Takie listy nie mają sensu, gdyż to wszystko się zmienia, i coś co dziś się aktywuje, jutro może przestać się uruchamiać,
Sa takie przypadki-gry oraz sa takie gry, gdzie blokada trzyma sie mocno. Nie nadążanie za rzeczywistoscią to problem kazdej listy i nie tylko.
A lista gier, gdzie blokada trzyma sie dlugo to chyba nie problem? Co ostatnio zostalo odblokowane? Rage jest dostepny z poziomu sklepu steam PL. Cos jeszcze? Jakis klucz z blokada z sklepu kraju X stal sie free-region?
Czy czytasz komentarze pod promocjami z grami chociazby Bethsedy, jak czeste sa pytania czy sie aktywuje, jakie jezyki? A na czeste pytania mozna zrobic liste/FAQ.

Wiem, ze taki poradnik dla specow bedzie nie przydatny, bo oni nie sa jego glownymi odbiorcami, ale sa takze osoby nie zaznajomione z tematem blokad.
gc
Awatar użytkownika
gc
Łowca

1. zachodnie gifty Dishonored- blad ludzki, bledne zalozenie,
2.Nie siedze w temacie gier z RU dlatego BRAK DANYCH i tyle. Znasz sie? To fajnie, bo inni nie.

Sa takie przypadki-gry oraz sa takie gry, gdzie blokada trzyma sie mocno. Nie nadążanie za rzeczywistoscią to problem kazdej listy i nie tylko.
A lista gier, gdzie blokada trzyma sie dlugo to chyba nie problem? Co ostatnio zostalo odblokowane? Rage jest dostepny z poziomu sklepu steam PL. Cos jeszcze? Jakis klucz z blokada z sklepu kraju X stal sie free-region?
No to co zostaje z tej Twojej listy po usunięciu "błędów ludzkich" i "braku danych"? Informacja (zresztą też zaserwowana z błędem, bo NIE MA czegoś takiego jak "F3 NEW VEGAS Ultimate Edition"), ze New Vegas z nuuvem ma blokadę, czyli coś o czym przy każdej promocji w tym sklepie na ten tytuł i tak jest informacja jeśli nie w newsie, to w pierwszych komentarzach. A co z innymi sklepami, cyfrowymi i pudełkowymi? Chcesz zrobić listę, to zapytam - dasz gwarancję, że zawarte w niej informacje będą poprawne (bez "błędów ludzkich" i bez "brak danych") i aktualne? Będziesz na każdej wyprzedaży jako pierwszy kupował żeby sprawdzić czy wciąż sprzedają klucze z tym samym subid (więc bez blokad i z niezmienioną zawartością) jak poprzednim razem, gdy wpisywałeś go na listę? Kupowanie w innych regionach to zresztą nie tylko problem ewentualnych blokad regionalnych, ale i różnej zawartości. Jak ktoś chce się w to bawić, to przed podjęciem decyzji powinien oszacować ryzyko - tj. przejrzeć dostępne wpisy w steamdb i zobaczyć czy różne wersje różnią się zawartością ("Apps" i "Depots") i co ewentualne różnice mogą oznaczać (różne wersję językowe lub nawet ocenzurowane wersje).
Pozostaje jeszcze kwestia tego, że nawet jeśli odrobisz pracę domową, to sklep i tak może zaskoczyć, bo często sprzedają sami nie wiedzą co. Może się zdarzyć tak, że ktoś kupi klucz bez blokady, a kolejna osoba dostanie już z blokadą, bo się im poprzednia partia skończy a nową dostali w innej wersji (wciąż działającej w docelowym regionie). Nawet takie duże sklepy jak gamersgate (sprzedający zresztą oficjalnie także klientom z Polski) miewają pod jedną pozycją różne wersje, choćby RAGE o którym wspomniałeś - na poprzedniej wyprzedaży sam byłem świadkiem sytuacji gdy ileś tam osób kupiło wersję bez blokady, a jedna z blokadą (bo zamiast wersji którą dostali inni - http://steamdb.info/sub/11840/ gamersgate sprzedał mu klucz do Anarchy Edition - http://steamdb.info/sub/11742/ , z blokadą na terenie opanowanym przez 1C). Chcesz kupować bezpiecznie? Kupuj w polskim sklepie, albo przynajmniej w sklepie który oficjalnie sprzedaje w Polsce, dostaniesz klucz z blokadą (przytoczony przykład z Rage udowadnia że może się to stać pomimo iż przed zakupem wszystko wskazywało na to, że blokady nie będzie), to kontaktujesz się z supportem i dostajesz nowy klucz albo zwrot kasy. Chcesz kombinować? Naucz się korzystać ze steamdb i google i licz się z ryzykiem, a nie licz na pomoc kogoś, kto sam ma problemy z interpretacją wpisów w steamdb. Stare przysłowie pszczół mówi, że dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane.
Awatar użytkownika
Robin Hood

A to twoje glowne konto czy zapasowe konto? Ta lista naruszyla twoje interesy czy cos innego, poczucie estetyki/wszechwiedzy ? Przerobione memy naruszly umysl/cialo/swiadomosc/podswiadomosc?
Spoiler:pokaż

IMHO Chodzi oto by wiedzieli o zagrozeniach, czeciowo o jakich mowisz, bo za rzadko o nich mowa.
gc
Awatar użytkownika
gc
Łowca

Ereshlifei pisze: A to twoje glowne konto czy zapasowe konto? Ta lista naruszyla twoje interesy czy cos innego, poczucie estetyki/wszechwiedzy ? Przerobione memy naruszly umysl/cialo/swiadomosc/podswiadomosc?
Odstaw to co palisz, bo ewidentnie ci nie służy. Z czymś się mogę zgodzić - forma tej "listy" wręcz morduje moje poczucie estetyki, a jej poziom merytoryczny i zawarte w niej (dez)informacje, nawet w konfrontacji z moją umiarkowaną na ten temat wiedzą, budzą śmiech politowania. Paroma przykładami udowodniłem, jak niewiele wiesz w temacie na który próbujesz innych nauczać ("knowledge", dobre sobie), a wręcz że robienie takiej listy nie ma sensu, bo poza steamem (gdzie subid giftu można sprawdzić przed zakupem w danym regionie, można go też odczytać w ekwipunku - choć nie bezpośrednio) nigdy nie wiadomo jakie subid jest sprzedawane, więc jakie będą ewentualne różnice względem wersji dostępnej w Polsce. Jeśli już, to wyłącznie jako baza opisująca konkretne zakupy w konkretnym sklepie (a nie "klucz zachodni", bo to nic nie znaczy, zachód to UK albo Francja, gdzie zwykle wszystko jest OK, ale też Niemcy, gdzie w większości brutalnych gier będzie cenzura - nawet w takim Bioshocku potrafili "wyciąć" krew, ba, ocenzurowali nawet zdecydowanie komediowo umowną "przemoc" Team Fortress 2; "klucz zachodni" to też USA, gdzie może być blokada na aktywację poza Ameryką Północną). A i tak byłaby pomocna tylko na zasadzie, żeby czegoś raczej unikać, albo że coś raczej będzie działać, bo od poprzedniego wpisu mogła już się zdezaktualizować. A przy giftach steamowych jak już ktoś napisał byłaby tylko kolejnym ogniwem (więc jedynie źródłem dodatkowych błędów) między steamdb a użytkownikiem, bo każdy może sobie sprawdzić subid w interesującym go regionie, i co o wpis o tym subid zawiera - u źródła, a nie u jakiegoś pożal-się-boże mędrka.
Gdzie byli eksperci, gdy keyshopy sprzedawaly zagraniczne klucze Skyrim LE, twierdzac, ze bedzie jezyk polski?
Otóż eksperci (także na lowcygier.pl, z redakcją włącznie) informowali, że będzie j.polski (albo że "prawdopodobnie będzie"), mimo, iż z wpisów w steamdb wynikało coś dokładnie odwrotnego. To różnica której udajesz że nie zauważasz - w rejestrze można wyczytać pewne informacje jeszcze przed zakupem (czasem nawet przed premierą - jeśli są różniące się zawartością wersja "zwykła" i "eastern EU", to raczej nie bez powodu, zwłaszcza gdy gra ma dwóch różnych wydawców), na "listach" i "poradnikach" taka informacja może pojawić się dopiero gdy ktoś się na zakupie "przejedzie". A i tak niektórzy będą twierdzić że jest inaczej - sam poszukaj, znajdziesz na forach ludzi twierdzących, że w zasadzie to nie wiadomo dlaczego w zachodnim Skyrimie (nie zakupionym na Steamie, a zarejestrowanym z klucza) nie ma j. polskiego, bo przecież powinien być, mają taką informację od supportu Steam, a nawet od Bethesdy.
boskiapollo pisze: Czy mogę sprawdzić subid gier aktywowanych na moim koncie?
Obawiam się, że tylko wyszukując po nazwie (tej wyświetlanej w momencie aktywacji albo w "danych konta") w steamdb.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2013, o 11:19 przez gc, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

Przepraszam panowie, że się tak podepnę, ale to chyba w miarę dobry temat, a może trochę ostudzę waszą dyskusję przy okazji. Jak sprawdzić subid aktywowanej gry? Wczoraj jak wymieniałem się z kimś na steamtrades wysłałem mu klucz, koleś aktywował, a potem mi odpisał, że dziwne, że coś tam się aktywowało z subid takim a takim. Jak on to sprawdził? W sensie to był klucz steam, nie gift. Czy mogę sprawdzić subid gier aktywowanych na moim koncie?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Czasem podczas aktywacji zamiast tytułu wyświetla subid. Ale kiedy i w jakich przypadkach to nie wiem...
Awatar użytkownika
Robin Hood

gc
Przypomina to łapanie za słówka-skróty, gdzie "każdy" zna/stosuje odmienne znaczenie danego skrótu. Znasz "dysputy" co mozna nazwać "anime/kreskówką/bajką", gdzie każdy posługuje się innymi "kryteriami" ?
Jeśli już, to wyłącznie jako baza opisująca konkretne zakupy w konkretnym sklepie A i tak byłaby pomocna tylko na zasadzie, żeby czegoś raczej unikać, albo że coś raczej będzie działać, bo od poprzedniego wpisu mogła już się zdezaktualizować.
A myslales, ze co to ma być? :gwizdany: A moze zrobisz i pokazesz szkic tego co sobie wyobrazales i szkic tego co jest w cytacie i "opiszesz blokady" jednej gry np. skyrima czy innej z blokada/podzialem na regiony ?
Skoro wiekszosc ludzi kupuje w "znanych" sklepach, a wyjatki -zly klucz jak rage z złego regionu- to natrafisz wszedzie, a 1 na ilu nabywcow?
Gdzie byli eksperci, ...skyrim LE
mialem na mysli ekspertów od SB, jakoś nie kojarzę "krucjaty" informacyjnej w sprawie tego Skyrima, ale może udzielali się na innym forum?
nie wiadomo dlaczego w zachodnim Skyrimie (zarejestrowanym z klucza) nie ma j. polskiego, bo przecież powinien być, mają taką informację od supportu Steam, a nawet od Bethesdy.
A napiszesz dlatego tak jest? Kolejna fala promocji nadejdzie już wkrótce, a skyrim też znowu się pojawi, to trochę informacji się przyda (i to wielu osobom?)
bo każdy może sobie sprawdzić subid w interesującym go regionie
A ile osób wie jak poprawnie używać/czytać SB? Czemu w newsach o promo w "zachodnich" sklepach padaja pytania czy gra jest regionlock/jakie jezyki-sugerujac sie opisem gry na steamie, skoro SB jest taki dobry, a nie zaraz nie jest dobry, bo nie znasz pochodzenia klucza, a na podstawie doswiadczen poprzednich kupujacych mozna sie czegos dowiedziec, a posty z taka informacja zwykle gina w starych newsach, bo nikt ich nie "zbiera", a nowy uzytkownik cyfrowej dystrybucji moze nawet nie miec pojecia o istnieniu blokad, a skad ma on o nich wiedziec skoro jest nowy i nic nie wie?
(bledne kolo i powrot do punkt wyjscia?)
w rejestrze można wyczytać pewne informacje jeszcze przed zakupem
Sam napisales, ze wszystko moze sie zmienic pare postow temu.
gc
Awatar użytkownika
gc
Łowca

Ereshlifei pisze:A myslales, ze co to ma być? :gwizdany: A moze zrobisz i pokazesz szkic tego co sobie wyobrazales i szkic tego co jest w cytacie i "opiszesz blokady" jednej gry np. skyrima czy innej z blokada/podzialem na regiony ?
Nie mam zamiaru niczego robić, pokazywać i szkicować. Wyraziłem tylko opinię o twoim pomyśle, jeśli się z tym nie zgadzasz to ośmieszaj się dalej. Hint - wywal "błędy ludzkie" i "brak danych", a do tych dwóch wersów które zostaną dopisz jeszcze parę razy "knowledge", może ktoś się nabierze że owa lista rzeczywiście zawiera jakieś wartościowe informacje.
A ile osób wie jak poprawnie używać/czytać SB?
A co mnie obchodzi ktoś kto się nie chce zainteresować funkcjonowaniem steamdb, bo woli jak mu wszystko podadzą na tacy?
Czemu w newsach o promo w "zachodnich" sklepach padaja pytania czy gra jest regionlock/jakie jezyki-sugerujac sie opisem gry na steamie, skoro SB jest taki dobry, a nie zaraz nie jest dobry, bo nie znasz pochodzenia klucza,
Jest wystarczająco dobry, żeby oszacować ewentualne ryzyko. Jeśli istnieje kilka wersji retail z blokadami regionalnymi, w tym taką która wyłącza aktywację na terenie naszego kraju (albo - umożliwia aktywację wyłącznie na terenie, na który oficjalnie skierowana jest oferta danego sklepu), to wszystko wskazuje na to, żeby się lepiej w to nie pakować w ciemno, tylko poczekać na opinie innych (albo przynajmniej zapytać w sklepie).
a na podstawie doswiadczen poprzednich kupujacych mozna sie czegos dowiedziec, a posty z taka informacja zwykle gina w starych newsach, bo nikt ich nie "zbiera", a nowy uzytkownik cyfrowej dystrybucji moze nawet nie miec pojecia o istnieniu blokad, a skad ma on o nich wiedziec skoro jest nowy i nic nie wie?
Jak ktoś jest nowy, to niech nie zaczyna od kombinowania, bo najpewniej się przejedzie, niech kupuje tam, gdzie oficjalnie sprzedają w Polsce, jeśli coś nie będzie działać nie zostanie na lodzie. Prawda jest taka, że przy takich zakupach trzeba po prostu poczekać aż ktoś zaryzykuje i opisze czy się udało (danego dnia, nie na poprzedniej promocji 6 miesięcy wcześniej). A i tak jakieś ryzyko zostanie (przykład z Rage - nie trywializuj go, bo nie wiesz jaka była skala tego problemu, wspomniana promocja była w tym roku, więc potencjalne zainteresowanie tą grą było już znikome, gra była chyba już nawet w Biedronce, to że informację o tym że się komuś nie aktywowała w PL znalazłem to przypadek, większość ludzi nie pisałaby o tym na forach, tylko od razu uderzyła do supportu).
Sam napisales, ze wszystko moze sie zmienic pare postow temu.
No i co w związku z tym? Jeśli steamdb twierdzi, że w danym subid nie ma j. polskiego, to kupuję, jeśli nie jest mi on potrzebny, a nie ufam temu, że skoro jakiemuś użytkownikowi forum jakiś Hindus z supportu steama napisał, że powinien być, to na pewno kiedyś będzie, więc kupię "na zapas". Minęło ponad pół roku, a w niecenegowym retailu Skyrima i Skyrima Legendary jak polskiego nie było, tak nie ma.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Widziałem ten nawias, który skasowałeś. ;)
Podsumowując, nie ma podsumowania.
Załączniki
photoAtt3.JPG
photoAtt3.JPG (148.09 KiB) Przejrzano 3956 razy
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ehh kupiłem kiedyś pewną gre na znanym nam sklepie aukcyjnym i nici z grania a szkoda bo troche się wydałem ...
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2018, o 21:28 przez ernest12338, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ